Pozdrav drustvo imam GA-M61SME-S2 maticnu plocu i ima 2slota za RAM do sada sam imao:
Type DDR2
Size 2048 MBytes
Manufacturer Kingston
Max Bandwidth PC2-6400 (400 MHz)
Part Number
Serial Number 7BCC3965
Week/year 34 / 08
SPD Ext. EPP
pa sam kupio jos
Type DDR2
Size 1024 MBytes
Manufacturer Kingston
Max Bandwidth PC2-6400 (400 MHz)
Part Number 99U5429-003.A00LF
Serial Number 79CC5B85
Week/year 02 / 09
SPD Ext. EPP
ubacim u drugi slot i kad upalim racunar prikazuje mi samo 2GB RAM-a, pomocu Speccy ocitam konf racunara i evo sta mi on prikaze:
Type DDR2
Size 3072 MBytes
Channels # Single
DRAM Frequency 351.6 MHz
CAS# Latency (CL) 6 clocks
RAS# to CAS# Delay (tRCD) 6 clocks
RAS# Precharge (tRP) 6 clocks
Cycle Time (tRAS) 18 clocks
Bank Cycle Time (tRС) 25 clocks
Command Rate (CR) 2T
da li neko zna u cemu je problem i sta mi je ciniti inace ram je nov i kad ubacim samo 1GB radi normalno..
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
EDIT: Ispravak, krivo procitao.
Vjerojatno imas 32 bitne windowse, koji podrzavaju do 3 giga rama
Vjerojatno imas 32 bitne windowse, koji podrzavaju do 3 giga rama
ja imam 3gb rama i radi normalno
sve u svemu pogledaj u biosu
ako speccy prepoznaje ta 1 gb rama onda je ram uredu
vidi pa javi
Postovani prvi put se ukljucujem u BUG forum tako da nemam dovoljno iskustva,Molim za savet Moj komp sa ASUS Saberthot X58 mat,plocom procvesor I7 960 dosad mi je radio dobro sa Kingston Ram ,mem 1600Mhz 12Gb. lat9,u triple modu,dva kita po tri memorije kupljena .postavljena na Mat.plocu SaberthotX58 u 6 slotova,.Sada kada sam kupio Kingston Ram 1866Mhz dva kita ukupno 16Gb KHX18C9T2K2/8X lat9 Hyper Predator i postavio kako pise u uputstvu , Bios i System vide samo 8Gb,kad povadim i zamenim mesta ponekad vidi svih 16Gb ,sledece startovanje vidi 8Gb ili 12Gb,i tako vrti ,Dve Ram postavljene po uputu za plocu jedna do druge i njih uvek vidi kao 8Gb ostale dve postavljene u sledece slotove po jedna u slotove svetlije boje kako stoji napisano za koriscenje,Posto za sada nemam novca da kupim jos jedan kit od po Dve Ram mem ukupno 2X4Gb,tada bih imao 24Gb full memorije,Mozda je to razlog sto mi komp ne vidi ovih sada 16Gb.Hvala vam unapred,malo je opsirno izvini te me.
-problem je vjerojatno u starosti chipseta-BIOSa i novim modulima tj njihovoj gustoći.
glavno ograničenje je uvijek HW, tvoja mbo je max 24GB (6kom x 4GB) dakle u to vrijeme 'normalan' 4GB modul, danas se rade s manje chipova (tj više-veći kapacitet). Tad se dešavaju takve situacije. Ako postoji noviji BIOS, provjeri changelog i možda popravi kompatibilnost.. + reset/save&exit.
Ako ne pomogne tad ti jedino ostaje zamijena za starije DIMMove.
Teoretski čak i kombinacija 3kom x 8GB bi mogla biti pravilno prepoznata, ali uobičajeno je tad popunjavati svaki drugi utor (kod triple nema mjesta-parova).
nista mi se neda
Zhvaljujem na pomoci koju ste mi uputili,predpostavljao sam nekako da bi to moglo biti,sada sam utvrdio to svoje misljenje ipak je moja maticna starijeg datuma.Ponovo hvala.Radomir.
Pozdrav drustvo imam problem sa ram memorijom radi mi samo jedan slot od moguca 4 samo prvi radi kad stavim ram u njeg u ostalim slotovima racunar se upali ali samo kuleri i nista drugo kad stavim dvije plocice isti slucaj... Slika pokazuje o kakvom se racunaru radi interesuje me da li imaju ovakvu manu ako je neko cuo ili je razlog neki manji problem ili podesavanje
Pozdrav drustvo imam problem sa ram memorijom radi mi samo jedan slot od moguca 4 samo prvi radi kad stavim ram u njeg u ostalim slotovima racunar se upali ali samo kuleri i nista drugo kad stavim dvije plocice isti slucaj... Slika pokazuje o kakvom se racunaru radi interesuje me da li imaju ovakvu manu ako je neko cuo ili je razlog neki manji problem ili podesavanje
1:)Probaj ih dobro ispuhati, mozda se nakupilo prasine.
2.)Update bios mozda su stavili neki fix, ili je maticna defektivna
Cistio sam i probao sam sa novim biosom ali ne reaguje jer radi samo prvi slot a kad stavim jos jednu plocicu nece da se pokrene...