Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.262
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
1domagoj1 kaže...
dai53nja kaže...

Ajd pročitaj pa komentiraj. Od browsera stavljen Midori i koliko je potrebno za pročitat novine, dosta. Da je sporo, je, to sam znao i prije. I ne, nijedan *ubuntu poslje 12.10 se NEĆE instalirat na 256 rama. Probao.

Pa koje je onda tvoje tocno pitanje? Ako ti Lubuntu s Midorijem radi, onda pici s tim. Iskreno, nece ti niti Arch raditi bolje od toga. Sporo ce raditi bez obzira na distru i pretrazivac jer su jednostavno takvi zahtjevi Interneta danas. Tak da, ako Lubuntu radi, pici s tim, to ti je najbolji izbor. Eventualno Arch, ali se instalacija ne svodi na klik, klik iako nije teska. No, ni s Archom ti nece bolje tj. brze raditi pa ti je moj prijedlog ostani na tom Lubuntuu.

Pitanje sam postavio prije nego sam počeo instalaciju.

11 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...
dai53nja kaže...

u terminalu upiši: ulimit -Sv xxx (xxx = broj megabajta)

pa nakon toga upiši firefox

Ali to bi mogloo završit rušenjem firefoxa kad pređe limit.

dobijem segmentation fault

Prouči ulimit komandu malo bolje, ne znam ni sam kako to točno funkcionira u praksi.

I ispravak, čini se da je ono broj u kilobajtima, ne megabajtima.

npr: "ulimit -Sv 500000 && firefox" // firefox sa ~500mb limitom

Evo još jedna metoda, ali ta mi se fakat čini komplicirana:

http://stackoverflow.com/questions/26860822/how-limit-memory-usage-for-a-single-linux-process-and-not-kill-the-process

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.11.2015 21:05 (dai53nja).
16 godina
neaktivan
dai53nja kaže...
zerocool12 kaže...
dai53nja kaže...

Prouči ulimit komandu malo bolje, ne znam ni sam kako to točno funkcionira u praksi.

http://stackoverflow.com/questions/26860822/how-limit-memory-usage-for-a-single-linux-process-and-not-kill-the-process

Ma zahebavao sam se već s ulimitom ali kako god postavim kad dođe do tog limita onda se sruši. Isto je i sa cgroups :/

btw. hvala ti na trudu, mislim da mi je jedino rješenje obrisat .mozilla mapu jer u tom slučaju se to ne događa (no firefox koriste 3 osobe pa jako kompliciraju oko toga).

--------------------------------------------------------------------------------------------
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.11.2015 22:02 (zerocool12).
11 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

A šta si ti očekivao da će se dogodit kad program ogladni? Pa normalno da crkne. Tebe zanima kako natjerati program da odjavljuje zahtjeve za memorijom da bi ju oslobodio a to ovisi o programerima, ne o kernelu.

Osim toga, neka crkne, kad ždere previše....

Evo jedna za terminal... "cowsay Too much clover will kill me..."

I nešto ti ozbiljno ne valja sa sistemom, ja moram gledat par sati livestreama i imat 44 taba otvorena da firefox alocira 4gbrama.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.11.2015 22:08 (dai53nja).
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
dai53nja kaže...

A šta si ti očekivao da će se dogodit kad program ogladni? Pa normalno da crkne. Tebe zanima kako natjerati program da odjavljuje zahtjeve za memorijom da bi ju oslobodio a to ovisi o programerima, ne o kernelu.

Ako sam dobro skužio firefox si memoriju limtira prema onome koliko vidi da mu je dostupno na sistemu, znači možda bi jedno od rješenja bilo natjerat ga da misli da postoji manje memorije,no budem se s time sutra bavio nemam više volje danas. Hvala još jednom,imaš pivu :D

--------------------------------------------------------------------------------------------
17 godina
neaktivan
dai53nja kaže...

Ok, onda sve pet. A nista, ako radi Lubuntu pici s tim, drugog savjeta nema.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
11 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...
dai53nja kaže...

Ako sam dobro skužio firefox si memoriju limtira prema onome koliko vidi da mu je dostupno na sistemu, znači možda bi jedno od rješenja bilo natjerat ga da misli da postoji manje memorije,no budem se s time sutra bavio nemam više volje danas. Hvala još jednom,imaš pivu :D

Program pošalje zahtjev za alociranje memorije, ako kernel to ne dozvoli iz bilo kojeg razloga, program se sruši. Zato ti ulimit sruši firefox kad prekorači dozvoljeno.

16 godina
ihush kaže...
dai53nja kaže...

Imam laptop sa 256mb (s)rama,..

- sve novije distre (svi OSevi) traže 512MB za install.

- može starija distra npr ubuntu alternate (ne live)..

..

dai53nja kaže...

..

I nisam pitao šta će mi radit, što ne, već ima li tko kakav prijedlog za taj sistem. A očito ima opcija, jer ova radi...

- linux je jedan, installer nije.

zerocool12 kaže...

Jel ikako moguće ograničiti koliko neki program može iskoristiti rama?

Ispada da mi ff pojede sav ram (4gb) i smrzne cjeli sustav.

-swap?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.11.2015 22:14 (ihush).
11 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
dai53nja kaže...

Ok, onda sve pet. A nista, ako radi Lubuntu pici s tim, drugog savjeta nema.

Srećom, našao još 256mb rama, pa instalirao lubuntu 15.10, ali i njegovi zahtjevi se povečali, sam sistem jede oko 320mb u mirovanju (10.04 je jeo oko 160),. Promjenio sam gledište, to će biti komp za trening strpljenja, tako da je sve pet. Barem ću imati vremena za uredit zen vrt.....

11 godina
neaktivan

Hvala ihush, to ne bi znao bez tebe...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
zerocool12 kaže...

Ako sam dobro skužio firefox si memoriju limtira prema onome koliko vidi da mu je dostupno na sistemu, znači možda bi jedno od rješenja bilo natjerat ga da misli da postoji manje memorije

A gugl? 

http://www.lifehack.org/articles/featured/15-coolest-firefox-tricks-ever.html

http://www.techplusme.com/tips-howto/reduce-firefox-memory-usage-using-aboutconfig

Gledam te!
11 godina
neaktivan

A daj, znaš da je upotreba googla prekomplicirana za nas neuke informatičare....

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

A možeš i surfati iz terminala

http://askubuntu.com/questions/29540/browsing-the-internet-from-the-command-line

Nego vidite vi ovaj Suse uradak Uptime funk, live patching allelujah, Well it's Saturday night, and the servers alright, don't reboot it, just patch :))

*U duhu ove pjesme, just patch

http://linux.softpedia.com/blog/canonical-patches-linux-kernel-vulnerability-in-ubuntu-15-10-15-04-14-04-and-12-04-lts-495939.shtml

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.11.2015 7:29 (hrvooje).

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...

Kad nema dovoljno RAM-a sistem se prebacuje na swap memoriju na HDD

I dalje će sve raditi ali puno sporije (odnosno ovo jako ovisi o disku jel je 5400; 7200 rpm ili ssd)

preporučljiva količina swapa je cca 4-8 GB u današnje doba

16 godina
neaktivan
Darky kaže...
zerocool12 kaže...

Kad nema dovoljno RAM-a sistem se prebacuje na swap memoriju na HDD

I dalje će sve raditi ali puno sporije (odnosno ovo jako ovisi o disku jel je 5400; 7200 rpm ili ssd)

preporučljiva količina swapa je cca 4-8 GB u današnje doba

jep,znam imam jos 4 gb swapa i to popuni ff i totalno mi smrzne pc. Ali vidim da nemam jedini taj problem sa ffom, taj bug je vec prijavljen.

15 godina
protjeran
zerocool12 kaže...
dai53nja kaže...
zerocool12 kaže...
dai53nja kaže...

Ma zahebavao sam se već s ulimitom ali kako god postavim kad dođe do tog limita onda se sruši. Isto je i sa cgroups :/

btw. hvala ti na trudu, mislim da mi je jedino rješenje obrisat .mozilla mapu jer u tom slučaju se to ne događa (no firefox koriste 3 osobe pa jako kompliciraju oko toga).

Probaj stavit neku stariju verziju firefoxa

jer svaka nova je vece smeće koje trosi više rama

http://www.soundstream.com/
11 godina
neaktivan

Kako je kolega Hrvooje rekao, instaliraj links i surfaj u terminalu. Links ti sigurno neće popapat svu memoriju. FCK all that gui shit.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

"the malicious program uses a weak source of random data -- the time and date at the moment of encryption."

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
1domagoj1 kaže...
hrvooje kaže...

razbijena enkripcije Linux ransomwarea. nije baš da su morali razglasiti. sad će v2

"the malicious program uses a weak source of random data -- the time and date at the moment of encryption."

- ovisi o (re)interpretaciji, novinari + strani izvor (jezična barijera) i informatička terminologija.

ako je: time&date korišten za key, tad pomaže (jednako kao da znamo pola šifre). Tad su LOLovi i komentari OK.

ako je... (čitati rečenicu.. programerski, serial time), korišteno za RND seed.. to je zapravo najbolji seed, bolji od rođendana ili i'am sexy.. love i sl. Tad je key zapravo najgori mogući. To tad nije timestamp kriptiranog filea (pa da ga se tako iskoristi za brži bruteforce znajući dio keya) nego pravi RND broj koji je u nekom trenu generirao RND za key.. pronaći ga .. kako? koji file, log.. ako crypt za sobom briše i samog sebe..

brine me source for RND.. a upravo to je u quotu.

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

brine me source for RND.. a upravo to je u quotu.

gle sad već imaju više podataka nego ranije

Ako su dobili pristup kodu, ja računam da će do kraja današnjeg dana svi AV laboratoriji imati taj kod i početi će to rastavljati na dijelove

pa je moguće da se idućeg tjedna pojave i prave zakrpe za AV

16 godina
Darky kaže...
..

pa je moguće da se idućeg tjedna pojave i prave zakrpe za AV

-čini ti se..

AV je sporedan u crypt priči, jer postoje sigurnosni problemi (rupe, exploiti..) koje AV ne može zatvoriti .. jer tad bi sve stalo.

Kako radi 'klasičan' virus-crv-trojan..? Ponašanje.. to može AV imati i spriječiti. Crypt što on radi? Radi ono što juzer može, enkodira file i nestane. AV je beskoristan osim za dio trojanca ..

- teorija i praksa. Pravilo, ako teroija i praksa nisu u skladu, teorija otpada. Koliko dugo je crypt virus tu, tko ga je 'razbio' (spriječio, dekodirao..) tj da je nešto efikasnog, već bi bilo na dnevniku.. Tako da bi ove textove pripisao novinarskom entuzijazmu, željama... ili nerazumijevanju terminologije.

edit: evo sad nas opet MUP 'naputćuje' (dobra izmišljenjica). Ako je samo po tome suditi, nema nam spasa, tj preporuka je ne pokupiti crypt i imati backup. :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.11.2015 14:36 (ihush).
15 godina
dai53nja kaže...Imam laptop sa 256mb (s)rama, trebao bi na njega staviti neki linux, tek toliko da se može na internet s njega. Dvojio sam se oko LUbubntua, ali to je min sysreq za njega, a Puppy mi se čini da će biti problema s driverima. Ima tko kakav prijedlog?

Vidio sam da si našao još 256MB RAM-a.. moja preporuka je za LXDE.. meni je krami od laptopa od 10+ godina radilo bez brige, pa čak i par kartica u firefoxu 

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

Koliko dugo je crypt virus tu, tko ga je 'razbio' (spriječio, dekodirao..) tj da je nešto efikasnog, već bi bilo na dnevniku.. 

https://threatpost.com/dutch-police-arrest-alleged-coinvault-ransomware-authors/114707/

There is no job like cron job!
11 godina
neaktivan

Pa mogao bi AV teoretski pratiti koji proces pristupa velikom broju datoteka sa specifičnim ekstenzijama, pa tražiti od usera da dozvoli pristup ili da ga blokira. Trebalo bi samo vidjeti kojom brzinom on to radi, ako bi bilo presporo, ljudi bi shvatli da nešto ne valja, valjda netko probao otvarati neke od datoteka a prebrz pristup bi trebalo jednostavno zabranit do dozvole korisnika. Nije prirodno da ijedan proces pristupa velikom broju različitih datoteka na različitim lokacijama te ih još i mjenja pritom. Bilo bi gubitaka, ali manje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Da, ako ransomware koristi neki od standarnih APIja za pristup fajlovima. Što ako ima svoj FS driver i svoj API? Kako ćeš onda znati? Jer AV prati pozive na API...

And I looked, and behold a pale horse: and his name that sat on him was Death, and Hell followed with him...
11 godina
neaktivan

Api ili ne api, pristup datotekama je na opcode razini više manje isti. Ne moraju se pratiti api pozivi, već šta se nalaže procesoru. Također svaki FS ima modified flag, pa se i to može pratiti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Modified flag koji postavlja driver i API. Ajmo reć, ako se file "offline" editira, kako će FS imati pojma o tome?

And I looked, and behold a pale horse: and his name that sat on him was Death, and Hell followed with him...
11 godina
neaktivan

Pa sistem se brine o pisanju po FS-u. Ne možeš promjeniti datoteku a da FS ne sazna da je promjenjena. Možda bi i bilo izvedivo, ali to bi značilo da je taj dio sustava onesposobljen, što bi efektivno onesposobilo susta.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Sistem se brine o tome ako koristiš sistemski driveri ali ja govorim o korištenju custom drivera koji je dio nekog malwarea. Tada sistem ne može znati tko je modificirao datoteke i kada. Gledaj to ovako - izvadiš disk i modificiraš file na nekom OSu čiji FS driver ne updatea timestampove. Bez neke CRC provjere ili hasha kada vratiš disk natrag, ne možeš znati je li neki file modificiran. Sad tu logiku primjeni na malware koji ima svoj FS driver i file API.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice