Software za video obradu - pitanja&odgovori izdvojena tema

poruka: 1.976
|
čitano: 668.098
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
Re: Software za video obradu - pitanja&odgovori
bradonja_85 kaže...

Malo sam googlao i čini mi se da 9250 podržava HW akceleraciju ako je to uopće kartica koju ću dobit.

Da li ću onda s njom moći gledati 1080p bez obzira što je procesor jednojezgreni?

Čini se da podržava hardversku akceleraciju, ali čega? MPEG2 kodeka! A procesor ti je dovoljno brz da ti dekodira MPEG2, odnosno nemaš nikakve prave koristi od hardverske akceleracije u toj grafičkoj kartici. Trebat ćeš nabaviti neki Radeon HD (za 1080p H.264 filmove). 720p će vjerojatno ići s i tim Celeronom bez hardverskog H.264 dekodera (pogotovo ako nije riječ o videu visokog bitratea).

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.5.2011 22:04 (mbaksa).
17 godina
mbaksa kaže...
bradonja_85 kaže...

Koja je minimalna konfiguracija za ugodno gledanje HD videa (720p, 1080p)

Ako sve visi samo na procesoru, 720p bi se trebao moći gledati na 2-gigahercnim P4 procesorima, pa čak i nešto sporijima (meni OK ide na laptopu s Centrino 1.6 GHz procesorom). A za 1080p ne znam - moguće čak da treba neki Core procesor ili prilično brzi P4 (3 GHz?) - ne znam, trebao bi se javiti netko tko ima procesor u tom rangu. Na četverojezgrenom Q6600 2,4 GHz ide glatko.

Imam stari P4 Prescott 3 Ghz, 2 GB ddr2 i 7300 GT 256 ddr2 i 1080 ide OK. Kombinacija Winxpsp3  - MPCHC i GOM.

Budala bio, budala ostao...
15 godina
boxer kaže...
mbaksa kaže...
bradonja_85 kaže...

Koja je minimalna konfiguracija za ugodno gledanje HD videa (720p, 1080p)

Ako sve visi samo na procesoru, 720p bi se trebao moći gledati na 2-gigahercnim P4 procesorima, pa čak i nešto sporijima (meni OK ide na laptopu s Centrino 1.6 GHz procesorom). A za 1080p ne znam - moguće čak da treba neki Core procesor ili prilično brzi P4 (3 GHz?) - ne znam, trebao bi se javiti netko tko ima procesor u tom rangu. Na četverojezgrenom Q6600 2,4 GHz ide glatko.

Imam stari P4 Prescott 3 Ghz, 2 GB ddr2 i 7300 GT 256 ddr2 i 1080 ide OK. Kombinacija Winxpsp3  - MPCHC i GOM.

Google mi kaže da tvoja grafička podržava HW akceleraciju H.264 kodeka tako da nije bitno koji procesor imaš, il se ja varam?

I koliko je bitna RAM memorija za gledanje HD videa, čini mi se da ću dobit samo 256 MB DDR pa ako to nije dovoljno da se odma bacin u nabavku još DDR memorije?

17 godina
moderator
bradonja_85 kaže...
boxer kaže...

Google mi kaže da tvoja grafička podržava HW akceleraciju H.264 kodeka tako da nije bitno koji procesor imaš, il se ja varam?

I koliko je bitna RAM memorija za gledanje HD videa, čini mi se da ću dobit samo 256 MB DDR pa ako to nije dovoljno da se odma bacin u nabavku još DDR memorije?

Dobra opservacija. Boxer - koliko ti je zauzeće procesora prilikom gledanja 1080p?

17 godina
mbaksa kaže...
bradonja_85 kaže...
boxer kaže...

Dobra opservacija. Boxer - koliko ti je zauzeće procesora prilikom gledanja 1080p?

Nemam pojma, morat ću provjeriti jer mi je isključen taj stari kompjuter, trenutno radim na mašini pod moj pc.

Budala bio, budala ostao...
17 godina
Software za video obradu - pitanja&odgovori

Mozda ima negdje ovaj odgovor, ali nisam ga nasao.

Dakle, na hardu imam dosta filmova koji su 720 i 1080. Kako sam mjenjao imena, obrisao sam te dijelove imena, pa me zanima postoji li mogucnost da se nekako vidi koji je "tip" određeni film, da li je 720 ili 1080?

TrustNo1

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

U Windows Exploreru ide na detaljan pregled pa gledaš stupac Dimensions (ili Resolution ako takav postoji). Ako ne vidiš stupac pod tim imenom, onda ga dodaš desnim klikom na zaglavlje. Primijeti da su rezolucije u pitanju 1280x720 te 1440x1080 i 1920x1080.

17 godina

Evo probao sam kako si rekao ali nista mi ne pise pod dimenzijama...

No iako po ovoj velicini znam da je 720, ali za neke nisam siguran...

TrustNo1
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.5.2011 22:08 (Miki77).

0 0 hvala 0
16 godina

mora pisati...desni klik - properties - details - frame width&frame height

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Evo nije reklama jer nemam interesa od toga, ali da podjelim, ovo je opako za svakoga tko želi usavršiti znanje ili započeti rad s medijskom kulturom... predavači su super, rad od jutra do mraka, druženje, filmovi i dobra ekipa... 

Medijska škola

Svako kapitalističko divljanje mora biti kažnjeno.- Ulrike Meinhof
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Da li je netko probao raditi s programom xvid4psp?

Nasao sam na forumima preporuku za taj program jer on "kao" ne "smanjuje" kvalitetu filma (mislim na bluray) ako se u postavkama to napravi.

Probao sam ubaciti neki bluray film i ostavio na opciji video encoding - copy a na audio encoding - ac3 640k. Ne primjecujem neku losiju kvalitetu slike a dobijem trazeni zvuk.

Konacni proizvod bude laksi za tezinu dts-a, ponekad i primjetno ako je film "veci", tipa 20 i kusur gb.

Prilicno sam zadovoljan programom pa ga toplo preporucujem...

Samo me ipak skaklja pitanjce...da li se video kvaliteta uopce ne gubi ili je to nasem oku neprimjetan gubitak?

TrustNo1

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Miki77 kaže...
Probao sam ubaciti neki bluray film i ostavio na opciji video encoding - copy a na audio encoding - ac3 640k. Ne primjecujem neku losiju kvalitetu slike a dobijem trazeni zvuk.

...

Samo me ipak skaklja pitanjce...da li se video kvaliteta uopce ne gubi ili je to nasem oku neprimjetan gubitak?

Znaš li ti razliku između (re)kodiranja i kopiranja (copy)? Kopiranje je stvaranje identične kopije digitalnog sadržaja. Kodiranje je transformacija sadržaja u drugi oblik (iako reproducirani sadržaj može biti identičan, ako se radi o losless kompresiji).

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.5.2011 17:50 (mbaksa).
17 godina
mbaksa kaže...

Znaš li ti razliku između (re)kodiranja i kopiranja (copy)? Kopiranje je stvaranje identične kopije digitalnog sadržaja. Kodiranje je transformacija sadržaja u drugi oblik (iako reproducirani sadržaj može biti identičan, ako se radi o losless kompresiji).

Ma naravno da znam, ali pitao sam iz razloga jer mnogi takvi neki alati iako imaju opciju copy, ipak izgube na kvaliteti. Ovo je bilo cisto obicno pitanje, radi neke sigurnosti.

TrustNo1
15 godina
RE: Software za video obradu - pitanja&odgovori
logic kaže...

Ajd da ti vjerujem na rijec. Problem je u tvom softwareu za screencapture. Pokusaj sa camstudio ili camtasia studio. tvoj soft ne hvata sadrzaj overlaya i zato imas crnu povrsinu umjesto videa.

Sorry kaj te citiram iz prošle godine{#}, nov sam na ovoj temi pa pokušavam proć kroz 16 stranica postova da budem u điru ( tek sam na 9-toj ) {#}

Samo sam htio reć da sam prije neko vrijeme pokušavao snimit igranje neke igrice i koji god da sam program upotrijebio,nije bilo dobro...ili crno ili trza ili opčenito loše !!!

Jedini program koji je odradio posao kak spada ( bez trzanja,bez pixelizacije,bez kašnjenja...jednostavno čisto i bez mane ) je FRAPS!!!

Pozz svima sa teme, jako je edukativno i zanimljivo ali previše ima svađanja,prepucavanja i natezanja tko je u pravu  tko nije i tak u nedogled {#}

Jel tako-tako je !!!
15 godina
Lazarus Long kaže...
mbaksa kaže...

Na prvi pogled obećava. Samo što treba naučiti baratati s njim - dosta neobična rješenja.

Međutim, na drugi pogled sam razoračan - ne guta MPEG2, ne guta AVCHD, tj. .mts datoteke skinute s AVCHD kamera.

Steta, imam Sony Hadycam sa HDD-om (DCR-SR15) koji snima u mpg a bas sam se lomio sa Sony Picture Motion Browserom da spojim kratke kadrove i pokusao sa Adobe PME ali zbog slabosti racunala sam odustao od Adobea (rusio se)

Ah..nista ona, idem na Womble

Nadam se da ce se netko naci da usavrsi ovaj potencijalno dobar program da podrzava sve formate

Ovo bi bilo idealno za tebe a košta 60%manje nego Womble {#}

MAGIX Video Easy HD

Ili za istu cijenu kao i Womble, MAGIX Movie Edit Pro 17 Plus HD koji pojede Womble za doručak {#}

Dodao bih u tu kategoriju za tu cijenu i jedan odlični "All-In-One Media Authoring Solution" imena  TMPGEnc Authoring Works 4

Ili za 24.95$ nešto ovako močno ne postoji TRAKAX

Jel tako-tako je !!!
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.5.2011 2:33 (andi.cro).
15 godina

Tko želi FREE{#} a da ima Premiere pro/Sony Vegas i sl.  A.E. mogučnosti ( naravno da nema takve ali za free program je čist ok ) neka isproba WAX

Ovdje je lik napravio lijepe tutorijale koje svatko uz malo dobre volje može naučit {#}  

Savijet: premotaj na 2:00 pa nadalje{#}

Jel tako-tako je !!!
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.5.2011 0:24 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
andi.cro kaže...

Tko želi FREE{#} a da ima Premiere pro/Sony Vegas i sl.mogučnosti ( naravno da nema takve ali za free program je čist ok ) neka isproba WAX

Ako se ne varam, WAX je pandan After Effectsu, a ne Premiereu/Vegasu. Znači, program za efekte i animacije, a ne za videomontažu.

15 godina
mbaksa kaže...
andi.cro kaže...

Tko želi FREE{#} a da ima Premiere pro/Sony Vegas i sl.mogučnosti ( naravno da nema takve ali za free program je čist ok ) neka isproba WAX

Ako se ne varam, WAX je pandan After Effectsu, a ne Premiereu/Vegasu. Znači, program za efekte i animacije, a ne za videomontažu.

Istina ali može on i video-editing odradit, pogledaj si tutorijale ak te zanima{#}

Jel tako-tako je !!!
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.5.2011 23:28 (andi.cro).
17 godina
moderator
andi.cro kaže...
mbaksa kaže...
andi.cro kaže...

Može on i video-editing lijepo odradit,pogledaj si tutorijale ak te zanima{#}

"Program nešto može" i "program je namijenjen tome" su dvije sasvim različite stvari. WAX se koristi kao plugin u programima za videomontažu (NLE editorima) - koliko sam vidio, može se integrirati u Vegas i Premiere, ali i u Lightworks. Dakle, nema potrebe da taj program preporučuješ za nešto čemu nije namijenjen i u čemu je inferioran drugim programima koji jesu upravo tome namijenjeni.

15 godina
mbaksa kaže...
"Program nešto može" i "program je namijenjen tome" su dvije sasvim različite stvari. WAX se koristi kao plugin u programima za videomontažu (NLE editorima) - koliko sam vidio, može se integrirati u Vegas i Premiere, ali i u Lightworks. Dakle, nema potrebe da taj program preporučuješ za nešto čemu nije namijenjen i u čemu je inferioran drugim programima koji jesu upravo tome namijenjeni.

Ok, koji bi ti preporučio FREE video editing program?

Jel tako-tako je !!!
17 godina
moderator
andi.cro kaže...
mbaksa kaže...

Ok, koji bi ti preporučio FREE video editing program?

Što je "video editing program"? Ako govoriš o videomontaži (NLE - nelinearnom uređivanju videa), za Windows AFAIK postoje samo dva besplatna programa - Windows Movie Maker i Lightworks. Tako da nemam što preporučivati - oni koji nisu zadovoljni WMM-om jedino što mogu je koristiti Lightworks. On je već sad sasvim OK NLE (samo treba riješiti neke bugove) i mogućnostima nadmašuje WMM. A kad prođe kroz još koju betu, moći će ga se bezrezervno preporučiti svima kao izvrsnu zamjenu za WMM.

WAX nije program za NLE/videomontažu (iako se ista, ako je baš nužno, može obaviti - ako uspiješ u njega učitati svoje videodatoteke - ja bome nisam uspio učitati ni DV AVI datoteke skinute s kamere, a kamoli AVCHD MTS snimke - ne želi učitati čak ni obični MPEG2 - ali valja reći da je učitao AVI s XviD-om), nego program za izradu animacija i dodavanje efekata kako bi se tako obrađeni videozapisi ili pak kreirane animacije koristile u nekom NLE-u. Ako ti ne razumiješ u čemu je razlika - ne znam što bih ti rekao. Onda nemoj pričati o stvarima koje ne razumiješ. {#} Sam si (a zapravo posve neopravdano) prigovorio da na ovoj temi "previše ima svađanja,prepucavanja i natezanja tko je u pravu  tko nije i tak u nedogled", a gledaj što ti sad radiš - pričaš o stvarima koje ne razumjieš (da ne kažem da inzistiraš na njima), zdravoseljački rečeno prodaješ "m*da pod bubrege" (program za efekte i animacije pod NLE), i time si zapravo pokrenuo nešto što bi sad mogao okarakterizirati kao "svađanje, prepucavanje, natezanje". Stoga prije nego ovo zaista preraste u prepucavanje prouči razlike između WAX-a i AE-a u odnosu na Lightworks, Vegas, Premiere. Probaj isti (malo složeniji) film izmontirati u nekom NLE-u i u WAX-u pa onda formiraj mišljenje. Već osnovni koncept je različiti - WAX ima slojeve (layere), poput After Effectsa, a ne trake za videozapise (gdje više različitih videozapisa, odnosno dijelova videozapisa, može biti u istoj traci).

15 godina

OK, u pravu si,nisam mislio niš loše već predložit zanimljiv software koji je free a fulao sam u kategorizaciji tog softa, kaj me sad razapinješ!!!

Peace{#}

Editirao sam svoj kontraverzni post, jel sad OK?

Jel tako-tako je !!!
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.5.2011 0:27 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
andi.cro kaže...

OK, u pravu si,nisam mislio niš loše već predložit zanimljiv software koji je free a fulao sam u kategorizaciji tog softa, kaj me sad razapinješ!!!

Peace{#}

Samo se brinem za to da forumaši dobe točnu i preciznu informaciju. {#}

15 godina

Evo sada sam više bio oprezan sa terminima pa ću da vam kažem da sam našao jako dobar free program za basic video-editing {#}

Zove se " VideoPad Video Editor " ( skidajte ga sa linka gdje piše "Get it free" )

Ima još jedan "VideoLAN Movie Creator" koji izgleda bolje ali je još u razvoju pa je Bugovit{#} 

Valjda će ga uspjet ubrzo složit kak treba jer izgleda jako dobro!

Jel tako-tako je !!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
WAX nije program za NLE/videomontažu..

Zapravo su svi ti programi, i AE i Premiere NLE. Za razliku od linearnog editranja klasičnog filma..

17 godina
moderator
bed kaže...
mbaksa kaže...
WAX nije program za NLE/videomontažu..

Zapravo su svi ti programi, i AE i Premiere NLE. Za razliku od linearnog editranja klasičnog filma..

Uoči da nisam napisao da AE ili WAX nisu NLE ili da ne omogućavaju NLE (ako uzmeš najšire značenje tog termina onda su i VirtualDub i AviDemux NLE jer omogućavaju izbacivanje dijelova videozapisa ili dodavanje na kraj - dakle, nelinearno uređivanje - samo što bi videomontažu u nekom od tih programa išao raditi samo totalni luđak), nego da tome nisu namijenjeni. {#} AE i WAX su namijenjeni izradi animacija i primjenu složenih vizualnih efekata i korekciji slike (i kao takvi služe kao dopuna specijaliziranim programima za NLE poput Premierea, Vegasa, Lightworksa), dok su AviDemux i VirtualDub namijenjeni rekodiranju videozapisa uz možebitno neke korekcije slike.

15 godina

Probao sam se malo poigrat sa Lightworks-om ali mi je totalno "Confuzing" {#}

Ništa koncepcijski nije onako kako sam do sada radio u drugim programima, sve je osmišljeno zbrda-zdola {#}

Sumljam da će taj program biti naširoko prihvaćen.

Jel tako-tako je !!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
andi.cro kaže...

Probao sam se malo poigrat sa Lightworks-om ali mi je totalno "Confuzing" {#}

Ništa koncepcijski nije onako kako sam do sada radio u drugim programima, sve je osmišljeno zbrda-zdola {#}

Sumljam da će taj program biti naširoko prihvaćen.

Ne znam koliko si proučio ovu temu - i meni je bilo praktički nemoguće skužiti način rada s njim. Ali zato imaš na YouTubeu tutorijale iz kojih ćeš brzo pohvatati osnovne stvari i vidjet ćeš da i nije baš tako neki veliki problem raditi u njemu. Kod takvih programa uvijek treba prvo potrošiti nešto vremena da čovjek nauči raditi s njima, a poslije sve to ide ko od šale.

17 godina
neaktivan
moderator

Zelim izraditi testni video od ovih slika. Primarna namjena ove testne slike je stelanje geometrije i game HD Televizora. Eh sad, kada je prikazana ova tesna slika (konkretno na moj Sony Bravia LCD TV) neke opcije kao sto su stelanje game i podesavanje ostrine nisu dostupne kao kod video signala.

Sa cime da izradim taj video koji zelim da bude:

• Minimalno 5 min.
  • Da zadrzim sto je moguce vise detalja
  • Da ima dimenzije kao i slika (1920x1080)
  • Da zadrzim ostrinu
  • Da bude kompatabilan divx/xvid standardom (vecina TV-a koji ima USB podrzava bar divx)

ili

Ako nije moguce da to postignem sa divx-om onda da sve to kodiram u kakav h264 ili mp4 pa zatim konvertiram u DVD pa sa sobom da nosim snimljen DVD.

100% crop 100% crop
Smanjena slika na 33,33% (bicubic sharper) Smanjena slika na 33,33% (bicubic sharper)
Naravno da necu imati djece, najvise zbog toga jer znam da bi imali moje gene. Zasto unistavati zivote? by Mentalist

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Napravi si AviSynth skriptu. Znači, instaliraj AviSynth i napravi datoteku s nastavkom .avs sadržaja:

ImageSource("P1014747.JPG", end = 6*25, fps=25)

Nadam se da već i sam možeš isčitati što ovo znači. Prvo je naziv datoteke, drugo trajanje u frameovima (u ovom slučaju traje 6 sekundi, s ozbirom da je framerate 25 fps, a broj frameova 6*25=150).

Hoćeš imati dvije slike jednu nakon druge?

ImageSource("P1014747.JPG", end = 6*25, fps=25)+ImageSource("drugaslika.png", end = 10*25, fps=25)

Tu skriptu možeš otvoriti brojnim programima - VirtualDub(Mod), razni programi za rekodiranje, AviDemux (preko proxyja - u AviDemuxovoj mapi pokreneš avsproxy_gui.exe pa u kartici AVISource odabereš svoju .avs skriptu). A sad - što konkretno koji TV podržava - informiraj se pa napravi takvu datoteku. Ako podržava DivX/XviD u AVI ili i još kojem formatu, onda napravi takvu datoteku (VirtualDub podržava u osnovi samo AVI, dok AviDemux podržava hrpu različith formata - recimo, AVC/H.264 u .mp4 datoteci).

Kako ćeš zadržati oštrinu? Jedino držanjem na nativnoj rezoluciji (FullHD) i da ti program kojim radiš video ne uništava (ne resajza) sliku. AviSynth daje onakav video kakvu sliku pročita - zbog toga sam ti ga i preporučio. Znači, ako je linija debela 1 piksel, upravo će tako debela biti u kreiranom videu.

Uvjet da zadržiš oštrinu je i to da ne koristiš boju - naime, luminanca je kod većine popularnih kodeka kodirana u punoj rezoluciji, dok je boja kodirana u nižoj rezoluciji pa ti onda može doći do miješanja boja na rubovima i kod tankih linija.

Konvertiranjem u DVD Video sliku si uništio, s obzirom da je DVD Video rezolucije 720x576 (i još k tome pikseli nisu kvadrati, nego pravokutnici).

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice