ima to opcija u GP, i meni kod kuče u mom labu radi ali tamo nikako ne želi instalirati .. ali mene više zanima kako sve acce dodati u restrikciju...
Ma ok je što se tiče restrikcija, mene jedino miči što ne mogu instalirati ništa stavio sam chrome u jednu mapu i tu mapu podjelio no i dalje ne želi instalirati prilikom logiranja korisnika a podešeno je da instalira prilikom logiranja.
.. ovo ču iznad več nekako riješiti jer mislim da mi dijeljenje ne radi kako treba ...
Prije bih rekao da se stvar ne instalira jer korisnici nemaju dovoljna prava. Ako si koristio logon skriptu za instalaciju, ta se skripta izvršava pod pravima korisnika. Koji su limited korisnici. Valjda. Trebali bi biti. Samim time, korisnici ne mogu instalirati aplikaciju. Možeš pokušati tako da makneš logon skriptu i koristiš software deployment u group policyu i tako deployaš .msi paket.
i muči me to što objasniš ja imam kreiranje korisnike u OU ali kako da njih dodam sve u GP ?? jer sam probo pa mogu jednog po jednog.. može niki detaljniji način za to.. ovo ču iznad več nekako riješiti jer mislim da mi dijeljenje ne radi kako treba ...
Ne kužim di je problem. Kreiraš grupu i u nju dodaš korisnike. GPO filtriraš tako da sesamo primjenjuje na tu grupu.
Za sve stvari (sharing, permissions, gpo filtering) koristiš grupe. Nikada, ali nikada pojedinačne korisnike. Inače dobiješ potpuni kaos koji nemreš administrirati.
Ih, odavno nisam bio u ovoj temi iako sam je ja u stvari i započeo jer sam malo zapeo sa vremenom. Imam na poslu nekih "tumbanja" radnih mjesta, trebao bih dobiti unaprjeđenje.... :)...... radim nešto i privatno, tako da sam Windows server 2008 i polaganje u Logosoftu ostavio malo po strani, što ne znači da neču opet nastaviti ovdje zapitkivati.... Drago mi je da su se priključili i ostali koje muči ova problematika i što če ova tema postati "baza znanja" gdje če se moči pročitati dosta toga u vezi win serv.....
Pozdrav najboljoj ekipi i javljam se uskoro.....
Pozdrav,
da ne otvaram novu temu, pitati ću ovdje.
Ovako, zainteresirao me Windows Server, i Server OS-ovi općenito, i želio bih se malo pozabaviti njima.
Skinuo sam sa DreamSparka Windows 2008 R2 Standard, i imam .iso sliku Microsoft Windows Hyper-V Server 2008.
Instalirao sam Windows Server 2008 R2, aktivirao ga, i probao dodati rolu za Hyper-V.
Eh da, gdje mogu pronaći korisnu literaturu za administraciju Windows 2008 R2 Servera.
Unaprijed hvala!
Pozdrav,
da ne otvaram novu temu, pitati ću ovdje.
Ovako, zainteresirao me Windows Server, i Server OS-ovi općenito, i želio bih se malo pozabaviti njima.
Skinuo sam sa DreamSparka Windows 2008 R2 Standard, i imam .iso sliku Microsoft Windows Hyper-V Server 2008.
Instalirao sam Windows Server 2008 R2, aktivirao ga, i probao dodati rolu za Hyper-V.
Pošto sam početnik, šta sad, da li posebno trebam instalirati Hyper-V, i gdje mogu pronaći .vhd od Windowsa.
Eh da, gdje mogu pronaći korisnu literaturu za administraciju Windows 2008 R2 Servera.
Unaprijed hvala!
Hyper-V digneš u add role, međutim ako nemaš odgovarajući procesor zaboravi. Evo ti knjiga, ali prođi mrežnu infrastrukturu da si olakšaš posao.
Hvala, dodao sam rolu, no što sad, gdje mogu naći .vhd Winse?
da li zelis skinuti vhd file sa vec instaliranim windowsima? Zasto ne kreiras novu masinu i instaliras windowse?
Hvala, dodao sam rolu, no što sad, gdje mogu naći .vhd Winse?
Kao što ti je reko Alesandro, nemaš razloga skidati, stvori ga i unesi iso format u u hyper-v i instaliraj windows 7. Nesječam se napamet koraka, ne radim na hyper-v :S
evo ti neke početne upute:
http://www.bug.hr/forum/topic/administriranje-it-sustava/tut-ws2008r2-hyper-v-izrada-vlastitog-laba/125547.aspx
E upravo mi je to trebalo, svaka čast, odlično urađen tutorijal, zašto nije sticky?, svejedno, hvala!
Radim vježbu sa dvije virtualne mašine, a nazvao sam ih SERVER I KLIJENT. Sve sam povezao i sve radi. Kroz run-cmd-ipconfig provjerio IP adrese oba racunara pa pingao i vide se obostrano. Ukljucio sam Network Discovery na oba racunara. U pitanju su OS Windows Server 2008.
Na SERVER-u sam podigao ROLE ADDS I DHCP Server. Na SERVER-u u Active Directory Users and Computer sam napravio domen contoso.com i u njemu kreirao novi racunar kome sam dao ime KLIJENT. Onda sam sa KLIJENT racunara sa nalogom Domenskog Administratora dodao KLIJENT-a u WORGROUP, pa u domenu contoso.com. Sve proslo O.K.... SERVER je isto dodat na contoso.com i on je DOMAIN CONTROLLER.
1. Sada bih htio da postignem ovo. Hocu da racunar KLIJENT nema izlaz na Internet, a damoze da dobije Internet ako se u mreznu karticu KLIJENT racunara upise odredjena IP adresa i default Gateway.
To se radi na SERVER racunaru preko DHCP role, napravi se scope, opseg IP adresa koje imaju pristup Internetu... Samo kako ide tacno procedura, korak po korak...?
Ovo bih htio znati uraditi, pa kad zavrsim, pitam Vas dalje, ako smijem?
Pozdrav i hvala u naprijed na bilo kakvom odgovoru.
To ti je sve objasnio cekpi u svom tutorialu.
Stisni mu hvala.
poz
To ti je sve objasnio cekpi u svom tutorialu.
http://www.bug.hr/forum/topic/administriranje-it-sustava/tut-ws2008r2-hyper-v-izrada-vlastitog-laba/125547.aspx
Stisni mu hvala.
poz
Ma stisnuo sam hvala i stisnuću opet... HVala svim Bugovcima do neba. Najolji ste.
I kako se krece kroz ove prozore ovog "Microsoft Virtual PC 2007 SP1".... Zar svaki put moram kliknuti Ctrl>Alt>Delete da bi mi se otvorio Task Manager, pa kliknuti na Cancel, da bih na kraju jedva oslobodio kursor misa iz jedne virtualke i presao u drugu? I svaki put tako.... Postoji li laksi nacin, kao sto je u Vmware jednostavnim klikom na Ctrl>Alt kursor misa bio slobodan?
http://windows.microsoft.com/en-US/windows-vista/Virtual-PC-2007-Run-multiple-operating-systems-without-multibooting
http://www.kombitz.com/2007/02/21/virtual-pc-2007-note/
vm additions si instalirao?
Ma nisam.
Instalirao sam ovaj alat sa linka iz tutorijala koji si pisao, tacnije sa ovog linka: http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?id=24439
A do mene je bilo, ebi ga ...
AltGr>Del mijenja Ctrl>Alt>Del
Ald>D Da se izađe kursorom sa Virtualne mašine
Sve ljudi napravili i napisali, a ja ćorav pored četvere oči ... hehehe
Ali nije bitno sad. Vazno je da sam ovaj tvoj tutorijal uspio isprobati na virtualkama kod mene.... Hvala ti jos jednom!
Mogu li biti dosadan i pitati, na koji nacin sada kada sam uradio ovaj tutorijal, da ograničim svim Internet korisnicima koji su na domeni....
Znači htio bih sada da Internet bude dostupan samo onima koji na svom racunaru u mreznoj kartici ukucaju IP adresu i default gateway, a kada im stoji dinamicka IP adresa da nemaju Internet, ali imaju LAN, vezu medjusobno..... Ili je to vec tako .... ... Moram dodati jos jednog klijenta, jednu virtualku pa da probam ... pa se javim ako mogu sa jos pitanja ?
Jedno pitanje. al nije virtualka nego se dešava u jednoj poslovnoj mreži...
U toj mreži je nakačen jedan fizički server (Windows Server 2003) na kom se nalazi File server, DNS i DHCP. Ja bih trebao u rek ormaru provjeriti koji mi je UTP kabl koji brikuje sa portova u switch, od Windows Servera 2003.
Da bih provjerio moram isključiti kabl i pingati, ali neznam koji ću scenario izazvati ako na ovaj način prekinem konekciju severa sa ostatkom mreže? Predpostavaljam da ovo moram raditi kada ne bude ni jedan korisnik na mreži i da onda ne bi trebalo biti nekih komplikacija?
Bitna mi je informacija, da je dobijem od nekoga ko ima iskustva sa ovim... Možda je nekome i gupo pitanje, no meni je veoma bitno.
Hvala unaprijed na svim odgovorima.
U toj mreži je nakačen jedan fizički server (Windows Server 2003) na kom se nalazi File server, DNS i DHCP. Ja bih trebao u rek ormaru provjeriti koji mi je UTP kabl koji brikuje sa portova u switch, od Windows Servera 2003.
Da bih provjerio moram isključiti kabl i pingati, ali neznam koji ću scenario izazvati ako na ovaj način prekinem konekciju severa sa ostatkom mreže? Predpostavaljam da ovo moram raditi kada ne bude ni jedan korisnik na mreži i da onda ne bi trebalo biti nekih komplikacija?
Bitna mi je informacija, da je dobijem od nekoga ko ima iskustva sa ovim... Možda je nekome i gupo pitanje, no meni je veoma bitno.
Zar nije lakše nekoga zamoliti da stane kod switcha i ti iskljucis on ti kaze koja lampica se ugasila i amen. ccc
Zar nije lakše nekoga zamoliti da stane kod switcha i ti iskljucis on ti kaze koja lampica se ugasila i amen. ccc
Da, ali situacija je specifična. Recimo da mi iz određenog razloga nije omogučen pristup serveru i ne smijem ga ugasiti. Mogu samo na rek ormaru raditi, a trebam znati koji je UTP kabl koji veže server iz porta na switch. Ja već prepostavljam (znam) koji je ali hoču da provjerim i budem siguran. Znam ime i IP adresu servera. Kada ga pingam sa bilo kog računara u mreži vidim ga. Bilo bi dovoljno da na kratko prekinem konekciju na portu u rek ormaru i da pingam sa bilo kog računara server da i na taj način potvrdim da je to to.
Interesuje me scenario koji mogu izazvati sa ovim ukoliko to budem radio dok korisnici rade na mreži?
Ili iza 18:00h kada nema niko da radi na mreži?
Napominjem da je to file server, DNS i DHCP.
ako ti nitko za vrijeme tvojih radova nema zahtjeve prema serveru (rezolucija imena ili traženje datoteke na fs-u) tada nitko neće ni primjetit s druge strane zna se zašto se takvi radovi rade nakon radnog vremena
ps-jel to glupi switch?
Ako je "glupi switch" onda spoji laptop direktno na switch, otvori "cmd" i pokreni naredbu: "ping tvoj_server -t" (-t parematar znači da će se ping izvršavati dok ga ne prekineš sa Control-C).
U manje od minute sa isključivanjem pojedinih portova na switch-u ćeš zaključiti gdje je server.
Znam da je banalno ali eto.
Postoje i druga metoda ako imaš pristup serveru preko remote konzole, VNC-a i slično.
Na switch-u su obično različite ledice za brzinu konekcije (10, 100, 1000 Mbit).
Uslov je također da možeš kroz driver mjenjat brzinu dotične kartice.
Odeš na properti od mrežne kartice i promjeniš brzinu recimo sa 1000 na 100 Mbit (ili neku drugu kombinaciju).
Konekcija sa serverom će se načas prekiniti ali će se i sama automatski uspostaviti kad se promjeni brzina.
Tvoje je da pogledaš na switchu na kojem se portu promjenila boja ledice.
Ovo je malo riskantnije ako nemaš fizički pristup serveru, ali izvedivo.
Naravno sve ovo nakon radnog vremena.
ako ti nitko za vrijeme tvojih radova nema zahtjeve prema serveru (rezolucija imena ili traženje datoteke na fs-u) tada nitko neće ni primjetit s druge strane zna se zašto se takvi radovi rade nakon radnog vremena
ps-jel to glupi switch?
Pa da, ima samo osnovnu funkciju switcha. (...Uz put, neki link ili ukratko tekstualno objašnjenje razlike između glupog i pametnog switcha, pametni ima grafički interface i neke dodatne funcije ili... i koje dodatne funkcije?). Hvala.
Ako je "glupi switch" onda spoji laptop direktno na switch, otvori "cmd" i pokreni naredbu: "ping tvoj_server -t" (-t parematar znači da će se ping izvršavati dok ga ne prekineš sa Control-C).
U manje od minute sa isključivanjem pojedinih portova na switch-u ćeš zaključiti gdje je server.
Znam da je banalno ali eto.
Da, ovo jeste rješenje i htio sam uraditi ovako, ali me interesuje ako budem ovo radio iza radnog vremena, kada niko od korisnika ne bude na mreži, ne bi trebalo biti problema?
Pa da, ima samo osnovnu funkciju switcha. (...Uz put, neki link ili ukratko tekstualno objašnjenje razlike između glupog i pametnog switcha, pametni ima grafički interface i neke dodatne funcije ili... i koje dodatne funkcije?). Hvala.
Ideja iza pitanja je u tome da: ako switch ima neku dijagnostiku do koje se može doći, možda bi mogao doći do MAC tablice i prema tome skužiti na kojem portu ti je server. O kojem se modelu uopće radi?
Ideja iza pitanja je u tome da: ako switch ima neku dijagnostiku do koje se može doći, možda bi mogao doći do MAC tablice i prema tome skužiti na kojem portu ti je server. O kojem se modelu uopće radi?
- (petak, zar nije..) još jednostavnije, ako je switch tad ima logiku koja rasterećuje portove, MAC-tablica.... pinganje i gledanje lampica je dovoljno jer će blinkati samo aktivna linija (jer kaže da su ostali korisnici ugašeni ili ne koriste računala, ako su ugašeni, ugašena lampica, ako se samo ne koriste, tad lampica ne blinka). Ako je glupi switch (hub) tad mora ručno.
btw, neobično da netko ima pristup ormariću, ne i serveru. Još neobičnije da ne postoje oznake, dokumentacija... ali ima i neobičnijih stvari u našoj zemlji meda i mlijeka (bez meda)....
- (petak, zar nije..) još jednostavnije, ako je switch tad ima logiku koja rasterećuje portove, MAC-tablica.... pinganje i gledanje lampica je dovoljno jer će blinkati samo aktivna linija (jer kaže da su ostali korisnici ugašeni ili ne koriste računala, ako su ugašeni, ugašena lampica, ako se samo ne koriste, tad lampica ne blinka). Ako je glupi switch (hub) tad mora ručno.
btw, neobično da netko ima pristup ormariću, ne i serveru. Još neobičnije da ne postoje oznake, dokumentacija... ali ima i neobičnijih stvari u našoj zemlji meda i mlijeka (bez meda)....
Pod pretpostavkom da su ugašeni, da... Ali ako nisu, može očekivati razno-raznog mrežnog prometa i nećeš baš moći razlikovati ping. :) Doduše, tome se donekle može doskočiti - neka pusti neku datoteku od parsto MB na server sa svojeg kompa - 2 lampice bi trebale početi brže blinkati (ako switch ima takvu indikaciju prometa, to je sve sad upitno jelte...).
Osim toga ne pada mi neka pametnija ideja ako je riječ o unmanaged switchu. :|
Znam da sve izgleda neobicno. Mislio da ne trebam ispricati citavu pricu o sebi da bih dobio odgovor, ali da bih zadovoljio radoznalost i razbio zabludu i sumnju reci cu da nemam pristup serveru jer je u pitanju institucija koja ima sistemske, domenske, lokalne.... administratore. Svako od ovih administratora ima odredjene dozvole. E sad, sever se nalazi u server sobi i fizicki je prisutan u zgradi gdje radim, mogu mu prici, ali nemam mogucnost logovanja.... Ne bih pisao vise o tome, jer mislim da nema potrebe.
Od nedavno sam na ovom radnom mjestu i htio sam upoznati mrezu, snimiti rek ormar i sloziti sve lijepo, ono sto se tice mog posla. Propratio sam sve korisnike, ali ovaj dio oko servera mi je delikatan pa sam htio dobiti odgovor koliko moze ili ne moze da se zakomplikuje situacija i kakav scenario mogu izazvati, ako iskljucim server. Nekom ce ovo pitanje izgledati smijesno jer poznaje gradivo, ali meni je veoma bitan odgovor.
Eto, nadam se da sam rekao dovoljno. :) Hvala svima na odgovorima.
Znam da sve izgleda neobicno. Mislio da ne trebam ispricati citavu pricu o sebi da bih dobio odgovor, ali da bih zadovoljio radoznalost i razbio zabludu i sumnju reci cu da nemam pristup serveru jer je u pitanju institucija koja ima sistemske, domenske, lokalne.... administratore. Svako od ovih administratora ima odredjene dozvole. E sad, sever se nalazi u server sobi i fizicki je prisutan u zgradi gdje radim, mogu mu prici, ali nemam mogucnost logovanja.... Ne bih pisao vise o tome, jer mislim da nema potrebe.
Od nedavno sam na ovom radnom mjestu i htio sam upoznati mrezu, snimiti rek ormar i sloziti sve lijepo, ono sto se tice mog posla. Propratio sam sve korisnike, ali ovaj dio oko servera mi je delikatan pa sam htio dobiti odgovor koliko moze ili ne moze da se zakomplikuje situacija i kakav scenario mogu izazvati, ako iskljucim server. Nekom ce ovo pitanje izgledati smijesno jer poznaje gradivo, ali meni je veoma bitan odgovor.
Eto, nadam se da sam rekao dovoljno. :) Hvala svima na odgovorima.
Ako je situacija takva, to moraš raditi isključivo uz suradnju drugih admina ili fizičkim praćenjem svakog kabela zasebno, ako nemaš kvalitetnijih opcija (praćenje MAC adresa i slično).
Ovo s konfiguracijom mreže na serveru, čupanjem portova i slično nemoj raditi.
Hvala!
Problem riješen.
Bilo bi dobro da napišeš kako je problem riješen da i ostali sudionici možda mogu naučiti iz tvog iskustva.
Naravno ako smiješ pričati o tome tj. ne kršiš neke zabrane u firmi.