a sta to znaci WINE i Cedege? neki program ili?
DualBoot: XP & Linux
- poruka: 42
- |
- čitano: 9.411
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
a sta to znaci WINE i Cedege? neki program ili?
Da.
Wine je program koji emulira rad programa namjenjenih windows platformi i omogućuje njihovo pokretanje na Linuxu.
Cedaga ti je isto tako slično, samo ona služi za emulaciju igri a ne programa (Linux nema DirectX - on je isključivo Microsoftov proizvod koji se samo pojavljuje u MS OS-evima.)
tnx, ali nigdje nisam nasao drivere od bezicnog interneta iskljucivo za Linux, sumnjam da ima, plz neka neko proba naci: D-Link AirPlus G Wireless USB Adapter DWL-G122 Driver za Linux Ubuntu
ja isto imam bezicni internet i internet mi se sam "instaliro" i koristio sam ga cim sam upalio linux! poslije sam dodao sve drivere i jos pokoji program te wine (za winrar)
evo sad se javljam sa Linuxa i radi mi net ali nezz kak se instaliraju programi, skinem javu sa neta za Linux i pise na se ne moze pokrenut, tak pise i za flash player i adobe reader i za ostale programe, i kad sam skinuo wine i probao instalirati nisam mogao, jel mi moze neko dat direktan link za download wine-a i tih ostalih programa za linux kao i onaj cedaga
@ rooswelt1991 jel ti imas Linux Ubuntu 9.04?
i samo jos nesto: kad sam instalirao Linux pisalo mi je da ce mi bit na hrvatskom jeziku a na eng. mi je, kak to? :S
unaprijed HVALA:...pozz
odes na onau vrstu starta i pise ti dodaj/ukloni programe na prvom slideu
udjes u to
i tu upises ime ili opis imena
oni ti prikazu koji programi imaju
izaberes i apply i upises admistritativni kod
i on ce ti sam instalirat
ps linux ti nema instalacija kao sto su u xp.( to jest ima ali ja ih bas nijednom nisam koristio)
evo sad se javljam sa Linuxa i radi mi net ali nezz kak se instaliraju programi, skinem javu sa neta za Linux i pise na se ne moze pokrenut, tak pise i za flash player i adobe reader i za ostale programe, i kad sam skinuo wine i probao instalirati nisam mogao, jel mi moze neko dat direktan link za download wine-a i tih ostalih programa za linux kao i onaj cedaga
http://wiki.open.hr/index.php/Instalacija_i_deinstalacija_programa - instalacija i deinstalacija programa na Linuxu.
http://wiki.open.hr/index.php/Instalacija_i_deinstalacija_programa - instalacija i deinstalacija programa na Linuxu.
sa ovog linka u pocetku samo koristi samo jednostavno a poslije mozes sam ucit i iz cmd
gore gdje ti pise show: izaberi all avaliable applicataion
zahvaljujem se svima na odgovorima, ali zasto mi Ubuntu nije na hrvatskom, pri instalaciji sam ga podesio na hrv. jezik, sad mi je na eng.
ok, sry kaj te zasipam hrpom pitanja ali ima ih jos:
1. koristim bezicni internet od T-Coma i kad sam htio instalirati drivere na Linux "setup.exe" nece da se pokrene, bude error itd, kad pođem instalirat neku igru i odem u "setup" isto tako reagira, s kojim programom bi se to moglo popravit?
2. mogu li na Linux instalirati Winamp, Real Player, GOM player, ostale programe za slusanje muzike i gledanja videa i uređivanja slika, photoshop,programi za pokretanje dokumenata: Adobe Reader, Office 2003, i jos ostali programi kao sto su Daemon Tools i svi ostali?
3. da li trebam instalirati drivere za grafu i za zvuk i mogu li one koje imam na cd-u koje sam instalirao i na XP (ATi 9.5)?
EDIT: Vidim da je već odgovoreno pa povlačim post.
ako mislis instalirat ubuntu A imas samo jednu particiju mozes to napravit i sa programom "wubi"
instalacija pocinje iz windowsa i relativno je lagana za shvatit!
i ja sam pocetnik sto se tice linuxa zato imam instaliran ubuntu i xp.
moja preporuka da nakon instalacije drivera instaliras i "wine" jer ces u pocetku ipak (bar ja jesam) koristit pokoji win program
edit:nisam vidio da si vec instalirao
Ja sam koristi wubi, sada imam windrogze i dva linuxa na kompu