Micro linija

poruka: 45
|
čitano: 21.443
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
offline
Micro linija

Pozz!

 

Imam namjeru kupiti micro liniju (LG, Philips, Sony) do 750 kn, a sad ono sto me najvise zbunjuje jest snaga zvucnika. nikako mi nije jasno, kako obicni stolni zvucnici od 50 kn imaju oko 200 wata, a micro linija od philipsa za 750 kn 2x4W?! htio bih da se dosta glasno cuje, ali tih 2x4W mi izgleda jadno. jedan moj frend je imao sony-evu liniju i bila je mrak. mala a glasna. mislim da je imao ovu: http://www.sony.hr/product/hfs-cd-music-system/cmt-nez50

zelja mi je kupiti neku, a da ne ispadne sr*** na kraju i da bi se culi sumovi pri glasnijem slusanju.

 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
RE: Micro linija

ti stolni zvucnici imaju max 1-2w i to u najboljem slucaju... ono sto tebi pise je PMPO od 200w sto je obicna reklamna izmisljotina...

ozbiljni proizvodjaci umjesto PMPO sto je glupost navode RMS (stvarnu) snagu zvucnika, i vjeruj, tih 2x4W je sasvim dovoljno da zvucnici zavrse na kakvih 90tak dB jacine...

14 godina
neaktivan
offline
RE: Micro linija

ne znam bas toliko o dB-ima. 90tak, je li to puno ili malo? ocu reci, glasno ili...

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.6.2009 14:47 (Zagorhac).
15 godina
neaktivan
offline
Micro linija

90 dB: npr. motorna kosilica, bušilica, kamionski promet; sve sa 1 m udaljenosti

 

8 sati na buci od 90 dB dovodi do nepovratnog oštećenja sluha.

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.6.2009 15:00 (hrx).
 
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
RE: Micro linija

ova mi se sviđa: http://www.konikom.hr/p6849/glazbena-linija-philips-mc-204-micro/product_info.html?osCsid=6k5cbombduon421hf21bpfu53m5mvtig

ima i usb sto je "plus" (veliki)
jedino me frka kao sto sam i rekao, tih 2x4W! imao sam doma keramicke zvucnike 2.1 za PC. subvoofer 24 W, i jos zvucnici mali 2x7.5W (ili 7W, ne znam vise) i bili su odlicni (naravno, riknuli su mi nakon 5 sati neprekidnog slusanja na max), ali uglavnom, bili su odlicni (jedva se culo razgovarati pored njih) i ne bih htio kupiti nista slabije od toga... zato me tih 4W zabrinjava.

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.6.2009 15:08 (Zagorhac).
16 godina
neaktivan
offline
RE: Micro linija

vidim da ti tematika nije osobito bliska... za pocetak evo ti slika (na engl) usporedne jacine zvukova http://www.hyperacusis.net/resources/decibels.gif cisto da steknes dojam koliko jako je JAKO...

vecina danasnjih zvucnika koji se koriste ima osjetljivost od 86-92dB/W, tj. ako ih spojis na izvor (idemo laicki rec) jacine 1W, tada ce na udaljenosti 1m od zvucnika, jacina zvuka bit 86-92dB. Kako se udaljavas od zvucnika tako dB padaju, kako se priblizavas rastu (iz tog razloga slusalice unatoc svojoj slabosti JAKO zvuce kad su na uhu).

tako npr. tvoja linija od 4W, ako ima nekakvih 90dB/W osjetljivost (nek mi ne zamire strucnjaci zbog mjerne jedinice), tada je ukupna jacina koju mos dobit na max. jacini zvuka 96dB... Kako 96? jer je rijec o logaritamskoj skali, dakle, kad udvostrucis snagu s 1 na 2W, dobijes +3dB, kad sa 2 udvostrucis na 4W, dobijes jos +3dB, dakle, ukupno +6dB...

zato, nemoj previse gledat na SNAGU linije, jer dvostruko jaca linija (u W), sa istim zvucnicima je tek 3dB jaceg zvuka.

 

ako biras vec liniju, onda ponesi svoju omiljenu muziku na cd-u, ili jos bolje usb-u i poslusaj ako imas priliku kako to zvuci...

 

p.s. o PMPO nebi, dovoljno je da pojam upises u google...

14 godina
neaktivan
offline
RE: Micro linija

dvoumim se, dakle, izmedu philipsove i ove: http://www.trgovina-racunala.com/lg-linija-micro-xc12u/0236203/hi-fi/

14 godina
neaktivan
offline
RE: Micro linija
ako bi mi mogli jos pojasniti, sto znace herz-i kad se govori o zvucnicima..?
16 godina
neaktivan
offline
RE: Micro linija

Hz aka. Hertz, mjera za frekvenciju... http://en.wikipedia.org/wiki/Hertz

 

ljudsko uho raspoznaje frekvencije od kakvih 20-20.000 Hz (dite), s tim da se raspon suzava kako staris (pogotovo u gornjem dijelu - ide prema 15kHz).

jednako tako, zvucnici imaju oznacen raspon frekvencija koje mogu reproducirat, i naravno, za zvucnike bi bilo IDEALNO kad bi mogli reproducirat raspon koji je SIRI nego ono to covjek cuje, dakle od kakvih 10-25.000Hz, ali u pravilu sva komercijala ima uzi raspon od kakvih 50Hz do urednih 20kHz... problematicno je u svemu zapravo dobit duboke baseve, jer: 1. zahtijevaju jako puno struje; 2. zahtjevaju jako velike i otporne membrane; 3. snazne magnete. S druge pak strane, srednje i visokotonci ne predstavljaju veliki problem, a kako raste frekvencija, tako se smanjuje membrana zvucnika.

 

kod ovih kupovnih zvucnika u mikrolinijama, kad dignes zastitnu mrezicu, vidices 2 zvucnika, jedan veliki - bas (uvjetno receno, vise je to srednjetonac) i jedan sitni (2-3 cm) visokotonac). realno gledajuci, ako i nadjes podatak o frekventnom rasponu, uglavnom je to ok ako bude od kakvih 50(60)Hz do 15kHz. sve sire od toga, tim bolje...

 

jos nesto?

14 godina
neaktivan
offline
16 godina
neaktivan
offline
RE: Micro linija

ma vraga znan sve... ali ako mogu pomoc, zasto ne...

 

koliko vidim, ne kupujes neku "livu" mikrolinijicu, a od ovih koje si navea cisto po nekom dizajnu na prvo mjesto stavljam samsunga koju usput nema kazetofon (koji ce ti samo kupit prasinu i nepotreban je), a iza toga philips pa lg... ovo ti govorim cisto sa stajalista dizajna... zvuk je svima, vjerujem podjednak, tako da te to nebi tribalo opterecivat... ono sto ti preporucam je da uzmes usb (i to koji veci, npr. 4gb) pa pokusas spojit ga na liniju koju planiras kupit. ako ti uredno procita sve, onda kupuj. usput ces vidit kako su organizirani folderi, izbor pisama, playliste... TO ce ti u konancici bit puno puno vaznije nego da li neka linija ima 4, 20 ili 40W... za kraj, ako imas prilike, POSLUSAJ tu liniju...

14 godina
neaktivan
offline
RE: Micro linija
e, hvala ti majstore.
nemam prilike poslusati liniju, mislim je kupiti preko web shop-a, odnosno naruciti... posto je samsung (poznata i "jaka" marka) uzdam se u nj i nadam se da ce sve raditi kako treba
16 godina
offline
Micro linija

Kad smo kod decibela samo da napomenem da subwoofer od Z-2300 ima osjetljivost od 83 db/W/m što je relativno niska osjetljivost, a vjerujm da svi znaju da je to jedan od najglasnijih sustava za komp i da je mnogo glasniji od većine mikro linija tako da vate tj. snagu nemoraš ni gledati, inaće koliko sam ja pročitao negdje, neznam točno gdje, na nekom forumu mislim, pa me nemoj hvatati za riječ, standardna osjetljivost jeftnih pc zvučnika (onih od 30kn, elipsa zvučnik, 3W po komadu) je 70ak db/W, a ne može se reći da su baš užasno tihi.

 

 

 

Imam potrebu komentirati onu slikicu koju kolega wifi stavio, neznam na kojoj su oni udaljenosti mjerili rock koncert ali 105 db je way to quiet za koncerte, prije je nekih 115db na nekoj normalnoj udaljenosti.

Inaće ako u disku vidite ekipu koja stoji pored suba, znajte da to dere preko 130db na toj udaljenosti i da je viša frekvencija uši bi im otpale pa nemojte to raditi, nije zdravo.

 

 

A kad sam se već raspisao, danas sam baš neke visokotonce osjetljivosti 94db/W spojio na 5W pojačalo (ova mikro linija btw: Sony CMT-EH25) samo da vidim rade li i nisam ni do kraja pojačao, preglasno je za u stanu i para uši tako da vjerujem da nećeš imati problema sa glasnoćom.

 

 

Uspoređujući te visokotonce i original zvučnike od te linije, mislim da im je osjetljivost oko 85db ali to je isto sasvim ok glasno samo ta linija nije za imalo zahtjevnijeg korisnika što se kvalitete zvuka tiće.

 

 

 

 
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
RE: Micro linija
bitno je da je glasno i da nema sumova, ostalo donekle prolazi :) (ponavljam, novcano ogranican)
14 godina
offline
Micro linija

ja bih na tvom mjestu razmišljao o philipsu ili samsungu, lg mi nekako djeluje retro, dok mi je philips prilično moćan.

They took our jobs!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Micro linija

Pozdrav, evo još jedna za razmatranje, ako ti 80 kn više nije problem baci oko na ovu, ima 50Wx2 RMS, digitalno pojačalo, uostalom evo specifikacije.

A man will rise, a man will fall, from the sheer face of love, like a fly from a wall, it's no secret at all.
 
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
RE: Micro linija

Ne znam. sad me zaintrigirala jos i ova...

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.6.2009 10:47 (Zagorhac).
14 godina
neaktivan
offline
RE: Micro linija

"Signal-To-Noise Ratio - 70 dB"

 

je li to dobro ili lose?

16 godina
offline
RE: Micro linija

Za mene je loše, a sad neznam kako je za tebe, moraš poslušati pa viditi smeta li ti taj šum.

 

 

Inaće, što veći Signal to Noise Ratio (SNR) to bolje.

To znaći da je razlika u glasnoći između šuma koje stvara elektronika u pojačalu i signala jednaka 70db. Npr. ako puštaš muziku na glasnoći 70db šum nećeš čuti vjerojatno (osim ako je u pjesmi već šum), a ako puštaš muziku na 90db onda ti je šum 20db što je već dosta čujno, samo je pitanje smeta li to tebi toliko.

 

 

 

Standardni A/V reciveri, čak i niže klase npr. imaju SNR od oko 100db, što je veći SNR to se šum manje čuje pri velikim glasnoćama.

14 godina
neaktivan
offline
RE: Micro linija

kolika je vjerojatnost da zvucnici 2x50W imaju veci SNR? jer nigdje ne mogu naci koliki im je SNR. pitao sam ih preko mail-a i cekam odg. (kolike su pak sanse da tocno odg? :D)

16 godina
offline
RE: Micro linija

Mnogi proizvođaći kriju taj podatak, pogotovo kod jeftinijih/slabijih modela pa ne znam hoćeš li dobiti odgovor.

 

Sama nazivna snaga zvučnika nema veze sa SNR, to je do pojačala, a ne zvučnika a i tu ti snaga opet ništa ne znaći nego kvaliteta izrade pojačala, trafoa, izolacija, kvaliteta kondenzatora, zavojnica i tranzistora.

 

Možeš imati SNR od 110db na 1kW pojačalu, a opet imati 60db na 1W pojačalu i obratno, po snazi ne možeš povezivati SNR.

 

 

 

Sa zvučnikom (a i pojačalom) se može povezati THD (total harmonic distorsion, izražava se u postotcima, što manje to bolje, ako ej iznad 1% to je već dosta loše).

THD sustava ovisi o kvaliteti zvučnika, trenutnoj izlaznoj snazi pojačala, kvaliteti elektronike pojačala, kutiji u kojoj je zvučnik, ulaznom signalu, frekvenciji, impendanciji sustava...

Ako je snaga linije deklarirana npr. ovako 100W RMS@ 4ohm, 10% THD to znaći da linija može "ispumpati" 100W ako je na nju spojen otpor (zvučnik) od 4 ohma pri 10% THD-a što je jaaako puno i graniči sa clipom (pojednostavljeno, to ti je kad pojačalo tjeraš preko njegovih mogućnosti) i može završiti smrtno za zvučnik, realno to pojačalo može na 4ohma dati 50ak W pri nekim pristojnim vrijednostima THD-a.

 

Nemoj se previše zamarati sa tim jer za do 1000kn nikad nećeš naći jako dobre vrijednosti SNR-a i THD-a. Sve te linije sviraju manje-više isto i nema se tu puno šta mudrovati.

Naravno ne očekuj čuda od njih.

14 godina
neaktivan
offline
RE: Micro linija

eh, zasto uvijek sve treba biti komplicirano?

 

sad vise ne znam kaj da kupim. da li bi ova linija bila dovoljna za prostoriju 4 na 4? ili bi bilo bolje da u istom cjenovnom rangu uzmem neke zvucnike za PC system 2.1 ili 5.1?

14 godina
offline
RE: Micro linija
Zagorhac kaže...

eh, zasto uvijek sve treba biti komplicirano?

 

sad vise ne znam kaj da kupim. da li bi ova linija bila dovoljna za prostoriju 4 na 4? ili bi bilo bolje da u istom cjenovnom rangu uzmem neke zvucnike za PC system 2.1 ili 5.1?

Što se tiče same glasnoće, mislim da bi ti i linija i sustav 2.1 / 5.1 bili dovoljni za prostoriju te kvadrature. Razmisli za čega ti konkretno treba, tj. što dobivaš izborom jednog ili drugog pa se odluči. Samo nemoj biti brzoplet jer je najgore kad nešto pazariš na brzaka a onda se osjećaš šugavo i misliš da si za iste pare mogao kupiti nešto drugo i biti puno zadovoljniji.

They took our jobs!
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.6.2009 17:35 (Stimulans).
16 godina
offline
Micro linija

Nije ovo komplicirano (još) Smijeh

 

 

Imaš li od koga posuditi neku takvu liniju da isprobaš kod sebe pa da vidiš? To bi ti bilo korisno.

 

Pitaš hoće li biti dovoljno glasno. Definiraj glasno. Od takvih linija ne očekuj da ti se tresu prozori niti neki moćan bas ali nisu baš ni jako tihe, ja bih rekao nešto kao prosjećni televizor, barem ova moja od 2x5W.

 

 

Rekao si da ti se svidjela ona neka frendova linija, zašto onda nju negdje ne nađeš i kupiš ako znaš da ti je ok?

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.6.2009 19:23 (Vido).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Micro linija - alternativa

Ja bi ti preporučio da umjesto linije nabaviš M-Audio aktivne monitorske zvučnike AV-20/30/40... (Vemil, Provox) koji su u stanju kvalitetom ''pregaziti'' puno skuplje sisteme. Za izvor možeš iskoristiti bilo kakav MP3/CP player ili izlaz kompa. Teško je povjerovati da se za tu lovu može složiti linija koja svira pristojno.

One - You lock the target Two - You bait the line Three- You slowly spread the net And four - You catch the man
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
RE: Micro linija - alternativa

Zvučnici 5.1 MS ML-6017

 

Zvučnički sustav 5.1, model ML-6017 5.1, ima subwoofer snage 10 W, prednje satelite i centralni zvučnik snage 3 W te stražnje satelite snage 3 W. Odnos signal/šum je 260 dB dok impedancija iznosi 10 Ohma.

 

Cijena: 241,38 Kn

-----------------------------------------------------------------------------------------

Zvučnici 5.1 Logitech X530

 

 Model Logitech X-530 (5.1) Snaga - RMS 70 W (Subwoofer: 25 W, Sateliti: 45 W - 2 x 7.4 W prednji, 15.5 W centralni, 2 x 7.4 W stražnji) - P.M.P.O. 140 W Frekventni odaziv 40 Hz ~ 20 KHz Dimenzije - Subwoofer: 9" x 6" x 9.25" - Sateliti: 8" x 2.5" x 3" Ostalo - Odnos signal - šum: >96 dB - Frequency Directed Dual Driver (FDD2) satellite technology Kompatibilni sustavi: - PC/Mac - CD - MP3 - DVD, PlayStation, Xbox (zahtjeva adapter za igraću konzolu) Sadržaj pakiranja: - Zvučnici (5 satelita, 1 subwoofer) - Audio-kablovi označeni bojama - Priručnik za korištenje

 

Cijena: 574,02 Kn

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

zbunjujuce, zar su ovi ML zvucnici puno jaci, a vise nego duplo jeftiniji?

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.6.2009 20:14 (Zagorhac).
16 godina
offline
RE: Micro linija - alternativa
Zagorhac kaže...

Zvučnici 5.1 MS ML-6017

 

Odnos signal/šum je 260 dB dok impedancija iznosi 10 Ohma.

Laž da veće nema!

 

MS zvučnici = bacanje novca

 

 

Logitech su ok ali kod 5.1 sustava za tu cijenu se nećeš usrećiti jako.

 

NE, MS nije ni jači ni bolji od Logitecha.

 

 

 

Nemoj uzimati 5.1 ako ga ne možeš adekvatno razmjestiti ili ako nemaš 5.1 zvučnu/DVD player jer se ne isplati.

 

cgsi je dao dobar prijedlog, samo ja ne bih ove najjeftinije.

 

 

Pazi na to da micro linija nije samo zučnici + pojačalo nego i radio, cd player, usb port, eventualno deck za kazete dok obićni zvučnici nemaju to.

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.6.2009 21:02 (Vido).
14 godina
neaktivan
offline
RE: Micro linija - alternativa

ma i mislio sam da je to nemoguce, da imaju 260 dB...

 

zvucnike imam kamo razmjestiti, ali izgleda da za ove pare ne mogu nista kupiti kako spada

14 godina
neaktivan
offline
RE: Micro linija - alternativa

ma mislim da cu si uzeti neke malo koristene Logitech X-530 (vidio oglas, tip trazi oko 300 kn) i spojit cu si ih na lcd tv koji ima izlaze za zvucnike...

16 godina
offline
RE: Micro linija - alternativa

Telka ima 5.1 izlaze? Fora ako je istina.

 

 

Inaće, bolje spoji na neki DVD-player ili PC

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice