Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.520.046
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

dali mi netko moze pomoci, ovako, htjeo bih napraviti dvije particije, kada dodem do dijela di treba iskombinirati particije znam samo da kod prve particije u dijelu mount point treba staviti /, a sta stavljam kod druge particije, htjeo bih ako se moze napraviti da bude kao kod win, na jednoj particiji os a na drugoj ostali sadrzaj

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori

- to su (root) \ i \Home. Većina distri tako defaultno dijeli disk (+ swap koji može i nemora..).

Home particija je za korisničke podatke.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

znaci i ako obrisem trenutni os i instaliram novi, podatci na /homu ce ostati

16 godina

-da. (logično) jer je zasebna particija. Upravo to joj je i osnovni smisao i prednost (u odnosu na windowsov user-folder koji je def. na istoj particiji...).

-postoji još jedna particija -boot. Kao i mogućnost da sve bude na jednoj particiji, ali je ovako praktičnije.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.3.2011 12:04 (ihush).
16 godina
Ali ti Windowsi nece vidjeti tu particiju.
AMD Ax2 6400+ 3.5GHz | 4GB 800MHz | Gainward 8800GT 1024MB | 250GB HDD | ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless | Samsung 203B
15 godina
neaktivan

hvala na pomoci, novi sam u tome pa jos neznam puno, koristim linux mint 10, pa zanima me dali je velika razlika izmedu kde-a i gnoma, osim u boljem izgledu kde-a i ako moze neka preporuka sta da koristim kde ili gnome

15 godina
neaktivan
8ax kaže...

da znam, to mi nije toliko ni bitno

16 godina
Pili kaže...
8ax kaže...

da znam, to mi nije toliko ni bitno

-mali ispravak, windowsi vide particiju, ali je nemogu čitati (mogu je recimo obrisati), za pristup postoji utils... ako ima potrebe za pristupom. U većini nema potrebe da windowsi pristupaju linuxu, nema tamo ništa interesantnog.. dok se fileovi (download) jednostavno stavi na neki radni disk kojem svi OSevi pristupaju jednako (kalasično NTFS).

15 godina

Htio bi ubaciti još jedan disk,a već imam na postojećem particije /  i /home te swap.Koju bi mu oznaku morao pridodati.

Ubuntu Ultimate Edition 2.8 AMD 64 bit
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pili kaže...

hvala na pomoci, novi sam u tome pa jos neznam puno, koristim linux mint 10, pa zanima me dali je velika razlika izmedu kde-a i gnoma, osim u boljem izgledu kde-a i ako moze neka preporuka sta da koristim kde ili gnome

Koristi ono kaj ti bolje leži i kaj ti je ljepše.

marksuci kaže...

Htio bi ubaciti još jedan disk,a već imam na postojećem particije /  i /home te swap.Koju bi mu oznaku morao pridodati.

Pa OS će mu sam dati oznaku, ono sda, sdb i to, a ime mu možeš dati koje hoćeš...

Jaaaj, moja glava... -.-

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.3.2011 12:20 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan

dali postoji nesto tipa wamp server ali za linux, moze neka preporuka

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Pili kaže...

To isto ali s L, tj. LAMP. To je sve zapravo isto - XAMP gdje je X slovo Platforme(L-linux W- Windows)

Možeš instalirati iz synaptica.

I ♥ π ⇓ tu klikni :)
14 godina
protjeran
Pili kaže...

Xampp?

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=223410

Drago mi je.
16 godina
Pili kaže...

-hmm? ... jer sve to je s *nix-a, samo izbaci prvo slovo 'W' (Apache, MySql, Pxx..), jer w je verzija upravo za windows, za linux se podrazumijeva. potraži AMP, tj LAMP (linux, ubuntu).

16 godina
neaktivan
davorsite kaže...

Brasero je sranje. Treba vječno da snimi nešto na CD/DVD. K3b je najbolji.

Slažem se s kakapoom, Brasero je solidan program. Što se tiče sporog snimanja, potrebno je isključiti File Checksum i Image Checksum pluginove (Edit->Plugins) i snimanje se odvija punom brzinom. K3b jest najbolji, ali mnogima se ne sviđa skidanje Qt i KDE biblioteka u Ubuntu.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
17 godina
neaktivan

Ma kakav k3b, brasero...

cdrecord ;), ovo su tak i tak GUI frontendovi cdrecordu...

cdrecord -scanbus

Onda kad saznamo koji device nam je pržilica fino ukucamo:

cdrecord -v dev=0,1,0 speed=12 -eject -data neki.iso

0,1,0 je u ovom slučaju pržilica.

iso-i se fino daju napraviti s mkisofs alatom, a 1:1 kopija data CD-a s alatom dd. :D

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se

1 1 hvala 0
15 godina
neaktivan

evo opet mene, dali ima neki program u kojem mogu regulirati brzinu ventilatora na grafickoj kartici

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

što kada se aplikacija zaglavi pod wine?

kako je ubiti a da ne moram restart ?

U win imam ctrl+alt+del i ili (win tipku) onda task menager

kako je to riješeno u linuxu?

hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
moderator

Ja sam Linux n00b i evo jedno konkretno pitanje

Mojoj zeni su dali Asus Eee PC 9" (zaboravih model) sa predinstaliranim Edubuntuom (profesorica je). Kvaka je u tome sto ona ne smije "dirati" taj Asus u smislu stavljanja Windowsa, Dual boot, reformatiranja i slicno (moze stavljati programe koje idu samo na Ubuntu)

Koliko sam primjetio taj Edubuntu je neka 7_i_nesto verzija.

Pitanje:

Da li ovaj Asus zna vrtjeti virtualno Windows preko VBoxa ili VMwarea [ovako su svi zadovoljni] i da li moze link na neki tutorijal kako ovo instalirati bez mnogo muka. Probao sam na stranama Vboxa al nejde. Ona koristi Sibelius program koji ide samo na Windowse [konkretno dio Sibeliusa za notno zapisivanje]

Ako niste dio rješenja onda ste ... kolumnist!

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Ček što je točno problem:

1) instalacija Windowsa u VBoxu

2) instalacija i postavljanje VBoxa

3) nešto treće

Socijalizam, nacionalizam i antiimeperijalizam. To nam treba.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

To ti je isti Ubuntu, samo dodani neki programi... (Barem mislim, mozda je neki drugi DE instaliran.)

verzija 7.*? To je iz 2007. {#}.

EDIT: Wine?

AMD Ax2 6400+ 3.5GHz | 4GB 800MHz | Gainward 8800GT 1024MB | 250GB HDD | ASUS M2N32-SLI Deluxe Wireless | Samsung 203B
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.3.2011 10:16 (8ax).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

@ Lazarus...

Vjerojatno ćeš morati upgreadati nanoviji (9-11.x), jer su VM dosta ovisni o verziji (i patchevi), što je i logično. U suprotnom bi morao tražiti odgovarajuće verzije VMa.

Klasično je tu VirtualBox, dovoljno dobar ali ipak kaska za VMwareom. U VMW može čak i Aero (dx-9c), player je dovoljan za sve, free.

Ipak Eee je procesorski 'osakaćen' tj. virtualizacija nije praktična, malo RAMa, preniska rezolucija ekrana (za prozorski rad, jedva u fullscreenu), spor HDD... to bi bilo mučenje.

Dualboot bi bio daleko lakša stvar (ma neće nitko primjetiti..{#})

-ako već to nesmije, može LiveCD (noviji ubuntu ili windows-pe), može i sa USBa.

(btw, može se nešto iskemijati s VHDom, win7-2008, direkt boot u VHD jednako dualbootu).

17 godina
neaktivan
moderator
beno101 kaže...

Ček što je točno problem:

1) instalacija Windowsa u VBoxu

2) instalacija i postavljanje VBoxa

3) nešto treće

Problem je instalacija VBoxa.

17 godina
neaktivan
moderator
ihush kaže...

@ Lazarus...

Vjerojatno ćeš morati upgreadati nanoviji (9-11.x), jer su VM dosta ovisni o verziji (i patchevi), što je i logično. U suprotnom bi morao tražiti odgovarajuće verzije VMa.

To i jeste problem. VM [VBox i VMware] odbija se instalirati zbog starosti ovog Ubuntua. Odgovarajuca verzija je ono sto meni treba

ihush kaže...

Ipak Eee je procesorski 'osakaćen' tj. virtualizacija nije praktična, malo RAMa, preniska rezolucija ekrana (za prozorski rad, jedva u fullscreenu), spor HDD... to bi bilo mučenje.

Ma znam, to je njesra od laptopa(?) i namjeravao sam instalirati XP koji ce biti isto tako osakacen sto se tice servisa i vizualnih tema.

ihush kaže...

Dualboot bi bio daleko lakša stvar (ma neće nitko primjetiti..{#})

-ako već to nesmije, može LiveCD (noviji ubuntu ili windows-pe), može i sa USBa.

Ma znam, ja imam stalno par .vhd-a na raspolaganju i mogu staviti neki. Ali...problem je sledeci:

• Te Asuse daje ministarstvo za obrazovanje svim profesorima za svakodnevni rad. Svi su predinstalirani
  • Svaki profesor potpisuje dogovor  ugovor i obavezan je da [naravno] cuva, mazi i pazi racunalo i ono sto je najbitnije i spominje se na 100 mjesta u ugovoru da profesor ne smije dirati predinstalirani OS i programe
  • Bar jednom na 2-3 mjeseca posjeti ih doticna inspekcija pa im provjerava te sugave laptope u smislu da li profa radi i sto radi, u kakvom je stanju taj Asus i naravno da li ima Windoze
  • Ne pomaze objasnenje da imamo origigi Windows (ozbiljno!)

Nije vezano uz temu al nisam mogao izdrzati. Ispalo je da su ovi Asusi skuplji sa Ubuntuom nego sa Windosom zbog mnogo tragikomicnih situacija....od neznanja profesora da rade sa "cudnim Officeom", baratanje sa grafickim programima, spajanje na projektor, umrezivanje..."defekti"..pa traze se "ekstra" ljudi koji se "kuze u Linux". Uglavnom, teska mafija ...vlada nabavila Asuse, tvrtka bliska vladi adaptirala Edubuntu i prevjela ga grozno i to sve naplatila vrlo, vrlo masno.

Al..sto je tu je. Dakle sto da instaliram a da nas ne shebe inspekcija? {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.3.2011 10:41 (Lazarus Long).
17 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...

Ja sam Linux n00b i evo jedno konkretno pitanje

Mojoj zeni su dali Asus Eee PC 9" (zaboravih model) sa predinstaliranim Edubuntuom (profesorica je). Kvaka je u tome sto ona ne smije "dirati" taj Asus u smislu stavljanja Windowsa, Dual boot, reformatiranja i slicno (moze stavljati programe koje idu samo na Ubuntu)

Koliko sam primjetio taj Edubuntu je neka 7_i_nesto verzija.

Pitanje:

Da li ovaj Asus zna vrtjeti virtualno Windows preko VBoxa ili VMwarea [ovako su svi zadovoljni] i da li moze link na neki tutorijal kako ovo instalirati bez mnogo muka. Probao sam na stranama Vboxa al nejde. Ona koristi Sibelius program koji ide samo na Windowse [konkretno dio Sibeliusa za notno zapisivanje]

nisam siguran kako je na edubntu al moralo bi biti slično kao na ubuntu. imaš više načina instalacije softvera na ubuntu

1.preko ubuntu software centra gdje samo upišeš ime aplikacije i ako je u repozitoriju klikneš na install

2.preko synaptic packet managera. slično kao i preko software centra , samo ovdje možeš tražit i pakete posebno 

3. pomoću apt iz repozitrija preko terminala tipa sudo apt-get install virtualbox (najuniverzalniji način koji bi morao raditi i na edubutnu kao i na svim ostalim *buntu. (ako ne znaš točno ime paketa/softvera nakon što upišešsudo apt-get install      virt klikneš na tipku tab i terminal će ti ponudit završetak riječi. više klikova ako ima više izbora.)

*za ova tri načina važno je napomenuti da se uređaj nalazi u online software repozitorijima ubuntua, a za virtualbox mislim da to jeste slučaj.

**u krajnju ruku, možeš skuniti .deb virtualboxa odavdje, al prije toga saznaj na kojem ti je ubuntu baziran taj edubuntu ovako: upiši u termina lsb_release -a

također, najlakše pokretanje je u terminal upisati virtualbox ili alternativa tražiti po menijima gdje je smešeten prečac (ako uopće jeste) . ne znam performanse tog stroja, al doživljaj bi mogao biti nešto lošiji preko virtualke nego inače

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
17 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...
Nije vezano uz temu al nisam mogao izdrzati. Ispalo je da su ovi Asusi skuplji sa Ubuntuom nego sa Windosom zbog mnogo tragikomicnih situacija....od neznanja profesora da rade sa "cudnim Officeom", baratanje sa grafickim programima, spajanje na projektor, umrezivanje..."defekti"..pa traze se "ekstra" ljudi koji se "kuze u Linux". Uglavnom, teska mafija ...vlada nabavila Asuse, tvrtka bliska vladi adaptirala Edubuntu i prevjela ga grozno i to sve naplatila vrlo, vrlo masno.

Al..sto je tu je. Dakle sto da instaliram a da nas ne shebe inspekcija? {#}

format "čudnog officea" je norma u RH. da doista. uvođenje open-sourca u školstvo se traži već dugi niz godina. nazivati nekoga mafijom, jer netko ne zna spojiti projektor, jer se gumb za klik ne nalazi na istom mjestu kao i na windowsima je u krajnju ruku smiješno. kad su wondowsi gore onda su mafija, jer se plaća ms-u, kad je FOSS gore onda su mafija, jer netko nije dovoljno educiran da radi u nekom "čudnom officeu". 

*možda bolje da postražiš gospođi alternativu za sibelius, npr. lilypond ili ovdje pogledaj popis ostalih.  uostalom da li je korištenje sibeliusa propisano od ministarstva? bilo bi neozbiljno dijeliti netbooke s edubuntu i propisati korištenje "windows only" softvera koji košta i preko 1000 kn.

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.3.2011 11:01 (hrvooje).
16 godina

-poznate su mi igre s 'besplatnim' softwareom koji je nakraju skuplji. (pa kod vas je sve na linuxu, jedino što je FZOM na RH -komercijalnom? ali OK je to, samo sad za printer moraju dignut windoze -LOL... ).

Jedino što možeš u takvoj situaciji je Live verzija... ali onda je beskorisno (zbog Sibeliusa).

ipak, može i na ext.USB (HDD) ili na SD karticu, za XP bi kartica od 8-16GB bila OK, samo obavezno neku bržu (x10).

s grubom središ boot, ili ga loviš (F12.. koja li je tipka) i to bi trebalo raditi. Za Sedmicu koja bi mogla biti i VHD (vrlo praktično) problem je samo veličina, može na ext.HDD.

... pokušaj tako nešto.

16 godina
neaktivan

Na kompjuterima u školstvu ne smije biti problema bilo na Windowsima, bilo na linuxuma, a u Makedoniji, koliko sam čuo, ih ima previše. To nije do korisnika, nego do glupih admina koji neznaju svoj posao, i to je znak da se nešto ne radi kako treba. Isto je idiotski tjerati ljude da rade s određenim operativnim sustavom. Ako netko želi radit na Linuxima neka radi na Linuxima, a ako želi radit na Windowsima neka radi na Linuxima. I u Hrvatskoj je isto tako s Windowsima, jedna firma koja usko "surađuje" s vladom i uvaljuje svima windowse bez pitanja. Nije problem što se radi na Windowsima, probllem je što u programu nema ni malo Linuxa, kao da ne postoji.

Uglavnom... Windowse na memory stick i boot. To ja radim za učionicu iz informatike, samo s Linuxima :)

Živio Arch! Živio OpenSource! Dolje Microsoft i zapadne robovlasničko-kapitalističko-naftne vrijednosti!
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.3.2011 11:08 (dj_beni).

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
moderator
hrvooje kaže...

format "čudnog officea" je norma u RH. da doista. uvođenje open-sourca u školstvo se traži već dugi niz godina. nazivati nekoga mafijom, jer netko ne zna spojiti projektor, jer se gumb za klik ne nalazi na istom mjestu kao i na windowsima je u krajnju ruku smiješno. kad su wondowsi gore onda su mafija, jer se plaća ms-u, kad je FOSS gore onda su mafija, jer netko nije dovoljno educiran da radi u nekom "čudnom officeu".

*možda bolje da postražiš gospođi alternativu za sibelius, npr. lilypond ili ovdje pogledaj popis ostalih.   uostalom da li je korištenje sibeliusa propisano od ministarstva? bilo bi neozbiljno dijeliti netbooke s edubuntu i propisati korištenje "windows only" softvera koji košta i preko 1000 kn.

Mafija je zbog mnogo toga. Prvo i osnovno....prije 5-6-7 godina svi profesori su u najmanju ruku bili primorani [trosak drzave] posjecivati "kurseve za kompjuter" i na kraju bivali ocjenjivani za rad na Windozima. Citaj dobivali su "diplomu". Tamo su ih ucili na rad u MS Office 2003 (Word, Powerpoint i sl.), kako printati dokument, kako poslati attachment na e-mail...ma znate vec.

Trebate imatu u predvid da nisu svi mladani profesori. To su uglavnom bili ljudi koji su opako blizu penzije i kojima je vrhunac znanja u "elektronici" namjestanje kanala na VHS recorderu. I sad, BAM..odjednom od njih se trazi nauciti sasvim druga filozofija rada u aplikativnom softwareu. Da nema zabune, ja  nisam nikako protiv Linuxa . Ja sam protiv uskracivanja prava (u ovom slucaju) profesorima da rade na nacin koji je njima laksi. Caruju nesposobni admini, klinci svakodnevno ruse mrezu i onesposobe sustav, trazi se pomoc od "ekipe iz glavnog grada" da sredi stvari i pogodi sto? Te ekipe su svaki dan na teren i naravno.....dobijaju astronomske dnevnice. Windowse moze srediti svaka budala i njegov brat.

ihush kaže...

-poznate su mi igre s 'besplatnim' softwareom koji je nakraju skuplji. (pa kod vas je sve na linuxu, jedino što je FZOM na RH -komercijalnom? ali OK je to, samo sad za printer moraju dignut windoze -LOL... ).

Jedino što  možeš u takvoj situaciji  je Live verzija... ali onda je beskorisno (zbog Sibeliusa).

ipak, može i na ext.USB (HDD) ili na SD karticu, za XP bi kartica od 8-16GB bila OK, samo obavezno neku bržu (x10).

s grubom središ boot, ili ga loviš (F12.. koja li je tipka) i to bi trebalo raditi. Za Sedmicu koja bi mogla biti i VHD (vrlo praktično) problem je samo veličina, može na ext.HDD.

... pokušaj tako nešto.

Pametno zboris. Vec u blizini vidim jedan SATA2 160GB eksterni disk. Izgleda da je ovo solomonsko resenje. Ionako vuce brdo stvari sa sobom moze jos i eksterni sa cigla napajanjem :)))

17 godina
neaktivan
moderator
dj_beni kaže...

Na kompjuterima u školstvu ne smije biti problema bilo na Windowsima, bilo na linuxuma, a u Makedoniji, koliko sam čuo, ih ima previše. To nije do korisnika, nego do glupih admina koji neznaju svoj posao, i to je znak da se nešto ne radi kako treba. Isto je idiotski tjerati ljude da rade s određenim operativnim sustavom. Ako netko želi radit na Linuxima neka radi na Linuxima, a ako želi radit na Windowsima neka radi na Linuxima. I u Hrvatskoj je isto tako s Windowsima, jedna firma koja usko "surađuje" s vladom i uvaljuje svima windowse bez pitanja. Nije problem što se radi na Windowsima, probllem je što u programu nema ni malo Linuxa, kao da ne postoji.

Uglavnom... Windowse na memory stick i boot. To ja radim za učionicu iz informatike, samo s Linuxima :)

Admini, tradicionalno, ne rade ili ne zele raditi ispravno. Na primjer uskracen je youtube(i slicni njemu) per skola a ne prema kabinetu. Youtube (ponekad) treba mojoj zeni prilikom nastave. Kao da nije bilo dovoljno sa nabavom "jeftinih" Asusa...trebalo je staviti Ubuntu, lokot na njemu i progutati kljuc. I sto je najtragicnije to je vrlo stara verzija koja se ne smije nadograditi. Ubuntu je super OS za Linux pocetnike. Meni se svida

Ipak, hvala svima za savjete. Sto se tice Edubuntua, vlade, mafije.... ostavljam da si netko drugi lupa glavu. Ionako imam dovoljno problema i bez ubuntua

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice