Slažem se Fanu. Proizvođači gamerskog hardvera bi trebali, u stvari to već i rade, ciljati na masovnu populaciju MMO gamera. Tu ne treba SLI i ostale gluposti. Takozvane AAA igre su večinom portovi i to nije toliki problem, kolio su same po sebi izlizane forsiranjem natavaka i silovanjem istih franšiza koje su u globalu PC publici odavno dosadile. Za takve izlizane serijale malo tko ima motiva uložiti puste novce u PC kantu. Večina će ih radije opdigrati na srednjim detaljima i zaboraviti nakon jednog prelaska.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Realno veci fokus je na 4k nego na 1440p koliko mediji to forsiraju, 1080p je ajmo reci neki standard danas za gaming (daleko bilo od prosjecnog korisnika i to s ovih prostora) ali prije ce se desiti skok sa 1080p na 4k nego sa 1080p na 1440p
Jedan od problema je sto 1440p monitori ne postoje na dijagonalama od 20-24" oni pocinju na 27" kao i 4k ako se ne varam. Zar nije bolje dodati nesto love i uzeti 4k umjesto 1440p pa makar i igrao na toj rezi?
I ja mislim da je buducnost 4k, 1440p je nekako "misunderstood middle brother" pa ih je i TV generacija zaobisla
Postoji par problema s tim stavom, a chaselol tu ima pravo: prije će netko kupiti 4K, nego 1440, to je sigurno. Također, 4K je pao cijenom ispod 500€ za monitore ($400 za P2415Q!) i za TV-e postaje polako standard i brže će na tržište, nego 1080 jer nema niti će ikada imati među-rezoluciju kao što je bio 720 (HD).
I ima jedna bitna stvar: razvoj hardvera i softvera ne određuje srednji i niži segment, nego najviši.
Mi živimo u siromašnoj zemlji trećeg svijeta i jednoj od najsiromašnijih zemalja Europe, gdje je 99,99% ljudi nesposobno priuštiti sebi i srednji segment hardvera zbog kupovne moći koja je na razini od 20% i manje nego što je slučaj u ostatku svijeta. Ono što za nas predstavlja $1000 u omjerima SAD-a je ono što bi nama realno bilo $100-$200. Od nas je gore BiH, Albaniji, Srbiji, Bugarskoj... Grčka, po kojoj se više pljuje i koja je u medijima "loše", ima veći životni standard od nas.
Joj stipane ne drobi kvake dobro znamo kolko cesto mjenjas hw i kako ti nie problem igrat sada igh end niti ce bit
Samo ti si entuzijast ne regular gamer koji opisuje fanu i xxx a ulizujes im se sada sa tim TU i dobro znamo da to nije stav
Od njih dvojice koje ti zastupash ;-)
Mi živimo u siromašnoj zemlji trećeg svijeta i jednoj od najsiromašnijih zemalja Europe, gdje je 99,99% ljudi nesposobno priuštiti sebi i srednji segment hardvera zbog kupovne moći koja je na razini od 20% i manje nego što je slučaj u ostatku svijeta. Ono što za nas predstavlja $1000 u omjerima SAD-a je ono što bi nama realno bilo $100-$200. Od nas je gore BiH, Albaniji, Srbiji, Bugarskoj... Grčka, po kojoj se više pljuje i koja je u medijima "loše", ima veći životni standard od nas.
Ne živimo samo mi u siromašnoj zemlji. Po steam statistici 26% gamera se igra na 1366X768 a 35%1980X 1080 dok je na 4K rezoluciji 0.07%...ima ih dosta na multi monitor sustavima ali ptanje je koliko ih stvarno igra na više monitora istovremeno a koliko ih u stvari drugi monitor ima kao "pomoćni" za svakodenvni rad a igra ju se na osnovnom. Na popularnoj 1440 rezi ih je tek 1.5%.
Inače, Steam survey ima jako nezgodan bug već dulje vrijeme: u ogromnom broju slučajeva reporta Intelovu integriranu karticu umjesto diskretne grafičke kartice (meni se dogodilo na svim računalima koja je imaju i nisam jedini). Tako da rezultat da 70% ima DX12 i Win10 itekako mijenja sliku. 70% igrača ima najnoviji hardver i softver? 45% ima quad core procesor.
Ne živimo samo mi u siromašnoj zemlji. Po steam statistici 26% gamera se igra na 1366X768 a 35%1980X 1080 dok je na 4K rezoluciji 0.07%...ima ih dosta na multi monitor sustavima ali ptanje je koliko ih stvarno igra na više monitora istovremeno a koliko ih u stvari drugi monitor ima kao "pomoćni" za svakodenvni rad a igra ju se na osnovnom. Na popularnoj 1440 rezi ih je tek 1.5%.
Mi smo na začelju po gospodarskom statusu, jedni od najgorih.
Ako steam statistika nije relevantna onda ni jedna nije...u principu onda se sve svodi na kafanske priče i rekla kazala uključujući i ovakvu raspravu.
Ako steam statistika nije relevantna onda ni jedna nije...u principu onda se sve svodi na kafanske priče i rekla kazala uključujući i ovakvu raspravu.
Nažalost, ponekad da. Problem je Steam statistika za neke stvari... Za neke je OK (evidentno). Za monitore, primjerice, čini se ok iako i tu imaš budalaština koje sumnjivo reportaju pa vidiš 5760x1080 u listi "single display" konfiguracija. E, sad, ja znam zašto je to tako, zna i Valve, kao i s Intelovim integrirkama, ali nije nikoga briga.
Onda smo na čistu, sve što se ovdje piše je samo osobno mišljenje a nikako bilo kakva činjenica, iako iza mojeg mišljenja stoji statistika koju netko može smtarati relevantnom ili ne. Još jednom, 4K je tek u povojima i ako netko ima višak para ne znači da nema važnije prioritete makar živio i u daleko bogatijoj zemlji. Po mojoj procjeni kupovati će se masovnije tek kad dostigne cijenu trenutnuh full hd panela i kad još važnije, postane dostupan sadržaj u toj rezoluciji bitan za prosječnog Juru. Za prosječnog Stipu koji igra MMO daleko je bitniji ping i što manje budala u partiji :D.
Postoji par problema s tim stavom, a chaselol tu ima pravo: prije će netko kupiti 4K, nego 1440, to je sigurno. Također, 4K je pao cijenom ispod 500€ za monitore ($400 za P2415Q!) i za TV-e postaje polako standard i brže će na tržište, nego 1080 jer nema niti će ikada imati među-rezoluciju kao što je bio 720 (HD).
I ima jedna bitna stvar: razvoj hardvera i softvera ne određuje srednji i niži segment, nego najviši.
Tonci ovdje si moguce u krivu,razvoj gaming softvera a o tome pricamo kad pricamo o gaming hardveru iliti grafama u velikoj mjeri definiraju konzole i njihove mogucnosti a to je u paraleli sa low/medium end segmentom a nikako najvisim.Dobije i pc high end segment neke slatkise da se tako izrazim ali nikako ne odredjuje razvoj gaming softvera.
Ovisi, nije jednostavna priča, pogotovo zato što sigurno dugo nećeš vidjeti (ako ikad?) poseban hardver za konzolu. Također, PC hardver mora biti snažniji. Ne razvija se gejming hardver da prati konzole, to svakako nije.
I da, hardver se razvija prema softveru za PC. :) (API-jima).
... jer će iduće generacije konzola morati doći s više čipova u svim oblicima i doći će brže nego mislimo, jer su performanse trenutne generacije očajne,...
čudi me da te sinatra nije podučio kako su današnje konzole naprednije od pisija
...a vidio sam ga danas na forumu
Također se slažem za 1440p iako lijepše izgleda, jednostavno nije vrijedan upgrade sa 1080p, razlika između HD i Full HD je bila vec nesto, ali 1440p solidan monitor je jos uvijek dosta skup a vec mu polako prolazi doba kako 4k postaje sve popularniji. 4K monitori i hardware je za mene još godinama daleko :) A i nemam nekih prigovora za 1080p trenutno
Nažalost, ponekad da. Problem je Steam statistika za neke stvari... Za neke je OK (evidentno). Za monitore, primjerice, čini se ok iako i tu imaš budalaština koje sumnjivo reportaju pa vidiš 5760x1080 u listi "single display" konfiguracija. E, sad, ja znam zašto je to tako, zna i Valve, kao i s Intelovim integrirkama, ali nije nikoga briga.
Onda po tome steam statistika nevalja od prvog dana, jer od kad je izdan nije se puno toga promjenilo(osim nesto vise rezolucije) dakle oces reci da je zbagiran vec preko 10+godina, nebi rekao...sve grafe su nabrojane, i kakve veze ima ako reporta integriranu, reporta ti svaki gpu koji imas pod device manager-om!
Jel netko rekao 4k na 0.07% uredaja? dakle 10% ce biti tamo 2020-te...mozda! a sto se tice 5760x1080 reze kojoj se cudis :p, pa to je eyefinity setup koji je po meni nekako i najpopularniji!lp
O čemu vi pojedinci pričate, kakvi 4K, 5K u današnje vrime kad jedna 980 ili 290x muku muče sa najzahtjevnijim igrama da ih u 1080p sa full detaljima nabere na 60fps. Kakvi 4K?! Kupovat 4K monitor za šta? Da bi uz to potrošio 2000 eura samo za kvalitetan SLI setup, + ostalo šta ide s tim? Što onda s onom grupom koja igra na 144 Hz monitora u koju sam upadam (slab mi je komp, al CS GO ide do 200 i preko fps kad sam ga optimizirao na mom konfigu, sredina je nekih 150, 1.6 je lockan na 100). Koja će to kartica povuć na High detaljima sa AA i AF na 144 fps igre tipa Crysis 3, Far Cry 3 i tako te, ni ne igram ih doduše, ne igram ništa osim CS-a. Samo me zanima ko laika. Ako neko ima monitor kao ovaj moj (Asus VG248QE), što treba uzeti da bi lockao Crysis 3 bar na 120 Hz? Avion?? Ili kresat na low grafičke postavke na karticama od hiljadu eura, ili uzimat tri SLI-e. Svašta.
4K će bit u trendu onda kada single grafe budu mogle tjerati na njoj sve u više-manje high-ultra postavkama.
Ili prelazak na 1440p kao neku međurezoluciju. Nema smisla. Po meni (iako osobno ne vidim smisao u 4K općenito, kamoli 5K i više, možda dobro ne gledam, ne oduzimam pravo drugima koji vide da vide) je bolje sačekat da hardver sazrije za 4K, a ne sad bacit tisuće eura u vjetar. Ko voli i ima, nema boljeg, al po meni je to glupost. Bolje popit te pare, ili uložit u nešto smislenije.
To je moje mišljenje
Moguće da Eyefinity računaju pod jedan ekran, a odvojeno multi-ekranski (gdje nema nvidia visiona i eyefinityja). Inače, nisu sve kartice nabrojane jer nema cijele generacije na obje strane. Čekamo to... :)
Bolje popit te pare, ili uložit u nešto smislenije.
Da, u dionice Smirnofa.
O čemu vi pojedinci pričate, kakvi 4K,
pa ja skoro sve igre igram na 4k, istina neke s smanjenim detaljima neke na full...cistoca i ostrina prikaza to sve popunilp
Moguće da Eyefinity računaju pod jedan ekran, a odvojeno multi-ekranski (gdje nema nvidia visiona i eyefinityja). Inače, nisu sve kartice nabrojane jer nema cijele generacije na obje strane. Čekamo to... :)
Da, u dionice Smirnofa.
Dobro, ne baš u to :D
Ne mislim u tom smislu. Već ima puno isplativijih načina za potrošit pare. Smislenijih.
Da, u dionice Smirnofa.
Dobro, ne baš u to :D
Ne mislim u tom smislu. Već ima puno isplativijih načina za potrošit pare. Smislenijih.
Off-topic smo daleko, ali dakle: pišeš u temi o liniji grafičkih kartica, ali ipak dionice i grafičke kartice smatraš lošijim izborom od ispijanja alkohola? Hmm. Meni su obje solucije, dionice i grafičke kartice, daleko draže, a i obje su isplative.
--
Nego, kad smo već tu, što je s linijom 300 u Steam statistikama? Osobno znam poveći broj korisnika 300 i Fury kartica, a niti nema takvih gore. Također, serija 200 se čini nezastupljena, a nije. Dakle, nešto ne štima. Steam je previše pokrio non-gejmera koji imaju jednu igru.
O čemu vi pojedinci pričate, kakvi 4K,
pa ja skoro sve igre igram na 4k, istina neke s smanjenim detaljima neke na full...cistoca i ostrina prikaza to sve popunilp
Opet ti sa svojim "4K", to nije 4K sta ti imas i nema 4K bez 4K monitora. Taj VSR, ili kako se vec zove, je mutno smece koje se ne moze usporediti s ostrinom prikaza 4K monitora, jedino sta imas od 4K je niski fps.
Opet ti sa svojim "4K", to nije 4K sta ti imas i nema 4K bez 4K monitora. Taj VSR, ili kako se vec zove, je mutno smece koje se ne moze usporediti s ostrinom prikaza 4K monitora, jedino sta imas od 4K je niski fps.
dao sam primjer da se igram na 4k ne da ga posjedujem, razlike za fps nema ili tebi mozda ima?, dakle ne citas opet vec samo da kenjas kao i inace! a ako je tebi mutno ili si corav ili imas smece od monitora, ili neznas namjestiti da slika izgleda jebacki cisto i ostro! takoder i ako imas low fps na svom setupu nije moja briga, meni na mojim postavkama sve savrseno leti na 4k rezi! eod!
Nerd chickfight!!!!!
dao sam primjer da se igram na 4k ne da ga posjedujem, razlike za fps nema ili tebi mozda ima?, dakle ne citas opet vec samo da kenjas kao i inace! a ako je tebi mutno ili si corav ili imas smece od monitora, ili neznas namjestiti da slika izgleda jebacki cisto i ostro! takoder i ako imas low fps na svom setupu nije moja briga, meni na mojim postavkama sve savrseno leti na 4k rezi! eod!
Imas 1080p monitor, tu zavrsava sva prica o 4K rezi. EOD.
stipane zasto nekupis 4k monitor
Pustite Stjepanja, prije 3god nije htio preći na fullHD monitor, a sada uživa.
Ako kaže da je igra negdje na 4k, neka, i mi ćemo kad tad.
stipane zasto nekupis 4k monitor
Toliki monitor bi bio preočit ženi pa kad bi počela s pitanjima otkud pare za to i sl..... Dok s druge strane grafe i procesori se lako skriju u kučištu od znatiželjnih očiju
pa ima 24inch 4k monitora a ostalo se slazem
Možda je neki problem sa ventovima, xfx opcenito ne obara neke rekorde u temperaturama i glasnoci kartice ali opet ne bih trebalo bit pre glasno, na koliko rade fanovi pod loadom i jel bucna u idleu ?
Pa temperatura bude do 80°C, ventilatori rade na preko 3000-3200 o/min, kao da će poletjeti.
Ako ti ide do 80C s toliko okretaja ventova onda ili hladnjak nije dobro instaliran ili nešto ne valja s čipom. Uglavnom, ne smije tako biti. Idi reklamirat.
Poslušao sam savjet, odnio sam danas karticu na reklamaciju, još sam danas primijetio da radni taktovi padaju za cca. 100 mHz pri punom opterećenju kada temperatura dođe do 80°C.