Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.507.003
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
nedIm kaže...
Rocker747 kaže...

- obratite pažnju na to da su računalne komponente i programi roba vrlo osjetljiva na udarce te vrlo lako može doći do oštećenja prilikom transporta

Odmah se vidi da imaš posla sa profesionalcima.

Samo se nadaj da te ne dohvati srednjovječna knjigovotkinja, pa ti njoj objasni da program nije roba i nije osjetljiv na udarce ili oštečivanje.

11 godina
protjeran
Killua kaže...
Linuxasi nisu toliko glupi pa da pokrecu nepoznati closed source spis s root ovlastima

Pa zar ti uopće sumnjaš da će nekoj od nadolazećih verzija tog ransomwarea root ovlasti biti problem ... ?

17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
Pa zar ti uopće sumnjaš da će nekoj od nadolazećih verzija tog ransomwarea root ovlasti biti problem ... ?

Da, naravno. Jedini nacin kako zaobici root zastitu je drustvenim inzinjeringom ili direktnim fizickim pristupom racunalu. S obzirom da niti jedna od tih metoda ne razvaljuje root zastitu direktno ne vidim kako bi taj *ware mogao skrsiti root ovlasti.

Napomena, ovdje razlikujem zaobilazenje root zastite drustvenim inzinjeringom i direktno razvaljivanje root zastite sto jos (koliko mi je poznato) nije izvedeno na daljinu. Postoje trikovi koji bi se dali napraviti s launcherima, ali to samo spominjem, da sad ne ulazim u detalje.

tl;dr

Problem se opet svodi na onu kariku izmedu tipkovnice i stolca. Sto bi trebalo biti svedeno na minimum uz instaliranje programa iskljucivo i striktno samo iz Ubuntu Software Centra. Ako ga nema tamo, ne treba ti. Sve van toga je trazenje problema.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

To je kao da te ja lijepo zamolim da pokreneš 

mkfs.ext4 /dev/sda1

kao admin. Imali li antivirus za to? rtfm

Naravno ne pokretati tu komandu ako ne želite formatirati prvu particiju 

A sad realno.  U zadnjih 7-8 godinagodina koliko koristim Linux na desktopu bez antivirusa broj virusa kojima sam zaražen je zero, nula, njet, nichts, nada... 

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.11.2015 23:43 (hrvooje).

1 0 hvala 0
11 godina
1domagoj1 kaže...

Da, naravno. Jedini nacin kako zaobici root zastitu je drustvenim inzinjeringom ili direktnim fizickim pristupom racunalu. S obzirom da niti jedna od tih metoda ne razvaljuje root zastitu direktno ne vidim kako bi taj *ware mogao skrsiti root ovlasti.

Napomena, ovdje razlikujem zaobilazenje root zastite drustvenim inzinjeringom i direktno razvaljivanje root zastite sto jos (koliko mi je poznato) nije izvedeno na daljinu. Postoje trikovi koji bi se dali napraviti s launcherima, ali to samo spominjem, da sad ne ulazim u detalje.

tl;dr

Problem se opet svodi na onu kariku izmedu tipkovnice i stolca. Sto bi trebalo biti svedeno na minimum uz instaliranje programa iskljucivo i striktno samo iz Ubuntu Software Centra. Ako ga nema tamo, ne treba ti. Sve van toga je trazenje problema.

Socijalnim ne društvenim 

Ontopic: Što je to antivirus za linux? Niti je potreban niti oni koji postoje imaju kvalitetu kao ovi win antivirusi, koji btw isto tako skoro pa ništa ne vrijede. Nema smisla. Početnici bi se mogli zaraziti sa nekim glupostima iz neprovjerenih izvora, ali kako uče, načit će i neke osnovne stvari kao ne instalirati executable fileove sa obskurnih stranica. Nadalje vulgaris korisnici kao popularno zvane Štefice sigurno neće skidati .deb, rpm itd fileove i instairati ih, a vjerojatno ni nemaju root ovlasti.

Samomrzeći hrvat
11 godina
protjeran
Pa vrlo je nezahvalno teoretizirati o virusima za home linux desktop jer realno niti ja neznam nijednog kucnog linux korisnika koji bi popusio neki vid zaraze .

Eventualno bi se dali naći primjeri za uspjesne napade na servere pod linuxom.

Ako netko ovdje ima ta dubinska znanja , molio bih da nam svima malo pojasni te root ovlasti i objasni razliku naspram istih funkcija u windowsima tipa UAC, grouo policy , i sl... Naime praksa pokazuje da su windows malweri toliko sofisticirani i napredni i neimanje admin ovlasti ih nesprijeci u nanosenju stete.

Pitam da naucim bitne razlike uac vs root .

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

Socijalnim ne društvenim 

Ontopic: Što je to antivirus za linux? Niti je potreban niti oni koji postoje imaju kvalitetu kao ovi win antivirusi, koji btw isto tako skoro pa ništa ne vrijede. Nema smisla. Početnici bi se mogli zaraziti sa nekim glupostima iz neprovjerenih izvora, ali kako uče, načit će i neke osnovne stvari kao ne instalirati executable fileove sa obskurnih stranica. Nadalje vulgaris korisnici kao popularno zvane Štefice sigurno neće skidati .deb, rpm itd fileove i instairati ih, a vjerojatno ni nemaju root ovlasti.

Pri nas socijalno znaci kad si na socijali i nemas para, a drustveno je ovaj prijevod engleskog "social" koji nama treba. Isto tako su drustvene mreze, a ne socijalne mreze (iako bi se i to dalo raspravljat :D).

Tom sam se logikom vodio, al' u redu, moze bit da sam u krivu. Bitno da smo se razumjeli. :)

17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
Ako netko ovdje ima ta dubinska znanja , molio bih da nam svima malo pojasni te root ovlasti i objasni razliku naspram istih funkcija u windowsima tipa UAC, grouo policy , i sl... Naime praksa pokazuje da su windows malweri toliko sofisticirani i napredni i neimanje admin ovlasti ih nesprijeci u nanosenju stete.

Pitam da naucim bitne razlike uac vs root .

evo ja ću ti reči:

problem je što 99,9% svih kućnih win korisnika (od 2000, do Win 10) radi kao Administrator

Kad bi Ubuntu i RedHat radili cijelo vrijeme kao root, baš me zanima kolika bi bila stabilnost tog linux-a

Win standard user vs Linux user = ista stvar drugi naziv; ne trebaš antiviruse i imaš čist i zaključan sistem

Linux Root vs Administrator na win = igranje Boga uvijek nosi opasnost bez obzira na naziv OS-a

16 godina

@ Darky.. problem,

trenutni encoder-crypt linux, po targetima je primarno namijenjen web siteovima (što je i logično gledajući zastupljenost DE-Server OSeva).

taj crypt napada osim /home npr /root, /www ..

juzerski (za podatke, kućni korisnik-DE juzer) crypt-ransom ne napada ništa rootovskog (nema potrebe), kriptira userove fileove, nad kojima juzer ima sva prava.. nema potrebe ni za sudo, nevažno dal je admin/root. Referiraš na situaciju od prošlog stoljeća (viruse), crypt je nešto drugo.

Trenutno samo nije ciljana skupina DE linux.. (samo web serveri, tu im treba admin-root za ozbiljniju štetu), daleko veća šansa da će target OS biti npr Andorid, pa OSX.. linux možda nikad.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

@ Darky.. problem,

trenutni encoder-crypt linux, po targetima je primarno namijenjen web siteovima (što je i logično gledajući zastupljenost DE-Server OSeva).

taj crypt napada osim /home npr /root, /www ..

juzerski (za podatke, kućni korisnik-DE juzer) crypt-ransom ne napada ništa rootovskog (nema potrebe), kriptira userove fileove, nad kojima juzer ima sva prava.. nema potrebe ni za sudo, nevažno dal je admin/root. Referiraš na situaciju od prošlog stoljeća (viruse), crypt je nešto drugo.

Trenutno samo nije ciljana skupina DE linux.. (samo web serveri, tu im treba admin-root za ozbiljniju štetu), daleko veća šansa da će target OS biti npr Andorid, pa OSX.. linux možda nikad.

Tako je, to sam zelio jos napisati. Kao kucnom korisniku mi i nije toliko bitno da li ce se taj *ware pokrenuti s root ovlastima jer su mi najbitniji moji podaci. Zbog toga i koristim racunalo. A nad svojim podacima sam ja taj koji ima ovlasti, pa ako se i pokrene bez root ovlasti, moze mi sprziti ne /home, ali /home/korisnik da. Ako mi sprzi /root, uopce nije bitno, napravim cistu instalaciju i bok, ionako traje 15-ak min. No, ako mi odu moji podaci...

Tako da, backup (mozda ne svega, ali najbitnijeg) nikako ne gine.

16 godina
1domagoj1 kaže...
..

Tako da, backup (mozda ne svega, ali najbitnijeg) nikako ne gine.

+ najvažnije, ni backup ne smije biti 'dohvatljiv' (online, spojen..). Ako je ext.hdd to je logično, odspoji se.. ali...

- u mreži, serveri.. to se ne radi fizički (s druge strane globusa.. ili količina diskova).

jedan od tudumskih hotfixeva (koji za sad radi foolprofovski), je rename backupa (extenzije) u bilo što, npr 'backup.mojBackup' ... važno da nije u popisu cryptovih extenzija, pa i prazno ali to je opsano za linux jer je 'uobičajeno'..) i njega će crypt preskočiti (file filter).

- jer što vrijedi backup ako je kriptiran nepoznatim ključem... :) osim što je tad siguran.

to mi je za sad najefikasnija zaštita, ali nikome ne preporučam da se na to osloni. (ako zločesti čitaju sad znaju i taj fičer).

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

@ Darky.. problem,

upravo gledam na TrendMicro o tome i sad je problem drugi kaj se sigurnosti tiče

Ako ja tebi kao korisniku blokam browser scripte, ode funkcionalnost browsera u 3pm

ako ne blokam, u opasnosti su važni podaci kojima i idiot mora pristupati.

Sad mi ostaje da slažem : Podaci > Backup > Backup Backup-a > Copy Backup Backup

Jedino je sreća kaj HDD više nisu skupi, moram sad dići jedan FreeNAS server, on ima relativno dobro rješenje za crypto

Kako izgleda 2016 ću se sve više motati po BSDu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.11.2015 17:13 (Darky).
16 godina
Darky kaže...
..

Ako ja tebi kao korisniku blokam browser scripte,...

ako ne blokam, ..

..

- ma nije to tak strašno.. 'neće mene' :))

donekle ozbiljnije, linux je miran jer nije target za DE.. a browser (blokiranje skripte i sl. neovisno o OSu), npr zaba trenutno podržava ie+ff, možeš koristit te browsere za banking, chrome za surfanje (upravo zato ne radi chrome..) i recimo da si miran.. trenutno .. možda :))

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

- ma nije to tak strašno.. 'neće mene' :))

donekle ozbiljnije, linux je miran jer nije target za DE.. a browser (blokiranje skripte i sl. neovisno o OSu), npr zaba trenutno podržava ie+ff, možeš koristit te browsere za banking, chrome za surfanje (upravo zato ne radi chrome..) i recimo da si miran.. trenutno .. možda :))

I onda imaš korisnika ko moj brat koji zna samo za IE, možeš se na glavu postavit ali ne koristi ništa drugo, a takvih je ohoho

16 godina

gle, rodbinu ne možeš birati.. ali ipak objasni bratu tko je kain&abel.. i tako par sitnica. Ako ni to ne pomogne, promijeni shortcut-ikonu, neće skužit osim da mu nešto ne radi kao zaba ili virus.

btw, to predpostavlja winOS, oftopičarenje.. ovdje je svaki spomen ie (pljuv) kažnjiv. (inače bi ga ja preporučio..)

15 godina
ihush kaže...

gle, rodbinu ne možeš birati.. ali ipak objasni bratu tko je kain&abel.. i tako par sitnica. Ako ni to ne pomogne, promijeni shortcut-ikonu, neće skužit osim da mu nešto ne radi kao zaba ili virus.

btw, to predpostavlja winOS, oftopičarenje.. ovdje je svaki spomen ie (pljuv) kažnjiv. (inače bi ga ja preporučio..)

Zašto bi ga preporučio? Jer s njim ne možeš na net, pa ne možeš ništa ni pokupiti? Ili? 

17 godina
neaktivan
ihush kaže...
Killua kaže...
Linuxasi nisu toliko glupi pa da pokrecu nepoznati closed source spis s root ovlastima

-ne postoji skupina ljudi koja je cijepljena na glupost, pa ni pojedinac. To nema veze s OSom kojeg koriste pa ni kao argument nije nešto. + svaki pravi virus zna kako elevirati pravo pris tupa bez dozvole juzera (koji po defoltu ni nije admin).

pravi virus, kao pravi hrvat. zar ima i krivih? svaki pravi OS će nakon pojave pravog virusa zakrpati rupe. 

skupina ljudi svakako ima veze s ovim. na Linuxu softver instaliraš preko službenih i privatno potpisanih repozitorija. sve osim toga, smatra se moguće nesigurno. 

sad miješati kruške i jabuke i rupe i natjecanja u Internet pregledniku. ovo mi se kod različitih klijenata pojavilo u više navrata. riješio backupom. Uvijek je bio pokretanje skinutog filea. 

16 godina

@ ministar,

-upravo suportno.. (obrnuto), vidi chrome, vidi korisničke appse, banking.. a time i rizik. Poveži s početnim porukama ili podešavanjem browsera-skripti. Rizik, ako nešto radi, tad je rizik, ako ne radi, nema rizika. Linux je 'savršen' OS... (dok ništa ne radiš a tad je često izbor win-ie..).

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.11.2015 20:41 (ihush).
17 godina
neaktivan

Uopće ne govorim općenito nego o ovom cryptolockeru. Moraš downloadirat file i pokrenit. 

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Imam laptop sa 256mb (s)rama, trebao bi na njega staviti neki linux, tek toliko da se može na internet s njega. Dvojio sam se oko LUbubntua, ali to je min sysreq za njega, a Puppy mi se čini da će biti problema s driverima. Ima tko kakav prijedlog?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
dai53nja kaže...

Imam laptop sa 256mb (s)rama, trebao bi na njega staviti neki linux, tek toliko da se može na internet s njega. Dvojio sam se oko LUbubntua, ali to je min sysreq za njega, a Puppy mi se čini da će biti problema s driverima. Ima tko kakav prijedlog?

Probaj s nekom od starijh verzija Ubuntua samo što se nećeš usrećiti s Internetom jer je sadržaj takav da je ova količina RAM-a premala.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
dai53nja kaže...

Imam laptop sa 256mb (s)rama,..

- sve novije distre (svi OSevi) traže 512MB za install.

- može starija distra npr ubuntu alternate (ne live)..

- beskorisno, radit će OS, ništa više jer internet je multimedija, isti kriterij kao za gaming, video, flash, VGA-GPU.. i 1-2GB RAMa za normalno korištenje prosječnih aplikacija. To čak nema veze sa snagom (najjači PC s 512MB bi jedva radio.. 256 je jednostavno iz prošlog stoljeća.. kapacitet, brzina je nešto drugo).

11 godina
neaktivan

Al ga pametujete....

Inače, lubuntu 10.04 se normalno instaliralo, umjesto Chromiuma stavljen Midori. Doduše surfanje je sporo, ali to je za očekivat.

I nisam pitao šta će mi radit, što ne, već ima li tko kakav prijedlog za taj sistem. A očito ima opcija, jer ova radi. O kvaliteti ne vrijedi raspravljat, svima je jasno da to nije laptop sa i7 prrocesorom i 16gb rama,

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.11.2015 12:14 (dai53nja).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
dai53nja kaže...

Al ga pametujete....

Inače, lubuntu 10.04 se normalno instaliralo, umjesto Chromiuma stavljen Midori. Doduše surfanje je sporo, ali to je za očekivat.

I nisam pitao šta će mi radit, što ne, već ima li tko kakav prijedlog za taj sistem. A očito ima opcija, jer ova radi. O kvaliteti ne vrijedi raspravljat, svima je jasno da to nije laptop sa i7 prrocesorom i 16gb rama,

ma gle, raditi će ti i Ubuntu 15.04 LTS sa Xfce bez problema

Problem nastane kad pokreneš firefox koji sam guta sada 400+ MB a ti imaš samo 256 MB ram

ako ti treba uredski stroj kao kasa, nemaš frke, ali za internet je 256 MB slabašno.

ni chrome ni safari nisu ništa manje gladni memorije

11 godina
neaktivan
Darky kaže...
dai53nja kaže...

Al ga pametujete....

ma gle, raditi će ti i Ubuntu 15.04 LTS sa Xfce bez problema

Problem nastane kad pokreneš firefox koji sam guta sada 400+ MB a ti imaš samo 256 MB ram

ako ti treba uredski stroj kao kasa, nemaš frke, ali za internet je 256 MB slabašno.

ni chrome ni safari nisu ništa manje gladni memorije

Ajd pročitaj pa komentiraj. Od browsera stavljen Midori i koliko je potrebno za pročitat novine, dosta. Da je sporo, je, to sam znao i prije. I ne, nijedan *ubuntu poslje 12.10 se NEĆE instalirat na 256 rama. Probao.

16 godina
neaktivan

Jel ikako moguće ograničiti koliko neki program može iskoristiti rama?

Ispada da mi ff pojede sav ram (4gb) i smrzne cjeli sustav.

--------------------------------------------------------------------------------------------

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

u terminalu upiši: ulimit -Sv xxx (xxx = broj megabajta)

pa nakon toga upiši firefox

Ali to bi mogloo završit rušenjem firefoxa kad pređe limit.

17 godina
neaktivan
dai53nja kaže...

Ajd pročitaj pa komentiraj. Od browsera stavljen Midori i koliko je potrebno za pročitat novine, dosta. Da je sporo, je, to sam znao i prije. I ne, nijedan *ubuntu poslje 12.10 se NEĆE instalirat na 256 rama. Probao.

Pa koje je onda tvoje tocno pitanje? Ako ti Lubuntu s Midorijem radi, onda pici s tim. Iskreno, nece ti niti Arch raditi bolje od toga. Sporo ce raditi bez obzira na distru i pretrazivac jer su jednostavno takvi zahtjevi Interneta danas. Tak da, ako Lubuntu radi, pici s tim, to ti je najbolji izbor. Eventualno Arch, ali se instalacija ne svodi na klik, klik iako nije teska. No, ni s Archom ti nece bolje tj. brze raditi pa ti je moj prijedlog ostani na tom Lubuntuu.

16 godina
neaktivan
dai53nja kaže...

u terminalu upiši: ulimit -Sv xxx (xxx = broj megabajta)

pa nakon toga upiši firefox

Ali to bi mogloo završit rušenjem firefoxa kad pređe limit.

dobijem segmentation fault

--------------------------------------------------------------------------------------------
17 godina
neaktivan

Arch + XFCE na 512MB DDR2 je sve samo ne upotrebljiv.

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice