To bi bio moćan virus koji bi vadio disk van, pokretao ga neovisno od sistema pa vračao unutra. I da, znam da si samo radio demonstraciju. Ali ostajem pri svojemu, taman i da se ne može pratiti modified flag, može se na low level pristupu pratiti da li neki program otvara veliki broj datoteka istih ekstenzija na različitim mjestima.
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.510.113
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Na kojem točno low-level pristupu kad taj hipotetski malware koristi svoj FS driver i svoj API za piskaranje po istom?
U glavni proces se uvijek može ubaciti provjera koda koji se šalje na procesor.
Je li netko probao pokrenuti novi openSUSE Tumbleweed live s USB-a? Skinuo sam KDE Live verziju 64-bit, ali neće se pokrenuti. Uspije krenuti boot, ali zapne na onom SUSE-ovom zelenom ekranu. Prije tog ekrana napiše Invalid ROM contents i još nešto. Nekad i prođe ekran, pa opet to napiše i onda zapne. U čemu bi mogao biti problem? Sve ostale distre se bootaju bez brige.
Je li netko probao pokrenuti novi openSUSE Tumbleweed live s USB-a? Skinuo sam KDE Live verziju 64-bit, ali neće se pokrenuti. Uspije krenuti boot, ali zapne na onom SUSE-ovom zelenom ekranu. Prije tog ekrana napiše Invalid ROM contents i još nešto. Nekad i prođe ekran, pa opet to napiše i onda zapne. U čemu bi mogao biti problem? Sve ostale distre se bootaju bez brige.
Evo probao sam ja , nakon tvog teksta , tek toliko da vidim jesu li sfušali iso ili kaj je u pitanju.
Iso se normalno ponašao u live modu , a na usb je snimljen rufusom pod windowsima 10.
Nešto smo slabi ovih dana. Toliko novih verzija distri izašlo a nitko ništa ne isprobava i kudi ili hvali ...
Evo moje testne kolekcije usb-ova.
Evo probao sam ja , nakon tvog teksta , tek toliko da vidim jesu li sfušali iso ili kaj je u pitanju.
Iso se normalno ponašao u live modu , a na usb je snimljen rufusom pod windowsima 10.
Nešto smo slabi ovih dana. Toliko novih verzija distri izašlo a nitko ništa ne isprobava i kudi ili hvali ...
Ja isto rufusom na Win 10 i neće.. SHA-256 je ispravan.. ne znam u čemu je problem.. jedino može biti nešto od BIOS postavki
Ja isto rufusom na Win 10 i neće.. SHA-256 je ispravan.. ne znam u čemu je problem.. jedino može biti nešto od BIOS postavki
Nemora biti . Otkud znaš da iso koji si skinuo nije sfušan. Pročitah da npr za leap nemaju dovoljno ljudskih potencijala da se poradi na kreiranju i održavanju live iso-a ,pa zato se nudi samo instalacijski iso . Nikaj čudno da su u brzini malo sfušali iso, i onda ga za par sati zamijenili ispravnim nakon brda kritika , a ti imao peh pa naletio u tih par sati kada je falsh iso bio gore.
Ovo je iso kojim sam ja isprobao , sa sha256 checksumom:
5ab24d4217b6fb6635a93a3d00fadd7e6cff33290cdb019f0bfa717b2bba3880 (openSUSE-Tumbleweed-KDE-Live-x86_64-Snapshot20151113-Media.iso )
..................
Nemora biti . Otkud znaš da iso koji si skinuo nije sfušan. Pročitah da npr za leap nemaju dovoljno ljudskih potencijala da se poradi na kreiranju i održavanju live iso-a ,pa zato se nudi samo instalacijski iso . Nikaj čudno da su u brzini malo sfušali iso, i onda ga za par sati zamijenili ispravnim nakon brda kritika , a ti imao peh pa naletio u tih par sati kada je falsh iso bio gore.
Ovo je iso kojim sam ja isprobao , sa sha256 checksumom:
5ab24d4217b6fb6635a93a3d00fadd7e6cff33290cdb019f0bfa717b2bba3880 (openSUSE-Tumbleweed-KDE-Live-x86_64-Snapshot20151113-Media.iso )
..................
Ja sam probao dva različita prije toga (20151110 i 20151111), idem onda ovaj probati skinuti, haha, trebao bi onda raditi
Lol, pa zar nije dovoljan jedan stick.ja .iso slike skidam na HDD ,a onda sudo dd if=file.iso of=/dev/sdb
Obecao sam sebi da ne diram Ubuntu do proljeca. Vidjet cemo

Ja sam probao dva različita prije toga (20151110 i 20151111), idem onda ovaj probati skinuti, haha, trebao bi onda raditi
Neće ni sad, ista stvar kao i na prošla dva pokušaja:
radeon 0000:01:00.0: Invalid ROM contents
sd 5:0:0:0: [sdb] No Caching mode page found
sd 5:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
sd 6:0:0:0: [sdc] No Caching mode page found
sd 6:0:0:0: [sdc] Assuming drive cache: write through
Da li bi mi učitavanje glazbe/filmova s externog usb 3.0 hdd-a (naravno, spojenog na usb 3.0 usb) štekalo ili radilo neke probleme? Tako da si onda to ostavim van hdd-a u kompu, da imam manje problema i da mogu radit clean install druge distre
A trebaju mi tako distre na više usb jer kad idem nekome doma ili u firmu prezentirati i probati kako se koja distra ponasa na konkretnom hardveru. A i klijent onda iz prve ruke vidi kako koja izgleda pa se lakse odluci. Probao sam i multiboot da na jednom usb imam vise distri ali nije svugdje radilo pa mi je ovo prakticnije.
@ministar
Mozes ovako : na hdd kreiras jednu fat32 particiju koju napunis tebi bitnim podacima i tu particiju nikad ne diras niti formatiras. Na ostale particije rasporedis linux i windowse i oni vide onu fat32 i mogu joj pristupati. I onda linuxe i windowse mjenjas a ona fat32 je uvjek tu.
(nastavak na bunkermaxa)
.. fat32 može biti korsna za multiboot (pogotovo install medije - flash..), za sve ostale namjene (kao storage) daleko praktičnija je NTFS. Svaka distra podržava, dok npr noviji ubuntu automatski instalira driver ukoliko pronađe za vrijeme installa, inače se mora dodati ručno. Može i nela linux kao ext2/3.. +driver za win.
fat(16-32) je samo u slučaju nužde, tj takve low kompatibilnosti, jedino bitno kod bootmedija za starije OSeve (i stariji PC-BIOS..) ili TV-MediaPlayere koji ne podržavaju neki 'jači' FS (nonameovi ugl podržavaju NTFS zbog plačanja licence, neki ext, svi fat).
u slučaju potrebe (kao gornji bmaxov primjer, install..) zgodan je ext.usb.hdd, boot fat (dovoljno 500MB, može više ako postoji konkretna potreba), storage NTFS.. i/ili storage za mediaplayere fat32 do 2TB uz ograničenje na 4GB-2byte (većina videocapture softa reže automatski na 2/1 ili 0,5GB file), nezgodno za AVI/ISO..
takav HDD nema problem koji ima usb-flash npr za izradu multiboota s x-particija/installacija (extended particiju obavezno napraviti zbog ograničenja na 4..), jer flash u standardu ne dozvoljava više particija (može se 'ali'). To je ograničenje flash standarda/internog kontrolera diska.
Dedoimedo ocjenjuje Kubuntu 15.10 sa 0/10 :) Jedan bod zaslužuje samo Dolphin. Takav file manager treba Ubuntuu. Ne sjećam se u zadnjih par godina da je neka distribucija imala lošiji pregled i ocjenu. Nažalost opravdano.
Dedoimedo ocjenjuje Kubuntu 15.10 sa 0/10 :) Jedan bod zaslužuje samo Dolphin. Takav file manager treba Ubuntuu. Ne sjećam se u zadnjih par godina da je neka distribucija imala lošiji pregled i ocjenu. Nažalost opravdano.
A je ga oprao sve u 16.
Piše da je sad Xubuntu na redu. 15.04 je dobio 9.99999/10 http://www.dedoimedo.com/computers/xubuntu-vivid.html a ja nisam vidio nikakva pogoršanja nakon apgrejda na 15.10, čak i RAM troši u bajt isto kao prije. Ali kako je krenuo sa traženjem grešaka jedva čekam...
Zna li tko kako natjerati gnome terminal da koristi 256 boja, pročitao sam pola interneta i ni jedno riješenje koje sam našao ne radi.
Koji filesystem koristite i preporučate kotistiti? Ext4 vs Btrfs vs Xfs?

Zna li tko kako natjerati gnome terminal da koristi 256 boja, pročitao sam pola interneta i ni jedno riješenje koje sam našao ne radi.
Jesi li probao ovo: http://wujingyue.blogspot.hr/2012/06/let-ubuntu-gnome-terminal-support-256.html ?
Koristim ext4, više zbog inercije nego zbog nekog specifičnog razloga.
Sve greskice koje je dedomedo naveo se desavaju na svim distrama koje vrte zadnju plazmu. Meni se sve to desavalo i na fedori i kaosx i manjaru tako da...
Sam os je zasnovan na ubuntu i sve ono bazično kaj dela na ubuntu nema razloga da neradi u kubuntu.
Meni to ipak vise vuce na vezu sa nedavnim dogadjanjima, svadjama oko para , odlascima ...
Takoder neke od greskica koje dm navodi se meni nisu desavale: file manager radi odlicno kao i samba a i instalacija nije gnjavila kao njega sa nm i part man ...
Sam os je zasnovan na ubuntu i sve ono bazično kaj dela na ubuntu nema razloga da neradi u kubuntu.
Meni to ipak vise vuce na vezu sa nedavnim dogadjanjima, svadjama oko para , odlascima ...
..
- a samba (gdje dedomedo s razlogom cipelari)..
- pare (sporedna svađa), tj ljudi bez novca su šlampavi, jer ipak je novac sve (osnovni resurs).
A osim toga, niste djeca i dobro znate da se clanci pisu po narudzbi a pogotovo kad se ovoliko kritika istrese a preskoci gomila kvalitetnih noviteta , tada mi je tesko ne sumnjati u objektivnost.
Ne znam ako znas (a i ostali) ali mozes na jedan USB ubacit vise LINUX distri i time si ustedit koji USB.
How to Create Multiboot Linux USB Installer
Ne znam ako znas (a i ostali) ali mozes na jedan USB ubacit vise LINUX distri i time si ustedit koji USB.
..
-zna on to.. (nisi pažljiv), problem je bootanje s raznih PCja (stari-novi..) i samog supportanja USBa, tad bootaš na jednom, ne na drugom.. tad je beskorisno (tj. korisniji je bunt stikića koji rade, nego jedan koji možda radi.. pa da je i isti OS gore samo različiti FS-bootovi).
A osim toga, niste djeca i dobro znate da se clanci pisu po narudzbi a pogotovo kad se ovoliko kritika istrese a preskoci gomila kvalitetnih noviteta , tada mi je tesko ne sumnjati u objektivnost.
Zašto po narudžbi? Većinu tih problema koje opisuje ja uvijek imam kad testiram novi kubuntu. A i plasma 5 ima toliko bugova da je osobno ne bi ni release-ao. Bacaju van više feature-a nego što rade bugfixova.
Zato nikad nisam mogao preći na KDE.
Bump?
Bump?
Ne bi bilo lose procitati misljenja malo iskusnijih ljudi na forumu u vezi ovog pitanja. Mene zanima je li Btrfs uistinu spreman za daly operations, osobito kada ga je Synology krenuo reklamirati kod svojih proizvoda.
Bump?
Ne bi bilo lose procitati misljenja malo iskusnijih ljudi na forumu u vezi ovog pitanja. Mene zanima je li Btrfs uistinu spreman za daly operations, osobito kada ga je Synology krenuo reklamirati kod svojih proizvoda.
Da, zato i bumpam. Tim vise, sto ni na internetu nema bas previse o tome.