Zbogom žarnoj niti

poruka: 169
|
čitano: 33.828
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zbogom žarnoj niti".
17 godina
Re: Zbogom žarnoj niti

a) LED boljeg proizvođača

b) CFL boljeg proizvođača, i paziti da se ne razbije

(ako računamo da žarulje sa žarnim nitima nisu opcija)

17 godina

ajde kad se već načela tema..

LED žarulje dispiraju svjetlost ravnomjerno kao i žarne / "štedne" ili su više ko E14 reflektorke?

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
14 godina
neaktivan
Zbogom žarnoj niti

Samo malo, onda bi nama koji imamo reflektorice trebali drzavnici kupiti nove lustere, jer koliko ja znam nema stednih zarulja za takvu rasvjetu?

Sarcasm-ability to insult idiots without them realising it ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Zbogom žarnoj niti

Od kada sam uselio u novi stan u kolovozu 2009 odmah sam stavio sve štedne Osram žarulje uk 8 kom (cca 200kn tada), do sada sam ih promijenio u 3 godine 7 kom ( cca 210kn danas) sumnjam da bi i jedna klasična žarulja ( cijena cca 2kn) izgorila u 3 godine korištenja. Toliko o financijskoj isplativosti štednih žarulja!!!

Moj PC  
3 4 hvala 0
15 godina
protjeran
Zbogom žarnoj niti

ma štedne su smeče

http://www.soundstream.com/

2 4 hvala 0
15 godina
soundstream kaže...

ma štedne su smeče

Moj punac, koji je za ne falit bračanin, ima jednu u ostavi već 10 ili 12 god. Cijeli je sretan kad prića o tome.

OT: Dilat će se ta old tech na crnjaka :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.8.2012 21:46 (KIKI3ooo).
14 godina
neaktivan
Zbogom žarnoj niti

Ja sam kupio 2 phillips štedne žarulje,odlične su.Odmah osvjetljuju prostor,ne treba im da se zagriju,zasad je sve ok.Imam i još dvije ne znam koji proizvođać,ali gore već 4 godine sigurno po 2 sata ljeti na dan,a zimi bude i po 4 sata na dan.

Ove phillips su odlične i za unutarnju i za vanjsku rasvijetu,dođu oko 32kn (stanu i u plafonjeru)

U3PM
Poruka je uređivana zadnji put pet 31.8.2012 21:53 (U3PM).

1 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Arnold Layne kaže...

rađe platim malo vise struje nego da kasnije moram naocale nosit radi tih "stednih" sranja

nemoj škrtarit nego kupi poštenu štednu žarulju a ne ona jeftina kineska smeća...

ako mi želite zahvaliti - kliknite HVALA
14 godina
protjeran
srco1978 kaže...

Od kada sam uselio u novi stan u kolovozu 2009 odmah sam stavio sve štedne Osram žarulje uk 8 kom (cca 200kn tada), do sada sam ih promijenio u 3 godine 7 kom ( cca 210kn danas) sumnjam da bi i jedna klasična žarulja ( cijena cca 2kn) izgorila u 3 godine korištenja. Toliko o financijskoj isplativosti štednih žarulja!!!

prika moj, štedna ne podnosi stalna paljenja i gašenja to ju ubije...inače Osram daje garanciju 3 godine na svoje štedne žarulje a imaš ih u toploj bijeloj i hladnoj bijeloj boji.

13 godina
odjavljen
Zbogom žarnoj niti

Ne vidim razlog zbog čega bi morao reći "zbogom" žaruljama sa žarnom niti.

Trgovci će ih prijavljivati kao grijaća tijela i dalje normalno prodavati. To se u Njemačkoj radi naveliko.

Stoga,ne bojte se-žarna nit je i dalje s nama.

Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle.
Moj PC  
5 1 hvala 0
13 godina
odjavljen
Zbogom žarnoj niti

odjednom cemo svi imat piceke doma :D

http://revohd.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Pranja kaže...

Trgovci će ih prijavljivati kao grijaća tijela i dalje normalno prodavati. To se u Njemačkoj radi naveliko.

ne može ih trgovac deklarirati nego uvoznik - ti bi bar to trebo znat kad se već bacaš u privatne poduzetnike...

14 godina
neaktivan
soundstream kaže...

ma štedne su smeče

Vrlo argumentiran i poučan post.

{#}

clock2much
17 godina
Zbogom žarnoj niti

Nije svejedno tko je i kako napravio štednu žarulju i postoji osjetna razlika u trajnosti i kvaliteti štednih žarulja koje rade npr. Osram i Philips i onih koje rade proizvođači tipa Fuj Jao Beng. Ako se ne kupuje smeće i obrati pažnja na deklariranu boju svjetlosti, onda je svjetlo prihvatljivo, a ušteda očita.

Dobro mi je ovo: "jedina stvarno opipljiva korist od zabrane žarne niti je smanjena potrošnja energije". Zar to nije dovoljno? Što se naše proizvodnje žarulja tiče, bilo je dovoljno vremena za prilagodbu. Konačno, štedne žarulje su daleko hrvatskije od običnih jer smo nacija kojoj se lampice jako sporo pale baš kao da su štedne - sudeći po vlasti koju imamo otkako nas se pustilo da biramo. 

7 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
nixass kaže...

kako LEDice reagiraju na prekidače sa potenciometrom? ove klasične štedne krepavaju ako ih se više puta mrda potenciometrom.. ne paše im baš niska voltaža..

LED-ice ne mogu na klasični dimmer. Treba ti driver za to (najjednostavnije ti je s daljinskim), cijena 20-30$ ovisno o snazi (15-150W).

ELNinjo kaže...
Ali ono najbitnije od svega što ima žarulja sa žarnom niti a nema niti jedan drugi umjetni izvor svijetla je njezin uzvrat boje koji je najbliži uzvratu boje kojeg daje naša zvijezda. Tako da nekakva slika ili najobičnije voće izgleda prirodno i boje su onakve kakve jesu u stvarnosti pod takvim svijetlom da ih gledate na dnevnom svijetlu dok pod LED izvorom ili pod svijetlom kojeg daje štedna žarulja predmet koji se osvijetljava izgleda lošije. Dobro postoje tu i halogene ali one se pakiraju u druga kučišta i mnogo su skuplje te svejedno ne predstavljaju povoljnu alternativu klasičnoj žarulji.

Niti jedno umjetno svijetlo gledajući analizu spektra nije niti slično dnevnom svijetlu. Ja osobno volim u kući svijetlo manje topline (oko 2500K), a na poslu kako netko kaže mi paše i više (oko 5000K). To je stvar ukusa iako postoje i preporuke upravo u gore opisanom smjeru.

Boje niti na jednom svijetlu ne izgledaju isto kao na suncu. http://freedomlightbulb.blogspot.com/2012/07/new-study-on-cfl-uv-radiation.html

17 godina
Zbogom žarnoj niti

Philips LED žarulja zadnje generacije može na dimmer. Za (pre)više informacija o toj žarulji može se baciti oko na:

http://www.molalla.net/members/leeper/L%20prize%20bulb.htm

03-17-2012 L-Prize Bulb partial teardown (UPDATE May 06, 2012- Emissions Testing, Melatonin, SAD (Seasonal Affective Disorder))

Naravno, LED žarulja je izlog u radu, ali čini se da to ipak ide nekamo.

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.8.2012 23:14 (Mycroft).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ELNinjo kaže...

Zabranjivanje nečeg mi nikad nije dobro sijedalo, pogotovo u ovom slučaju gdje se razlog navodi rastrošnost...Od izvora svijetlosti koristim razne: LED, fluorescentne cijevi, klasične žarulje sa žarnom niti pa i "štedne žarulje" - koje su ništa drugo doli industrijske fluo cijevi s prigušnicama i starterima zapakirane u kompaktno kučište za upotrebu u kučanstvu(grlo E27 i E14). Zbog toga im je i cijena tako visoka jer kad ju bacite, odlazi i elektronika u koš za smeće (čitaj: više elektroničkog otpada). I sad dolazi Europska Unija sa svojim divnim zakonom kako bi zabranila rastrošne žarulje. Čemu to? Zar nije moja stvar hoću li ja voziti auto koji troši 20 ili 10 litara goriva!? Ista stvar je i sa žaruljama. Koristite li takvu žarulju u prostoru koji grijete tada njezin toplinski efekt nije štetan. Osim, što takav način grijanja ne predstavlja najeftininji način grijanja.

Ali ono najbitnije od svega što ima žarulja sa žarnom niti a nema niti jedan drugi umjetni izvor svijetla je njezin uzvrat boje koji je najbliži uzvratu boje kojeg daje naša zvijezda. Tako da nekakva slika ili najobičnije voće izgleda prirodno i boje su onakve kakve jesu u stvarnosti pod takvim svijetlom da ih gledate na dnevnom svijetlu dok pod LED izvorom ili pod svijetlom kojeg daje štedna žarulja predmet koji se osvijetljava izgleda lošije. Dobro postoje tu i halogene ali one se pakiraju u druga kučišta i mnogo su skuplje te svejedno ne predstavljaju povoljnu alternativu klasičnoj žarulji.

Sve u svemu zabranjivanje nečeg poput obične žarulje doživljavam kao forsiranje upotrebe isključivo skupljih i nekvalitetnijih izvora svijetla pritom indirektno "stimulirajući" proizvodnju i razvoj naprednijih tehnologija. Nisam protiv potonjeg ali ne sviđa mi se način na koji se to želi učiniti.

link:

http://en.wikipedia.org/wiki/Color_rendering_index

Nije tvoja stvar koliko ćeš trošiti jer ako si ti rastrošan drugima će doći do nestšice resursa. DJelomično zbog takvog stava mi smo primorani uvoziti skupu struju.

Svijetlost žarne niti nije niti približno slična sunčevoj svjetlosti, što se tiće led dioda vjerojatno si u praksi vidio takozvanu hladnu bijelu, koja daje osvjetljenje slično oblačnom danu, dok je topla bijela puno bolje riješenje od žarne niti. Govorim iz iskustva ne napamet. Još mi se bolja čini kombinacija hladne i tople bijele.

Obične žarulje su vrlo kratkog vjeka trajanja (1000 radnih sati), dok je trajanje led dioda jako dugačko (50 000- 100 000 radnih sati). Što znači da ćemo za isto vrijeme baciti 50-100 žarulja sa žarnom niti dok ćemo zamijeniti samo jednu LED žarulju. Budući da je europa siromašna energetskim resursima, bitno je da se ljude educira da trebaju paziti gdje bacaju resurse pa makar imali novaca da ih bacaju. Europa te mjere provodi na više razina, potiče solarnu energiju, gidro i vjetroelektrane itd. Bitno je da se čim prije ljudima usadi uglavu da žive na kontinentu gdje se energija ne smije bacati, nego se treba racionalno trošiti.

http://beterz.com/?Referer=179629
15 godina
Zbogom žarnoj niti

Jbš  štedne nikada od njih pravog svijetla, neka stručnjaci izmisle žarulje indentične dnevnom svjetlu to svjetlo je najzdravije i za oči i za glavu općenito, to ne mogu... nabijem ih.... :p

bug caruje, um klade valja

0 2 hvala 0
15 godina
neaktivan
istina_hr kaže...

Evo prava istina zašto se uvode štedne žarulje:

"Zašto nam uskraćuju normalno svjetlo?

Zabrana žarulja s žarnom niti je direktni napad na zdravlje svakog čovjeka na ovoj planeti. Ironija je da se ova zabrana prodaje pod krinkom smanjenja emisije ugljičnog dioksida odnosno štednje električne energije, a u stvarnosti štedne žarulje koje nam nude kao alternativu u biti konzumiraju više energije ako sumiramo skupi proces proizvodnje i zbrinjavanja visokotoksičnog otpada.

Nove štedne žarulje su opasne za psihofizičko zdravlje ljudi jer osim toksičnih spojeva rade na principu koji uglavnom emitira neprirodnu i nezdravu svjetlost isprekidanog spektra s jakim pomakom prema štetnom plavom i UV području."

http://www.mandrilo.com/index.php/istina-o-zaruljama#12

Plavo nije štetno, taj UV je slab. Mislim čak da je kod običnih žarulja jača UV komponenta, uz to nitne žarulje imaju jaku infracrvenu komponentu koju ne registriramo, ali nam oštećuje vid jer je ta komponenta najjača kod nitnih žarulja.

http://beterz.com/?Referer=179629
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Oldy kaže...

Jbš štedne nikada od njih pravog svijetla, neka stručnjaci izmisle žarulje indentične dnevnom svjetlu to svjetlo je najzdravije i za oči i za glavu općenito, to ne mogu... nabijem ih.... :p

To bi značilo da ti moraju proizvesti umjetno sunce, a to bi te tek zračenjem ubilo i to u trenutku,

15 godina
Zbogom žarnoj niti

Ne bi znčailo neka pogode pravu frekvu svjetlosti svi imaju neke velike diplome.... i veliki iq, vidim upravo zato i koristim preko 100 godina stare žarulje.

Lako je bubati teoriju napamet pa je zaboraviti 3 dana poslije ispita ionako je bitna samo da se ispit prođe.... 'ajmo malo prakse gospodo... :p

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.8.2012 23:35 (Oldy).

0 7 hvala 0
16 godina
Zbogom žarnoj niti

Nema druge nego napraviti računicu koliko mi treba žarulja za sljedećih 60ak godina, napuniti podrum sa par većih kutija i milina. 

I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time...
Moj PC  
3 2 hvala 0
15 godina
Zbogom žarnoj niti

Tesli nisu trebale nikakve teorije tip je sve imao u svojoj glavi on je bio i teorija i praksa, e jbga takvog poslije više nije bilo....

A i ove LED-ice koje znam nisu baš Bog zna šta.... a na ovo crvenkasto svijetlo od štedne sam fakat pomalo alergičan.... nisam se navikao niti nakon toliko vremena na njega...

Fakat kutijetinu običnih kupiti i u k... :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.8.2012 23:43 (Oldy).

3 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
Zbogom žarnoj niti

Pogledajte ovo vrlo interesanto o famoznim štednim žaruljama.

Many things can be preserved in alcohol. Dignity is not one of them.
Moj PC  
1 1 hvala 0
12 godina
Zbogom žarnoj niti

Meni za u kuću treba 1500kn da promjenim sva lampala, nekima možda i više, neko će da okrene velike novce tu i to je poanta. Ako ja plaćam struju šta njih boli k kakvu žarulju imam i jel ta žarulja opasna po život jer je to moj život. Btw dobro je on gore napisao kako će da piliće grije ako ne bude mogo kupit žarulju :)

1 3 hvala 0
13 godina
odjavljen
smirnoff kaže...
Pranja kaže...

ne može ih trgovac deklarirati nego uvoznik - ti bi bar to trebo znat kad se već bacaš u privatne poduzetnike...

Trgovac može biti i uvoznik-you argument is invalid.

Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle.
15 godina
neaktivan
Zbogom žarnoj niti

Gdje ce ovo da ukinu, nisu oni normalni, nemaju oni sta zabraniti da ti koristis ovu sijalicu sa zarnom niti, tvoj je izbor ali to sto zabranjuju proizvodnju to je stvarno nerealno, stedne sijalice su dosta skuplje od ove sa zarnom niti (u BiH je tako, ne znam za ostale zemlje), a ove sijalice su historija osvjetljenja, i ako ukinu, hoce li onda i za auto ukinuti proizvodnju, pa ce se morati u autu koristiti Xenoni ili LED svjetla...

http://www.speedtest.net/result/2082576031.png
Moj PC  
0 2 hvala 0
14 godina
Zbogom žarnoj niti

EU, a kako u USA? Zabranili i tamo?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
gadget kaže...

. Budući da je europa siromašna energetskim resursima, bitno je da se ljude educira da trebaju paziti gdje bacaju resurse pa makar imali novaca da ih bacaju. Europa te mjere provodi na više razina, potiče solarnu energiju, gidro i vjetroelektrane itd. Bitno je da se čim prije ljudima usadi uglavu da žive na kontinentu gdje se energija ne smije bacati, nego se treba racionalno trošiti.

Da je Europu briga za energetske resurse ne bi zatvarali nuklearke, a i sigurno bi malo vise ulagali u razvoj energije buducnosti: fuziju...

Osram - njemacka firma

Philips - nizozemska firma

pa si ti misli da li se tu radi o nekakvoj brizi o okolisu ili o necem drugome... {#}

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.9.2012 7:49 (SupremeCommander).
13 godina
SupremeCommander kaže...
gadget kaže...

. Budući da je europa siromašna energetskim resursima, bitno je da se ljude educira da trebaju paziti gdje bacaju resurse pa makar imali novaca da ih bacaju. Europa te mjere provodi na više razina, potiče solarnu energiju, gidro i vjetroelektrane itd. Bitno je da se čim prije ljudima usadi uglavu da žive na kontinentu gdje se energija ne smije bacati, nego se treba racionalno trošiti.

Da je Europu briga za energetske resurse ne bi zatvarali nuklearke, a i sigurno bi malo vise ulagali u razvoj energije buducnosti: fuziju...

Osram - njemacka firma

Philips - nizozemska firma

pa si ti misli da li se tu radi o nekakvoj brizi o okolisu ili o necem drugome... {#}

Joj meni, dosadan si više...

http://www.iter.org/

45% projekta financira EU...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice