Ne mogu se odlucit, R9 290 ili GTX 780. Trebam vasu pomoc, isao bi na 290 zbog Mantle i BF4, a na 780 zbog GeForce Experience-a, brzo skidanje i instaliranje driver-a i optimizacije igara. 780 je 45 eura skuplja pa je li onda vrijedna tog novca, jer sa R9 290 mogu kupit brzi RAM ( 2133 MHz umjesto 1600 MHz ) i bolje napajanje 850 wati umjesto 750 wati. I jesu li stvarno bolji i stabilniji Nvidia-ni driveri od AMD-ovih? Hvala unaprijed!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
- Ja samo znam da je moje misljenje R9 290 zbog Mantle-a.
Lp.
Ne mogu se odlucit, R9 290 ili GTX 780. Trebam vasu pomoc, isao bi na 290 zbog Mantle i BF4, a na 780 zbog GeForce Experience-a, brzo skidanje i instaliranje driver-a i optimizacije igara. 780 je 45 eura skuplja pa je li onda vrijedna tog novca, jer sa R9 290 mogu kupit brzi RAM ( 2133 MHz umjesto 1600 MHz ) i bolje napajanje 850 wati umjesto 750 wati. I jesu li stvarno bolji i stabilniji Nvidia-ni driveri od AMD-ovih? Hvala unaprijed!
ak imas novaca za gtx780 nemas sta razmisljati bjezi od ove R serije! koliko god ti netko sad ovdje tulio da je on zadovoljan! jednostavno opca kvaliteta i pouzdanost doticnih je katastrofalna! od svih proizvodaca se jedino asus istice!lp
Druze, ako ces igrati na jednom monitoru kupi si R9 270X ili slicnu iz nVidia konkurencije.
Ako imas 3 monitora i vise onda ces uzimati R9 290 ili GTX 780? Zasto to kazem? Zato sto jedan monitor 1080p je bottleneck za te kartice!
A kartice su skoro pa identicne po perfomansama, dza ili bu sve ce pokretati igre na ultra sledece 4 godine, sad jel to 50 ili 52 fpsa zar je stvarno bitno?
Kupi si tu ASUS R9 290, ima i solidan OC potencijal i bez problema na 1.1GHZ prelazi perfomanse stock 780Ti, u okej kućištu ne ide preko 75C i nije glasna.
A uštedio si za RAM i PSU.
Druze, ako ces igrati na jednom monitoru kupi si R9 270X ili slicnu iz nVidia konkurencije.
Ako imas 3 monitora i vise onda ces uzimati R9 290 ili GTX 780? Zasto to kazem? Zato sto jedan monitor 1080p je bottleneck za te kartice!
A kartice su skoro pa identicne po perfomansama, dza ili bu sve ce pokretati igre na ultra sledece 4 godine, sad jel to 50 ili 52 fpsa zar je stvarno bitno?
Oprosti al nisi objektivan. 50 ili 52 i 60fps-a je poprilična razlika. U fp shooterima na monitoru od 60hz se lako može osjetit gubitak fluidnosti kad fps padne ispod 60fps-a, i ne samo na shooterima, al tamo je najvidljivije.
Ovisi što tko želi i cilja. Sa primjerice 770kom se može dobit redovito 60+fps-a al ponekad ja moram smanjivat detalje što me živcira. Tako da 780ka ili 290ka je itekako odličan izbor pa i na 1080p rezi.
Netko može bit zadovoljan sa 50 pa i 30 fps-a, al onaj tko igra na 60+ a kamoli na 120hz monitoru i toliko frejmova, imat će puno kvalitetnije iskustvo.
A što se tiče izbora 290/780...doista je stvar osobne preferencije jer su kartice preslične u performansama da bi iste donijele prevagu. Na tvom mjestu bi potrošio neko vrijeme po forumima, recenzijama, naročito tražio na koju korisnici imaju više pritužbi i to bi mi donijelo prevagu.
Kupi si tu ASUS R9 290, ima i solidan OC potencijal i bez problema na 1.1GHZ prelazi perfomanse stock 780Ti, u okej kućištu ne ide preko 75C i nije glasna.
tih 71-73°c nisu izmjerena u zatvorenom kucistu u ovom testu sto si linko, 290 i 290x su poprilicno vreli u zatvorenim kucistima! daleko je to od normalnog i opce prihvatljivog(sva sreca da je asusov model), nemojmo se praviti blesavi i govoriti da je 75 stupnjeva ok i da je kartica na toj temp prihvatljivo glasna, vecina vas tu ima dosta iskustva pa prema tome budite iskreni... kao da nikad niste igrali bf3/bf4 i slusali buku i isijavanje iz case ventova vreli zrak od 75°c pa i nije bas ok!
Where the reference cooled products are to be considered really average, the DirectCU II does make its promises worthwhile on everything. ASUS applied their latest revision of the DirectCU II cooling solution. This revision is a dual-slot solution and looks great. The PCB is customized and I can spot merely quality components, which is great. There is a metal plate at the top of the card so the card can not bend when seated horizontally in the PC, it might block and trap some residual heat from the VRM and GPU though. We measured a top stress temperature of 73 Degrees C on the card, coming from 94 Degrees C on the reference coolers that is rather sweet. Overclocked that dynamic changes fast though as, especially with a little voltage tweaking, these cards get hot fast, real fast. At defaults the card remains pretty silent. So that is, simply put, a massive improvement over the reference cards.
R9 290 ASUS review
Where the reference cooled products are to be considered really average, the DirectCU II does make its promises worthwhile on everything. ASUS applied their latest revision of the DirectCU II cooling solution. This revision is a dual-slot solution and looks great. The PCB is customized and I can spot merely quality components, which is great. There is a metal plate at the top of the card so the card can not bend when seated horizontally in the PC, it might block and trap some residual heat from the VRM and GPU though. We measured a top stress temperature of 73 Degrees C on the card, coming from 94 Degrees C on the reference coolers that is rather sweet. Overclocked that dynamic changes fast though as, especially with a little voltage tweaking, these cards get hot fast, real fast. At defaults the card remains pretty silent. So that is, simply put, a massive improvement over the reference cards.
R9 290 ASUS review
to sve znam napamet, kartica je testirana na stolu kao i vecina testova po internetu, znaci debelo prek 75°c u kucistu pod heavy loadingom a znamo da ce se takva kartica u igrama drzati na ultra detaljima i na nekakvom paprenom pc ( i7 ili fx) koji se takoder drze pod teskim cpu loadom u aaa naslovima (nedaj boze bf3/bf4)...znaci temp idu u nebesa po ljeti! hvala ali ja nebi ni da sam gluh i sljep! LP
Mogao bih čekat do izlaska Mantlea i pada cijena na 780 pa onda odlučit. Šta mislite je li GeForce Expereance dovoljan razlog za prec na Nvidiau?
ili se termalna razgradila ili kaj?
ili se termalna razgradila ili kaj?
koje kučište imaš i kolko ventilatora na kučištu imaš?
Zna li netko jel rjesen problem buke i grijanja 280x Vapor-X OC sa novim driverima?? Mislim da je ovo vec bilo spomenuto, ali nemrem nigdje naci taj post.
otvoreno kuciste i 5 ventilatora naci na napajanju ,procesoru,jedan od 120 mm i jedan malo manji i na samoj grafickoj jedan veliki
Zna li netko jel rjesen problem buke i grijanja 280x Vapor-X OC sa novim driverima?? Mislim da je ovo vec bilo spomenuto, ali nemrem nigdje naci taj post.
koliko znam to se samo rijesava novim biosom a ne driverima! LP
otvoreno kuciste i 5 ventilatora naci na napajanju ,procesoru,jedan od 120 mm i jedan malo manji i na samoj grafickoj jedan veliki
dakle imaš dva venta na kučištu, što je tek tolko (neračunaju se ventilatori na procu, napajnju i grafici jer oni ne dovode svješ zrak u kučište, oni trebaju koristit svježi zrak od ventova na samom kučištu)
ak je grafa s jednim ventom i to onaj referentni model i neko malo kučište s dva venta oke je temp, pa neće joj niš bit na 50 stupnjeva
Jesi vidio di kakve benchmarke, iskustva ili nesto sa novim biosom. Guglo sam i jedva da sam ista nasao, uvijek jedno te isto problemi i problemi sa tom karticom.
Jesi vidio di kakve benchmarke, iskustva ili nesto sa novim biosom. Guglo sam i jedva da sam ista nasao, uvijek jedno te isto problemi i problemi sa tom karticom.
novi biosi to ispravljaju, nemora biti iskljucivo original bios od sapphira namjenjen toj kartici! moze i od neke druge kartice! samo da se ne pretjeruje s klokovima i max tdp-om, za vise informacija ces se morati potruditi ili pitati nekoga drugog osobno nisam imao nikad takvih problema zbog poprilicne informiranosti! lp
novi biosi to ispravljaju, nemora biti iskljucivo original bios od sapphira namjenjen toj kartici! moze i od neke druge kartice! samo da se ne pretjeruje s klokovima i max tdp-om, za vise informacija ces se morati potruditi ili pitati nekoga drugog osobno nisam imao nikad takvih problema zbog poprilicne informiranosti! lp
Evo naso sam tu nekakvo rjesenje. Malo je glupo sto se mora isprobavat svaki bios sa nekog tam foruma i gledati koji bolje pase. I jel znas mozda kaj znaci vrm mining fraza. Jel to kao fraza za crpljenje struje kako bi se clockala kartica il kaj?
Naso sam tu grafu za 2200k pa sad malo gledam.. Inace bih isao na msi 270x hawk koja je jeftinija 500kn, ali prema ovome je hawkica 23% slabija od vapora, iako je hawkicu puno lakse clockati za obicnog usera kolko sam ja shvatio (tu su rezultati za navodno lako clockanje do 1285MHz).
tih 71-73°c nisu izmjerena u zatvorenom kucistu u ovom testu sto si linko, 290 i 290x su poprilicno vreli u zatvorenim kucistima! daleko je to od normalnog i opce prihvatljivog(sva sreca da je asusov model), nemojmo se praviti blesavi i govoriti da je 75 stupnjeva ok i da je kartica na toj temp prihvatljivo glasna, vecina vas tu ima dosta iskustva pa prema tome budite iskreni... kao da nikad niste igrali bf3/bf4 i slusali buku i isijavanje iz case ventova vreli zrak od 75°c pa i nije bas ok!
Moja sapphire tri x na 50 % venta se jedva čuje...Temp su u max loadu uvjek ispod 70 C (stock)...Istina Noctua mi je okrenuta prema kartici i imam custom poluotvorenu kantu od kućišta (koja je polegnuta )...
Evo Furmark score sa laganim clockom (čisto iz zezancije)..http://www.ozone3d.net/benchmarks/furmark_score_190.php?id=162788
Osobno ja sam dvojio između Asusa i Sapphire i ipak sam se odlučio za Sapphire zbog stvarno moćnog tri x hlađenja....Ma da je i DCUII odličan....
je test traje ravno 1 min, upogoni cijelu kantu u zatvorenom kucistu ( bf3/bf4) pa da vidis kako se sve przi od cipseta, gpu-a, cpu-a, rama-a, hardova. ssd-a itd, ajde koga lazete? i o cem pricamo?? pa ne stoje nam racunala vani na -5 budimo realni!
je test traje ravno 1 min, upogoni cijelu kantu u zatvorenom kucistu ( bf3/bf4) pa da vidis kako se sve przi od cipseta, gpu-a, cpu-a, rama-a, hardova. ssd-a itd, ajde koga lazete? i o cem pricamo?? pa ne stoje nam racunala vani na -5 budimo realni!
pa tolka mi je max gaming temp...ono wtf...Ventovi se ne čuju - ali pazi; n e č u j u....
Stjepko što tebe muči zapravo ? Imaš tonu reviewa na netu i svi isto govore....u biti boli me patka ja sam pre zadovoljan...
EDIT : ne sudi o stvarima koje nisi probao...LP
Kako te služe drajveri i kako ti grafa radi u igrama? Je li ti žao što nemaš nešto kao GeForce Experiance? I zašto nisi uzeo Gtx 780?
Kako te služe drajveri i kako ti grada radi u igram? Je li ti žao što nemaš nešto kao GeForce Experiance? I zašto nisi uzeo Gtx 780?
Pa prvenstveno zato što je kartica HW moćnija http://gpuboss.com/gpus/Radeon-R9-290-vs-GeForce-GTX-780 (+ mogućnost otključavanja x modela) i malo zbog Mantla ...Ati je uvjek na početku poznat da loše krene s optimizacijom drajvera, al s vremenom stvarno izvuku max (čitaj 7970)...
Što se tiče samih drajvera opsovao sam sve živo i neživo...Ali evo nakon 2 dana reinstalla, clean install winsa (2 puta) i radi ko urica....Moja topla preporuka i izbjegavaj ref modele osim ako nemaš custom hlađenje...
P.S. Nije ti ni Nvidia više PnP, tako da ne misliš ako uzmeš zelene da problemi nestaju...
Ja sam za R9 290 kartica me odusevila svojim performansama i clock mogućnostima.
Nikakve mi probleme nije stvarala, a posto imam accelero hybrid hladnjak nemam problema s vrucinom.
GTX 780 nisam probao pa nemogu nista za nju reć.

mene muci sto dajete netocne informacije, vecina reviewa je napravljena na maticnoj koja je zasarafljena na stolu bez kucista! da malo pratis sto tocno pisu i kako testiraju! a vidim i ne mjenjas bas hw cesto pa ocigledno niti sam neznas stvarne temperature jer ih ocigledno krivo mjeris! ja govorim jedno ti drugo evo tvoj komentar da citiram;
"Istina Noctua mi je okrenuta prema kartici i imam custom poluotvorenu kantu od kućišta (koja je polegnuta )..." mislim o cemu govorimo! to sto je nekome kuciste na prozoru ne znaci nikome ama bas nista a pogotovo ne neku korisnu informaciju!
tvoja informacija tj metodologija testiranja temperatura je smijesna, no kao sto ti kazes ti si zadovoljan jer si napravio ovo gore sto sam te citirao, kao sto sam i ja kad upalim bf4 i igram dulje od 10min a kuciste mi je na prozoru i kao sto kazes ja sam zadovoljan! smjesno i neozbiljno od tebe! ili daj stvarne temperature ili ne pisi ovakve dezinformacije!jer nije isto kad netko ima kuciste od 1000kn i cooler od 600kn ili onaj s jeftinijim kucistem i coolerom daje informacije o temperaturama razlika je minimalno u 10°c! LP i bez ljutnje molim
Pa jel sam što sakrivao ? Ništa...Tako držim komp 365 dana u godini i meni je ok...Ti si nabio dva 120 mm venta između kartice i šta?...Da ne pričam o nekim tvojim Grunfovskim biserima po kojim si poznat na forumu...
I što ako je u big toweru sa dobrim airflowom ? Par stupnjeva gore i sve pet...
Ako je tebe mučila tvoja 280x idi i pjevaj borbene..Ja znam da je ovo bingo...poz Nicky...
P.S.
Isto, bez ljutnje, ovdje nitko nije rekao niti jednu neistinu...