DualBoot: XP & Linux

poruka: 42
|
čitano: 9.399
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Pozdrav, napravio sam temu iskljucivo jer zelim napraviti Dualboot XP i Linuxa ali moram postaviti jos nekoliko pitanja vezano uz Linux:

1. cuo sam da je Linux besplatan, jesu li besplatne sve verzije i s koje stranice se mogu skinuti?

2. ne znam koju verziju Linuxa da instaliram jer sam ih cuo stotine, pa koji je najnoviji i najbolji za moju konfu?

3. koliko Linux zauzima prostora i jel brzi od XP-a?

4. oce li mi bit sporiji komp sa 2 OS-a tj. sa Dualbootom?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima...

zasto su smajlici zuti? Hmm...
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.7.2009 10:16 (Fićo_CoD 5).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: DualBoot: XP & Linux
Fićo_CoD 5 kaže...

Pozdrav, napravio sam temu iskljucivo jer zelim napraviti Dualboot XP i Linuxa ali moram postaviti jos nekoliko pitanja vezano uz Linux:

1. cuo sam da je Linux besplatan, jesu li besplatne sve verzije i s koje stranice se mogu skinuti?

2. ne znam koju verziju Linuxa da instaliram jer sam ih cuo stotine, pa koji je najnoviji i najbolji za moju konfu?

3. koliko Linux zauzima prostora i jel brzi od XP-a?

4. oce li mi bit sporiji komp sa 2 OS-a tj. sa Dualbootom?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima...

Dual boot ide bez problema sa xp i linuxom.

Samo pazi da prvo instaliraš xp pa onda linux i kad instaliraš nemoj mu dat da ti sam odredi particije(linux) nego mu sam zadaj.

Probaj ovako:

C: windows xp.

Pa kad instaliraš linux postaviš mu:

/ (root) : 20gb

/home (korisnicka particija) : 20gb

/swap netrebaš ak imaš 4gb rama ili više.

Ako imaš manje postavi ju na 2gb i dosta je.

pod prvim pitanjem: ima i verzija koje se placaju ali njih netrebaš.

pod drugim pitanjem: najlakše za pocetnika je Suse linux, ubuntu,kubuntu

pod trecim pitanjem: zauzima toliko koliko mu daš. neki su brži od xp-a neki sporiji

pod cetvrtim: nece ti komp ništa biti sporiji

pregled distribucija sa download linkovima je OVDJE

ZLOČESTI MOD NR.1
16 godina
neaktivan

tnx ali da pitam, kad skinem Linux, onda ga trebam prebacit na DVD i onda stavit DVD u kuciste i restartat komp i stavit da mi se prvo boota sa CD-a kao kod Windowsa?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Fićo_CoD 5 kaže...

tnx ali da pitam, kad skinem Linux, onda ga trebam prebacit na DVD i onda stavit DVD u kuciste i restartat komp i stavit da mi se prvo boota sa CD-a kao kod Windowsa?

Trebaš skinuti bootabilini image (sliku) i onda ju nekim programom za prženje spržiti na dvd (besplatan ImgBurn ili PowerISO trial). Nakon toga restartaš komp i staviš u BIOS-u da ti se boota prvo sa cd-a...

Pušenje skraćuje cigaretu. Ja pijem da te duplo vidim.
17 godina
neaktivan

To je iso image koji skineš.

Dakle pržiš image (pazi da ga pržiš na što manjoj brzini) i DAO (disc at once)

Onda bootaš sa cd/dvd-a kao da ideš instalirat windows.

Prvo ti radi taj cd/dvd kao live cd.

Dakle možeš isprobat kak ti se sviđa i kak se snalaziš s njim.

Instalirat ga možeš onda iz tog live cd okruženja.

ZLOČESTI MOD NR.1
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

ok, znaci ovak:

1. skinem ISO datoteku

2. prebacim je na DVD

3. stavim da mi se boota s DVD-a

4. instaliram Linux

jel instalacija komplicirana?

i jos samo ovo: nisam se snasao na onom linku pa jel mi mozes dat direktan link do najnovijeg Ubuntua ak je Ubuntu dobar kazes...tnx

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.7.2009 10:51 (Fićo_CoD 5).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

stranica

baš baš stranica za download , pripazi na verziju 32,64 bita

ja sam se zaljubio ... http://crunchbanglinux.org/
16 godina
neaktivan

hvala svima na odgovorima, uzeo sam 32-bitnu verziju, iznenadilo me malo zauzece prostora (699 MB), ali sva sreca jer mogu stavit na CD...odg. cu na ovoj temi kad instaliram Linux i napisat cu prve dojmove...pozz

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Fićo_CoD 5 kaže...

hvala svima na odgovorima, uzeo sam 32-bitnu verziju, iznenadilo me malo zauzece prostora (699 MB), ali sva sreca jer mogu stavit na CD...odg. cu na ovoj temi kad instaliram Linux i napisat cu prve dojmove...pozz

nemoj se razočarat, vlasnički driveri kao ni codeci nisu instalirani

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.7.2009 11:09 (hrvooje).
16 godina
neaktivan

Evo link kako se instalira ubuntu i ima i za ostale.

Link.

Torrent je zakon!! S Linuxom dobiješ kuću, a s Windowsima samo proz ore. Statistika: 3 žuta , 3 crvena- zasad
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

ev ovakvo je stanje: skida mi se Ubuntu 9.04 i za 3 minute ce se skinuti, imam dvije particije, jednu od 30 GB na kojoj je XP i programi i jednu od 600 GB na kojoj su igre, pjesme, filmovi itd...na toj od 600 GB mi ima oko 400 GB slobodnog prostora pa bi mu ja oduzeo 50 GB za Linux, e sad s kojim programom i da li je komplicirano? il bi linux mogao na tu particiju od 600 GB?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Fićo_CoD 5 kaže...

ok, znaci ovak:

1. skinem ISO datoteku

2. prebacim je na DVD

3. stavim da mi se boota s DVD-a

4. instaliram Linux

jel instalacija komplicirana?

i jos samo ovo: nisam se snasao na onom linku pa jel mi mozes dat direktan link do najnovijeg Ubuntua ak je Ubuntu dobar kazes...tnx

2. Ne prebaciš je na DVD, nego odabereš burn image opciju u programu u kojem pržiš

Instalacija je jako lagana, Sve je detaljno objašnjeno tako da se nemoraš bojat da ćeš nešto fulat

http://www.ubuntu.com/

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
16 godina
neaktivan

ok shvatio sam., samo mi odg na ovo pitanje 2 posta iznad...tnx

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.7.2009 11:34 (Fićo_CoD 5).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Fićo_CoD 5 kaže...

ev ovakvo je stanje: skida mi se Ubuntu 9.04 i za 3 minute ce se skinuti, imam dvije particije, jednu od 30 GB na kojoj je XP i programi i jednu od 600 GB na kojoj su igre, pjesme, filmovi itd...na toj od 600 GB mi ima oko 400 GB slobodnog prostora pa bi mu ja oduzeo 50 GB za Linux, e sad s kojim programom i da li je komplicirano? il bi linux mogao na tu particiju od 600 GB?

Prartition manager

Partition magic - video kako se u njemu radi nova particija

Partition manager je najbolji, ali pazi i po mogućnosti napravi backup. Moglo bi sve poći krivo i mogao bi izgubiti ovu particiju s podacima.

16 godina
neaktivan

To se podešava kod instalacijskog procesa

Namještavanje veličine particije. Namještavanje veličine particije.
Torrent je zakon!! S Linuxom dobiješ kuću, a s Windowsima samo proz ore. Statistika: 3 žuta , 3 crvena- zasad
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.7.2009 11:42 (Koja_pila).
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Fićo_CoD 5 kaže...

ok shvatio sam., samo mi odg na ovo pitanje 2 posta iznad...tnx

prilikom instalacije imaš potreban alat za taj posao. odabereš ručno particioniranje ili manual.

zatim od ove od 600 , napraviš jednu od 50 i jednu od 1-2G za swap. tamo gdje piše mount klikneš dva puta i odebereš znak "/" tvz. root za ovu od 50, a za ovu od 1G odabereš swap. možeš i ovu ntfs odabrati da ti se recimo mounta u /mediawindows ili slično , al pripazi malo da nije kvačica format kod particija koje koristiš označena.  budi oprezan i radiš na svoju odgovornost ;)

16 godina
neaktivan

cekaj, znaci nista prije necu raditi sa particijama sa onim Partition Managerom, ak je tako, tamo prije instaliranja Linuxa trebam pritisnuti "Vođeno" pa ce mi on naci slobodan prostor na tih 600 GB il trebam Rucno, kako cu??

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Fićo_CoD 5 kaže...

cekaj, znaci nista prije necu raditi sa particijama sa onim Partition Managerom, ak je tako, tamo prije instaliranja Linuxa trebam pritisnuti "Vođeno" pa ce mi on naci slobodan prostor na tih 600 GB il trebam Rucno, kako cu??

Tu ti je objašnjena instalacija ubuntua.

Tu ukratko kod particiranja diska u ubuntu instalaciji.

• Vođeno: Ova opcija je najbolja za početnike. Omogućava da se odmah odredi prostor na disku koji će pripasti Linux-u, tako da smanjimo ukupni prostor kojeg do sada zauzima postojeći operacijski sustav na računalu
  • Poluautomatsko: Ovom metodom koristili bi cijeli disk, ali time bismo obrisali postojeći operacijski sustav i podatke koji su bili na njemu
  • Ručno: Metoda koja služi za detaljnije (i bolje) određivanje dijelova diskovnog prostora. Ali za početnike je nešto kompliciranija.

Odabiremo Vođeno i mišem određujemo prostor koji želimo osloboditi za Ubuntu,tako da pritisnutim lijevim gumbom pomičemo miša na granici okvira ispod opcije. Pogledajte sliku ispod:

16 godina
neaktivan

znaci idem na vođeno, oznacim 50 GB i to je to?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

zasto mi se ovo cesto događa:

kupio sam jedan CD i jedan DVD-R, kad sam stavio DVD-R u DVD citac pise mi da mi je iskoristeno 0 bajtova i slobodno 0 bajtova i tako mi bude kod nekih CD-ova jako cesto, a CD/DVD je totalno PRAZAN?

sry na OFFtopicu

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.7.2009 12:34 (Fićo_CoD 5).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Fićo_CoD 5 kaže...

zasto mi se ovo cesto događa:

kupio sam jedan CD i jedan DVD-R, kad sam stavio DVD-R u DVD citac pise mi da mi je iskoristeno 0 bajtova i slobodno 0 bajtova i tako mi bude kod nekih CD-ova jako cesto, a CD/DVD je totalno PRAZAN?

sry na OFFtopicu

To ti je potpuno normalno kada ubaciš prazan cd - ne moraš se ništa brinuti.

16 godina
neaktivan

al kad pođem nesto prziti pise mi da je slobodno 0 bajtova i izađe mi iz programa za przenje...no nema veze,

ONTOPIC

znaci da idem na "Vođeno" kad mi bude instalacija jel?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Fićo_CoD 5 kaže...

znaci da idem na "Vođeno" kad mi bude instalacija jel?

Namjerno neželiš otvoriti link koji ti je Koja_pila dao ili? Sve ti piše tamo, SVE.

http://wiki.open.hr/index.php/Ubuntu_instalacija

Kamo loš Linuxaš ide nakon smrti? /dev/null
16 godina
neaktivan

evo instaliro sam Ubuntu 9.04 al se ne javljam s njega nego s XP-a, njega nisam ni pokrenuo, poslije cu, pa da vam opisem tijek instalacije i recite mi jesam li pogrijesio (mislim da jesam):

kako mi je LUXX rekao da stavim za /root 20 GB taj root nigdje nisam nasao pa sam mislio da je to /boot, i rekao mi je da stavim na /home 20 GB, ali nisam znao sta cu gore staviti, bilo je nekoliko opcija: ext dnevnicki datotecni sustav, datotecni sustav, XFS, FAT16, FAT32 i tako nesto jos, ja sam pritisnuo prvo: ext dnevnicki datotecni sustav jer je bilo vec postavljeno, i kad sam napravio boot i home pisalo mi je da nisam napravio korijenski datotecni sustav, pa sam mislio da je to samo ona kosa crta: /, i onda sam izbrisao /root i /home i napravio tu sa samo kosom crtom i pritisnuo "Foward" i pisalo je da moram napraviti swap zbog memorije, i LUXX mi je rekao da stavim 2 GB, a posto mi je slobodnog prostora ostalo 3.7 GB stavio sam svih 3.7 GB pod swap, jer sad nemam 4 GB rama kao sto mi pise u moj pc nego 2 gb jer sam ova druga 2 gb stavio u drugi komp...ima jos: kad sam ukljucio i stavio da mi se boota s HDD-a prikazana su mi 4 (!) OS-a i to ovak je pisalo:

Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-11-generic

Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-11-generic (recovery mode)

Ubuntu 9.04, memtest86+

Windows NT/2000/XP

prije instaliranja Ubuntua sam imao XP...kako imam 3 Ubuntua kad sam instalirao samo jedan?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Fićo_CoD 5 kaže...

prije instaliranja Ubuntua sam imao XP...kako imam 3 Ubuntua kad sam instalirao samo jedan?

To ti je normalna stvar. U "pravi" Ubuntu ulaziš odabirom samo prvog reda. Ovi ostali služe za oporavak sustava (nešto kao safe mode u Windowsu) i test memorije (memtest). Dakle, normalna pojava. Namigiva

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
17 godina

ako mislis instalirat ubuntu A imas samo jednu particiju mozes to napravit i sa programom "wubi"

instalacija pocinje iz windowsa i relativno je lagana za shvatit!

i ja sam pocetnik sto se tice linuxa zato imam instaliran ubuntu i xp.

moja preporuka da nakon instalacije drivera instaliras i "wine" jer ces u pocetku ipak (bar ja jesam) koristit pokoji win program

edit:nisam vidio da si vec instaliraoIzlanuo se

we need power
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.7.2009 14:43 (rooswelt1991).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

cro_blue bi li ja mogao izbrisati sa popisa ta ostala dva jer mi ne trebaju posto mi stari nekad ide na komp a jednostavniji mu je XP pa se nece snac?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Fićo_CoD 5 kaže...

cro_blue bi li ja mogao izbrisati sa popisa ta ostala dva jer mi ne trebaju posto mi stari nekad ide na komp a jednostavniji mu je XP pa se nece snac?

Mislim da se ne mogu maknuti, ali nisam sto posto siguran. Što se tiče starog, najlakše mu je objasniti da pri uključivanju kompa uvijek odabere onu najdonju opciju (Windows XP) i mirna Bosna.  Belji se

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
16 godina
neaktivan

ok, sry kaj te zasipam hrpom pitanja ali ima ih jos: Nevinašce

1. koristim bezicni internet od T-Coma i kad sam htio instalirati drivere na Linux "setup.exe" nece da se pokrene, bude error itd, kad pođem instalirat neku igru i odem u "setup" isto tako reagira, s kojim programom bi se to moglo popravit?

2. mogu li na Linux instalirati Winamp, Real Player, GOM player, ostale programe za slusanje muzike i gledanja videa i uređivanja slika, photoshop,programi za pokretanje dokumenata: Adobe Reader, Office 2003, i jos ostali programi kao sto su Daemon Tools i svi ostali?

3. da li trebam instalirati drivere za grafu i za zvuk i mogu li one koje imam na cd-u koje sam instalirao i na XP (ATi 9.5)?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Fićo_CoD 5 kaže...

ok, sry kaj te zasipam hrpom pitanja ali ima ih jos: Nevinašce

1. koristim bezicni internet od T-Coma i kad sam htio instalirati drivere na Linux "setup.exe" nece da se pokrene, bude error itd, kad pođem instalirat neku igru i odem u "setup" isto tako reagira, s kojim programom bi se to moglo popravit?

2. mogu li na Linux instalirati Winamp, Real Player, GOM player, ostale programe za slusanje muzike i gledanja videa i uređivanja slika, photoshop,programi za pokretanje dokumenata: Adobe Reader, Office 2003, i jos ostali programi kao sto su Daemon Tools i svi ostali?

3. da li trebam instalirati drivere za grafu i za zvuk i mogu li one koje imam na cd-u koje sam instalirao i na XP (ATi 9.5)?

1. Si odabrao baš drivere za linux?

A što se tiče instaliranja programa - ako ne postoje verzije za linux jedina alternativa ti je WINE, ali ne rade svi programi u njoj savršeno i jednako brzo (sporiji su zbog emulacije windowsa)

Igre možeš igrati pomoću Cedege - ali isto ne očekuj čuda.

Tu ti je popis alternativa

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.7.2009 15:43 (Paolo2612).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice