Imaš 2 objektiva. Jedan je EF 70-200 2.8 USM L, a drugi EF 80-200 2.8 L. Možeš li i reć koji je od ta dva analogni, a koji digitalni?
To bi i ja volio znati.
Mislim da su analogni i digitalni objektivi krivi naziv. Mislim da mozemo reci da su neki objektivi pogodniji za digitalna SLR tijela od drugih zbog upada zraka svijetla na cip. A da bi vidjeli koji je od ta dva objektiva pogodniji, trebalo bi ih testirati. U Color Fotou jednom je izasao clanak o tome. Zbiljam interesantno.
Neki misle da su upravo zbog toga Olympusovi objektivi najpogodniji za digitaliju, jer je tada Olympus krenuo prakticki od nule. Dizajnirao je objektive iskljucivo za digitalnu fotografiju, jer nema tog bajoneta u analognoj fotografiji. Cinjenica je da se mogu pomocu adaptera neki objektivi koristiti na Olympusovim dSLRima.
http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/olympus-e1.shtml
Da puno ne pisem, ovdje ima puno interesantnog stiva za nekoga tko zeli nauciti o digitalnoj fotografiji http://www.luminous-landscape.com/
Dobro je, kvalitetnim linkovima barataš.
nema digitalnih objektiva.
nijedan se objektiv ne sastoji od nula i jedinica.
Mislim da su analogni i digitalni objektivi krivi naziv. Mislim da mozemo reci da su neki objektivi pogodniji za digitalna SLR tijela od drugih zbog upada zraka svijetla na cip.
Vidim da se tu govori o digitalnim i analognim objektivima.
Medutim treba reci jednu veliku razliku, koja je vazna za kvalitetu slike. A to je da je kut upada zraka potpuno razlicit za film odnosno za senzor. Stoga neki objektivi koji su bili odlicni za film, losiji su za dSLR. Isto tako objektivi za dSLR moraju omoguciti vecu rezoluciju koji ima senzor, tj. cip na digitalcima.
Nego da se ja malo vratim na temu.
K 200 d se više NE MOŽE kupiti. Nigdje ga nema, a čovjek u Konikomu je zvao zastupnika Pentaxa za Hrvatsku, pred mojim očima i ušima, i odgovor je bio da je ugašena proizvodnja K200d i više ga ni oni ne mogu naručiti . Jedino ako je kod nekoga od manjih distributera ostao kakav primjerak. Nema ga ni u Vemilu, a u HG Šrotu ima samo sa Sanyo punjačem baterija.
Šta mi preostaje? Km sa kitom 18-55 i 50-200 za 4200 kn? Ili Olympus E 420 sa dva objektiva za istu lovu?
Koliko je bolji E 520 od 420?
K 200 d se više NE MOŽE kupiti. Nigdje ga nema, a čovjek u Konikomu je zvao zastupnika Pentaxa za Hrvatsku, pred mojim očima i ušima, i odgovor je bio da je ugašena proizvodnja K200d i više ga ni oni ne mogu naručiti . Jedino ako je kod nekoga od manjih distributera ostao kakav primjerak. Nema ga ni u Vemilu, a u HG Šrotu ima samo sa Sanyo punjačem baterija.
Šta mi preostaje? Km sa kitom 18-55 i 50-200 za 4200 kn? Ili Olympus E 420 sa dva objektiva za istu lovu?
Dovoljno !
Sve u svemu, još ću malo potražiti K200d, pa ako ga ne nađem, mislim da će Km biti moj izbor. Olympus E520 mi je malo preskup(potrošio bi do 5000 kn max). A i nahvalili ste Pentax i njihov servis. Ja nemam ništa protiv pristranosti .
Evo ga! kupio sam Pentax K-m + 18-55 kit objektiv!
Nisam ga stigo još detaljno isprobat ali na prvi dojam mi se čini da vrijedi svake kune, jako mi dobro leži u ruci. Osjećaj dok okidaš slike je fenomenalan (prvi put koristim DSLR) ma nema šta čini mi se da sam si našo novog najboljeg prijatelja!
Hvala vam svima na savjetima i odgovorima na pitanja! Svi ste super!
oh, i ti si dobio novog prijatelja :D
super, super, iskreno se nadam da ćeš biti zadovoljan :)
nemoj nas zaboraviti sad! očekujem neki postić o tome jel ispunio tvoja očekivanja ili baš i ne, fakat me zanima..i kako se snalazite vas dvojica, i tako to...i koju slikicu, why not... ofkors, kad se upoznate malo bolje! ;)
(btw, da! - mene iznenadilo kak dobro leži u ruci obzirom na veličinu, a bila sam malo skeptična kad sam ga vidjela...valjda jer navikla na glomazne fotiće.)
Evo ga! kupio sam Pentax K-m + 18-55 kit objektiv!
Nisam ga stigo još detaljno isprobat ali na prvi dojam mi se čini da vrijedi svake kune, jako mi dobro leži u ruci. Osjećaj dok okidaš slike je fenomenalan (prvi put koristim DSLR) ma nema šta čini mi se da sam si našo novog najboljeg prijatelja!
Hvala vam svima na savjetima i odgovorima na pitanja! Svi ste super!
hvala oboma vas dvoje ste i najzaslužniji što sam uzeo pentax ;)
EDIT:
ajme da sad u subotu je fotosajam a ja imam predrok na faksu joj valjda ću stić!!
hvala oboma vas dvoje ste i najzaslužniji što sam uzeo pentax ;)
EDIT:
ajme da sad u subotu je fotosajam a ja imam predrok na faksu joj valjda ću stić!!

Zvao sam sve koje sam mogao danas i definitivno više nema k200d. To mi je rekao čovjek iz Neo Orbisa. Kaže da bi mooožda, mooožda nasljednik mogao doći u svibnju, ali nije siguran.
Šteta! Weather sealing bi bila super stvar (za mene, mislim, zbog vožnje biciklom. zna biti svega, i kiše i blata). Opet s druge strane Km je lakši za nositi, gleado sam ga u živo i super je.
Ne mogu se pouzdati u možda novog nasljednika, sigurno uzimam Km, javim se kad ga budem imao.
elkarrde, uvalio si me u probleme s bijelim. Ne ide sa telefoto objektivom, a odlučio sam i taj objektiv uzeti. Naravno da se mojoj ženi bijeli više sviđa. Sad ja moram njoj objasnit da je crni bolji i da neću uzet bijeli. Nisam joj trebao ništa pokazivati.
Zvao sam sve koje sam mogao danas i definitivno više nema k200d. To mi je rekao čovjek iz Neo Orbisa. Kaže da bi mooožda, mooožda nasljednik mogao doći u svibnju, ali nije siguran.
Šteta! Weather sealing bi bila super stvar (za mene, mislim, zbog vožnje biciklom. zna biti svega, i kiše i blata). Opet s druge strane Km je lakši za nositi, gleado sam ga u živo i super je.
Ne mogu se pouzdati u možda novog nasljednika, sigurno uzimam Km, javim se kad ga budem imao.
elkarrde, uvalio si me u probleme s bijelim. Ne ide sa telefoto objektivom, a odlučio sam i taj objektiv uzeti. Naravno da se mojoj ženi bijeli više sviđa. Sad ja moram njoj objasnit da je crni bolji i da neću uzet bijeli. Nisam joj trebao ništa pokazivati.

Dobro ako objektiv 50-200 košta oko 1400 kn sam, a u paketu s aparatom oko 700 kn, mislim da se ipak bolje isplati.
Jedino ako postoji mogućnost da se nađe takav objektiv na sajmu u subotu za tih 700 kuna onda bi udovoljio ženi. Nisam nikad bio na takvom sajmu pa ne znam šta mogu očekivati.
Da li uopće ima jeftinije opreme na sajmu nego inače, ili je to otprilike ista cijena kao i obično?
teško da ćeš nać DA50-200 za 700 kn.
možda dobiš 10ak% sajamskog popusta na novi, al rabljeni - not very likely.
ima jeftine opreme, al računaj da je to sve stara oprema, možeš naletit na bilokaj, od prastarih manualaca, do plastičnih AF objektiva iz 90ih. radi sve, al nije novo.
e da. baš se sjetio, bio je zadnji put neki pentax-F 80-200 objektiv, al nisam zapamtio cijenu. :D
ak imaš priliku, dođi, prošvrljaj, pa vidi, sigurno vrijedi tih 10 kn upada. ak nađeš - super, ak ne, bar si vidio kaj ima i kak se kreću cijene.
Jel se može čitati forum, a da se isključe postovi jednog postera (Pume1400)?
Pun mi je nos savjetnika koji su najveći stručnjaci za pitanja o kojima nemaju pojma. A vjera u glupost im brani šutjeti.
Divim se strpljenju i dobrodušnosti ostalih sudionika.
klik na ignoriraj autora? :D
ozbiljno razmišljam da sad na fotosajmu kupim neki objektiv, potrošio bi maksimalno 300 kn na njega
elkarrde mi je preporučio 50mm f1.4, šta zapravo dobivam kupnjom ovog objektiva za šta je dobar, morate mi to objasnit jer moj kit objektiv pokriva 50mm (18-55)
znam da je brži i da je to dobro ali koje bi realno prednosti imo pri korišteju takvog objektiva?
jel bi mi bio bolji za macro? za portrete? za šta?
ozbiljno razmišljam da sad na fotosajmu kupim neki objektiv, potrošio bi maksimalno 300 kn na njega
elkarrde mi je preporučio 50mm f1.4, šta zapravo dobivam kupnjom ovog objektiva za šta je dobar, morate mi to objasnit jer moj kit objektiv pokriva 50mm (18-55)
znam da je brži i da je to dobro ali koje bi realno prednosti imo pri korišteju takvog objektiva?
jel bi mi bio bolji za macro? za portrete? za šta?
da, vidim da definitivno ima dosta prednosti kupit jedan takav objektiv
ispit mi je u 13h tako da ću doći ujutro najvjerojanije ću već oko 10-11 bit tamo, i nadam se kupit jedan objektiv, jel mi možete dat još par savjeta kod kupovine objektiva, znam da ti stari neće imat AF i to ali jel ima nešto posebno na šta trebam pazit pri kupnji, neki znakovi lošeg stanja i to?
koje proizvođače da preferiram, koje da izbjegavam?
malo sam sumnjičav jer neznam baš puno o objektivima i netko me može zašprehat i prodat mi šrot a nemam para na bacanje, znam da trebam gledat brojke kupit ću najvvjerojatnije 50mm neću ići ispod f2
kako ću znat jel može objektiv na fotić? jel to imaju oznake na objektivu?
K-m je kompatibilan sa: K, KA, KAF, KAF2 and KAF3 mount lenses
neću valjda morat svaki objektiv isprobavat dal može, pa ući će mi prašina
joj, a kad skupiš njih 5 pa onda ćeš morati mjenjati ;)
a postoje i stvarčice za čišćenje senzora, poput neke narančaste kao spužvice, joj, joj..tak nešto...to bi ti bilo okej nabaviti. za to pitaj na pentaxovom štandu. doduše, ja sam svoj čistila sa štapićem za uši i pomno izabranom majicom iz ormara - veselo iskustvo ali ne preporučam i prvo što ću sutra napraviti jest kupit to nešto narančasto :D
također preporučam da uzmeš i zaštitne folijice za ekran, pokazale su se najkorisnijom stvari koju sam kupila.
pitaj prodavača što ne znaš ili nisi siguran, ali pitaj i te potencijalne kupce pored sebe, naći će se netko voljan pomoći, garantiram ;)
i da, zanemari prašinu u ovom slučaju i iskoristi priliku da što više toga isprobaš, nema veze što ne kupuješ. to da dobiješ dojam npr. koliko je zapravo 20mm ili 135, i slično....
to je to što ti ja mogu savjetovati.
naime, sklona sam kupovanju objektiva čudnih imena, po izgledu, i tak...kak mi nos kaže....vrlo ženskasto od mene
ispit mi je u 13h tako da ću doći ujutro najvjerojanije ću već oko 10-11 bit tamo, i nadam se kupit jedan objektiv, jel mi možete dat još par savjeta kod kupovine objektiva, znam da ti stari neće imat AF i to ali jel ima nešto posebno na šta trebam pazit pri kupnji, neki znakovi lošeg stanja i to?
koje proizvođače da preferiram, koje da izbjegavam?
malo sam sumnjičav jer neznam baš puno o objektivima i netko me može zašprehat i prodat mi šrot a nemam para na bacanje, znam da trebam gledat brojke kupit ću najvvjerojatnije 50mm neću ići ispod f2
kako ću znat jel može objektiv na fotić? jel to imaju oznake na objektivu?
K-m je kompatibilan sa: K, KA, KAF, KAF2 and KAF3 mount lenses
neću valjda morat svaki objektiv isprobavat dal može, pa ući će mi prašina