zadovoljno se smiješeći pročitao sam recemziju, jer se većim dojelom po/preklapa s mojim motrištem "problema". slažem i se kako je sicario jedino što je rečeni villneuve redateljski načinio kako valja (ne vizualno - to mu ide besprijekorno - već u smislu "predočenja radnje"/pričanja priče).
"dune" nije nesnimljiv općenito, već kao sažetak (sjetimo se vandalizma nazvanog dark tower, prema romanima stevana kralja; strah me i pomisliti što bi učili s hyperionom, dana simmonsa). ispravan format bila bi nekakva (tv?) serija s pitajboga koliko nastavaka, svaka epizoda bar dva sata neto (bez špice, reklama i sranjapranja). expanse se približio načino kako bi to valjao počiniti, iako je i tu bilo i sažimanja i pretumbavanja radnje ("umjetničkih sloboda") i bla. slična stvar dogodila se i s janjevcem iz konjščinske ("gospodar prstenova"). previše je tu guste radnje i zbivanja za tako ograničen format, kao što je film vulgaris. jasno, u ruke mandušića vuka, bit će svaka puška ubojita.
najbolji je završetak napisa, s obzirom na to da je lucas pokrao koga je stigao: od valeriana i laureline, preko klasičnih bajki, do e.r. burroughsa.