Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU izdvojena tema

poruka: 5.886
|
čitano: 985.786
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
Ma i7 je bolja od i5 ali nema smisla za igre jer je preskupa za to, a 10% veci fps meni ne igra ulogu da bih isao na i7. Ja se kladim da ce cf ili sli na vecim rezama odlicno raditi i sa i5.Smeta me sta ljudi toliko pretjeruju sa bottleneckom a nemaji odgovarajuci hardware da to dokaze.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
17 godina
Patrick_cro kaže...
Ma i7 je bolja od i5 ali nema smisla za igre jer je preskupa za to, a 10% veci fps meni ne igra ulogu da bih isao na i7. Ja se kladim da ce cf ili sli na vecim rezama odlicno raditi i sa i5.Smeta me sta ljudi toliko pretjeruju sa bottleneckom a nemaji odgovarajuci hardware da to dokaze.

ma kakvih 10%, 5% :) sve su to gluposti stari moj.. osobno sam i7 uzeo radi toga što više ne mislim mijenjat proc. iako vjerujem da ce i i5 2500k/3570k držat slijedece 2 godine ako ne i više. Ali jgba meni dolazi kćer kroz mj i pol i što sam jamio jamio sam.. Sada mi niti na kraj pameti nije da se razmecem sa hw kao prije :)

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila
13 godina
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

Ček ne kužim nešto,znači jedan i7 3770K će bit bottelneck 2 x HD7950 na full Hd rezi a neće bit bottelneck na večoj!!

Zar to nije paradoks na kvadrat,pa valjda je onda kombinacija 2x 7950 prejak za full Hd rezu(i jedan ekran) i nema potrebe biti zakucana u 99%,pa tu je rezolucija bottelneck a ne procesor!!

AUDIOFIL
Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
toxic kaže...
Patrick_cro kaže...

ma kakvih 10%, 5% :) sve su to gluposti stari moj.. osobno sam i7 uzeo radi toga što više ne mislim mijenjat proc. iako vjerujem da ce i i5 2500k/3570k držat slijedece 2 godine ako ne i više. Ali jgba meni dolazi kćer kroz mj i pol i što sam jamio jamio sam.. Sada mi niti na kraj pameti nije da se razmecem sa hw kao prije :)

Dobrodošao u KLUB!!!!{#}

AUDIOFIL
17 godina
volegradele kaže...

Ček ne kužim nešto,znači jedan i7 3770K će bit bottelneck 2 x HD7950 na full Hd rezi a neće bit bottelneck na večoj!!

Zar to nije paradoks na kvadrat,pa valjda je onda kombinacija 2x 7950 prejak za full Hd rezu(i jedan ekran) i nema potrebe biti zakucana u 99%,pa tu je rezolucija bottelneck a ne procesor!!

tako nekako bi bili ispravno :) samo što mene eyefinit i slične gluposti vidle više nebudu. probao i odustao. Vecu rezoluciju cu imat tek kada postane standard. Zašto? E pa zato jer me to onda bude stalno obvezilo da imam jace grafe ukoliko se zelim pristojno igrat a iskreno to više ne želim.

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.4.2013 17:47 (toxic).
17 godina
Cim veca rezolucija manje opterecenje za cpu
12 godina

Za ovo nisam znao... Daj pojasni to malo molim te

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.4.2013 17:06 (Sandro HR Zagorje).
12 godina
neaktivan
Patrick_cro kaže...

I meni je nejasno. WTF?

Pojasni molim te. {#}

Što hladnije to bolje :)
14 godina
neaktivan

Zapravo je isto opterecenje(ne sto se tice postotaka, A.L. i fizika na primjer su isti i na 800x600 i na 2560x1440), samo sto je graficko opterecenje vece na vecim rezolucijama, pa proc ima vremena da "napuni" grafu podatcima.

multi-gpu 4 live
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Patrick_cro kaže...

Ovo već po ko zna koji put moram ispravljati jer nije točno.

Procesor ima, recimo to tako, određenu količinu frejmova koje može pripremiti grafičkoj kartici za obradu.

Taj broj ovisi o snazi samog procesora i jako malo o frejmovima koje priprema.

Grafička kartica također ima određenu snagu, koliko kakvih frejmova može obraditi i poslati na izlaz.

Na manjoj rezoluciji grafička može obraditi više frejmova nego na većoj, što je razumljivo (1920x1080 je 2.25 puta više od npr 1280x720).

Ako grafička obrađuje određenu količinu frejmova na manjoj rezoluciji i manju količinu frejmova na većoj rezoluciji normalno je da će joj procesor na manjoj rezoluciji morati pripremati više frejmova.

Isto tako, ako procesor može pripremiti npr 50 frejmova a grafička može obraditi 60, procesor će kočiti (bottleneckati) grafičku.

Twitter: @191x7
13 godina
neaktivan

Zanimljivo. Na starijim igrama moj X3 450 je pravio bottleneck ~grafa nije radila iznad 80-85% nikad *starije igre citaj sve do Jan 2013*, pokrecem bioshock ultra, fc3 blood dragon ultra, solidno izvuce preko 30 fpsa, a fc3 bd znatno vise. Jel moguce da novije igre napokon pametnije koriste procesore?

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
sta bi vi bez 191x7 jedan od rijetkih na forumu koji ima zavidno znanje:) sva sreca...da je barem malo vise takvih!LP
Rasturam na Intel Comodore 64 bita:)
17 godina
chaselol kaže...

Zanimljivo. Na starijim igrama moj X3 450 je pravio bottleneck ~grafa nije radila iznad 80-85% nikad *starije igre citaj sve do Jan 2013*, pokrecem bioshock ultra, fc3 blood dragon ultra, solidno izvuce preko 30 fpsa, a fc3 bd znatno vise. Jel moguce da novije igre napokon pametnije koriste procesore?

Vjerujem da ti je i u novima bottleneck, provjeri zauzeće grafičke dok igraš.

13 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Daleko manji, 92-95% mi je graficka o tome pricam i dalje ima bottlenecka ali manje!

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
13 godina
neaktivan
chaselol kaže...
191x7 kaže...

Daleko manji, 92-95% mi je graficka o tome pricam i dalje ima bottlenecka ali manje!

Iskreno, ovakav "bottleneck" se uopće ne bi trebao ni spominjati, samo zbunjujete ljude koji se manje razumiju i oni misle da je to nešta veliko. a zapravo nije. Sve >90% je sasvim dobro.

Toni
12 godina

Iskreno, ovo nisam znao

17 godina

Ovo šta sam napisao je točno( ovako je laički najbolje za skužiti) možda se nisam baš dobro tehnički izrazio ali tako je jer grafička se onda više iskorištava i procesor onda ne mora toliko raditi. Tko je testirao na večim rezolucijama neku grafu vidio je da mu je grafa bolje iskorištene pogotovo ako ima slabiji procesor. npr pri 1280*1024 mu je grafa iskorištena 60% a pri npr fullhd ide mu iskorištenost grafe 90%. Ako treba nabacit ču ovih dana neke igre da se vidi razlika opterečenja gpu i procesora. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.4.2013 19:46 (Patrick_cro).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina

Isto tako, ako procesor može pripremiti npr 50 frejmova a grafička može obraditi 60, procesor će kočiti (bottleneckati) grafičku.

Sve je to lijepo teoretski objašnjeno ali kako ti to možeš vidjeti u praksi koliko će CPU pripremiti fps?

Sa druge strane PC komponente su vezane jedna za drugu kao lanac i ako je jedna karika slaba lanac se trga.

Možeš imati najbrži CPU i najsnažniji GPU ali šta vrijedi ako je to ugrađeno u jednu lošu matičnu ploču.

Tako da mislim da je ova tema poprilično jasna.

13 godina
protjeran
darijoman kaže...

Sve je to lijepo teoretski objašnjeno ali kako ti to možeš vidjeti u praksi koliko će CPU pripremiti fps?

Sa druge strane PC komponente su vezane jedna za drugu kao lanac i ako je jedna karika slaba lanac se trga.

Možeš imati najbrži CPU i najsnažniji GPU ali šta vrijedi ako je to ugrađeno u jednu lošu matičnu ploču.

Tako da mislim da je ova tema poprilično jasna.

pa i mozes vidjeti! evo ti pa prouci malo bf3 perfomance in game graf  a inace razlika u perfomansama izmedu ploca je do prije 7+ godina znala biti i do 50fps-a (odnos najeftinija i najbolja) a danas je to svega par frejmova tj beznacajno...LP

Rasturam na Intel Comodore 64 bita:)
13 godina

pa i mozes vidjeti! evo ti pa prouci malo bf3 perfomance in game graf  a inace razlika u perfomansama izmedu ploca je do prije 7+ godina znala biti i do 50fps-a (odnos najeftinija i najbolja) a danas je to svega par frejmova tj beznacajno...LP

Ja sam naveo samo matičnu ploču kao primjer čitaj kao sve komponente i memorija i napajanje,sve igra bitnu ulogu.

Daj molim te najjeftinija i najbolja pa nigdje veze.

Koliko para toliko muzike.

14 godina

Da se malo sa zakašnjenjem ubacim u priču:

Ljudi pa je**** život, bottleneck je problem samo ako je to uzrok niskog fps-a.

Uopće nije u istom kontekstu bottleneck pri >100fpsa s 2x HD7950 i i5 kao bottleneck na 35fpsa s HD7950 i Core2Duo/Quad procesorom. Jedno su teorijska razmatranja dokle koji procesor može tjerat, a drugo je problem.

To što će i5 ili i7 bottleneckat 2x7950/7970/670/680 je apsolutno nebitno jer blizu nekim mizernim performansama nećete bit ni u kojem slučaju i moći ćete igrat koju god igru poželite na apsolutno maksimalnim postavkama i glatko (>60fps). Ti procesori su trenutno među najboljima na tržištu i bolji se za razumne novce i za nas smrtnike ne mogu ni nabavit.

Previše se razbacuje u zadnje vrijeme s tim pojmom bottlenecka..

Dok procesor ne vuče performanse dolje do te granice da postaje problem, bottleneck kao da ni ne postoji.. Tj. barem ja to tako sebi uzimam kao mjerilo.

nanananananananananananananana BATMAAAAN
12 godina

Ovo za matinu nisam znao. koja je razlika za maticnu koja dode 450kn i ima usb 3.0, pcie 3.0 , prikljucak za ssd, podrazava 16gb rama,pldrzava iste tipove procesora ..i izmedu maticne od 1000kn .?? ima sve isto samo mozda ima vise utora za hard disk, duple pcie utore za grafu, 32gb rama, usb 3.0...kakve to veze ima sa fpsima?

Moj PC  
0 1 hvala 0
13 godina
Sandro HR Zagorje kaže...

.kakve to veze ima sa fpsima?

Pa nema to nikakve veze sa fps ali ima veze chipset u matičnoj ploči kao i za mnoge druge stvari.

12 godina

onda ok. drugo mi nista nije ni vazno. samo mi je do fpsa

12 godina

a koje to druge stvari ako nije fps?

13 godina
protjeran
Sandro HR Zagorje kaže...

a koje to druge stvari ako nije fps?

ima veze i sa FPS - ovisno o maticnoj postoje TVZ latencije pri protoku podataka i mogu utjecati na frame dropove - ostalo bitno je regulacija napona za klokanje, chipset, GB/s propusnost itd ...

13 godina

Pa već sam u jednom postu istakao da je to sve povezano jedno s drugim kao u nekom "lancu"

Najvažnija komponenta je matična ploča.

Nećeš valjda u neku matičnu od 400 kuna staviti procesor od 2000 kuna.

Dakle za dobar fps je sve važno evo ovako da to kažem a ima i tema o tome.

13 godina

Evo i PROMATRAC je potvrdio.

Moj PC  
0 3 hvala 1
12 godina

Ne znam bas. Nema bas neke velike razlike. Po meni barem. Nisu tolke razlike ko prije 3 i vise god. Barem po meni. zasto ne stavit na maticnu 

i7 i 16gb rama ddr3 2000mhz+ i grafu za 4000kn pcie 3.0 i ssd i 3 hdd ako ona podrzava??

17 godina
darijoman kaže...

Evo i PROMATRAC je potvrdio.

Jaka potvrda, sad je tvrđe od dijamanta. {#}

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice