Software za video obradu - pitanja&odgovori izdvojena tema

poruka: 1.976
|
čitano: 667.892
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
Re: Software za video obradu - pitanja&odgovori

Idi na Vegas.

15 godina
neaktivan
Software za video obradu - pitanja&odgovori

Imam ja na laptopu cijeli Adobe CS, pa sam otovrio premiere, inače korstim AfterEffect, i Photoshop ponekad Ilustrator.. no dobro.. nisam skonto u premiere kako presječ video, inače na vegasu stisnem "S" i to to.. nisam skonto neke stvari pa mi isplao čudno..xD ... no onda idem se bacit na posao rađenja u premiere !

Budući Microsoftov Bill Gates...ili Applov Steve Jobs!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ne znas najbanalniju stvar a koristis ae? Za sta? Bolje pocni sa premiere elements pa kad njega savladas ides na premiere mada cisto sumnjam da imas neku preveliku potrebu za premiere pro.
:)
15 godina
neaktivan
logic kaže...
Ne znas najbanalniju stvar a koristis ae? Za sta? Bolje pocni sa premiere elements pa kad njega savladas ides na premiere mada cisto sumnjam da imas neku preveliku potrebu za premiere pro.

Ma premiere elements mi je pree jednostavna to sam dost dugo koristio pa sad koristim vegas, pa mi on počinje bit onak dosadan pa bi nešt profesionalnije, e da ovako sam ja redom: 1. movie maker u xp-u, onda premiere elemnts 8 i 9, pa sad u zadnje vrijeme vegas {#}

17 godina
neaktivan

PE ti prejednostaana a nisi sam skuzio cut u premiere-u? TO ti da ispadnes cool ili ti treba nesto sto premiere elements nema? I sta u softwareu za video editing ima zabavno? I nisi mi odgovorio sta si ili sta radis u AE.

15 godina
neaktivan
logic kaže...

PE ti prejednostaana a nisi sam skuzio cut u premiere-u? TO ti da ispadnes cool ili ti treba nesto sto premiere elements nema? I sta u softwareu za video editing ima zabavno? I nisi mi odgovorio sta si ili sta radis u AE.

hihihi, ma u PE imam onu tamo za cut ikonicu :D u vegasu slov "S" e sad vamo nisam skonto, iču tražit po netu...nema baš nekog razloga za prijelaz neznam sa PE na Vegas ili sad na PP jedino to što želim radit u profesionalnijem alatu i isporbavat nejgove mogučnosti, u AE-u radim odnosno učim raditi animacije za neke događaje, i to... ima tu na forumu jedan lik koji radi super tutoriale pa učim tako AF, i pree dobro mi je, a sad ono radi reda bi učio i PP, sam neznam što tebi problem ako nejga želim učit (ako misliš zbog kompleksnosti, i da neču koristit i pola tog što može npr. i Vegas i PE) upravu si, no jednog dana ko zna {#}

17 godina
neaktivan
Tako i neces puno nauciti. Seljakajuci se sa softa na soft. Izaberi jedan i usavrsi se u njemu. Covjek je najvazniji.
15 godina
neaktivan

a onda ču otič na premiere pro i ostat na njemu, ostalo zaboavit :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
moderator

Na staroj instalaciji Windowsa nekako mi je poslo za rukom da mi Adobe Premiere Elements proradi, odnosno da mi zvuk radi na .mpg datotekama sa AC-3 zvukom.

Sada mi to n.i.k.a.k.o ne polazi za rukom. Pokusao sam sve. Imam K-Lite codec 7.0, deinstalirao ..instalirao, nadogradio sam Adobe PE na 9.0.1 .....

Radi se o snimkama nastalih na Sony DCR-SR15 kamkorderu sa HDD-om koji snima u standard DVD kvaliteti na 9 Mb/s

Na ostalim video datotekama imam zvuk....

PORTOVA ima 65536 komada - Aner Begovic..haker iz Bosne

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Otvori sa gspotom tu datoteku pa vidi imas li sve codece. Mozda ti upravo ti codec packovi prave probleme. Mozes li negdje staviti minut tog snimka da pogledam ja u premiere elementsu.
17 godina
neaktivan
moderator
logic kaže...
Otvori sa gspotom tu datoteku pa vidi imas li sve codece. Mozda ti upravo ti codec packovi prave probleme. Mozes li negdje staviti minut tog snimka da pogledam ja u premiere elementsu.

GSpot kaze da je sve u redu ali ovaj put sam stvarno zabrljao stvari pa sada sumnjam na Womble, Nero, K-Lite....

Stavio sam 10 sec. videa na rapidshare. Link sam ti poslao u poruci

17 godina
neaktivan
Ja ne volim te codec packove. Stavim mpc hc i akp slucajno naleti nesto sto on ne pusta uzmem gspot i on mi kazemsta fali i ja to stavim. Trpanje codeca bez potrebe je bezveze. Pogledacu ujutro video.
16 godina
protjeran
logic kaže...
Ja ne volim te codec packove. Stavim mpc hc i akp slucajno naleti nesto sto on ne pusta uzmem gspot i on mi kazemsta fali i ja to stavim. Trpanje codeca bez potrebe je bezveze. Pogledacu ujutro video.

slazem se ja imam cisti Mpc-hc i pusta sve bez problema 

previse gluposti ima u tim codec packovima

http://protocol4.animehr.com/
17 godina
neaktivan
Meni je dovoljna cinjenica da u par godina jedan jedini video nije otvorio i to snimak sa video nadzora.
17 godina
neaktivan
moderator

Windows 7 SP1 i svi apdejti koji se mogu skinuti...

Zbog stavljanja nove graficke (i drugih problema) preinstalirao sam OS i ovaj put sam odlucio ne stavljati codece vec samo MPHC i nakon instalacije i prilikom pokretanja MPC mi javi da mi je DX  outdated...

Da li da nadogradim DirectX ili da lagano ignoriram ovo? MPC "kaze" da skinem zadnji DirectX runtime. Nisam znao da postoje nadogradnje za DirectX za Windows 7

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
moderator

Oh well, ne mogu uspostaviti ljubav sa Adobe PE 9 sto se tice zvuka. Privremeno sam maknuo "trenutnu" instalaciju sa Acronisom i instalirao friske W7 SP1+drivere+ Adobe PE 9 (nisam stavio K-Lite) i nakon instalacije sam dobio zvuk dan-dva i ..nakon toga nemam ga vise. Ostali formati uredno rade u svemu. Gledao sam na Adobeovim forumima i vidim da nisam jedini sa ovim problemom.

Prije ovoga sam krivio K-Lite Mega ali nije do toga.

Pitanje:

Ostaju mi nekoliko mogucnosti a to su ili da konvertiram video (mpg) u nesto drugo pa da koristim Adobe PE ili da koristim drugi software. Ako mi preporucate drugi software recite koji ali zelim jednostavnost, ako je moguce, kao Adobe.

Sto mislite o Corelovim proizvodima? Ne trazim previse ...osim da software podrzava CUDA {#}

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Sto se tice mpega najjednostavniji je mpeg wideo wizard. Ne encodira ono stomjenvec u mpgntako da prilikom rendanja renda samo prelaze i efekte ako sindodavao. Probaj.
15 godina
neaktivan

Ljudi kako da se riješim onog dosadnog Motion Blura u Vegasu? Ubacim video u novi projekt, i dok ga obrađujem u previewu mi je slika dobra, ali nakon rendera slika bude drugačija... evo na što točno mislim!:

Kako da to maknemm?? Ovo je ScreenShot bez blura u Sony Vegasu dok nije jos rendeiran, a sa bluron je renderiran (ps. kamera je bila dosta mirna dok san snima, a možete mislit koliko ima tek tog blura ili čega više kad se malo trese ili netko trči...)

Sa Blurom Sa Blurom
Bez Blura Bez Blura
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.4.2011 18:51 (CroIvo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Nisam baš nešto radio s Vegasom, ali mogu ti dati neke općenite smjernice. "Motion blur" kojega spominješ obično se javlja kao posljedica jedne metode micanja prepletenosti slike (deinterlacing) - pa provjeri kakve opcije imaš vezano uz to. Također, budi 100% siguran da nisi promijenio broj sličica u sekundi, odnosno da ti je framerate projekta identičan framerateu videodatoteka. Da ne znam bolje, rekao bih da imaš snimke u PAL-u (dakle, 25 fps), a da si eksportirao s opcijama za filmski (23,976) ili NTSC framerate (29,97).

Ja sam recimo imao sličan gadan motion blur kad sam pomoću AviSyntha interpolacijom smanjivao framerate snimke s 30 na 25 fps.

14 godina
neaktivan
Imam oko 20 miniDv kazeta koje sam WinDV-om prebacio u nekomprimirani avi format, a svaki od tih fajlova ima oko 13 GB što mi zauzima previše prostora na HD.
Prije sam konverziju i prženje DVD-a radio s tmpgenc authoring works 4, a kako mi sad na windowsima 7 taj program ne učitava nekomprimirane avi fajlove tražim neki drugi, a podjednako dobar program. Želio bih te fajlove prebaciti u mpeg-2 ili neki drugi format radi uštede na prostoru i da bih naknadno mogao pržiti DVD te iste gledati na TV. Znam da je DVD samo mpeg-2 umotan u VOB i IFO datoteke, ali me interesira je li moguće iz mpeg-2 formata (koji je prethodno konvertiran iz nekomprimirane avi datoteke) dobiti solidne DVD uratke i koji bi mi video program bio dobar za taj posao.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
sumo kaže...
Imam oko 20 miniDv kazeta koje sam WinDV-om prebacio u nekomprimirani avi format, a svaki od tih fajlova ima oko 13 GB što mi zauzima previše prostora na HD.

Nekomprimirani video otvaraju svi programi. Problem je upravo u tome što video s miniDV kazeta nije nekomprimiran! Nego je komprimiran DV kodekom. Znači, treba ti kodek ili dekoder za DV kodek. Imaš recimo ovaj besplatni: http://free-codecs.com/download/Cedocida_DV_Codec.htm

A i ffdshow podržava dekodiranje DV videa - samo ga treba omogućiti.

Dakle, nakon što instaliraš neki DV dekoder, svi ti programi bi trebali otvarati videozapise koje si prebacio s kamere.

sumo kaže...
Prije sam konverziju i prženje DVD-a radio s tmpgenc authoring works 4, a kako mi sad na windowsima 7 taj program ne učitava nekomprimirane avi fajlove tražim neki drugi, a podjednako dobar program. Želio bih te fajlove prebaciti u mpeg-2 ili neki drugi format radi uštede na prostoru i da bih naknadno mogao pržiti DVD te iste gledati na TV. Znam da je DVD samo mpeg-2 umotan u VOB i IFO datoteke, ali me interesira je li moguće iz mpeg-2 formata (koji je prethodno konvertiran iz nekomprimirane avi datoteke) dobiti solidne DVD uratke i koji bi mi video program bio dobar za taj posao.

Ako ništa drugo, uzmeš DVD Flick, nabacaš videozapise unutra i snimiš DVD-e. I riješena stvar.

A inače, program AviDemux podržava DV kodek sam po sebi - znači u njemu datoteke skinute s kamere možeš otvoriti bez instalacije ikakvih kodeka, a isto tako s njim možeš konvertirati u format koji hoćeš (MPEG2, MPEG4, H.264, DV...).

14 godina
neaktivan

Hvala mbaksa. Još jedno pitanje. Ako bih želio zadržati te fajlove u nekom lossy video formatu, pogodnom za daljnju obradu koji bi mi format preporučio. Naveo sia isto tako s njim možeš konvertirati u format koji hoćeš (MPEG2, MPEG4, H.264, DV...). Do sada sam nekoliko miniDV kazeta konvertirao u mpeg-2 format, a onda dalje u neki drugi format. S drugim formatima nisam probavao, jer sam si umislio da je mpeg-2 esencijalni video format s najmanje gubitaka. E sad, koji od navedenih formata ima najmanje gubitke pri daljnjim video konverzijama, znači zanima me neki lossy format koji ima najmanje gubitke ili jednostavno takvo što ne postoji.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

A gle... H.264 (u AviDemuxu to ti je MPEG4-AVC) je najnapredniji kodek i s istim bitrateom trebao bi dati kvalitetniju sliku od svih ostalih. MPEG2 je najsigurniji što se tiče kompatibilnosti i prilično je nezahtjevan za obradu. A sad, koji ćeš odabrati - ovisi što ti podržavaju drugi programi. Vjerojatno bi najvišu kvalitetu dobio s H.264 kodekom (na kraju krajeva, njime se kodira HD sadržaj na Blu-rayu!), ali opet izvor videa nije ni savršene kvalitete pa sad... Probaj s recimo 4 i 8 megabit/sa zakodirati neku snimku s H.264 i MPEG2 kodecima pa vidi koji bitrate i kodek ti najbolje odgovaraju. I pazi sad - ako zakodiraš s 8 megabita, smanjit ćeš ukupno zauzeće prostora snimki na trećinu početne veličine (DV kodek na miniDV kazetama ima bitrate od 25 Mbit/s - dakle, 25/8 je približno jednako 3), ako zakodiraš s 4 megabita, smanjit ćeš prostor na 1/6 početne veličine, odnosno podijeliš veličinu datoteka sa 6. Ne zaboravi prekodirati i zvuk - dosta je da odabereš MP3 s bitrateom 128 kbit/s. Znači, imaš mogućnost smanjiti kolekciju na 86 ili 43 gigabajta (zapravo još i manje, jer je zvuk kod miniDV-a nekomprimiran), umjesto trenutnih 260.

Možeš ti koristiti i viši bitrate - koristi onoliko visok bitrate da ne vidiš razliku između originalnih i prekodiranih snimki. Iako, ako ćeš recimo koristiti bitarate od 12 Mbit/s, onda ti ispada da ćeš tek za 50% smanjiti veličinu kolekcije, pa se čovjek pita dal mu se to uopće isplati. Bolje možda onda da si kupiš dodatni disk (a danas su stvarno jeftini) pa da na njemu to sve imaš spremljeno. U biti bi bilo dobro da sve to imaš na dva mjesta - za rezervu, tj. backup.

Kod rekodiranja pazi samo da odabereš dvoprolazno kodiranje (2-pass, Two pass) i da odabereš dovoljno visok bitrate (DV kodek na miniDV kazetama ima bitrate od 25 Mbit/s, digitalna televizija ima oko 4 Mbit/s - bilo da je riječ o HD televiziji kodiranoj H.264/AVC kodekom ili SD rezoluciji kodiranoj MPEG2 kodekom). Također, ako nećeš sliku deinterlaceati, onda pazi da u opcijama kodeka odabereš da je to interlaceana slika (i pazi - po defaultu ti je opcija Botton Field First - mislim da je zapravo slika najčešće Top Field First pa ćeš to morati promijeniti)! Možda se inače pitaš zašto bi ostavljao sliku interlaced (prepletenu) - zato jer kamera tako snima! I zato jer je takva na DVD-u. Također, kamera ti snima 50 polu-slika u sekundi, znači snimi 50 vremenskih odsječaka (kao da ima framerate 50, a ne 25), samo što je snimljena svaka druga linija svakog osječka. Ako ti napraviš deinterlace, ti ćeš dobiti konkretnih 25 sličica u sekundi, znači izgubiš fluidnost pokreta (da, bit će tu motion blura, ali slika ipak neće izgledati tako živo).

Uglavnom, morat ćeš se sam malo namučiti i pronaći što ti najbolje odgovara - kojim postavkama si zadovoljan.

16 godina
protjeran

kad se vec koristi h264 zasto koristi bitrate mod kada vec ima CRF koji je po meni daleko bolji nego neki stalni bitrate 

stavi se crf na 18 moze i blocking mu se sigurno nece pojavit,a bitrate ce bit puno pametnije poslozen i lako moguce da ce video ispast jos manje velicine 

neg da se stavi bitrate na 4000

http://protocol4.animehr.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Software za video obradu - pitanja&odgovor
jesi kad čuo za varijabilni bitrate? Znaš li kako radi dvoprolazno kodiranje i zbog čega bi uopće dvaput radili kodiranje ako možemo samo jednom? Educiraj se. :-)
17 godina
neaktivan

Pozdrav svima,

zelio bih vas pitati nesto. :)

Kad skinem neki film ( free ) koji ima .xvid ekstenziju,da li ga mogu konvertirat u DVD-R format?

I kako?

Koji program?

Da li je moguce automatski integrirat titlove u njega,ili moram ono open file .srt

HVALA !

Onaj ko želi nešto naučiti-naći će način,ko ne,naci ce izliku.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
moderator
marko-1995 kaže...

Koji program?

Da li je moguce automatski integrirat titlove u njega,ili moram ono open file .srt

HVALA !

Sve sto zelis je ovdje

DVD Flick 

Naravno da necu imati djece, najvise zbog toga jer znam da bi imali moje gene. Zasto unistavati zivote? by Mentalist
15 godina

Koja je minimalna konfiguracija za ugodno gledanje HD videa (720p, 1080p) i dali postoji AGP grafička koja podržava HW akceleraciju? I može preporuka iste kao postoji.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
bradonja_85 kaže...

Koja je minimalna konfiguracija za ugodno gledanje HD videa (720p, 1080p)

Ako sve visi samo na procesoru, 720p bi se trebao moći gledati na 2-gigahercnim P4 procesorima, pa čak i nešto sporijima (meni OK ide na laptopu s Centrino 1.6 GHz procesorom). A za 1080p ne znam - moguće čak da treba neki Core procesor ili prilično brzi P4 (3 GHz?) - ne znam, trebao bi se javiti netko tko ima procesor u tom rangu. Na četverojezgrenom Q6600 2,4 GHz ide glatko.

bradonja_85 kaže...

i dali postoji AGP grafička koja podržava HW akceleraciju? I može preporuka iste kao postoji.

Mislim da bi trebao ići obrnutom logikom - pogledaj koje su AGP grafičke kartice uopće dostupne na našem tržištu pa onda pogledaj podržavaju li te hardversko dekodiranje. Mislim da u zadnje vrijeme većina grafičkih kartica podržava hardversko dekodiranje H.264 kodeka - a sad jel se radi o AGP ili PCI Express, to je skoro pa sporedna stvar - riječ je tu samo o različitom sučelju prema računalu, odnosno matičnoj ploči.

Edit: ako ciljaš na ATI-jeve grafičke kartice, provjeri da imaju UVD - recimo Radeoni serija HD 3600 i 4600 ga podržavaju, samo što koštaju od 500 kn nadalje. Pa sad ti vidi isplati li ti se davati toliku lovu za gledanje HD filmova, za grafičku karticu koju nećeš moći staviti u noviji kompjuter.

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.5.2011 21:37 (mbaksa).
15 godina

Dobit ću neke komponente pa sam mislio od njih složit neki HTPC.

Nisan siguran još točno koje su komponente dok ih ne dobijem al mislin da se radi o Celeronu 2,4 GHz i ATI Radeon 9250. Malo sam googlao i čini mi se da 9250 podržava HW akceleraciju ako je to uopće kartica koju ću dobit.

Da li ću onda s njom moći gledati 1080p bez obzira što je procesor jednojezgreni?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice