Šta da kupim (SLR aparati)?

poruka: 207
|
čitano: 73.372
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Imaš 2 objektiva. Jedan je EF 70-200 2.8 USM L, a drugi EF 80-200 2.8 L. Možeš li i reć koji je od ta dva analogni, a koji digitalni?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Šta da kupim (SLR aparati)?

To bi i ja volio znati.

Mislim da su analogni i digitalni objektivi krivi naziv. Mislim da mozemo reci da su neki objektivi pogodniji za digitalna SLR tijela od drugih zbog upada zraka svijetla na cip. A da bi vidjeli koji je od ta dva objektiva pogodniji, trebalo bi ih testirati. U Color Fotou jednom je izasao clanak o tome. Zbiljam interesantno.

Neki misle da su upravo zbog toga Olympusovi objektivi najpogodniji za digitaliju, jer je tada Olympus krenuo prakticki od nule. Dizajnirao je objektive iskljucivo za digitalnu fotografiju, jer nema tog bajoneta u analognoj fotografiji. Cinjenica je da se mogu pomocu adaptera neki objektivi koristiti na Olympusovim dSLRima.

http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/olympus-e1.shtml

Da puno ne pisem, ovdje ima puno interesantnog stiva za nekoga tko zeli nauciti o digitalnoj fotografiji http://www.luminous-landscape.com/

Olympus OM 3Ti, Zuiko 2.8/24, 1.4/50, Angenieux 70-210
17 godina
neaktivan

Dobro je, kvalitetnim linkovima barataš.  Namigiva

Vuk dlaku mjenja ali nikada!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

nema digitalnih objektiva.

nijedan se objektiv ne sastoji od nula i jedinica.

Namigiva

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Zvonko200 kaže...

Mislim da su analogni i digitalni objektivi krivi naziv. Mislim da mozemo reci da su neki objektivi pogodniji za digitalna SLR tijela od drugih zbog upada zraka svijetla na cip.

slažem se s tobom, i potvrđujem da si u pravu. objektiv ne može biti digitalan, optika je, kolko znam, još uvijek analogna. :)
no, bolja prilagođenost digitalnoj fotografiji stoji - objektivi specifično dizajnirani za digitalnu fotografiju imaju dodatne coatinge za minimiziranje ghostinga i flarea (izraženije pojave u digitalnoj fotografiji), te u slučaju olympusa (i jedino olympusa), i potpuno telecentrični sustav. dakle, ono o okomitom upadu zraka vrijedi jedino za olympus za sve objektive. svi ostali proizvođači to koriste tek povremeno.

Zvonko200 kaže...

Vidim da se tu govori o digitalnim i analognim objektivima.

Medutim treba reci jednu veliku razliku, koja je vazna za kvalitetu slike. A to je da je kut upada zraka potpuno razlicit za film odnosno za senzor. Stoga neki objektivi koji su bili odlicni za film, losiji su za dSLR. Isto tako objektivi za dSLR moraju omoguciti vecu rezoluciju koji ima senzor, tj. cip na digitalcima.

zanimljiva stvar je da stare filmske brze 50ice predstavljene početkom 90ih i na digitalcima imaju fenomenalnu rezoluciju. prastari takumar 50/1.4 (m42 pentax, s početaka 70ih) se može nositi s novom konkurencijom, po oštrini je na nivou sa sigmom 50/1.4, dizajniranom 40 godina kasnije.

no zato današnji jeftini objektivi nadmašuju stare jeftine objektive po rezoluciji - pentax DA18-55 je brutalno oštar na filmu.

EDIT: draenei me pretekla u ukazivanju da ne postoje digitalni objektivi, presporo tipkam. :)
ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.3.2009 9:48 (elkarrde).
16 godina
neaktivan

Nego da se ja malo vratim na temu.

K 200 d se više NE MOŽE kupiti. Nigdje ga nema, a čovjek u Konikomu je zvao zastupnika Pentaxa za Hrvatsku, pred mojim očima i ušima, i odgovor je bio da je ugašena proizvodnja K200d i više ga ni oni ne mogu naručiti  Plač. Jedino ako je kod nekoga od manjih distributera ostao kakav primjerak. Nema ga ni u Vemilu, a u HG Šrotu ima samo   sa Sanyo punjačem baterija.

Šta mi preostaje? Km sa kitom 18-55 i 50-200 za 4200 kn? Ili Olympus E 420 sa dva objektiva za istu lovu?Neodlučan

Koliko je bolji E 520 od 420?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
jozak kaže...

K 200 d se više NE MOŽE kupiti. Nigdje ga nema, a čovjek u Konikomu je zvao zastupnika Pentaxa za Hrvatsku, pred mojim očima i ušima, i odgovor je bio da je ugašena proizvodnja K200d i više ga ni oni ne mogu naručiti  Plač. Jedino ako je kod nekoga od manjih distributera ostao kakav primjerak. Nema ga ni u Vemilu, a u HG Šrotu ima samo   sa Sanyo punjačem baterija.

Šta mi preostaje? Km sa kitom 18-55 i 50-200 za 4200 kn? Ili Olympus E 420 sa dva objektiva za istu lovu?Neodlučan

E420 nema stabilizaciju, E520 ima. dovoljno.

oh, kaj su već prestali s proizvodnjom K200tke!? malo su se požurili, nasljednik je najavljen tek pred božić...
niš, ostaje ti K-m. moj glas za bijelog! :)
ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
16 godina
neaktivan
draenei kaže...

Namigiva

Vjerojatno misli na objektive za crop frame DSLR aparate; ti objektivi se nazivaju digitalni
Olympus E-3, ZD 12-60, Sigma 30 f1.4, FL-50R, HLD-4 Intel Core2Duo E6600, Intel DG965WH, 2x 2GB PQI DDR2 800MHz, Gainward HD4870 Golden Sample (790MHz GPU, 1100MHz memorija) , Seagate 320GB i 500GB, Coolermaster CM-690, Raptoxx 750W Windows Vista Ultimate Service Pack 1 32-bit
17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...
draenei kaže...

Namigiva

Vjerojatno misli na objektive za crop frame DSLR aparate; ti objektivi se nazivaju digitalni
 Da digitalni iz razloga šta ga ne filmu gotovo uopće nema svrhe koristit zbog vinjetiranja.
17 godina
neaktivan
Bara kaže...
 Da digitalni iz razloga šta ga ne filmu gotovo uopće nema svrhe koristit zbog vinjetiranja.
 zaš ne? recimo, pentaxov DA18-55 kit objektiv je brutalno oštar na filmu, a prestaje vinjetirati već na 24mm, čak i već oko 22mm ako je blenda zatvorena na f/8+.

uostalom, baš i kod onih koji ne pokrivaju puni okvir, zbog svoje oštrine nije problem odkropati i uvećati centralni dio.
16 godina
neaktivan

Dovoljno  Osmijeh!

Sve u svemu, još ću malo potražiti K200d, pa ako ga ne nađem, mislim da će Km biti moj izbor. Olympus E520 mi je malo preskup(potrošio bi do 5000 kn max). A i nahvalili ste Pentax i njihov servis. Ja nemam ništa protiv pristranosti Smijeh.

17 godina
neaktivan

Evo ga! kupio sam Pentax K-m + 18-55 kit objektiv!

Nisam ga stigo još detaljno isprobat ali na prvi dojam mi se čini da vrijedi svake kune, jako mi dobro leži u ruci. Osjećaj dok okidaš slike je fenomenalan (prvi put koristim DSLR) ma nema šta čini mi se da sam si našo novog najboljeg prijatelja!

Hvala vam svima na savjetima i odgovorima na pitanja! Svi ste super!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

oh, i ti si dobio novog prijatelja :D

super, super, iskreno se nadam da ćeš biti zadovoljan :)

nemoj nas zaboraviti sad! očekujem neki postić o tome jel ispunio tvoja očekivanja ili baš i ne, fakat me zanima..i kako se snalazite vas dvojica, i tako to...i koju slikicu, why not... ofkors, kad se upoznate malo bolje! ;)

(btw, da! - mene iznenadilo kak dobro leži u ruci obzirom na veličinu, a bila sam malo skeptična kad sam ga vidjela...valjda jer navikla na glomazne fotiće.)

17 godina
neaktivan
damir_zg kaže...

Evo ga! kupio sam Pentax K-m + 18-55 kit objektiv!

Nisam ga stigo još detaljno isprobat ali na prvi dojam mi se čini da vrijedi svake kune, jako mi dobro leži u ruci. Osjećaj dok okidaš slike je fenomenalan (prvi put koristim DSLR) ma nema šta čini mi se da sam si našo novog najboljeg prijatelja!

Hvala vam svima na savjetima i odgovorima na pitanja! Svi ste super!

mogu samo potvrditi ono što je draenei rekla - K-m leži odlično u ruci, zapanjujuće dobro za tak mali fotić.

čestitam na novom prijatelju. :)

EDIT: u subotu je u POU-u (aka OTV dom, aka bugaloo) fotosajam, preporučam dolazak i nabavku nekog jeftinog 50mm objektiva, kolko se sjećam, zadnji put su se cijene kretale oko 150-200 kn.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2009 0:07 (elkarrde).
17 godina
neaktivan

hvala oboma vas dvoje ste i najzaslužniji što sam uzeo pentax ;)

EDIT:

ajme da sad u subotu je fotosajam a ja imam predrok na faksu joj valjda ću stić!!

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2009 0:10 (damir_zg).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
damir_zg kaže...

hvala oboma vas dvoje ste i najzaslužniji što sam uzeo pentax ;)

EDIT:

ajme da sad u subotu je fotosajam a ja imam predrok na faksu joj valjda ću stić!!

hehe, malo nas je, al smo zato glasni. Smijeh

ak ćeš stić, super. ak ne, biti će još fotosajmova. Namigiva
16 godina
neaktivan

Zvao sam sve koje sam mogao danas i definitivno više nema k200d. To mi je rekao čovjek iz Neo Orbisa. Kaže da bi mooožda, mooožda nasljednik mogao doći u svibnju, ali nije siguran.

Šteta! Weather sealing bi bila super stvar (za mene, mislim, zbog vožnje biciklom. zna biti svega, i kiše i blata). Opet s druge strane Km je lakši za nositi, gleado sam ga u živo i super je.

Ne mogu se pouzdati u možda novog nasljednika, sigurno uzimam Km, javim se kad ga budem imao.

elkarrde, uvalio si me u probleme s bijelimSmijeh. Ne ide sa telefoto objektivom, a odlučio sam i taj objektiv uzeti. Naravno da se mojoj ženi bijeli više sviđa. Sad ja moram njoj objasnit da je crni bolji i da neću uzet bijeli. Nisam joj trebao ništa pokazivati.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ajoj Smijeh

kad smo već kod boja, meni zeleni fora Smijeh

green green
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2009 10:54 (draenei).
17 godina
neaktivan
jozak kaže...

Zvao sam sve koje sam mogao danas i definitivno više nema k200d. To mi je rekao čovjek iz Neo Orbisa. Kaže da bi mooožda, mooožda nasljednik mogao doći u svibnju, ali nije siguran.

Šteta! Weather sealing bi bila super stvar (za mene, mislim, zbog vožnje biciklom. zna biti svega, i kiše i blata). Opet s druge strane Km je lakši za nositi, gleado sam ga u živo i super je.

Ne mogu se pouzdati u možda novog nasljednika, sigurno uzimam Km, javim se kad ga budem imao.

elkarrde, uvalio si me u probleme s bijelimSmijeh. Ne ide sa telefoto objektivom, a odlučio sam i taj objektiv uzeti. Naravno da se mojoj ženi bijeli više sviđa. Sad ja moram njoj objasnit da je crni bolji i da neću uzet bijeli. Nisam joj trebao ništa pokazivati.

hm, nasljednik K200tke bi trebao doć na jesen, ne u svibnju. šteta kaj ih više nema kod nas, no, ni K-m nije nimalo lošiji izbor.

hehehehe, sori! kupi bijelog, a žena nek ti kupi teleobjektiv. Smijeh
meni je taj bijeli K-m totalno zakon, izgleda ko Stormtrooper. pentax je pred koji dan najavio i maslinastu verziju.

EDIT: opet me pretekli! sporo tipkam danas, očito...
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2009 11:15 (elkarrde).
16 godina
neaktivan
jozak kaže...

eto, ja kupih zadnji iz ve-mil-a, jos mi napomenuse, imas srece, ovo je zadnji :D

iz splita ga slali:D

Sory, narucih ga prije 2 i pol tjedna, stigel prije tj dana, cekah lovu i ppodigel sma ga jucer:D

Sory :D
Grjesiti je ljudski ali za potpun kaos ipak treba kompjuter
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.4.2009 11:20 (Akhenaten).
16 godina
neaktivan

Dobro ako objektiv 50-200 košta oko 1400 kn sam, a u paketu s aparatom oko 700 kn, mislim da se ipak bolje isplati.

Jedino ako postoji mogućnost da se nađe takav objektiv na sajmu u subotu za tih 700 kuna onda bi udovoljio ženi. Nisam nikad bio na takvom sajmu pa ne znam šta mogu očekivati.

Da li uopće ima jeftinije opreme na sajmu nego inače, ili je to otprilike ista cijena kao i obično?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

teško da ćeš nać DA50-200 za 700 kn.

možda dobiš 10ak% sajamskog popusta na novi, al rabljeni - not very likely.

ima jeftine opreme, al računaj da je to sve stara oprema, možeš naletit na bilokaj, od prastarih manualaca, do plastičnih AF objektiva iz 90ih. radi sve, al nije novo.

e da. baš se sjetio, bio je zadnji put neki pentax-F 80-200 objektiv, al nisam zapamtio cijenu. :D

ak imaš priliku, dođi, prošvrljaj, pa vidi, sigurno vrijedi tih 10 kn upada. ak nađeš - super, ak ne, bar si vidio kaj ima i kak se kreću cijene.

17 godina
neaktivan

Jel se može čitati forum, a da se isključe postovi jednog postera (Pume1400)?

Pun mi je nos savjetnika koji su najveći stručnjaci za pitanja o kojima nemaju pojma. A vjera u glupost im brani šutjeti.

Divim se strpljenju i dobrodušnosti ostalih sudionika.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

klik na ignoriraj autora? :D

17 godina
neaktivan

ozbiljno razmišljam da sad na fotosajmu kupim neki objektiv, potrošio bi maksimalno 300 kn na njega

elkarrde mi je preporučio 50mm f1.4, šta zapravo dobivam kupnjom ovog objektiva za šta je dobar, morate mi to objasnit jer moj kit objektiv pokriva 50mm (18-55)

znam da je brži i da je to dobro ali koje bi realno prednosti imo pri korišteju takvog objektiva?

jel bi mi bio bolji za macro? za portrete? za šta?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
damir_zg kaže...

ozbiljno razmišljam da sad na fotosajmu kupim neki objektiv, potrošio bi maksimalno 300 kn na njega

elkarrde mi je preporučio 50mm f1.4, šta zapravo dobivam kupnjom ovog objektiva za šta je dobar, morate mi to objasnit jer moj kit objektiv pokriva 50mm (18-55)

znam da je brži i da je to dobro ali koje bi realno prednosti imo pri korišteju takvog objektiva?

jel bi mi bio bolji za macro? za portrete? za šta?

f/1.4 za 300 kn nećeš dobiti tak lako - računaj na f/1.7-f/1.8 u najboljem slučaju ako imaš puno sreće. f/1.4 ćeš platiti barem 500 kn, ako imaš puno sreće i naletiš.
no, i f/2.0 ti je apsolutno zadovoljavajuće, za kakvih 150-200 kn. pentaxov M 50mm f/1.7 vrijedi oko 350 kn, off-brand 50mm f/1.8 bi se trebao moći nabaviti za tih 300 kn gotovo sigurno.

šta dobivaš? na 50mm tvoj kit objektiv ima maksimalnu blendu f/5.6. f/2.0 znači da na tih 50mm, taj objektiv daje 8 puta više svjetla (svaki pomak od jedne blende znači DUPLO više svjetla, a brojkice idu 1 - 1.4 - 2 - 2.8 - 4 - 5.6 - 8 - 11 - 16 - 22...), dakle možeš slikati s 4 koraka bržim shutterom, ili 4 koraka nižom ISO osjetljivošću.
ili konkretan primjer: klub Soba, koncert, mrak, stage osvjetljen standardno. 50mm f/2 - ISO 800, wide open, shutter 1/30. s kit objektivom blenda pada na f/5.6, shutter pada na 0.3", što je opako presporo, pokreti su zamućeni, stabilizacija ima jako puno posla, i nije baš 100% uspješna. čak i na 18mm i f/3.5, shutter bi bio na otprilike 1/8, što je sporo za koncert i brze pokrete.

realne prednosti su ti kao prvo, puno više svjetla u mračnim uvjetima, kao drugo puno plići depth-of-field, možeš kod portreta uredno dobiti oštre oči i zamućen nos/uši.
također, tih 75mm ekvivalentno (50 × 1.5 crop faktor) je vrlo praktično za portrete, taman ne moraš stajati blizu, a pozadinu rastepeš u mutno. s kit objektivom na f/5.6 je to puno teže postići.

na dobar macro zaboravi za manje od 1-1.5k kn. :(

BTW, ako ćeš dolaziti na sajam, obavezno se javi, stariji objektivi ti neće raditi na digitalcu bez prethodnog podešavanja par duboko zakopanih settinga.
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.4.2009 9:20 (elkarrde).
17 godina
neaktivan

da, vidim da definitivno ima dosta prednosti kupit jedan takav objektiv

ispit mi je u 13h tako da ću doći ujutro najvjerojanije ću već oko 10-11 bit tamo, i nadam se kupit jedan objektiv, jel mi možete dat još par savjeta kod kupovine objektiva, znam da ti stari neće imat AF i to ali jel ima nešto posebno na šta trebam pazit pri kupnji, neki znakovi lošeg stanja i to?

koje proizvođače da preferiram, koje da izbjegavam?

malo sam sumnjičav jer neznam baš puno o objektivima i netko me može zašprehat i prodat mi šrot a nemam para na bacanje, znam da trebam gledat brojke kupit ću najvvjerojatnije 50mm neću ići ispod f2

kako ću znat jel može objektiv na fotić? jel to imaju oznake na objektivu?

K-m je kompatibilan sa: K, KA, KAF, KAF2 and KAF3 mount lenses

neću valjda morat svaki objektiv isprobavat dal može, pa ući će mi prašina

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

joj, a kad skupiš njih 5 pa onda ćeš morati mjenjati ;)

a postoje i stvarčice za čišćenje senzora, poput neke narančaste kao spužvice, joj, joj..tak nešto...to bi ti bilo okej nabaviti. za to pitaj na pentaxovom štandu. doduše, ja sam svoj čistila sa štapićem za uši i pomno izabranom majicom iz ormara - veselo iskustvo ali ne preporučam i prvo što ću sutra napraviti jest kupit to nešto narančasto :D

također preporučam da uzmeš i zaštitne folijice za ekran, pokazale su se najkorisnijom stvari koju sam kupila.

pitaj prodavača što ne znaš ili nisi siguran, ali pitaj i te potencijalne kupce pored sebe, naći će se netko voljan pomoći, garantiram ;)

i da, zanemari prašinu u ovom slučaju i iskoristi priliku da što više toga isprobaš, nema veze što ne kupuješ. to da dobiješ dojam npr. koliko je zapravo 20mm ili 135, i slično....

to je to što ti ja mogu savjetovati.

naime, sklona sam kupovanju objektiva čudnih imena, po izgledu, i tak...kak mi nos kaže....vrlo ženskasto od mene Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.4.2009 14:52 (draenei).
17 godina
neaktivan
damir_zg kaže...

ispit mi je u 13h tako da ću doći ujutro najvjerojanije ću već oko 10-11 bit tamo, i nadam se kupit jedan objektiv, jel mi možete dat još par savjeta kod kupovine objektiva, znam da ti stari neće imat AF i to ali jel ima nešto posebno na šta trebam pazit pri kupnji, neki znakovi lošeg stanja i to?

koje proizvođače da preferiram, koje da izbjegavam?

malo sam sumnjičav jer neznam baš puno o objektivima i netko me može zašprehat i prodat mi šrot a nemam para na bacanje, znam da trebam gledat brojke kupit ću najvvjerojatnije 50mm neću ići ispod f2

kako ću znat jel može objektiv na fotić? jel to imaju oznake na objektivu?

K-m je kompatibilan sa: K, KA, KAF, KAF2 and KAF3 mount lenses

neću valjda morat svaki objektiv isprobavat dal može, pa ući će mi prašina

pa ono, draenei ti je sve rekla.

ne brini za prašinu, ne čeka prašina baš samo tvoj senzor, biti će ih tamo dovoljno. :D
tražiš objektive za pentax K-mount, bajonet, svaki ti paše. pentax navoj treba adapter, za sad slobodno zaobiđeš te objektive.
objektivi koji na prstenu blende nemaju oznaku A po difoltu NE RADE na digitalcima. prošeći se do štanda neo-orbisa, ili ulovi nekog s pentaxom oko vrata/pod rukom i lijepo zamoli da ti zgasi tu provjeru objektiva.

izbjegavaj nikonove, canonove, olympusove, minoltine, sonyjeve objektive - nećeš ih moći staviti na fotić baš tako lako. ;)

a jel objektiv valja ili ne je vrlo lako za zaključiti - ako vidiš da je oštećen, da je staklo ogrebano - nemoj kupiti. ako vidiš da ima između leća nekakvog smeća - nemoj kupiti. nemoj kupiti ni objektiv koji zvecka, ili prsten blende ne zatvara blendu (zarotiraj, otvor blende se mora pomicati), ili prsten fokusa pruža bitno nejednolik otpor.
vrlo jednostavno, ako ti se čini da nešto ne valja - nemoj kupiti.

preporučam da isprobaš svaki, da. ;)
16 godina
neaktivan
elkarrde kaže...
objektivi koji na prstenu blende nemaju oznaku A po difoltu NE RADE na digitalcima. prošeći se do štanda neo-orbisa, ili ulovi nekog s pentaxom oko vrata/pod rukom i lijepo zamoli da ti zgasi tu provjeru objektiva.
  huh, na to uvijek zaboravim Sramim se
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice