Šta da kupim (SLR aparati)?

poruka: 207
|
čitano: 73.341
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Šta da kupim (SLR aparati)?
draenei kaže...

haha, tko zna, možda i nismo :D

definitivno u jednom trenu jesmo. Namigiva

no, 67 i waist-level finder su zakon stvar. Izlanuo se
ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
16 godina
neaktivan

Iznenađen možda si ti onaj kojeg sam jako ružno gledala kad je prije mene zgrabio onu veliku mamiyu i nije ju puštao cijelu vječnost?!?!?! oh, al pristojnost mi nije dopuštala više od ružnih pogleda......

khm, šalu na stranu... 67ice?  jesu, jesu... multipraktik - dobre i za samooobranu!  Nevinašce

16 godina
neaktivan

HA HA!!!

Ipak se i ženi sviđaSmijeh. Ne smeta joj nedostatak live viewa.

Još se navikavam na fotkanje, ne mogu pogodit sve postavke, pa il je pretamno il su neke boje prenaglašene i tako, al polako čitam upute, guglam, okidam. Sutra il preksutra ću uzet nekakve knjige od jednog poznanika i polako.

Nego, još imam nešto love za potrošit pa razmišljam o dodatnom objektivu, a preporuka je uvijek dobrodošla.

Našao sam kod nas ove

http://www.njuskalo.hr/oglas409271

http://www.aukcije.hr/item.php?id=399880

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
jozak kaže...

HA HA!!!

Ipak se i ženi sviđaSmijeh. Ne smeta joj nedostatak live viewa.

Još se navikavam na fotkanje, ne mogu pogodit sve postavke, pa il je pretamno il su neke boje prenaglašene i tako, al polako čitam upute, guglam, okidam. Sutra il preksutra ću uzet nekakve knjige od jednog poznanika i polako.

Nego, još imam nešto love za potrošit pa razmišljam o dodatnom objektivu, a preporuka je uvijek dobrodošla.

Našao sam kod nas ove

da tak je i meni bilo, još mi se tu i tamo desi da samo okinem fotku bez previše razmišljeanja ali sve ćešće razmišljam o shutter speed i f broju

treba malo vremena

blago se tebi, kupit ćeš si novi objektiv!
17 godina
neaktivan
jozak kaže...

Našao sam kod nas ove

Cosinu 19-35 slobodno zanemari, imaš kit objektiv koji ti pokriva veći raspon, manji je, čak je i raspon blendi bolji na kit objektivu.
jedina prednost tog objektiva je kaj pokriva puni 35mm frame, dobar je za analogne pentaxe.

50-200 je drugi kit objektiv, onaj koji ti fali.
ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
17 godina
moderator

Ja ozbiljno razmisljam o kupnji slr-a u drugoj polovici godine. Nekako sam sveo izbor na olympus i pentax (koji je ovdje hvaljen, nudi najbolje za istu lovu, a i ima velik izbor tih polovnih objektiva), zbog dobrih kit objektiva i stabilizacije u tijelu (kazete da sony ima los objektiv).

Zanima me da li je olympusu mana to sto ima manji 4/3 senzor za razliku od pentaxovog aps-c, jer svim proizvodjacima je glavno da naguraju sto vise mp u senzor. Da li je izrazeniji sum na olyju zbog toga?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
DrNasty kaže...

Zanima me da li je olympusu mana to sto ima manji 4/3 senzor za razliku od pentaxovog aps-c, jer svim proizvodjacima je glavno da naguraju sto vise mp u senzor. Da li je izrazeniji sum na olyju zbog toga?

da, je.
manji senzor uz isti broj pixela = veći šum i manji dinamički raspon.

uspoređivao sam slike uslikane olympusom E410 (10mpx, FourThirds), pentaxom K200D (10mpx, aps-c), i nikonom D80 (10mpx, aps-c), na istim ISO postavkama - fotke s većim senzorom stvarno imaju manje šuma.

no, više šuma postaje kritično samo u ekstremnim uvjetima, kod visokog ISOa i malo svjetla. u 90% slučajeva nema neke primjetne razlike.
17 godina
neaktivan

Ima razlike i pri manjim ISO vrijednostima zbog Olyevog (pre)jakog AA filtera.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Uvijek se nasmijem kada ovako po forumima čitam kako je 4/3 senzor loš, i kako od šuma ne vidiš fotografiju.

Ah...

Vuk dlaku mjenja ali nikada!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ksoric kaže...

Uvijek se nasmijem kada ovako po forumima čitam kako je 4/3 senzor loš, i kako od šuma ne vidiš fotografiju.

Ah...

I zbog tog šuma ti ne ideš priko ISO800. Jel tako?
16 godina
neaktivan
Bara kaže...
ksoric kaže...

Ah...

I zbog tog šuma ti ne ideš priko ISO800. Jel tako?
 Ovi jeftini E-xxx imaju dosta problema šuma. Ali E-3 se dosta dobro nosi, dok 30 ima malih problema zbog 2MP više.
Olympus E-3, ZD 12-60, Sigma 30 f1.4, FL-50R, HLD-4 Intel Core2Duo E6600, Intel DG965WH, 2x 2GB PQI DDR2 800MHz, Gainward HD4870 Golden Sample (790MHz GPU, 1100MHz memorija) , Seagate 320GB i 500GB, Coolermaster CM-690, Raptoxx 750W Windows Vista Ultimate Service Pack 1 32-bit
17 godina
neaktivan

Ja sam 100% siguran da D300 ima manje šuma na 1600 asa, nego E3 na 800.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Upravo tako, zanemarimo to što za time nemam ni potrebe.

Ma daj reci mi stvarno, imaš li zaista realnu potrebu pucati na 6400 asa.

(BTW, ISO-800 i f/1,4 mi noću uz svjetlost javne rasvjete i kompenzaciju ekspozicije -1, daje 1/60sec, meni i više nego dovoljno).

BTW, uzmi u obzir da su Oly-evi kit objektivi za blendu brži od većine drugih, a k tome jedino Oly radi zomove s fiksnim f/2,0, ta razlika u dostupnom svjetlu poništava prednosti visoke asaže s manjim f-om, i ako mene pitaš, draži mi je veliki f, nego velika asaža.

Edit: stvarno ste brzi, ovo je zapravo bio odgovor na onaj barin post tamo negdje gore.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.4.2009 20:59 (ksoric).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bara kaže...

Ako te to veseli...
16 godina
neaktivan
Bara kaže...

Naravno da da ali ni E-3 ne zaostaje jer na visokim ISO prikazuje dosta detalja. Olympus ima f2.8 i takve objektive (evo ja imam sve svjetle) i još uzimam 50 f1.4 (sigma) i 50-200 2.8-3.5 tako da mogu do ISO 2000 koristiti i još E-3 ima stabilizaciju u tijelu koja je jako učinkovita (1/5s najmanje što sam koristio a da nije slika ispala mutna)
Olympus E-3, ZD 12-60, Sigma 30 f1.4, FL-50R, HLD-4 Intel Core2Duo E6600, Intel DG965WH, 2x 2GB PQI DDR2 800MHz, Gainward HD4870 Golden Sample (790MHz GPU, 1100MHz memorija) , Seagate 320GB i 500GB, Coolermaster CM-690, Raptoxx 750W Windows Vista Ultimate Service Pack 1 32-bit
17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...
Bara kaže...

Naravno da da ali ni E-3 ne zaostaje jer na visokim ISO prikazuje dosta detalja.
 Takvo nešto vrlo je upitno zbog (pre)jakog AA filtera.
17 godina
neaktivan
Bara kaže...
pretjeruješ.

da, AA filter je možda prejak, ako te slike ti trebaju za posao.
(iz tog razloga digitalci srednjeg formata niti nemaju AA filter)

ako nikad ne printaš slike (kao ja, npr., i nemam niti namjeru ikad isprintati digitalnu fotku), onda ti je to apsolutno nebitno. takiovak ćeš ju risajzati da ti stane na ekran.

a pitanje šuma - da, vidi se. i da, FourThirds senzori imaju više šuma od APS-C senzora. ALI, opet, bitno je samo kod printova, skaliranje na veličinu ekrana će efikasno "smanjiti" nivo vidljivog šuma.
16 godina
neaktivan
Bara kaže...
Oly_E3 kaže...
Bara kaže...

Naravno da da ali ni E-3 ne zaostaje jer na visokim ISO prikazuje dosta detalja.
 Pa možda je, ali kada sam uspoređivao EOS 40D i E-3 (malo više šuma na 3200), E-3 je pokazivao bolje rezultate. Inače kada isprintam fotografiju šum se smanji, ali se vide detalji
16 godina
neaktivan

ko da printate na A1 Neodlučan

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.4.2009 21:45 (draenei).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
draenei kaže...

ali baš!

ono, iskreno, kolko ljudi uopće printa digitalne fotke?
ne vidim smisla printati 10×15 i 13×18 fotke koje će 99% ljudi pogledati jednom ili dvaput, i onda zaboraviti na njih - čisto bacanje love, tinte i/ili vremena.

17 godina
neaktivan
elkarrde kaže...
draenei kaže...

ali baš!

ono, iskreno, kolko ljudi uopće printa digitalne fotke?
ne vidim smisla printati 10×15 i 13×18 fotke koje će 99% ljudi pogledati jednom ili dvaput, i onda zaboraviti na njih - čisto bacanje love, tinte i/ili vremena.

Pa valjda Oly E-3 prodaje svoje fotke kad je kupija tako skup aparat? Ša ti misliš?
17 godina
neaktivan

Ja mislim da ti nisi baš normalan kad si u stanju dolaziti do takvih zaključaka.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

E, još jedno pitanje, s nekoliko manjih podpitanja  Osmijeh.

Od MUST HAVE opreme osim torbe idu još i UV filteri, lcd folije ....

Šta bi bili prioriteti, znam da je sve važno al šta je bolje odmah imati? Šta je lens pen? I gdje je najbolje kupovati, jer nigdje ne mogu naći folije za lcd?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

oh, pa ja sam ti folijice zgrabila pred nosom, ccc! Belji se

al inače di ih ima za kupit nemam pojma... prvi paketić sam kupilla u neo orbisu, zajedno sa fotićem, drugi sada na sajmu...meni su one must have pošto stalno lupam noktima po lcd-u, ko da je tač skrin u pitanju Neodlučan

filteri su u mom slučaju must have prvenstveno zbog zaštite stakla mada još uvijek niti jednog ne bih imala niti jednog da mi netko nije kupio Smijeh ovako sam dobila filterčeke nakon godinu i pol packanja stakalaca Sramim se

torba je must have, i to ona koja ti najviše odgovara oblikom i veličinom a ne ona koju ti preporuče prodavači (opet, govorim o svom slučaju)

dakle, ja se ne mogu sjetiti dal ima još kakav must have Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.4.2009 12:17 (draenei).
17 godina
neaktivan
jozak kaže...

Od MUST HAVE opreme osim torbe idu još i UV filteri, lcd folije ....

Šta bi bili prioriteti, znam da je sve važno al šta je bolje odmah imati? Šta je lens pen? I gdje je najbolje kupovati, jer nigdje ne mogu naći folije za lcd?

zaštitne folijice za LCD ti uvijek dobro dođu, zaštite ekran od ogrebotina vrlo efikasno. pitaj u neo orbisu, nema druge.

UV filteri su super za zaštitu prednjeg elementa objektiva od masnih prstiju, ogrebotina, kiše i sličnih nezgodnih stvari, no kao dodatni stakleni element, utječu na kvalitetu slike. kolko? nemam pojma, neki kažu da unište oštrinu, neki kažu da se nit ne primjete.

torba ti dobro dođe za nositi fotić, ofkors.

lens pen je za čišćenje objektiva. nemam, nemam pojma kolko je stvarno koristan.

set za čišćenje senzora ti je nepotreban dok ne počneš češće i u svakakvim uvjetima mijenjati objektive. nakupi se svakakvog smeća, pogotovo ako koristiš M42 objektive, stavljanje i skidanje adaptera je proces koji traje dovoljno (i još je fotić okrenut mountom prema gore) da je otvoreni poziv prašini.
17 godina
neaktivan

Ovo kolko će UV filter degradirat kvalitetu slike ovisi o tome kolko kvalitetan filter koristiš. Nije isto imat filet od recimo 150kn i neki od 700kn Neki su plastčni, a neki stakleni.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

istina, ali ja imam jeftini uv i nisam nikakve degradacije primjetila ;)

17 godina
neaktivan

pročito sam da je polarizing filter (kak se opće kaže na hrvatskom?) dobar za slikanje landscape fotografija

pa me zanima di se to može nabavit, kolko košta, koji je najbolji i vaša iskustva s tim filterom

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

polarizacijski filter ;)

vidim da će trebati proširiti temu o dodatnoj opremi :)

17 godina

Treba tu dosta pisati :)

Samo... kao sto si rekla, nek mrdnu guzicom malo :)

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice