Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.530.409
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
nijo123 kaže...

Zna li netko postoji li način da Alcatelov USB modem (L850 LTE) proradi na Linuxu (Ubuntu 15.10 s GNOME sučeljem ) iako na internetu piše da ne podržava Linux ali vidim da ga ni mnogi drugi ne podržavaju pa svejedno rade normalno...

Desi li se štogod nakon što konektiraš taj usb na pc ?

Ao imaš instaliran usb modeswitch , u upravitelju mrežnim vezama bi ti se tada trebala pojaviti nova mreža naziva T-mobile

( ili koju već sim imaš tranu ) i tada samo ručno konfiguriraš tu mrežu...

15 godina
neaktivan

Sve je instalirano ali se nigdje ne pojavljuje, a čak kad stavim karticu unutra treperi kao da je spreman za rad (sad mi je kartica u starom mobu koji koristim kao hotspot)

15 godina
Linux - pitanja i odgovori

A čuj, prvo ti je u terminal upisati:

sudo -i

potom password

nakon toga:

lsusb

pogledaj što ti prijavljuje

ako ga vidiš, upiši

lshw -html > hardware.html

potom dvaput klikneš na tu kreiranu html datoteku koja ti se otvori u firefox-u ili već kojem browseru po izboru

potom pogledaj dali ti se taj usb modem crveni tj. dali je ispisan crvenim slovima.

ako da, ona je UNCLAIMED tj. kernel ga vidi ali nedostaje firmware blob ili treba aktivirati dodatni modul da bi radio ispravno.

eto...

1 0 hvala 0
16 godina

.. joj tata, vidi vindovsi.. ili Canonical, tablet. Malo preskup.. (cca 250€, duplo od poželjne cijene). Samo što nije..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

.. joj tata, vidi vindovsi.. ili Canonical, tablet. Malo preskup.. (cca 250€, duplo od poželjne cijene). Samo što nije..

Ubodeš hdmi u monitor i imaš PC - barem je to ideja. Koliko su koštali prvi Surfacei i što si s njima mogao? Još se čuje Ballmerov plač za otpisanom milijardom. Vjerujem da je ovo prvo izdanje samo za developere, jer mi se i telefon čini spor (nek ne netko razuvjeri) i da treba tu još dosta posla. Ja ga ne bi kupio ni da je puno jeftiniji, jer ne vidim svrhu tableta pokraj 5" mobitela i 14" laptopa, al ova halabuka koja će se stvorit je korisna za Canonical i možda koji bolji Linux driver. 

There is no job like cron job!
16 godina
hrvooje kaže...
..

Ubodeš hdmi u monitor i imaš PC - barem je to ideja. Koliko su koštali prvi------------i što si s njima mogao? ..

- da simpatičan fičer, koliko vidim Canonical&MS idu k tome.

- kad je to bilo? Koliko je koštao npr prvi C10 mobač?.. nekak gledam cijenu za sebe, ako bude jeftinije DA.

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

Mislim da je najbolje da ih dijele besplatno?!

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina

..da, jer kasne cca 2 godine, ponudom i primjerenom cijenom.

-koja cijena je za tebe inače OK? Cijena jeftikaner Notebooka za tablet?

-možda obrnuto, da je postojao prije 10 godina bio bi nešto 'startrekovskog' i primjerena cijena bi bila cca 2-3-..10.000$ danas je u rangu 100-150€

.. osim ako zbog Canonicala treba dati +100€ ibera? Koja će cijena biti u našim trgovinama? .. ili je to novi Apple..

17 godina
neaktivan

Pa u biti i je nešto novo, jer na niti jednom tabletu ne možeš izvoditi desktop aplikacije. 

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

mozes na Win10 tabletu

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Gam3r kaže...

mozes na Win10 tabletu

Nekoliko aplikacija . Al ni blizu da se može reći da se desktop aplikacije pokreću na tabletu. 

http://windows.microsoft.com/en-ie/windows-10/apps-that-work-with-continuum-for-phones-mobile

Cilj Canonicala je petljanje po display serveru tako da radi svaka desktop aplikacija, a ne petljanje po aplikacijama kao kod MS-a. Mozes li pokrenuti LO na Win10 tabletu ili neku drugu aplikaciju bez blagoslova MS-u,  koja nije u Winstoreu? 

Iako, ni Mir vjerojatno u početku neće podržavati aplikacije koje nisu rađene u podržanom toolkitu. Do tada će se i MS Store popuniti, al je vidljivo da su to dvije različite stvari. MS radi aplikacije za svoj Continuum kao što postoji VLC za desktop i za Android, dok Canonical nastoji VLC pisan za desktop pokrenuti na tabletu i telefonu. I gimp i steam i draftsight itd. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.2.2016 20:54 (hrvooje).
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Pa u biti i je nešto novo, jer na niti jednom tabletu ne možeš izvoditi desktop aplikacije. 

Naravno da je nesto novo, Canonical je krenuo u tom smjeru jos davnih godina, kad ostalima nesto slicno nije bilo ni u dupetu.

Onda se nedavno i MS "sjetio" toga, kao dobra im je fora. lol

9 godina
neaktivan

Pa zapravo Canonical radi na supportanju toolkita. Kada je toolkit supportan jedina stvar je repackaging u snappy što će imho biti jednostavnije od pakiranja u .rpm ili .deb, ako bude jednostavno kao što sus sa trenutnim .clickom napravili.

https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
1domagoj1 kaže...
hrvooje kaže...

Naravno da je nesto novo, Canonical je krenuo u tom smjeru jos davnih godina, kad ostalima nesto slicno nije bilo ni u dupetu.

Onda se nedavno i MS "sjetio" toga, kao dobra im je fora. lol

.. fora, koje MS&Canonical unazad 2-3 godine žele (i ostvaruju), Ubuntu vodi za dužinu nosa s izlaskom (koji mjesec), ali kasni s ovim 'deviceom' (u odnosu na mobitel/tablet tržište. Upravo je Android popunio tu nišu onim što je prije par godina Ubuntu trebao..).. dok MS prvo želi migraciju na w10 pa onda .. sve u jedan.

Protiv tog cilja nemam ništa protiv, ali 'trpi' desktop, prigovaram cijeni uređaja tj kašnjenju.. (pa ako se usporedi s Appleom), ponovot će se stara priča, mremalo / prekasno.. a bio je dečko koji obečava...

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

.. fora, koje MS&Canonical unazad 2-3 godine žele (i ostvaruju), Ubuntu vodi za dužinu nosa s izlaskom (koji mjesec), ali kasni s ovim 'deviceom' (u odnosu na mobitel/tablet tržište. Upravo je Android popunio tu nišu onim što je prije par godina Ubuntu trebao..).. dok MS prvo želi migraciju na w10 pa onda .. sve u jedan.

Protiv tog cilja nemam ništa protiv, ali 'trpi' desktop, prigovaram cijeni uređaja tj kašnjenju.. (pa ako se usporedi s Appleom), ponovot će se stara priča, mremalo / prekasno.. a bio je dečko koji obečava...

Pa gle, nitko nije bezgrešan. Microsoft postoji od 1975, kad vjerovatno velika većina Canonicalovih uposlenika nije bila ni rođena, a opet imaju tek nešto više od 1% tržišta mobitela. Znači, MS je zakasnio s telefonom, kao što je Canonical zakasnio s telefonom. Blackberry i Nokia nisu zakasnili s telefonom pa ih opet više nema ili bar ne igraju neku značajnu ulogu, tako da ... To što je netko zakasnio, ne zaustavlja utakmicu. Život ide dalje, ne znamo kad je počelo natjecanje niti kad završava.

16 godina

.. zašto imam filing da 'braniš linux' .. nepotrebno, jednostavno cijena-uređaj. (druga usporedba? možda neka VGA ili SSD... cijena/performanse prije par god i danas..). Nevažan i MS .. isti kriterij ako ponude neki recimo tabletić .. cijena i upotrebljivost.

17 godina
neaktivan

Ne određuje vjerovatno Canonical cijenu, proizvođač je španjolac. I taj model s isto tako 'besplatnim' Androidom isto toliko košta. Ovaj ima FHD, mislim da to ne viđamo na tabletima od 500 kn iz Konzuma. ISto je bilo i s telefonom, koji je BQ imao i s Androidom. Istu cijenu su ostavili. 

Najbolji jeftiniji tablet je HTC Nexus 9 i košta 440 € na njemačkom Amazonu.  S tim da je ovaj dijagonale 8,9" naspram BQ 10,1". Usporedi kamere, RAM, procesor, dijagonale, cijene ... Tek onda vidiš da 250$ uopće nije loša cijena. Tko je nama kriv što je dolar poskupio 25% zadnjih godina. Da, 'navijam za Linux', al iznosim činjenice. I ovaj tablet ne bi kupio ni da košta 100$ ;)

3 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Da, osobno iz kontakta sa Canonicalovim inženjerima znam da nemaju nikakve kontrole nad time što BQ radi sa svojim uređajima.
https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
16 godina
hrvooje kaže...

Ne određuje vjerovatno Canonical cijenu, proizvođač je španjolac...

Linux', al iznosim činjenice. I ovaj tablet ne bi kupio ni da košta 100$ ;)

- španjolska je kolonijalni feud britanaca.. cijena/sunce/porezne oaze..

.. vjerojatno? Prisjeti se uopće začetka projakta, ideje.. što s tim ima neki španac.. može proizvoditi i 'končar(nika)'... ili MSan u nekom kineskom zaseoku.

zapravo nekoliko priča u povijesti kad je npr 'jeftin pc' ciljano bio (do) 500$.. kako se zove ono s 'kurblom'? .. to je Canonicalov roadmap, problem je 'samo' što vrijeme (u ITu = razvoj) nije statično i odnosi (cijene/snage) se mijenjaju po murphyju. Canonical je to 'previdio'.

- za sto baksa? uzo bi. :)

GNU+Linux kaže...
Da, osobno iz kontakta sa Canonicalovim inženjerima znam da nemaju nikakve kontrole nad time što BQ radi sa svojim uređajima.

- hmmm .. ok, next. :))

11 godina
protjeran

Linux mint + plasma 5.x.x

Ako uspiju dobro sklepati mix minta i nove plasme , onda bi mi to mogla biti favorit distra na neko duže vrijeme.

Clement je najavio na blogu da bi plasma mogla doći u mintu 18 , tako da je to još minimalno 3 mjeseca, 

no nebi bilo ništa čudno i da odgode plasmu jer su već imali povlačenja najava u svojoj povijesti.

S obzirom na konzervativizam mint ekipe, mislim da tranzicija neći ići ni glatko ni brzo , i da će

zasigurno biti gomila dječjih bolesti te da će ispravljanje trajati mjesecima , a kako mintu kde korisnici i nisu nekaj prebitni

onda je pitanje kako bu to sve klapalo...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ne kuzim, koja je to fora da je 200-250$ skupo za neki uredaj? Kvalitetan uredaj. Pa pobogu, Nokiu 3310 sam nekada davno platio 1100 kn i to su jos bile one bozicne akcije. Nokiu 66nesto koju sam kumicu poklonio za krizmu platio sam 2000 kn. SE W550i platio sam nekih 1800 kn, SE C905 kojeg jos uvijek koristim rabljenog preko njuskala platio sam 900-950 kn (u trgovini je u to vrijeme bio 2300-2500 kn), ne sjecam se.

Koja je onda stvar sto kvalitetan i prilicno jak tablet s 4 jezgrenim procesorom, 2 GB RAM-a i ekranom s IPS matricom i vecom rezom od mojeg 21.5" monitora (veca je od full HD-a, doduse po jednoj osi samo) koji prelazi u punokrvno racunalo kod spajanja s monitorom kosta 2000 kn?

Mislim, kao da govorimo o nekakvom Archosu, Trekstoru ili Voninu s bogtepitaj kakvim Androidom s 0.2 px kamerama, 8 GB diska, 1024px rezom, a kosta 120 eura koje bi ihush dao ovom tabletu. Ajde, budimo ozbiljniji.

1 0 hvala 0
16 godina

naravno, tvoj izbor je npr platiti rolex 30.000 ili lolex 300kn.. a nekad i sad, sam navodiš koliko je nekad nešto imalo cijenu. Danas isto to, kolika bi bila cijena?

tablet, .. što još ima swarovski kristale? Ili zato što je Ubuntu vrijedi više, nije li to inače mantra iFonaša? Ne kužim tu ideološku podjelu dvostruke kriterije ili potrebu opravdavanja cijene, tj meni je ta cijena (i to ne kod nas) dvostruka od one koju bi izdvojio za tu klasu uređaja. Ti bi dao više, ok.. daj. Cijena i vrijednost ponekad nisu istoznačnice. Još manje za različite osobe... osim što univerzalno svaki kupac ima prirodnu želju što jeftinije nešto kupiti (pa i đabe), to je 'legitiman' stav, a tvoj argument protiv je što? .. Canonical-Ubuntu? LOL.

evo jedan primjerić.. kaže na ebayu od 70$..

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.2.2016 15:10 (ihush).
17 godina
neaktivan

Pa toliko samo dođe servis ekrana ili idtucha na iPhoneu kojeg ako ne odradiš u službenom servisu i nadogradiš softver, telefon ti pretvore u ciglu. I svejedno Apple proda 50M komada. Znači postoje milijuni i milijuni ljudi spremni platiti tu cijenu. Kao i Surface pro 4, sa nekoliko tisuća dolara, jer može biti tablet i pc, kao i ovaj Bq. Ok, surface pro 4 ima puno jači hardver, ali ne toliko jači kad se zbroji cijena hardvera da se dobije cijena ukupnog uređaja, nego je ta cijena puno veća. Valjda radi ekskluzivnosti ili što nudi nesto posebno (može biti tablet ili pc, potpuno nova ideja). Opet,  vjerujem da mogu stavit lošiji ekran, lošiju bateriju, manju sd i ponuditi za 150-200$, zašto ne? 

Više sam sklon kritizirati nemogućnost pokretanja neke desktop aplikacije kako su reklamirali, nego cijenu. 

@ihush

Taj primjer je bez ekrana. To je mini pc box za gledanje filmova s kodijem. Nema veze s ovim primjerom. Teško ćeš naći 10" tablet s FHD da ga ima još u proizvodnji /prodaji ispod 1000kn. Vidi gore onaj link koji sam dao za najbolje jeftine Android tablete. Bili su neki s 8.9" ispod 100 funti, al nema ih više, jer to je bio teški popust ili više nisu u prodaji. Ti kritizitaš cijenu hardvera koja je od pamtivijeka takva. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.2.2016 15:20 (hrvooje).

1 0 hvala 0
16 godina

-a BQ spada u excluzivu? Nešto kao Buggati?.. Kasne da bi ovaj HW bio prihvatljiv po toj cijeni.

-cijena? popravak ekrana, narudžba 30€, poštarina 10, majstoru 100kn.. i to nakon par mjeseci traženja tu.. i recimo da sam popravio (ekran) za 50€ .. novi je 79€. Isplativost .. pa još da kupim adapter za struju .. ista cijena. (ali ne možeš to objasniti obitelji..).

Istovremeno (bezbroj kućnih juzera s bezbroj takvih tableta..) jedan skuplji, kvalitetniji.. stvarno odličan ekran, cijena (po sjećanju 150..) možda 139/149€ .. ne vrijedi duplo, ali je kvalitetan. Pa sad u otom omjeru dali bi dao još duplo? Ja ne. Tko želi surface, (ili ostale proizvode kao) rolex, domperignon.. može, meni je blentavo bocu vina platit 500€ .. ili tamagući u ovom slučaju, mada je samo polovica cijene boce vina.. (kako se lako relativizira?).

Prije recimo 10 godina, bio bi spreman istu stvar platiti recimo .. 1.000€? .. danas ne.

one to rule them all..

- da, ali .. ide se prema tome, uskoro. Jedino što Canonical mora naučiti tržišne fore, kako se zarađuje ako nisi Apple. To ne znam ni ja... pa im neću solit pamet, ali ako očekuju veliku zaradu/promet/količinu takvih uređaja.. pa, vidjet ćemo. Ja kažem (prognoziram) promašaj. .. vidjet ćemo. :))

- ili mora biti jeftin-konkurentan, ili ekskluziva od koje idu sline na usta.. predmet čežnje.. Što je BQ? Anketiraj prolaznike na Cvjetnom, jesu li čuli za BQ ili za Apple i koji više vrijedi. (a ja ne sudim takvim kriterijem, samo razumijem cijene/tržište/kupce..).

edit: sad sam se sasvim pogubio.. cijena HWa je od pamtivijeka takva? Da ako govorimo HDD/CPU/VGA.. ali ne ako govrimo CPU-486DX .. nekad i sad.

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.2.2016 15:38 (ihush).
17 godina
neaktivan

Kad upišem u pretragu tablet iz 2015 s tim ekranom i sličnim specifikacijama izlistalo ih ravno tri. Jedan košta 200, a ostala dva preko 500 dolara. Ovaj prvi možda ima slabiji procesor, nisam usporedivao 

http://m.gsmarena.com/results.php3?mode=tablet&nYearMin=2015&nPriceMin=150&chkCardSlot=selected&nDisplayResMin=2073600&fDisplayInchesMin=10.1&nBatCapacityMin=7000&sOSes=2

Znači prosjek iz 2015.  je preko 400$. Ne razumijem zašto forsiraš to preskupo, kad to tržište diktira. Toliko koštaju svi tableti iz 2015. i više, vidljivo na linku gore. 

Pa na ulici da pitaš i za oneplus i xiaomi malo bih ih znalo, pa opet je dobar uređaj. Bq je noname, al očito da su ovo prvi mačići za developere i neće ih puno niti tiskati. 

Da im nije primarni cilj da 'ti'  kupiš tablet, jer je ovo tek početak furanja njihove mantre  napiši jednom za sve uređaje i mogli su stavit i 500 dolara, svejedno bi ih kupili tih 1000 ljudi koji su planirali kupit za razvoj. 

Evo ti izjave CEO Canonicala Jane Silver:

Silber continued, "We're not out to win the tablet market. We want to win the reinvention of the PC experience. Today, the PC, tablet and smartphone markets are not really different things. It's what we're doing on our      devices that's important. By providing one code base for all devices,     our view of convergence will make it easier to deal with blurring of form factors." She added that OEMs and programmers will be able to create customized    interfaces and applications with the fragmentation that has bedeviled the Android market.

*I ovdje je lijepo rečeno na što u Canonicalu računaju:

http://www.eweek.com/mobile/canonical-lands-ubuntu-linux-on-tablets-for-computing-convergence.html

"This particular announcement is about a tablet, but don't take that as a sign that we're out to win the tablet market," Jane Silber, CEO of Canonical, told eWEEK. "It's more a sign that we're continuing to realize our vision of    convergence."

I još nešto:

"This is the exact same codebase that is now shipping on phones," Silber said. "So phone users have the same capabilities now, too."

Dakle, ovaj update dobit će i svi koji imaju telefone. Ne oni koji imaju x verziju, na y verziji Lumiae, nego svi na svim uređajima. Istina nema ih puno, al oni su samo igralište za Canonicalovu ideju.

**I to nije sve: predinstalirani su GIMP, Firefox, Gedit, LO. Dakle, tablet sa gotovo najmoćnijom aplikacijom za obradu slike i gotovo najboljim uredskim alatom za obradu teksta i tablicama. Pa nije baš da to nije 'wow' faktor

http://www.omgubuntu.co.uk/2016/02/bq-m10-ubuntu-tablet-everything-you-need-to-know

**?što se tiče popravka iphone6 očito nisi čitao da se pretvori u ciglu ako ne ideš u original Apple servis od 250 usd za zamjenu ekrana

http://www.bug.hr/vijesti/error-53-fatalan-popravljane-iphone/150317.aspx

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.2.2016 7:18 (hrvooje).

4 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Ubuntu 16.04 će ići sa starim 3.14.3 Nautilusom, dok GNOME ne riješi probleme iz 3.16 i 3.18 u 3.20

http://www.omgubuntu.co.uk/2016/02/ubuntu-16-04-reverts-to-older-version-of-nautilus

Jesu vratili typeahead il to Ubuntu svoj krpa?

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Fedora - help

Trebam malo pomoci oko fedore. Nemrem se sjetiti tko je ono ovdje naveo da ju dugo koristi. Ima tko voljan za pomoci ?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

U čemu je problem?

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
11 godina
protjeran
hrx kaže...

U čemu je problem?

Ovako : instalirao sam danas Kororu 23  ( x64 , kde-plasma 5.4 , to je fork fedore  23 s time da su predinstalirani kodeci i rpm repozitoriji ).

Imam par nepoznanica pa da ih probam razriješiti.

1. Prilikom updatea , aplikacija  za update ( ona defaultna iz sistem traya ) vrlo sporo i na mahove downloada datoteke za nadogradnju ( vidi prikaz mrežnog prometa iz screenshota ).

To mi se isto nekad dešavalo i na fedori 22 , ali kratko sam ju koristio pa nisam istraživao kako to riješiti . Moje pitanje je da li imam neki način  ( bilo bi dobro da je gui način )

kojim bih prečekirao mirrore za update i odredio da mi vuče sa najbržega , te ukoliko nešto nebude šljakalo, kako da se vratim na sadašnju situaciju ? Koristim ext4 tako da nikaj od snappera.

2. Kada sam napokon nadogradio sistem, išao sam iz appera instalirati google chrome ( repozitoriji su bili predinstalirani ) no tada mi je uz google chrome apper instalirao i još dodatnih gomilu nadogradnjica,

pa me to podsjeća na one fore iz opensusea gdje apper sam instalira preporučene softvere. Da li je to i ovdje tako i kako tome doskočiti ( po mogućnosti gui načinom )  ?

3. Kada instaliram novu aplikaciju, npr danas je to bio sweeper , onda te aplikacije par sati nema u popisu instaliranih programa, a iz terminala ju mogu pokrenuti. nakon sat ili dva se sweeper sam pojavi u popisu instaliranih aplikacija , pa onda od tuda izvučem ikonu na desktop.  Jel to neka caka u plasmi i mogu li tome kako doskočiti ?

Hvala unaprijed na pomoći.

16 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

1. Prilikom updatea , aplikacija  za update ( ona defaultna iz sistem traya ) vrlo sporo i na mahove downloada datoteke za nadogradnju ( vidi prikaz mrežnog prometa iz screenshota ).  (...)

2. Kada sam napokon nadogradio sistem, išao sam iz appera instalirati google chrome ( repozitoriji su bili predinstalirani ) no tada mi je uz google chrome apper instalirao i još dodatnih gomilu nadogradnjica, (...)

3. Kada instaliram novu aplikaciju, npr danas je to bio sweeper , onda te aplikacije par sati nema u popisu instaliranih programa, a iz terminala ju mogu pokrenuti. nakon sat ili dva se sweeper sam pojavi u popisu instaliranih aplikacija (...)

Već duže vrijeme vrtim čiste Fedore (GNOME ili XFCE), ali bi se dolje navedeno trebalo odnositi i na Kororau.

1. Moguće je da su promijenili defaultne repoe i ubacili svoje. Ako se ne varam, mislim da je Korora australska distribucija (da, jest), pa bi mogao biti slučaj da su stavili repoe iz svojeg dijela svijeta. Konfiguracija repozitorija nalazi se u /etc/yum.repos.d i ispod je isječak iz konfiguracije defaultnog repozitorija, fedora.repo (do direktorija možeš doći Dolphinom, a .repo datoteke su tekstualnog formata, pa lako možeš zaviriti u njih):

[fedora]
name=Fedora $releasever - $basearch
failovermethod=priority
#baseurl=http://download.fedoraproject.org/pub/fedora/linux/releases/$releasever/Everything/$basearch/os/
metalink=https://mirrors.fedoraproject.org/metalink?repo=fedora-$releasever&arch=$basearch
enabled=1
metadata_expire=28d
gpgcheck=1
gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-fedora-$releasever-$basearch
skip_if_unavailable=False

Gore je vidljiva adresa za skidanje metalink datoteke - u metalinku se nalazi, između ostalog, popis mirrora i njihovih prioriteta. Drugi repoi mogu imati posebnu datoteku u kojoj su navedeni mirrori - u ovom slučaju, linija počinje s mirrorlist= .Baseurl je osnovni repo, a kao što vidiš, ovdje je zakomentiran pa se ne koristi, osim u slučaju da ga dnf automatski odabere (vjerujem da je naveden u metalink datoteci). dnf po defaultu koristi listu prioriteta navedenu u metalink datoteci, ali ima mogućnost određivanja najbržeg mirrora i korištenja njega - u datoteku /etc/dnf/dnf.conf potrebno je unijeti liniju fastestmirror=True .

2. Google Chrome za rad zahtijeva podosta dodatnih paketa koji nisu instalirani po defaultu (barem u čistoj Fedori), pa mislim da je tu sve u redu. Da, odabir preporučenih paketa za instalaciju po defaultu kod OpenSUSE-a je iritantan - ne znam zašto je to tako podešeno, vjerojatno imaju neke svoje razloge; instaliranje hrpe dodatnih paketa bez da sam to izričito zatražio ne smatram lijepim ponašanjem. Fedora nema toga, a i niti jedna druga distribucija koju sam imao prilike koristiti.

3. Nikad mi se nije dogodilo nešto slično - prilikom instalacije bi se trebao izvršiti automatski update menija. Možda se radi o kakvom bugu ili problemu u konfiguraciji KDE-a, kao u ovom slučaju kod KDE 4.2. Probaj instalirati nešto putem dnf-a iz naredbenog retka ili putem DNF verzije Yum Extendera (yumex-dnf). Uglavnom koristim dnf direktno, a ponekad i yumex-dnf i nisam naišao na takav problem kod GNOME-a, XFCE-a, OpenBoxa i i3wm-a - novoinstalirani programi se pokazuju u menijima par sekundi nakon instalacije.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.2.2016 22:04 (hrx).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice