WiFi brzine prijenosa podataka ljeti

poruka: 10
|
čitano: 1.660
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina

Znači sklopio sam novi komp prije ljeta i kupio WiFi karticu "ASUS PCE-AX3000", koja bi trebala podržavati najveće brzine koje nudi i optika. Optiku još nemam, a kartica je za WiFi 6 (802.11ax). Komp je 6-7 m od rutera udaljen, a ruter je ZTE iz 2017. Koliko znam to nije onaj sa dvije frekvencije.

Problem je nastao preko ljeta, s obzirom da živim na Jadranu, imamo turiste ljeti u kući, i tek tad sam vidio da wifi šteka. Od 4 mj do 6 mj nisam primijetio te poteškoće. Znači imam mogućnost LAN-a u sobi ali to koristim za MaxTV.

Ugl preko ljeta i preko WiFi-a: Dropbox Camera download je bio 30-100 KB/s. Ugl nikakva brzina, a i jedva bi se internet otvarao. Kad bi ljeti spoji preko LAN-a umjesto MaxTV-a, prijenos dropbox-a je bio 1000 KB/s.

A sada najesen kad više nemamo turista i preko WiFi-a: Dropbox je 1000-1300 KB/s. Spoji sam ga i preko LAN-a i prijenos je isto 1000-1300 KB/s.

E sad, ljeti je to bilo neizdrživo, jer i Zoom mi je štekao preko wifi-ja pa sam ga spajao preko LAN-a. Nije mi jasno zašto je brzina bila toliko dole, jer preko dana turisti su na plaži i bilo je max 2-3 spojenih u kući. To sam čekirao i brzina se nije povećavala onda kad su bili na plaži. Ista brzina (od 10-30 KB/s) je bila i navečer kad bi bilo u kući 8-10 ljudi.
Nešto sam slučajno čitao da preko ljeta bude sporiji net zbog puno ljudi spojenih, ali zašto onda LAN do rutera ne šteka, i zašto ako su na plaži, download speed ne raste?

Vjerujem da netko zna razlog, pa bi molio da napiše, a ne vjerujem da je do ASUS kartice.

0 0 hvala 0
11 godina

side question - zašto ne napraviš za turiste/goste posebnu wifi mrežu koja ima limitiran bandwidth (tipa 1/5x od x mbps)  i block pristupa nekim stranicama koje isti troše nemilice?

vjerujem da ti router to omogućuje (osim ako fakat nema te opcije, onda zanemari pitanje)

bio sam prije par godina u apartmanu koji je imao istu wifi mrežu za sve goste, doslovno se nije moglo otvoriti google tražilicu kad bi klinci od susjednih gostiju došli s plaže i valjda pootvarali od youtubea do tiktoka sve živo na mobitelima, a i sama mreža je bila možda 100mbps max, ako i toliko...

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
Re: WiFi brzine prijenosa podataka ljeti
60nine kaže...

side question - zašto ne napraviš za turiste/goste posebnu wifi mrežu koja ima limitiran bandwidth (tipa 1/5x od x mbps)  i block pristupa nekim stranicama koje isti troše nemilice?

vjerujem da ti router to omogućuje (osim ako fakat nema te opcije, onda zanemari pitanje)

bio sam prije par godina u apartmanu koji je imao istu wifi mrežu za sve goste, doslovno se nije moglo otvoriti google tražilicu kad bi klinci od susjednih gostiju došli s plaže i valjda pootvarali od youtubea do tiktoka sve živo na mobitelima, a i sama mreža je bila možda 100mbps max, ako i toliko...

Odgovor: Jer čekam da dođe optika koja se upravo razvlači po ulici. Jer ako bi sad čenđao network name, onda svim stalnim turistima moram novi SSID i pass dati, a ovako se oni automatki spoje čim dođu. Dovoljno će biti čenđanje networka kad dobim optiku, jer sam tada mislio staviti Guess network (ono što si i sam savjetovao). Dva puta mi se to ne radi unutar godinu-dvije.

Što se tiče drugod djela - i ja sam to skontao par puta, da internet za goste je spor, ali to je najčešće jer ljudi iznajmljuju cijele etaže i široke prostore, a ruter je tamo negdje, pa je veza slaba - mislim da je do toga iako vjerojatno i youtube pokupi. Trebali bi si napraviti MESH, jer sa AP i Ex-ra je nekvalitetno rješenje, samo ljudi nisu upućeni.

11 godina
Patrik Sonny kaže...

Odgovor: Jer čekam da dođe optika koja se upravo razvlači po ulici. Jer ako bi sad čenđao network name, onda svim stalnim turistima moram novi SSID i pass dati, a ovako se oni automatki spoje čim dođu. Dovoljno će biti čenđanje networka kad dobim optiku, jer sam tada mislio staviti Guess network (ono što si i sam savjetovao). Dva puta mi se to ne radi unutar godinu-dvije.

pa nije to neki problem danas - napraviš QR kod s pristupnim podacima mreže pa si poskeniraju čim uđu u apartman :)

ili ostaviš njima stari SSID, a sebi kreiraš novi, samo na starom postaviš limite...

ti ionak znaš kaj je tebi lakše, ja samo predlažem kaj bi ja napravio recimo...

10 godina

Mesh ti je relativno skup, jeftinije ti bi bilo razvući kabele po katovima i stavit neke basic routere kao AP. Radit će bez problema s 10ak klijenata svaki. Plus žica je uvijek stabilnija od bilo kakvog mesha. Naravno kad dobiš optiku jer tih 10mbit koje sad imaš se zaguši odmah.

5 godina
60nine kaže...

pa nije to neki problem danas - napraviš QR kod s pristupnim podacima mreže pa si poskeniraju čim uđu u apartman :)

ili ostaviš njima stari SSID, a sebi kreiraš novi, samo na starom postaviš limite...

ti ionak znaš kaj je tebi lakše, ja samo predlažem kaj bi ja napravio recimo...

QR mi nije pao ni na pamet, ali opet imaš jedan novi korak a to je tlaka jer neki su stariji gosti i neznaju skenirat i trebaš im ti ukucat wifi pass, još na stranjskom jeziku mobitela. Gledam minimizirat korake jer SSID i pass se nalazi na A4 papiru od cjenika, onda i na uputama svake jedinice koje izdajemo. I to raditi i printati 2 puta za svaku promjeniu mreže mi je tlaka. Nemožeš vjerovati koliko treba samo za print svega, čenđanje uputa, nekolicini gostiju to namještat i sl... Zato kažem - minimizacija koraka, jer nemam vremena.

Ali hvala na savjetu!

5 godina
Lil Dice kaže...

Mesh ti je relativno skup, jeftinije ti bi bilo razvući kabele po katovima i stavit neke basic routere kao AP. Radit će bez problema s 10ak klijenata svaki. Plus žica je uvijek stabilnija od bilo kakvog mesha. Naravno kad dobiš optiku jer tih 10mbit koje sad imaš se zaguši odmah.

Mesh sam instalirao kod prijatelja za veću kuću gdje on živi i plus turistima izdaje. A stavili smo mu i Guess za turiste, a podnosi i puno kljenata. Kuća je veća i na više etaža, ima vrt gdje gosti provode vrijeme, tako da jedan ruter ne bi pokrio sve. Ovako je instalinrano 4 MESH jedinica, i da iskreno malo skupo, ali koje sve ljepo pokrivaju, jer AP-ovi tek kad izgube vezu spajaju se na bliži AP. Tako da MESH svakom tko ima veću kuću i turiste koji koriste više prostora, a i samome vlasniku koji želi šetati iz podruma u potrkovlje bez manualnog prespajanja je odlično rješenje. Čitao nedavno tu na forumu tu temu i MESH svi savjetuju. MESH je skup, ali ako i tursti traže kvalitetnu uslugu onda nije teško ni to platiti jer oni to plate smještajem. Srećom moja kuća je manja i ruter je u sredini kuće pa mi zasada ne treba MESH.

15 godina

nevažno je što misliš da ti za sad mesh ne treba ili skupoća.. jer su cijene ekšli iste-slične, jer je mesh ekšli samo pametniji soft-noviji, verzija.. i možeš po istoj cijeni kupiti staro-novo s ili bez mesha.. a tad je šteta nemati ga kao mogućnost neovisno trebaš li ga sad ili hoćeš li ga uopće koristiti + potencijalno ga trebaš-želiš ..

-naravno, cijene su više kad gledaš relativno skupe komplete, kao i sve novo, skuplje + za tudume i kliknext.. normalni uređaji kao router i ap koji podržavaju mesh jednostavno dodaš, tj kreće od šefa-routera, dok apove dodaješ po potrebi.. i to je to, radi, komplet je skup jer je komplet.

-naravno, mesh pokazuje prednost kad više uređaja pokriva isti prostor, tj više signala koji tad može kumulativno dati bolje rezultate nego pojedini kao ap, .. pa je poželjno imati više od minimuma koji bi nategnuto pokrili prostor.

-druga ili glavna prednost je bešavno prebacivanje, time jednostavniji rad u takvom kućanstvu, turizam-gosit.. dok to prosječan stan-juzer zapravo teže primjeti jer ima neko radno mjesto gdje stoji računalo pri čemu destkop stoji fixno a laptop se tek ponekad prenosi stan-terasa i sl.

-prosječan ap cca 20€ ima mesh, za router će više utjecati na cijenu recimo gbe lan nego mesh tj u klasi iznad minimalne je cijena praktički ista, osim što staro može biti na akcijskoj rasprodaji .. no jeli to tad jeftinije (s razlogom) .. 

edit: .. + za wlan, kao kafić-apartmani.. na tržištu je zgodan xoami-mi.. tj upravo ciljano podržavaju više wlan klijenata 60-120, dok 'normalni' routeri podržavaju 30-60.. možda pripaziti-pročitati kod kupnje-izbora koliko wlan konekcija podržava (a to ovisi o softu i cpu+ramu tj veličini tablice u kojoj drži podatke..).

-dodatno 'nepisano pravilo' da je bolje kupovati unutar istog branda, jer tad će soft-opcije vjerojatnije biti optimalno-max iskorištene, barem jednako nazvane ako se samo po nazivu nešto razlikuje pa je već time lakše juzeru razumjeti-podestiti ili automatika.. od takvih brandova na našem tržištu dobar je tp-link, dlink je isti-skuplji, kao i ostali, dok asus zna imati kvalitetno iste cijene.. što više ovisi iz koje ruke trgovac nešto nabavlja ili koliki mu je promet-marža.. a sve se lako provjeri na nabava.hr.. kad znaš koji model tražiš.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.10.2024 23:17 (ihush).
14 godina
Ne kužim kome je to mesh skup? 2 node ax mesh sustava ima već od 150e. Kako je onda jeftinije vući lan kabele po kući?
Kaj, štemerica, sds borer i rokaj?
Pa malo onda zatvaranje rupa, gletanje, farbanje.... Jel, to je baš jednostavno, jeftino i brzo. Ccc.
Pogotovo ako kuća ima apartmane za najam. Mesh isplati jedan dan najma.
Daj budite ozbiljni.

Btw, 7 metara od routera čak i nije malo, pogotovo ako je kakav zidić između.

Edit. Jel ovo stvarno nedostižno?
https://www.hgspot.hr/pojacivac-signala-tp-link-deco-x50-2-pack-ax3000-whole-home-mesh-wi-fi-6-dual-band-3x-glan-gwan-deco-app
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.10.2024 6:54 (dax-lax).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

-mesh skup? 2. :)

... nije.

- router te klase s gbe lanom i meshom, 40€ (30-naviše)..

- ap (wlan 2.5-5, lan-100fast..) od 20€ naviše.. (slabiji brandovi i ispod 15€) s meshom.

.. ap ako se želi s gbe mrežom često ide iznad cijene routera.. npr 50-70€.. možda poneki treba, možda ne..

-tako da se za 100€ kupi router + recimo 3 komada ap .. ili cca 50% cijene nekih kompleta koji se prodaju zbog zarade, profitabilnije i juzeri u neznanju kupuju, nije posao trgovca i proizvođača da im prodaju isto-jeftinije.. :)

-ista oprema bez mesh-a.. cca 10€ manje, zanemarivo, besmisleno, pogotovo ako ima potrebe za meshom, dok u prosječnom  stanu prosječan juzer realno nema takvu potrebu čak ni za dodatnim ap-om jer wlan signal recimo pokriva ok.

-tj samo juzer koji je do sad trebao ap ima razlog gledati mesh sustave.. a cijena je 'ista', tak da to nije razlog, no naravno ako uleti u trgovinu i traži mesh, trgovac će prvo ponuditi skuplje, jer je trgovac i to mu je posao.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice