Poticaji za solare: lokacija određuje povrat inves

poruka: 49
|
čitano: 13.533
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Poticaji za solare: lokacija određuje povrat inves".
4 godine

..mali addendum; 

Prema smjernicama Europske unije i usvojenom pravnom okviru (uključujući mehanizme poput Socijalnog fonda za klimatsku politiku), države članice imaju jasnu preporuku i otvoren put da najranjivijim, energetski siromašnim kućanstvima sufinanciraju projekte energetske obnove u iznosu od 100 %. Znači, bez vlastitog učešća građana koji taj novac jednostavno nemaju.

Međutim, upozorenja koja godinama dolaze iz Ureda pučke pravobraniteljice, kao i od zelenih udruga i stručnjaka za energetiku (poput udruge DOOR), ukazuju na to da je hrvatski model duboko nepravedan i administrativno slijep za realnost. 

Glavne kritike upućene Vladi i nadležnim ministarstvima svode se na zastarjeli cenzusi iz sustava socijalne skrbi. 

Status "ugroženog kupca" i dalje se dominantno veže uz korisnike zajamčene minimalne naknade. To znači da umirovljenici s malom mirovinom i građani sa niskim primanjima ,a koji žive u neizoliranoj kući s popucalom stolarijom i većinu primanja daju na struju ili drva, uopće ne ulaze u kategoriju energetski siromašne osobe. Oni su za sustav "prebogati" da bi dobili 100 % subvencije, a objektivno nemaju niti tisuću eura uštede da sami pokrenu obnovu.

Posebice se ističe i izostanak stvarnog imovinsko-prihodovnog cenzusa. Iako imamo tehnologiju (OIB, uvezane baze Porezne uprave), Vlada godinama odgađa donošenje zakona i jasnih kriterija koji bi spojili podatke o stvarnim prihoda, imovini i stanju nekretnine u kojoj se živi. Umjesto trajnog zakonskog rješenja, problem se "gasi" privremenim paketima mjera i vaučerima koji ublažavaju posljedice, ali ne rješavaju uzrok.

Također, čak i kada se otvore javni pozivi s visokim stopama sufinanciranja, administracija je prekomplicirana za starije i slabije obrazovane građane. Bez terenske podrške i administrativne pomoći, oni se na te natječaje uopće ne mogu prijaviti.

Sumarno, dok EU nudi novac i pravni okvir da se energetsko siromaštvo počne rješavati u korijenu (smanjenjem potrošnje kroz modernizaciju domova), naša politika i dalje primjenjuje zastarjele socijalne kriterije. Rezultat je taj da najranjiviji ostaju zatvoreni u krugu visokih računa i hladnih domova, dok poticaje za zelenu tranziciju uglavnom koriste oni koji već imaju financijska sredstva za investiranje.

14 0 hvala 4
6 godina

Ako smo spojeni na mrežu - može li se napraviti da u određenom trenutku ne predajem struju u mrežu nego isključivo punim električni auto?

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Poticaji za solare: lokacija određuje povrat i
Svakakav kaže...

..mali addendum; 

Također, čak i kada se otvore javni pozivi s visokim stopama sufinanciranja, administracija je prekomplicirana za starije i slabije obrazovane građane. Bez terenske podrške i administrativne pomoći, oni se na te natječaje uopće ne mogu prijaviti.

Sumarno, dok EU nudi novac i pravni okvir da se energetsko siromaštvo počne rješavati u korijenu (smanjenjem potrošnje kroz modernizaciju domova), naša politika i dalje primjenjuje zastarjele socijalne kriterije. Rezultat je taj da najranjiviji ostaju zatvoreni u krugu visokih računa i hladnih domova, dok poticaje za zelenu tranziciju uglavnom koriste oni koji već imaju financijska sredstva za investiranje.

Zakomplicirali su sa svime, pa i sa solarima. Već par puta sam slao upit u HEP da vidim jel ima ikakvog pomaka što se tiče malih solarnih elektrana (tzv. balkonski sustavi) - naravno da nema niti će biti. Vani doslovno jedan PDF ispuniš i pošalješ zahtjev za malom elektranom, a kod nas je ista procedura kao da radim elektranu od 10kW. Plug-n-play sustave s baterijom se može naći i u Lidlu za jeftine pare, a kod nas nitko u HEP-u ni ne zna kaj je to...

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2026 10:32 (the chosen one07).
15 godina

Neka neka, svih 8000+ djelatnika uprave Hrvatskih šuma su od 1.9. upućeni na rad od kuće ponedjeljkom i petkom do daljnjeg. Koliko sam načuo, to će zadesiti administraciju HEP ODS i HAC.

Oni će uskoro svaki tjedan imati mini godišnji, a vi se tu je8ite sa mini elektranama i nemogućim subvencijama za energetsku obnovu.

Moj PC  
6 0 hvala 0
17 godina
Gallu kaže...

Ako smo spojeni na mrežu - može li se napraviti da u određenom trenutku ne predajem struju u mrežu nego isključivo punim električni auto?

sve što lokalno trošiš ne ide u mrežu, nemaš tu što podešavati. U mrežu ide samo višak koji ne potrošiš ako ga ima.
Eventualno ako imaš pametnije složen sustav, možeš podesit ida se auto puni samo iz viška, tj da ne uzima ništa iz mreže

6 godina
Pixel kaže...
Gallu kaže...

sve što lokalno trošiš ne ide u mrežu, nemaš tu što podešavati. U mrežu ide samo višak koji ne potrošiš ako ga ima.
Eventualno ako imaš pametnije složen sustav, možeš podesit ida se auto puni samo iz viška, tj da ne uzima ništa iz mreže

Tnx

10 godina

Iz svega ovoga proizlazi da se na kontinentu zapravo stvar uopće ne isplati. (valjda sam dobro razumio)

Moja obitelj je načelno planirala ući u tu priču, ali po ovome čini se da ništa od toga.

Električni auto nemamo i nećemo tako skoro imati.

Htjeli smo samo solare za kućanstvo.

Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina

Kad daš zelenim talibanima da kolo vode

C/P Imbex

NJEMAČKO ministarstvo gospodarstva razmatra mogućnost intenzivnijeg korištenja termoelektrana na ugljen kako bi se ublažile visoke cijene električne energije, izjavio je glasnogovornik ministarstva. Plan bi uključivao elektrane koje su trenutačno u stanju pripravnosti i stavljaju se u pogon samo u slučaju nestašica, objavila je agencija dpa ranije ovog tjedna.

10kWh paket baterija je oko 3000E...i to skupo...a kad za mobitel se daje toliko ili grafičku onda se ne kuka

za 10000E bez poticaja dobiješ ključ u ruke sa 10kWh baterijama i 5kW panelima i sve ostalo

s obzirom taj osjećaj da si neovisan vridi tih 10000E...a eto još možeš dobiti da se cijena smanji na 5000E

za 5000E imaš energetsku slobodu narednih 20 godina

bez poticaja 10000E/7300 dana= 5 kuna dnevno...ako je to puno onda se svi ubijte

sa  poticajem 5000E/73000 dana= 2,5 kune

jedna kava u kafiću ne ide ispod 10kn

s tim da jednostavno za 5 godina će ili se cijena baterija dodatno spustiti ili porasti kapacitet za istu sadašnju cijenu za 50%

krajem ožujka kupio polovno auto za 10000E i još plaćaj gorivo...registraciju i osiguranje svake godine...redovno održavanje...gume...kvarovi...samo osiguranje i tehnički sa uljem je 500E

tih 10000E bez poticaja je tolika sitnica da samo možeš biti licemjer...ej za cijenu jedne kave nakon 10 godina isplatiš

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
10 0 hvala 1
13 godina

To i ja kažem, ti uvjek subvencioniraš ekipu koja ima para što se tiće spike sa strujom bili solari ili EV. Tko kupuje EV od 30000€? Netko tko ima para i još mu pomogneš da ipak ne troši 30000 nego 20000 i on razliku 10000 potroši na Maldive. Njemu idealno.

Zašto nema subvencija na jeftine obične automobile da se ljudi voze u modernom sigurnom vozilu, a ne kršu starom 20-30 godina.

8 godina
Macumba kaže...

Iz svega ovoga proizlazi da se na kontinentu zapravo stvar uopće ne isplati. (valjda sam dobro razumio)

Moja obitelj je načelno planirala ući u tu priču, ali po ovome čini se da ništa od toga.

Električni auto nemamo i nećemo tako skoro imati.

Htjeli smo samo solare za kućanstvo.

s obzirom na poticaje i u mrklom mraku se isplati

Kontinentalna Hrvatska (Zagreb, Slavonija, Varaždin): oko 1.000 do 1.150 kWh/kWp

Primjer: Ako na krov stavite elektranu od 5 kWp, ona će godišnje proizvesti oko 5.500 kWh struje (5 × 1.100).

Dalmacija i Otoci (Split, Hvar, Zadar): oko 1.300 do 1.450 kWh/kWpPrimjer: Ista elektrana od 5 kWp na Hvaru će proizvesti oko 7.000 kWh struje godišnje (5 × 1.400).

Istra i Kvarner (Pula, Rijeka): oko 1.150 do 1.250 kWh/kWp

s tim da se recimo taj manjak od 30% u odnosu na Dalmaciju riješi sa svega 500E...kako...uzmeš dodatnih 2kW panela

znači umisto da potrošiš 10000E bez poticaja...za 10500E imaš više instalirane snage nego u Dalmaciji tako da nadoknadiš razliku u količini Sunca

kurchevish 4000kn rješava "problem"

15 godina

Kad u ovoj državi poticaji nisu za socijalno/ekonomski ugrožene nego za ovu ekipicu koja već ima, da ima više.

Energetska obnova obiteljskih kuća je takav primjer. Tko od ekipe koja živi u energetski nesređenoj kući sa golom ciglom/blokovima ima cca 20.000€? Novac koji bi oni trebali predujmiti, pa će im se po izdanom troškovniku i računu izvoditelja taj novac vratiti.

Od starta je to napako okrenuto.

Zašto ne bi građevinar dao svoju ponudu po projektu obnove, ministarstvo to odobri i izvođaču lijepo plati po obavljenom poslu? Zašto se sirotinju sili da dižu njima nemoguće kredite sa finih 5,5-6% kamate koje će im država vratiti (samo glavnicu, kamatu još trebaju skucati da uspiju odmah zatvoriti kredit) i to pod uvijetom da u prvih pet minuta nakon otvaranja natječaju uspiju predati prijavu moleći Boga da se webstranica ne sruši zbog opterećenja.

Alane, bježmo, njih je dvojica, a mi smo sami.

12 0 hvala 6
8 godina

iskreno tih 10000E i nije neka lova....sad moram rješiti krov nad glavom...vuče me kućica od 50m2...više nego krletka od 50m2...ali cijena terena su problem jerbo za 50m2 ili 200m2 stambenog prostora cijena je ista

kad bi se desila kućica...i kad bi mogao dobiti poticaje za off grid nebi uopće uvodio HEP...nego bih išao na off grid rješenje od 15000E...sa poticajima 7500E i milina

i ja želim biti shupak kad već mogu...i onako ti poticaji dolaze od nas budala koji punimo proračun...ako ukruhi mogu dobijati plaću za nerad...onda mogu poticajem vratiti dio novaca 

hebote auto plin je više eko nego benzin i ipak su me oderali za 80E kod tehničkog jer je plin...dok sam gario na benzin nisam imao tih 80E...ako je država licemjerna zašto bi ja bio drukčiji

Moj PC  
3 0 hvala 0
6 godina
HCMAA kaže...

iskreno tih 10000E i nije neka lova....sad moram rješiti krov nad glavom...vuče me kućica od 50m2...više nego krletka od 50m2...ali cijena terena su problem jerbo za 50m2 ili 200m2 stambenog prostora cijena je ista

kad bi se desila kućica...i kad bi mogao dobiti poticaje za off grid nebi uopće uvodio HEP...nego bih išao na off grid rješenje od 15000E...sa poticajima 7500E i milina

i ja želim biti shupak kad već mogu...i onako ti poticaji dolaze od nas budala koji punimo proračun...ako ukruhi mogu dobijati plaću za nerad...onda mogu poticajem vratiti dio novaca 

hebote auto plin je više eko nego benzin i ipak su me oderali za 80E kod tehničkog jer je plin...dok sam gario na benzin nisam imao tih 80E...ako je država licemjerna zašto bi ja bio drukčiji

Za terene pazi i prije kupnje provjeri što i kako smiješ graditi jer dosta općina/gradova ima propisani minimum tlocrtne površine. Tu gdje ja živim npr. minimum je 80m2

18 godina

Treba uzeti i u kalkulaciju povećanje cijene el. energije. Ne bi me začudilo da se cijena i podupla kroz par godina.

Moj PC  
8 0 hvala 1
6 godina
Aldo kaže...

Treba uzeti i u kalkulaciju povećanje cijene el. energije. Ne bi me začudilo da se cijena i podupla kroz par godina.

A kad skoči cijena struje - skočiti će i cijena solara tako da....

2 godine

Ti poticaji izgledaju primamljivo, ali u praksi nije bas tako. Uzmimo za primjer poticaj od 50% za kucnu solarnu elektranu. Super, znaci ako ulozim 7000€ nazad dobijam 3500€, ali nije tako.

Zapravo se tih 50% odnosi na 600€ po kW, i to za najmanju vrijednost od tri tehnicke karakteristike solarne elektrane: odobrena snaga predaje u mrezu, ukupna snaga panela, snaga invertera.

S obzirom da HEP trenutno odobrava maksimalno 3,68kW za jednofazne prikljucke ta se vrijednost uzima kao najmanja u 99% slucajeva. Sto znaci maksimalan iznos koji se moze dobiti kroz poticaje je 2208€ (3,68×600€).

Bolje ista nego nista, ali to nije ni blizu 50% kako se predstavlja u javnosti.

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2026 14:27 (n4rd3v).

8 0 hvala 6
18 godina
coldGT kaže...

To i ja kažem, ti uvjek subvencioniraš ekipu koja ima para što se tiće spike sa strujom bili solari ili EV. Tko kupuje EV od 30000€? Netko tko ima para i još mu pomogneš da ipak ne troši 30000 nego 20000 i on razliku 10000 potroši na Maldive. Njemu idealno.

Zašto nema subvencija na jeftine obične automobile da se ljudi voze u modernom sigurnom vozilu, a ne kršu starom 20-30 godina.

Prije nekoliko godina sam napisao da je poticanje solara i ev-a debilana jer je najveca usteda na pravoj fasadi koja traje stoljeca!

EV prek 30k ne bi poticao jer ti ljudi ocito imaju novaca. Bolje bi bilo da se lova od ovih preko 30k preusmjere na ove koji nemaju pa da se prodaja jeftinijih modela tj. modela koje si ljudi "mogu priustiti" zdupla.

Primjera radi uzecu sebe i svoje iskustvo. Kupili smo EV za 57k ( nisam dobio poticaje jer su ih ukinuli u Austriji ) i godisnje radimo 30k km. EV me kosta 3k€ samo u potrosnji manje nego Espace koji je diesel. EV mislim voziti nekih 10k ili duze te cu u tom periodu samo na gorivu zasparat oko 30k€! Ovi koji si ne mogu kupiti EV jer nemaju financijske mogunosti budu za kaznu jer nemaju novaca potrosili 3k€ godisnje vise od mene na gorivo (ako rade 30k km). To sve bez solara koje kad stavim budem refundiral u rekordnom roku te budem opet jer imam novaca sparal na energiji i imal extra ustedu nego ovi sa manje love od mene. Jasno mi je da EV treba nekak popularizirat i srusiti krajnju cijenu prodajom skupljih modela kako bi jednog dana i ovi koji nemaju mogucnosti mogli voziti EV ali sve je to krajnje debilno ako netko zivi u kuci koja kroz zidove i nikakve prozore gubi svu energiju.

Poticaje na fasade i solare te jeftinije automobile. Poticat ove kaj imaju love da im ostane jos vise love je debilana jer ovih sa nikakvim fasadama ima sigurno 1000x vise nego ovih koji kupuju aute za 50k. To je tak kad politicari nemaju pojma o nicemu a neki rodjo ima auto dealership ili je uvoznik solara. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2026 14:37 (NEW_MAN).
16 godina
Za kolegu iznad sta spominje offgrid mislim da poticaji ne idu ako nisi spojen na mrezu, dapace cak mislim da postoje nekakve zakonske prepreke di ne smis samo postavljat solare i taj sustav, a ako zelis da ti certificirana osoba postavlja onda oni ocekuju prikljucak na koji to mogu povezat. Ovo sam gleda prije koju godinu pa moze bit da vise nije aktualno
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

0 0 hvala 1
18 godina
Znaju oni dobro šta rade, zato su i takvi zakoni.
Frend ima firmu i uzeo prije 3-4g Mercedes GLE 350DE hibrid dizel, krme od 2700kg, bio 90k eur minus 12.5 posto pdv i poticaji 8k, ispalo ga oko 72k, sad uzeo BYD Seal 50k mi minus PDV i 13k poticaja = cca 30k, a vi klošari plaćate Swifta ili Corsu koju su prije nekoliko godina koštali cca 15k sad preko 20k s lošijim 3c prdekanama od motora bikoz ekologija 😆

7 0 hvala 2
14 godina

Poticaji su zato da se u Hrvatskoj proizvede što više struje iz obnovljivih izvora. I da postanema barm mrvicu energetski neovisniji. Zato je svejedno tko ih postavlja, glavno da ih se postavi.

42

2 0 hvala 0
16 godina

Ja sam stavio solare bez poticaja i isplatio ih za 7 godina.. dalje je free struja... pa dok traje. A vi kalkulirajte dal vam se isplati ili ne sa baterijama ili bez.  jbga sad više nema netiranja pa nije takva računica, ali su paneli puno jftiniji nego prije 7 godina.. kad se i PDV na njih plaćao...

7 0 hvala 1
15 godina
n4rd3v kaže...

Ti poticaji izgledaju primamljivo, ali u praksi nije bas tako. Uzmimo za primjer poticaj od 50% za kucnu solarnu elektranu. Super, znaci ako ulozim 7000€ nazad dobijam 3500€, ali nije tako.

Zapravo se tih 50% odnosi na 600€ po kW, i to za najmanju vrijednost od tri tehnicke karakteristike solarne elektrane: odobrena snaga predaje u mrezu, ukupna snaga panela, snaga invertera.

S obzirom da HEP trenutno odobrava maksimalno 3,68kW za jednofazne prikljucke ta se vrijednost uzima kao najmanja u 99% slucajeva. Sto znaci maksimalan iznos koji se moze dobiti kroz poticaje je 2208€ (3,68×600€).

Bolje ista nego nista, ali to nije ni blizu 50% kako se predstavlja u javnosti.

Možda nisam razumio ovo što pišeš ali osobno sam od hep-a zatražio i dobio suglasnost za 12.50kW solara od Hep-a na priključak od 13,80kW.  Istina, u pitanju je trofazni priključak ali zašto mi na mono bio manje od trećine za 3F. 

Ugradio na kraju 10kwp ploča i 12kw inverte s ciljem da nabacam nekad još par ploča na drugi krov. 

Btw, prihvatljivi troškovi su i onih 345e za opremanje mjernog mjesta, odnosno, prmještanje brojila i ugradnja dvosmjernog. Za cca 7500, njihov dokument auto izračuna povrat. Ispada tih 50%.

Malo sam se s baterijama zaribal kaj ih nisam odmah tražio kod suglasnosti. Sad ih nisam uspio u projekt ubaciti. Da jesam, 12kwh, HV modularni sustav koji sam imao plan ugraditi bi me uz poticaje ispao oko 1700e. Cijeli taj job bi me onda ispao oko 5k€ +-500€. 

U pitanju je 10kwp panela, 12kw hv inverter + 12kwh baterije. To je maltene sitnica.

Naravno, očekujem da će mi prijava na poticaje proći.

6 godina
Što sprečava onoga koji ima da uzme neki takav "jeftiniji" kao drugi ili treći auto?
8 godina

palo mi napamet...zar se EV nebi mogao koristiti ka baterija za solar on/off grid...i AI mi za novi twingo kaže da on to podržava...njegov punjač je dvosmjeran...i za punjenje i za napajanje 

baterija korist istu kemiju...za twingo je kapacitet 27,5kWh

znači solarni on grid sa poticajima

ev twingo sa poticajima i njegovu bateriju koristiš za kućne potrebe...eventualno 2-3kWh baterija kad twingo nije u blizini

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Samo sta ciklusi baterije onda brze idu, a sami auto kad krepa baterija ne vridi ni svoje tezine u metalu
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

0 0 hvala 0
16 godina
Samo sta ciklusi baterije onda brze idu, a sami auto kad krepa baterija ne vridi ni svoje tezine u metalu

0 0 hvala 0
16 godina

0 0 hvala 0
6 godina
LFP baterije mogu napraviti oko 5000 ciklusa prije nego im kapacitet padne ispod 80%
Iliti u prijevodu: 13 godina ako će se svakodnevno napuniti i isprazniti.
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2026 22:20 (Gallu).
16 godina

https://evcc.io/ Ovo je odlicna stvar za Power Managment imam sa Raspberry PI slozeno radi odlicno

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
17 godina
Gallu kaže...
LFP baterije mogu napraviti oko 5000 ciklusa prije nego im kapacitet padne ispod 80%
Iliti u prijevodu: 13 godina ako će se svakodnevno napuniti i isprazniti.

Ako su baterije predimenzionirane i koristi se 50% kapaciteta (napunjenost između 25-75%), onda je broj ciklusa puno veći.

Tako da bi ovih 13 godina bez problema moglo biti i više od 20 godina.

Tko visoko leti, štedi gorivo.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice