Laptop gubi performanse u tablet modu

poruka: 7
|
čitano: 1.469
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina

Tipa laptop kojem se može ekran otvorit do kraja i naslonit na drugu stranu laptopa i tako ga pretvorit u tablet. I sad ovi ima veliki pad u perfomansama onda, znači za otvorit folder se čeka. Nije samo do Asusa, vidim online probleme i kod drugih proizvođača. Online nitko ne nudi rješenje, samo se spominju driveri i neke postavke u biosu. Nije do windows tablet moda, njega sam isključia, tj. odabrao landscape kao jedini položaj/mod u kontrol panelu. Nikakve postavke u windowsima ne pomažu, znači do biosa nešto ili neki asusovi driveri. Zna li neko nešto konkretno možda?

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.10.2024 14:09 (KIKI3ooo).

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Laptop gubi performanse u tablet modu

-prvo.. za performanse moraš biti 'konkretniji'.. ne opisom 'za otvoriti folder se čeka..' .. jer jednostavno ne kažeš ništa, jer se čekati može s razlogom, kao što ferrari čeka na semaforu a to ne znači da je pokvaren..

-npr ovisi o sadržaju foldera, npr slike i mp3, fileovi koji imaju metatagove, opis, drugačiji prikaz foldera, preview.. i količina-brojčano (ne po veličini, mada i to može biti, video-preview..) pa nije isto imaš li u folderu 10-100 ili 10.000 fileova. .. tad se čeka i to je tad normalno, odnosno i tad ovisi o tisuću sitnica, npr keširanje i tempovi, koji ovise o postavci, osu (osim kad kažeš windows tablet mod ne kažeš da je konkretno win-os u pitanju, pri čemu to može biti jednako na win-lin-mac-androidu s jednakim problemom..), npr ako si pobrisao keš, pokrenuo neki optimizator-čistač, tad upravo time gubiš vrijeme za prikaz i novo keširanje-indexiranje podataka.. primjer kad je čišćenje kontraproduktivno tj umjesto ubrzavanja dobiješ usporavanje + dupli posao. .. a sve naravno ovisi o cpu+ramu, kao i što je sve instalirano-aktivno-podešeno od samog win-osa, poewersetinga, drivera pojedinog uređaja, stanje ažuriranja pa do svake app koja nema veze s win-ms-om, kao gaming-servisi a koja može trošiti-zauzeti resurse i tad je računalo sporije, normalno, jer radi više taskova.. npr izlaz iz igre ili samo prebacivanje pri čemu ram ostane zauzet, što god da tad radiš, bit će naizgled sporo, jer u tom trenutku win odrađuje hrpu taskova ispod haube.. kao gužva na cesti pri čemu ne vidiš ostatak prometa no on je tu.

-- i ono što fali, tj prakitčki ništa od stanja računala ne navodiš, npr koje je opterećenje-taskmanager, radi li što ili idla s 1% ili s 87%.. što ako je mlaware, što ako je ažuriranje, što ako je treći servis-app kao igra ili desetak otvorenih tabova u browsru.. tisuće mogućih 'mravaca' pri čemu na kraju pojedu slona a da nije pojedini mrav 'kriv' što je slon nestao.

-što ako je bug u driveru.. što ako je ovih dana zbog izlaska win11-24h2 proizvođač nešto zbrljao u driveru ili nema powermanagment a to sve ovisi i o tome jesi li spojen na struju ili baterija pri čemu se za tablet-laptop podrazumijeva da si na bateriji, ne na struji.. no tad si automatski u štednom modu po powermanagmentu, npr smanjenja svjetlina ekrana + sve ostalo što ne vidiš, npr cpu radi na pola clocka i naravno da mu tad treba duplo vrijeme za isti task.. i ne samo cpu nego tad sve, ram-transfer-disk .. radi na takvom nižem clocku a tad nisu primarne performanse nego štednja, tj dva suprotna kriterija-moda rada računala, ili troši ili štedi, ili je sporo ili brzo... kad sve zbrojiš, dobiješ razlog zašto se za takav problem ne pojavi neki fix.. klik-next.. jer nije takav tip problema-uzroka pa ne može ni biti takvo riješenje, tj moraš sve zajedno gledati da bi zaključio gdje je možda uzrok problema.. ili čak da problem ne postoji, kao kad ferrari stoji na crvenom svjetlu ili u gužvi... tad ne poparavljaš auto jer nije tad u njemu problem.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
ihush kaže...

-prvo.. za performanse moraš biti 'konkretniji'.. ne opisom 'za otvoriti folder se čeka..' .. jer jednostavno ne kažeš ništa, jer se čekati može s razlogom, kao što ferrari čeka na semaforu a to ne znači da je pokvaren..

-npr ovisi o sadržaju foldera, npr slike i mp3, fileovi koji imaju metatagove, opis, drugačiji prikaz foldera, preview.. i količina-brojčano (ne po veličini, mada i to može biti, video-preview..) pa nije isto imaš li u folderu 10-100 ili 10.000 fileova. .. tad se čeka i to je tad normalno, odnosno i tad ovisi o tisuću sitnica, npr keširanje i tempovi, koji ovise o postavci, osu (osim kad kažeš windows tablet mod ne kažeš da je konkretno win-os u pitanju, pri čemu to može biti jednako na win-lin-mac-androidu s jednakim problemom..), npr ako si pobrisao keš, pokrenuo neki optimizator-čistač, tad upravo time gubiš vrijeme za prikaz i novo keširanje-indexiranje podataka.. primjer kad je čišćenje kontraproduktivno tj umjesto ubrzavanja dobiješ usporavanje + dupli posao. .. a sve naravno ovisi o cpu+ramu, kao i što je sve instalirano-aktivno-podešeno od samog win-osa, poewersetinga, drivera pojedinog uređaja, stanje ažuriranja pa do svake app koja nema veze s win-ms-om, kao gaming-servisi a koja može trošiti-zauzeti resurse i tad je računalo sporije, normalno, jer radi više taskova.. npr izlaz iz igre ili samo prebacivanje pri čemu ram ostane zauzet, što god da tad radiš, bit će naizgled sporo, jer u tom trenutku win odrađuje hrpu taskova ispod haube.. kao gužva na cesti pri čemu ne vidiš ostatak prometa no on je tu.

-- i ono što fali, tj prakitčki ništa od stanja računala ne navodiš, npr koje je opterećenje-taskmanager, radi li što ili idla s 1% ili s 87%.. što ako je mlaware, što ako je ažuriranje, što ako je treći servis-app kao igra ili desetak otvorenih tabova u browsru.. tisuće mogućih 'mravaca' pri čemu na kraju pojedu slona a da nije pojedini mrav 'kriv' što je slon nestao.

-što ako je bug u driveru.. što ako je ovih dana zbog izlaska win11-24h2 proizvođač nešto zbrljao u driveru ili nema powermanagment a to sve ovisi i o tome jesi li spojen na struju ili baterija pri čemu se za tablet-laptop podrazumijeva da si na bateriji, ne na struji.. no tad si automatski u štednom modu po powermanagmentu, npr smanjenja svjetlina ekrana + sve ostalo što ne vidiš, npr cpu radi na pola clocka i naravno da mu tad treba duplo vrijeme za isti task.. i ne samo cpu nego tad sve, ram-transfer-disk .. radi na takvom nižem clocku a tad nisu primarne performanse nego štednja, tj dva suprotna kriterija-moda rada računala, ili troši ili štedi, ili je sporo ili brzo... kad sve zbrojiš, dobiješ razlog zašto se za takav problem ne pojavi neki fix.. klik-next.. jer nije takav tip problema-uzroka pa ne može ni biti takvo riješenje, tj moraš sve zajedno gledati da bi zaključio gdje je možda uzrok problema.. ili čak da problem ne postoji, kao kad ferrari stoji na crvenom svjetlu ili u gužvi... tad ne poparavljaš auto jer nije tad u njemu problem.

Sve što se radi čarolijom postane sporije kad se prevrne ekran, kao i drugima koji su taj problem stavili online. Strukturom foldera kojom se redovito navigava se ne može navigavat, jer je presporo odjednom otvorit svaki pojedini folder. Surfanje webom postaje presporo. Prebacivanje između aplikacija. Neupotrebljivo u poslovne svrhe. i7, 16 giga rama, 512 nvme ssd, win11. Ekran se vrati u normalan položaj, laptop se vrati odmah u normalu. Znači nešto prebacuje mod. Ali u windowsu mi je uvijek mod high performanse, nije prebacio na batery saver ili tako nešto. Sve sam to pogleda. Naravno, da je sve up-to-date. I stvarno, imam ccleaner plaćeni, imam sve drivere, win i programe up-to-date. Sve čisto. Iskusni korisnik. Laptop radi kao sat.

Kao nema smisla ali nekog smisla ima oslabit u "tablet" modu kako kaže ovaj na linku kojeg sam gore stavia, da se ne grije, štedi bateriju, bla bla. Ali ja ga želim u tom položaju koristit za rad. Ja sam stvarno mislio da je to par klikova ali izgleda da online nama ništa jer nisu ti "yoga" laptopi ni toliko česti i ljudi koji ih imaju ih možda ni ne koriste tako ili ako ih koriste ne koriste ih za rad pa možda neće ni primjetit kad se čita web/gleda video, tj. dok se nema interakciju sa laptopom, dok se pasivno koristi.

Nategnuto je što sam ustvari pomislio da će možda netko ovde ali eto, ne mogu googlat/chatgptirat to, ne dobivam ništa konkretno. Ja prčkat po radnom laptopu neću, i da imam vremena. Znači treba mi baš netko reći idi tu i tu, klikni to. Logika mi je jasna, sve ok. Jedino pitat asusa na support (tko zna kakav je). Nema druge ustvari. 

E da, i najavažnije, ovaj post odgađam otkad sam kupio laptop, znači 4-5 godina sigurno. To eliminira problem sa novim driverima isl. to je build-in ponašanje. To je ono, trebaš uć u bios, ić na te postavke, maknit to, pa pokrenit task manager, naći taj i taj service, editirat neku postavku... e to već nije 2 klika to mi neko baš treba koji to radio, ono, to mi baš treba netko reć. Teorija i logika je jasna.

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.10.2024 17:30 (KIKI3ooo).
13 godina

Koliko sam vidio cim ga preklopis odmah mu se smanje performanse i laptop se undervolta barem tako pise na reedit e treba probat sa ukljucenim u struju i samo na bateriji.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
KIKI3ooo kaže...
.. I stvarno, imam ccleaner plaćeni..

- cc je smeće. (dio koji govori o čišćenju smeća i keša-indexa.. upravo takvi čistaći-optimizatori rade suprotno, umjesto ubrzanja rada usporavanje a cc je malware..).

- ostalo, redom baš sve poweropcije koje možeš podesiti, na više (previše) mjesta, npr driver + povezano s hyber-slipom, dok neovisno o postavkama kad nije na struji ili baterija padne ispod granice recimo 10% opet automatika overida postavke, dok na laptopu to ima i direktne veze s biosom (ne samo driver i os..).

- ako je do biosa i ako već do sad nije izašao noviji koji bi to fixao, tad ni neće (nakon više godina..) naravno ako si uopće ikad updateao bios + postavke... + pročitati changelog biosa, možda baš to neki fixa..

- ok, jasno mi je da tablet mod promjeni stanje i da vraćanje u normalan normalizira.. kao i to da imaš relativno jak laptop, resurse.. no to ne znači da je optimalno podešeno, kao cc .. tj na stotinu mjesta imaš razne defaulte koji ne gledaju tvoje želje-potrebe nego neke generičke, osim što je računalo jako, treba vidjeti opterećenje, cpu-ram kad to radiš, mijenjaš položaj.. kako se to ponaša, što je s clockom, naponom, ramom..

-jedna stvar koja mi pada na pamet.. način unosa, miš+tipkovnica+touchpad.. vs tablet mod i možda dodirni ekran.. prst, gesture i sl. .. tj da je možda uzrok problema dio softa-app-drivera koji upravlja time, da se npr 'kolje' s win managerom (radi dupli posao, kao npr dva antivirusa..) ili da je jednostavno loš soft..

-jako računalo može imati dobre ali i loše performanse.. pošto je os isti, ostaje uzrok u hw-u i driverima + appsima koje su nešto između (dio appsa-utilsa, koje nisu čisti driver a nisu ni normalne app nego povezane na hw..).

-pošto je računalo 4-5 godina starosti, ima smisla sve takvo deinstalirati, eliminirati.. pa čak i clean install od nule, pogotovo jer kako sad kažeš problem imaš čitavo to vrijeme.. to bi moglo biti riješenje, mada tad ne moramo znati što je točno uzrok, 'nešto od tog..'.

-alternativno.. lakše, barem za probu-usporedbu.. napravi linux-stikić, npr kubuntu, bootaj i vidi kako radi, preklopi.. isto ili različito? ovisno o tome možeš zaključiti da je uzrok u bios-u ili samom hw-u, ili u softu-driveru + dodatnim među-appsima koje su bloatasto smeće (kao i cc)... ako bi tad bilo ok, tad preporučam clean, bez ičeg proizvođačevog, tek ako win ne pronađe driver tad pojedini.. i tad pratiti ponašanje, tj kad dođe do promjene logički znaš gdje je uzrok, ne sve od jednom jer tad opet ne znaš.. ili trpiti dalje kao do sad :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina

Hvala. Javim se ako nađem rjesenje, mozda i prođe koja godina, nebitno, citiram vas

0 0 hvala 1
14 godina
MGloc kaže...
ihush kaže...

Ma kakvi. Devataža firmwaerom, u biosu nema ništa, 0

https://www.reddit.com/r/laptops/comments/yxktqc/laptop_drops_in_performance_after_fliping_it_into/

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice