Problem upita INSERT INTO za Open office baze

poruka: 11
|
čitano: 3.954
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
pitanje

Pozdrav svima!

Problem se sastoji u tome sto ne mogu da kreiram INSERT, DELETE, UPDATE upite. Mogu samo kreirati SELECT upite.

U polje gde postoji SELECT upit kada zelim da unesem INSERT INTO upit ne prihvata, javlja sledecu gresku:

The given command is not a SELECT statement. Only queries are allowed.

Molim vas ukoliko imate iskustva sa ovim programom da pomognete, jer mi treba hitno za posao!

Trazio sam na internetu, ali nisam nista nasao.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Problem upita INSERT INTO za Open office baze

Odmah da se ogradim - nisam vidio takvu bazu.

Odgovor 1 (vjerujem da znaš SQL i da znaš što radiš):

- Međutim, u tvojemu slučaju, očito, najprije treba pogledati u kom režimu si otvorio bazu, kao admin ili kao user, i ako si user onda koja su dopuštenja uključena. Naredbe koje si naveo nisu upiti (queries), već ključne riječi za izmjenu podataka u bazi, a to je moguće samo osobi (admin, user) koja ima dopuštenja da mijenja podatke.

Odgovor 2 (ne vjerujem da znaš SQL i da znaš što radiš):

- Onaj gori scenarij (prejednostavan, a ne vidiš koliko je jednostavan) je da taj prozor za unos SELECTa jeste starno samo za SELECT upite, a ne i za izmjenu podataka. Namigiva

Koliko god ga tresao, jedna kap ti uvijek ostane za gaće...
16 godina
neaktivan
autorov komentar
Faerdhur kaže...

Odmah da se ogradim - nisam vidio takvu bazu.

Odgovor 1 (vjerujem da znaš SQL i da znaš što radiš):

- Međutim, u tvojemu slučaju, očito, najprije treba pogledati u kom režimu si otvorio bazu, kao admin ili kao user, i ako si user onda koja su dopuštenja uključena. Naredbe koje si naveo nisu upiti (queries), već ključne riječi za izmjenu podataka u bazi, a to je moguće samo osobi (admin, user) koja ima dopuštenja da mijenja podatke.

Odgovor 2 (ne vjerujem da znaš SQL i da znaš što radiš):

- Onaj gori scenarij (prejednostavan, a ne vidiš koliko je jednostavan) je da taj prozor za unos SELECTa jeste starno samo za SELECT upite, a ne i za izmjenu podataka. Namigiva

Prvo, HVALA sto si odgovorio!
Drugo, imam nekog iskustva s bazama, ali nisam profesionalac. Radim za svoje potrebe.
Najcesce sam radio u MySQL.
Imam instaliranu i Javu. Kako sam procitao Java je potrebna da bi odredjene funkcije radile u Open Office base-u.
Iskreno nisam se setio toga sto si naveo admin/user, jer nista nije trazeno.
Kada kreiram bazu u open office, sve se normalno kreira, ali ne postoji mogucnost izbora da li pristupam bazi kao admin ili user.
Preko open office moze se pristiputi bazi MySql, koju imam instaliranu. Kada pristupam MySQL preko open offica trazi mi sifru i korisnicko ime za pristup bazi, kada zelim da pokrenem bazu, ali i dalje ne mogu da vrsim unos, brisanj, odnosno izmenu u tabelama. Takodje u meniju TOOLS >> user Administration.. imam mogucnost da vrsim izmene korisnickog imena i lozinke. Dok u bazi koju direktno kreiram pomocu Open Office opcija TOOLS>> user Administration.. nije aktivna.
Znaci imam mogucnost da pristupim kao admin, ali ne mogu i dalje da vrsim izmene!
Pojede me muka, pa ako imas neku ideju molim te pomagaj
17 godina
neaktivan
acke_volce kaže...
Znaci imam mogucnost da pristupim kao admin, ali ne mogu i dalje da vrsim izmene!

Pa, onda ostaje ona opcija da uzaludno pokušavaš izvršiti naredbe za izmjenu kroz dijalog koji je samo za upit. Pogledaj dobro jel postoji kakav drugi dijaloški okvir za izmjene, a ne samo za upite.

Također, ako Open Office otvara tu bazu, to ne znači da je ona rađena u OO, i ne znači da nužno moraš imati pristup bazi ako si kroz neko sučelje upao kao admin. Treba dobro provjeriti properties od te baze i vidjeti kakve sve constrainte ima ugrađene, te ih treba ispoštovati.

Koliko god ga tresao, jedna kap ti uvijek ostane za gaće...
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Kako je ovaj moj internet jedno veliko s.anje. Taman sam napisao nesto i hteo da postavim, kad ono pukne veza i izgubi sve sto sam napisao i sad pisem ponovo.

Pored ovog dela za upite postoji jos jedan deo u meniju tools >> SQL, odakle se direktno vrse upiti. Ono sto ukucas to se trenutno izvrsi i nista vise, ne moze se pamtiti ukucani upit i koristiti za forme.

Opcija properties je aktivna samo za MySQL bazu, dok za bazu koju kreiram pomocu open office nije aktivna i ne moze se nista videti.

Ali i sama ta aktivnost ne znaci nista (kod MySQL), nemam nikakva podesavanja. Mogu da proverim konekciju sa bazom MySQL i jos nesto nebitno.

Na prvi pogled mi se ucinilo da ce open office biti bolji od Access-a, ali sam se izgleda zeznuo.

Mana je i to sto je prilikom kreiranja forme vrlo tesko napraviti vezu izmedju forme i nekog upita ili izvestaja, ne postoji neki pomocni wizard preko koga bi se mogao izvrsiti izbor sta ce forma da radi, odnosno da li ce pokrenuti neku upit ili ce pokrenuti neki izvestaj. Potrebno je poznavanje VisualBasic-a kako bi se izvrsilo povezivanje izmedju pomenutih delova, dok kod Accessa nije nuzno znati VB.

Plus ovo sto ne mogu da koristi INSERT, UPDATE i DELETE.

Mozda moze ali ja nisam provalio kako, iznervirao sam se.

Prednost open office-a je izgleda da je samo u tome sto je besplatan.

Ako ti slucajno ili namerno dodjes do ovog programa, pokusaj, pa napisi nesto o ovom problemu.

Pozdravljam te!

17 godina

zaboravi open office base!

taj alat nije jos niti do gleznja nesto sto bi se zvalo RDBMS!

uzmi MySQL ili PostgreSQL ako vec neces MS Access.

Open Office base je samo po nazivu baza.. i to je to...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
sasa kaže...

zaboravi open office base!

taj alat nije jos niti do gleznja nesto sto bi se zvalo RDBMS!

uzmi MySQL ili PostgreSQL ako vec neces MS Access.

Open Office base je samo po nazivu baza.. i to je to...

A možda čovjeku treba da je baza prenosiva. Onda ti je najbolje da uzmeš SQLlite. Stvarno mi je najbolja od tih "malih" prenosivih baza podatka. Inače imaš još i Firebird, ali to je skoro pa punokrvna baza, koja jest prenosiva, ali na kraju i nije baš tako "mala"
AMD Phenom 9500, GA 790x DS4, RAM : 4 GB , ATI RADEON 4850, 750GB DISK SPACE, LOGITECH x540
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Hvala vam na odgovorima!

Da, najbolje bi bilo koristiti prenosivu bazu, poput Access-a. Mi u firmi koristimo Access, ali na divlje.

Imamo kupljen MS Office paket, ali bez Access-a, pa radi sigurnosti zeli da iskljuci koriscenje Access-a, a da predje na Open Office, ali sad imam problem sa njim, o cemu sam vec pisao. Znaci to on zahteva, ja ga sigurno ne bih koristio vec bih isao sa kombinacijom PHP i MySQL, jer to najbolje znam.

Za bazu PostgreSQL sam cuo, kazu da je dobra, za SQLite sam nacuo nesto ali nisam nista citao o njoj.

Kada bih se odlucio za ovu bazu SQLite, za koju kazete da je prenosiva, (uz naravno malo pomuke da ubedim gazdu), verovatno bi mi trebala neka aplikacija preko koje bih pristubao toj bazi, odnosno verovatno je potrebno poznavanje nekog programskog jezika, da bi se napravila potrebna aplikacija.

Jel moze malo pojasnjenjenje?

0 0 hvala 0
17 godina

Pa treba znati samo malo SQL-a. Nije komplicirana baza

Evo tu je plugin za firefox s kojim možeš kreirati i upravljati sa bazama

Sad nisam siguran dal si rekao da koristiš PHP, ako da, evo tu je manual za PHP

Evo još par linkova ako pomognu link1 link2

Nadam se da sam pomogao

"Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way." Charles Bukowski

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Dado2202, hvala ti na pomoci, u svakom slucaju!
Linkovi su zaista korisni.
Al izgleda da smo se malo udaljili od onog sto meni treba, al' nema veze.
U stvari mozda i ja ne znam sta hocu!?
Ovo sto si ti predlozio je skoro isto, bar mislim, sa onim sto vec imam sa PHP i MySql, jedino je razlika u bazama. Znaci, isto bih koristio, web browser i PHP, takodje je potreban server Apache za PHP.
Dao si mi link za plugin mozile s kojim mogu da uredjujem bazu, direktno manipulisem bazom, bez neke aplikacije. Aplikacija koju bi koristio korisnik bi bila uradjena pomocu PHP, pokretala bi se pomocu browsera.
Ja sam hteo da to bude poput Accessa, da moze neko ko ne poznaje PHP i HTML, kreira formu, izvestaj, upit (normalno treba da poznaje SQL).
Nisam siguran kako se to zove, mozda RUNTIME, framework, desktop aplikacija?
Npr SQLite, za koji nije potreban server i neka aplikacija koja radi bez servera.
Pozdrav!

0 0 hvala 0
17 godina

Da za SQLlite moraš napraviti aplikaciju koja bude radila izvještaje itd..... Npr cpp ili c aplikaciju i tada je povezati sa SQLlitom

Neznam dal postoji još nešto kao Access ili open Office baza u kojima to možeš napraviti bez programiranjaSmijeh

"Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way." Charles Bukowski

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice