.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
A nemam pojma, nikad mi se ti dokovi nisu svidjali, pa nisam imao potrebe izucavati kako se sa njima dela.
Nekad sam volio natrpat desktop svim i svacim, no proslo me, pa mo je desktop obicno prazan a programe najbrze pokrecem tipkovnickom kraticom. Ikona na desktopu mi je beskorisna ako je prekrivena prozorom npr gimpa, a meni zatreba kalkulator, pa mi je brze pokrenuti kalkulator kraticom nego minimizirati gimp ili traziti po start izborniku da bih misem piknuo ikonu...
Pa nisam napiso obrisat,nego sakrit/hide...
Ako ju samo obrisem sa desktopa,iz nekog razloga u docky ta ikona vise nece otvarat aplikaciju,pa moram zajbat sustav na taj nacin....zavarivanje protivnika
Pogledaj ovo.
Ma do postavki prikaza sistemskih ikona dodje obicnim desnim klikom na mint desktopu. A manje vise je tako na svim distrama i de, samo se ista opcija razlicito naziva.
Kad već ima volju neka kopa dublje. Dobar je onaj osjećaj na kraju "Ipak sam uspio".
Zakaj mislis da ima volje... ?
Meni djeluje da je milimetar od slanja i linuxa i nas ovdje u tri krasna... 😊👮🎁
Da nije toliko kombinacija distri+DE , vjerojatno bi vec postojao kvalitetan prirucnik na hrvatskome koji bi mnogima olaksao prve korake.
Ona strucna literatura, primjenjiva na bazni linux ( di obicno krecu od stabla na disku i sl ) je odavno nezanimljiva za siroki krug.
Ja se jos sjecam mojih teoretskih pocetaka, pretvaranja dekadskih u binarne brojeve, konturne struje....no to je suhoparno i potrebno jako uskom krugu ljudi koji od toga zive.

Desktopom ti upravlja file manager u Cinnamonu. Ne znam, ne koristim ga, al možda ovdje pronađeš rješenje, ako je stranica aktualna
http://www.wikihow.com/Hide-Desktop-Icons
Što se tiče buga i neulogiravanja. Da li si mogao otvoriti konzolu sa ctrl-alt F1-F7. Otvori se terminal i ulogiraš se. Vjerujem da je to bio bug s systemd i LightDM, display managerom.
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/console-setup/+bug/1591622
Uvijek se može instalirat neki drugi DM
http://www.makeuseof.com/tag/choose-switch-linux-display-managers/
Ne vjerujem da je to neki bug koji bi se trebao rješavati 5 sati. Pošto je bug kritičan, vjerovatno bi update iz konzole popravio bugovite pakete.
*Ja koristim Kubuntu. Koristim Ubuntu, jer je mainstream. Sa Mintovim display managerom MDM je bilo problema, ako su se neke skripte za poboljšanje fontova instalirale. Pa mi nije baš na Mintu ispočetka radi PS2 emulator psx2, a to mi je bitno za djecu da se mogu igrati. KDE koristim, jer mi odgovara ta filozofija. Minimalizam u file manageru sa pregršt opcija. Jedna od žešćih stvari koja me živcira u Nautilusu je kad su mape prikazane u 'detaljnom pogledu' ne možeš kliknuti na prazno pa da npr. kreiraš novu mapu ili da odabereš npr. zadnje tri. Glupo mi je što zadnjih par godina samo oduzimaju opcije i pripremaju ga za taj touch. Druga stvar nelogična je ta da moraš imat template da bio mogao npr. kreirati novi tekst file. Ok, to u Nemu nije slučaj. I Ubuntu i Mint su downgradeali Nautilus. KDE Connect je po defaultu instaliran, pregršt opcija pogotovo za touchpad po defaltu. Na kraju i ljepši mi je. Meni odgovara trenutno, drugima ne, al ne vidim zašto bi imali svi iste prohtjeve i interese. Kakav bi to bio jednoličan svijet. Tu i tamo se sruši neka aplikacija, ali ništa strašno kao prije. Možda jednom u dva dana da se desi neki crash, al to poklikaš prijavu buga i za sekundu ideš dalje. Tu je GNOME puno bolji. Na kraju krajeva, igrao sam se sa PyQt-om pa mi je Qt draži od GTK+.
bunkermax kaže...
Ja se jos sjecam mojih teoretskih pocetaka, pretvaranja dekadskih u binarne brojeve, konturne struje....no to je suhoparno i potrebno jako uskom krugu ljudi koji od toga zive.
lol metoda superpozicije i naponskih čvorova. joj to kao da je bilo prije 20 godina. ček, pa i jeste :))
**zgodna skripta za saznati što jede swap
http://northernmost.org/blog/find-out-what-is-using-your-swap/
.
.
@killua
Ahhaaahhaaa... Di ti ovdje vidis raspravu ? Pa bas fino opusteno lezerno cakulamo. Dacu ti ja linkove na prave pas-maters rasprave koje sam vodio sa tvrdolinijasima linuxa ( znas oni debeli bradati tipovi kaj samo nocu zivnu )... 😊
@hrvoje
Tebi prije 20 a meni prije 34 god ( rudjer, 1982 godine.. )
.
Manjaro, btrfs, snapper
Tip dodao snapper u grub i sad ima pravi restore kao u opensuseu :
https://forum.manjaro.org/t/btrfs-snapper-experiment/13511
.
rjesen problem sa logiranjem
ctrl+alt+F4 ulaz u terminal
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
reset i stvar radi..
Onih 5 sati servisera ... nadam se da si ga platio samo pivom :)
*želiš saznat MAC adrese svih u mreži 192.168.1.0/24:
nmap -sn 192.168.1.0/24
arp
** želiš vidjet promet prema nekom MAC-u npr. aa-bb-cc-dd-ee-ff. -w je za write, -s je za snaplen pa je 0 za full dump
MAC="aa-bb-cc-dd-ee-ff"
sudo tcpdump -l -n -i enp0s25 -w macdump.log -s 0 "ether src $MAC or ether dst $MAC"
poslije čitaš log s:
sudo tcpdump -r macdump.log
saznati NetBIOS name s programom nbtscan
sudo nbtscan -v 192.168.1.0/24
ili možeš koristiti wireshark. Kao u Crvenom Patuljku kad su smišljali način kakko pobjeći iz zatvora. Nakon svih prijedloga, računalo kaže 'Or we can use teleport' ;)
Wireshark, kismet, cain abel, aircrack... To su bila vremena.
😊
Da, znam, ja sam taj dio preskocio, upalih ga onako i onda desni klik na ikonu i oznacio sam "Autostart". :D
Usput, mozes ti promijeniti i dnevnu da bude veca od 5500K, mislim da je 6500K inace zadana postavka monitora.
Ocito je to tako zbog nacina na koji su LCD monitori radeni. Primijetio sam to i ja, izrazenije je kad spustis temperaturu monitora, medutim, promijene se vide i bez Redshifta, samo su malo manje izrazene. Slican efekt dobije se i ako gledas iskosa. To je sve sto se tice mat monitora (pretpostavljam da je i tvoj mat?) jer mi je takav monitor i na stolnom racunalu i na laptopu. Ne znam kakva je situacija sto se tice sjajnih monitora, da li se oni drugacije ponasaju ili isto tako.
Ma gledao sam kratko za ovaj LG flatron IPS234, al nisam našao koje su defaultne postavke, čak ni u njegovom meniju, a nisam htio pretjerati da ne bi bilo štete. Da, na laptopu je mat ekran.
.
Nekad sam volio natrpat desktop svim i svacim, no proslo me, pa mo je desktop obicno prazan a programe najbrze pokrecem tipkovnickom kraticom. Ikona na desktopu mi je beskorisna ako je prekrivena prozorom npr gimpa, a meni zatreba kalkulator, pa mi je brze pokrenuti kalkulator kraticom nego minimizirati gimp ili traziti po start izborniku da bih misem piknuo ikonu...
Ovaj widget je kao stvoren za tebe :-D
@hrvoje
100kuna :(
Od kad sam rjesio ubuntu login problem,komp atomacki uđe u ubuntu,nemam vise opcije biranja izmađu minta i ubuntua..
Kako vrtatit tu opciju da na startu odaberem u koji distro zelim uc?
(inace sve se zjebaallo,sad u ubunutu jebbe konekcija na internet)
a cjela ova pizdarrijja je zapocela kad sam napravio update,jos prije par dana...
Probaj prvo sa 'sudo update-grub' pa restart. Ako nece probaj instalirati boot-repair
https://www.google.hr/amp/www.howtogeek.com/114884/how-to-repair-grub2-when-ubuntu-wont-boot/amp/?client=ms-android-samsung

A nemam sad doma nijedan kde u upotrebi.
.
hvala hrvoje..rijeseno... to se zove serviser,svaki ti dala..
uso sam u mint,nevjerovatno je da sad i u mintu ne radi internet konekcija,cjelo vrijeme se pokusava spojit i nista,iako je internet prisutan...
cudno, ipak sa ta dva distra odvojena, update za ubuntu nebi trebo imat utjecaj na mint bar po nekoj logici..
ako imas kakvu naredbu za rjesit konekciju ,napisi...
Uh, kud baš tu skupu naredbu ;)
Prvo da vidimo koju Wi-Fi karticu imaš
sudo lspci | grep -i wireless

Svi za Irsku, a Dedoimedo iz USA u Hrvatsku :)
http://www.linuxzasve.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=8386&start=420#p254551

@killua
Ahhaaahhaaa... Di ti ovdje vidis raspravu ? Pa bas fino opusteno lezerno cakulamo. Dacu ti ja linkove na prave pas-maters rasprave koje sam vodio sa tvrdolinijasima linuxa ( znas oni debeli bradati tipovi kaj samo nocu zivnu )... 😊
nebih taj razgovor mogao i razumjeti
.