Windows Server 2008

poruka: 188
|
čitano: 98.368
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Windows Server 2008

Hvala Vam ljudi. Ja bih volio da mi pomognete sada da napravim da se vide moj Operativni sistem Windos Server 2008 R2 i dvije virtualne mašine Windows 7?

1.Windows Server 2008 R2 64 bit je glavni operativni - računar se zove winserv1

2.Windows 7 Ultimate 32 bit  je  VM dignuta kroz VMware  player - računar se zove  windows7-cl1

3.Windows 7 Home Basic 32 bit  je  VM dignuta kroz VMware  player - računar se zove  windows7-cl2

Šta da uradim  da se ove tri mašine vide?

NAPOMENA: (Windows Server 2008 R2 x64  je testna verzija (180 dana), sa Hyper-V tehnologijom koja ne radi na mom procesoru, zato sam alternativno skinuo i koristim VMware  player.)

Skidam ovaj Windows Server 2008 32 bit. Kada ga skinem podiču i njega dva puta kao dvije virtualne mašine kroz   VMware  player. (AKO USPIJEM).

Može li sada savjet kako dalje? Da li treba Virtualne Mašine dodavati na domenu? Prije toga trebao bih napraviti forest u AD-u. Ali bih prije toga trebao instalirati neke ROLE? Koje prvo? Šta prvo treba instalirati na OS Windows Server 2008 R2, JER JE ON SADA INICIJALNO PRAZAN, NI JEDNA rola NIJE INSTALIRANA?

Vidio sam i da u VMwarePlayeru mogu podesiti mrežu NAT, bRIDGET, hOST oNLINE ....

Najednostavnije, potrebno je da me neko uvede u priču. Šta sada prvo da uradim?

Hvala unaprijed svima. Znam da će mi kasnije ova pitanja biti smiješna, kao sada Vama, ali moram pitati da bi znao....

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.11.2011 13:55 (dachoxl).
13 godina
neaktivan

Evo da ne bude da sve Vas pitam. Našao sam neke video tutorijale pa predpostavljam da su ovo prvi koraci.

1.Potrebno je da instaliram, (u mom slučaju zbog nepodržavanja 64 bit procesora) umjesto Windows Server 2008 R2 x64, ja trebam podići Windows Server 2008 x86 kao Virtualnu Mašinu i da je postavim kao HOST. Tu je You Tube tutorijal:

2. Potrebno je instalirati AD Domain Services ROLU unutar te VM...

Tu je You Tube tutorijal:

I da uspostavim DOMENU I Forest

3. Ove dvije VM Win7 trebam dodati na DOMENU....

Jesam li blizu rješenja?

Čekam da se DOWNLOADUJE Win Serv 2008 32 bitni pa se raspitujem ...

16 godina
dachoxl kaže...

..3. Ove dvije VM Win7 trebam dodati na DOMENU....

Jesam li blizu rješenja?

..

- samo jedan (od dviju sedmica) ćeš uspjeti spojiti na DS. (pogodi zašto).

- YT filmići nisu poželjan način učenja (još gore je copy-paste), sve je pred tobom (na ekranu), ako ti neki pojam nije jasan (ili njegove opcije) postoji izvrstan help kao i google. Tad si korak bliže rješenju.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
Windows Server 2008

Malo upadam u temu ali nadam se da osnivac nece zamjeriti posto ce i njemu info dobro doci vjerovatno..

Imam dva racunala u jednoj organizacijskoj jedinici, xp i win7, trebao bih odrediti da mi se jedan user moze logirati samo na jedan stroj , drugi user na drugi,a meni se mogu oba usera na oba racunala logirati. Gdje da to odredim u atributima od usera, gledam u panel a cini mi se da vise ne vidim nista.:/

0 0 hvala 0
16 godina
Mrcina985 kaže...

..Gdje da to odredim u atributima od usera,..

-local user? (jer nevjerujem da je DS za dva računala)

-Ako je user (name-pass) definiran on se može logirati, može ga se disableati. Vjerojatno je user (s drugog računala) kreiran zbog shareovanja. Ako se obriše user, tad share mora ići s user-pass postojećeg usera.

Malo je nejasno zašto bi se to trebalo razvojiti. tj dovoljno je usere proglasiti 'običnim' ne 'admin' i zabraniti im sve (što se već želi zabraniti..). Admin uvjek može sve, običan user samo ono što admin dozvoli.

13 godina
neaktivan
ihush kaže...
dachoxl kaže...

..3. Ove dvije VM Win7 trebam dodati na DOMENU....

Jesam li blizu rješenja?

..

- samo jedan (od dviju sedmica) ćeš uspjeti spojiti na DS. (pogodi zašto).

Pokušavam da skontam što, ali mi ne ide od ruke... Možda kada instaliram Win Serv 2008 x86 i pokušam, vidim da nemože pokušam nači rješenje. Ali bi mi svakako bilo lakše kada bi odgovor dobio ovdje? :)

A što se tiče učenja, imam knjige:"6419B Configuring, Managing and Maintaining Windows Server 2008-based Servers" Volume 1 koja je na engleskom jeziku i "6419A Configuring, Managing and Maintaining Windows Server 2008-based Servers" Volume 2 takođe na engleskom koja je u stvari pomočna knjiga sa vježbama i ispit će biti iz ove knjige. Imam i knjigu Windows Server 2003 na našem jeziku. Knjiga je đpširna na 1600 stranica, pisana riječnikom čovjeka koji je Win Serv 2003 sažvakao skroz do srži.... Trenutno nju čitam i do sada mi se sviđa... Imam nekih elektronskih materijala, tipa PDF I IMAM VAS ŠTO MI JE NAJBITNIJE....

Potrebno mi je samo malo podstreka i da mi krene. A ispit mogu prijaviti do jula mjeseca, jer imam besplatni vaučer za polaganje za diplomu iz Microsofta....

Spora mi ova konekcija i sporo ide ovaj DOWNLOAD Win Serv 2008 x86 ....

www.webmarketing-design.com | www.istocnosarajevo.net
16 godina
dachoxl kaže...
..

- samo jedan (od dviju sedmica) ćeš uspjeti spojiti na DS. (pogodi zašto).

Pokušavam da skontam što, ali mi ne ide od ruke... ..

- Home verzije nemaju mogućnost spajanja na domenu (zato postoji skuplji Pro).

- u 2008 postavljanje DS i ostalih servisa je toliko dobro riješeno (pojednostavljeno) da admin mora samo znati točne podatke (domain name,  forest..). Nije potrebna knjiga jer je sve interno objašnjeno. Klikaj, probaj, najvažnije čitaj (s razumijevnjem) s ekrana i rješenje je tu. Šansa da iz drugog-trećeg pokušaja podigneš ispravan-funkcionalan DS je 95%. (iz prvog pokušaja je 50%).

Literatura zna biti kvalitetna, ali i nepotrebno mistificirana, to je kao teoretiziranje o vožnji bicikla.. sjedni i vrti pedale. Naravno, podrazumijeva se da znaš osnovne stvari o mreži, windowsima itd..

Knjige mogu biti korisne onima koji već znaju tematiku (kao kuharski recept i iskusan kuhar). Početnicima je daleko lakše shvatiti 'u živo' nego sadržaj knjige.

Kad digneš DS, možeš pokušati spojiti klijenta na server.. tad ćeš vidjeti da moraš biti admin, da si zaboravio podesiti GPO, itd.. obično iz par pokušaja sve posložiš, tj kad počneš razumijevati funkcioniranje servera. (knjige su obično od 500str, ovo je efikasnije, kao i technet).

13 godina
neaktivan

Thanx IHUSH!!!

Čekam još DOWNLOAD Win Serv 2008 x86 .... i igram se .... U Operativnom Sistemu Windows Server 2008 R2 x64 (a njega neču puno da diram nego ču raditi u virtualnom Windows Server 2008 x86) otvorio sam mrežni adapter i u IpV4 sam postavio statičnu IP adresu 10.10.10.1, a onda sam PINGAO sa ovih virtualnih Win 7 i ustanovio da ga ove virtualke vide.... Pokušao sam PINGAT   i ime servera WINSERV1 i dobio opet odgovor da je sever vidljiv virtualkama. Međutim kada pokušam pingat virtualke sa OS Win Serv 2008 R2 javi mi da ih ne vidi..... Virtualke nemaju podešenu IP adresu nego im je adresa dinamična.... Ovo nije pitanje, nego konstatacija, pa možda neko može da mi predloži nešto da pokušam više.....

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.11.2011 20:29 (dachoxl).
15 godina
neaktivan
Windows Server 2008

kaj ti je za network location stavljeno? provijeri firewall

kod mene normalno radi.....
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Mrcina985 kaže...

Malo upadam u temu ali nadam se da osnivac nece zamjeriti posto ce i njemu info dobro doci vjerovatno..

Imam dva racunala u jednoj organizacijskoj jedinici, xp i win7, trebao bih odrediti da mi se jedan user moze logirati samo na jedan stroj , drugi user na drugi,a meni se mogu oba usera na oba racunala logirati. Gdje da to odredim u atributima od usera, gledam u panel a cini mi se da vise ne vidim nista.:/

Odeš na properties usera i nađi "Log on to" ili tako nešto, nemam sad uvid u opcije.

Tamo izaberi na koje računalo se dotični user može logirati.

Super Secret Secret Squirrel
13 godina
neaktivan
cekpi kaže...

kaj ti je za network location stavljeno? provijeri firewall

Firewall sam pogasio na svim VM i na serveru kao i na novom Windows Server 2008 x86 koga sam konačno podigao kao Virtualnu mašinu i stvavio ga kao host-only, a ostale Virtualne Mašine sam stavio kao NAT (OVO SVE JE PODEŠENO U WMvare Playeru).....

Instalirao sam Dakle Windows Server 2008 x86 kao VM. Podigao sam na njemu Active Directory Domain Service po ovom video tutorijalu:

Sve je prošlo kao i u ovom tutorijalu. Poslije sam otvorio kroz Start>Administrative Tools> Active Directory Users and Computers   i dodao novi računar kome sam dao ime kako mi se zove i ova virtualna mašina. Napravio sam i grupu kojoj sam dodao ovaj računar.

Kada sam pokušao u Win 7 da dodam taj računar na domenu contoso.com (tako sam dao ime domeni kad sam instalirao Active Directory Domain Service ) javi mi ovu grešku kao na slici.

Šta sam trebao još uraditi?

17 godina
Windows Server 2008

Moraš staviti pod DNS na klijentima IP adresu servera pošto će ti on radit name resolving za domenu.

3 0 hvala 1
16 godina

- pogledaj što kaže dcdiag.

Vjerojatno DC problem s resolvanjem (btw zašto IP 10.10.x.x..), provjeri FQDN, nslookup, navikni se na ipconfig naredbe kao /all i /flushdns...

- može biti i problema s IPv6, možda ga isključiti ili koristiti localhost ::1 umjesto 127.0.0.1 itd..

- zapravo uopće nije važno što ne radi, nego sad kontolom (aliati-naredbe) tražiš grešku i rješenje. Ponekad je samo odspojen mrežni kabel, ponekad pogrešan IP, to sad trebaš otkriti.

15 godina
neaktivan
Windows Server 2008

Može ovako teoretsko pitanje?

{#}

Pametno ili ne uključiti automatski update s automatskim updateom driver za hardware na WS2K8 R2serveru?

[volim Google Android] - Budući Microsoftov Bill Gates...ili Applov Steve Jobs!
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 0:50 (Zvjerkan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Zvjerkan kaže...

{#}

Pametno ili ne uključiti automatski update s automatskim updateom driver za hardware na WS2K8 R2serveru?

-jednako teoretski, odgovori:

a) -da (generalno pravilo da su updateovi 'bogomdana blagodat', neophodni itd..) - nategnuto, ali teško je naći argument protiv.

b) -ne (jer server, složiš, radi.) - to je jedini argument za red iznad.

c) možda... -slavenska trilogija, kao i prva dva reda, neminovno daju i treće rješenje koji je njihova suma. (ali besmisleno, zar ne).

-to svaki kuhar admin zna za sebe. :)

15 godina
neaktivan
ihush kaže...
Zvjerkan kaže...

{#}

-jednako teoretski, odgovori:

a) -da (generalno pravilo da su updateovi 'bogomdana blagodat', neophodni itd..) - nategnuto, ali teško je naći argument protiv.

b) -ne (jer server, složiš, radi.) - to je jedini argument za red iznad.

c) možda... -slavenska trilogija, kao i prva dva reda, neminovno daju i treće rješenje koji je njihova suma. (ali besmisleno, zar ne).

-to svaki kuhar admin zna za sebe. :)

a onda ču ja probati na dva servera koja radim teoriju a),,,, nemam što izgubit...{#}

15 godina
neaktivan
dachoxl kaže...

Firewall sam pogasio na svim VM i na serveru kao i na novom Windows Server 2008 x86 koga sam konačno podigao kao Virtualnu mašinu i stvavio ga kao host-only, a ostale Virtualne Mašine sam stavio kao NAT (OVO SVE JE PODEŠENO U WMvare Playeru).....

Šta sam trebao još uraditi?

napravit ipconfig na svim virtualkama i postat rezultat

Zvjerkan kaže...

{#}

Naravno, preporučljivo i gotovo obavezno

kod mene normalno radi.....
17 godina
neaktivan
Zvjerkan kaže...

ne ne ne, ovako, klijenti dobiju s DHCP-a na serveru ip adresu u rasponu od 192.168.200.5 do 192.168.200.55 i dobiju masku 255.255.255.192.

a kad upišem u cmd ipconfig dobije se 

da je ip adresa 1. klijenta 192.168.200.5 

subnet mask 255.255.255.0 

DG: nema ništ

dns 192.168.200.62

otvoriš IE i probam otič na goole a-a, na bilo što a-a, a kad sam pingo 8.8.8.8 nije prolazilo...

ispričavam se ako nešto ne pišem ok, al ja to sve još učim, dosta sam učio preko tutoriala s youtuba i skinu ot treinsignala i radio redom... ali nat nisam uspio... 

Meni je sve to jako zanimljivo i smatram korisnim! I želim to naučiti... 

Zvjerkan radiš osnovne pogreške

Uvijek koristi DHCP kad god možeš, ako već neki stroj mora imati stalni IP i to se preko DHCP-a da srediti

Vodi računa da upališ resolving DNS bez toga nema surfanja (osim po IP. adresama)

BTW, jeste li to na T.com DNS-u?

ja inače imam problema sa T-com dns-om, svako malo nešto zapinje, pa moj ti je savjet da osim osnovna dva DNS-a za resolving dodaš još nekoliko drugih

svim klijentima stavi da automatski povlače podatke sa DHCP-a uključujući default gateway.

13 godina
neaktivan
ihush kaže...

- pogledaj što kaže dcdiag.

Vjerojatno DC problem s resolvanjem (btw zašto IP 10.10.x.x..), provjeri FQDN, nslookup, navikni se na ipconfig naredbe kao  /all i  /flushdns...

- može biti i problema s IPv6, možda ga isključiti ili koristiti localhost ::1 umjesto 127.0.0.1 itd..

- zapravo uopće nije važno što ne radi, nego sad kontolom (aliati-naredbe) tražiš grešku i rješenje. Ponekad je samo odspojen mrežni kabel, ponekad pogrešan IP, to sad trebaš otkriti.

Kao i što ste rekli, Win 7 Virtualna mašina nije vidjela DNS server... Kada sam u mrežni adapter Win 7 na mjestu DNS-a upisao IP servera sve je proradilo. Ugasio sam IPV6 protocol na mašini. Uspio sam dodati Win 7 na domenu, na severu napraviti još tri usera sa kojim sam se ulogovao na Win 7 Ultimate. Persimisije su automatki podešene i ovi korisnici su ograničeni na računarima jer su u grupi user....

Kao što ste i rekli Win 7 Home Basic nisam uspio dodati na domenu i sada dizem jos jedan Windows 7 Ultimate.

Šta dalje!? Da instaliram DHCP ili da se malo poigram sa DNS-om i Konfiguracijom DNS Zona....!?

Ovdje imam 14 modula i 55 labova koje sam preveo iz ove knjige na engleskog. Pa možda mogu nekom poslužiti, zato ču ih ovdje zalijepiti. Možda da radim po njima, najbolje je?

1. Pregled Windows Servera 2008 i upravljanje njegovim okruženjem 1.1 Razumijevanje Windows Server 2008 okruženja
1.2 Pregled Windows Server 2008 (Roles & Features) Uloga i Funkcija
1.3 Windows Server 2008 administratorski alati
1.4 Upravljanje operativnim sistemom Windows Server 2008
2. Upravljanje Windows Server 2008 infrastrukturnim Ulogama (Rolama) 2.5 Razumijevanje IPv6 adresiranja
2.6 Pregled DNS Server (Rola) Uloga
2.7 Konfiguracija DNS Zona
Vježba: Instalacija i konfiguracija DNS Serverskih (Rola) Uloga
2.8 Pregled DHCP Server (Rola) Uloga
2.9 Konfiguracija DHCP (Scopes) Polja i opcija
Vježba: Instalacija i konfiguracija DHCP Serverskih (Rola) Uloga
3. Konfiguracija pristupa fajl servisima 3.10 Pregled pristupa kontrola
3.11 Upravljanje NTFS fajl i folder dozvolama
3.12 Upravljanje dozvolama dijeljenjih resursa
3.13 Određivanje efikasnih dozvola
Vježba: Upravljanje pristupa fajl servisima
4. Konfiguracija i upravljanje Distribucijom Fajl Sistema (DFS) 4.14 Pregled distribucije fajl sistema (DFS)
4.15 Konfiguracija DFS NameSpaces Imenskih Prostora
4.16 Konfiguracija DFS replikacija - kopija
Vježba: Instalacija i konfiguracija distribucije fajl sistema
5. Upravljanje fajl resursima koristeči File Server Resurse Manager (FSRM) 5.17 Pregled File Server Resurse Manager (FSRM)
5.18 Konfiguracija kvota za upravljanje
Vježba: Instalacija (FSRM) i primjena kvota za upravljanje
5.19 Primjena provjere fajlova
5.20 Upravljanje skladištenjem izvještaja
Vježba: Konfiguracija provjere fajlova i skladištenje izvještaja
6. Konfiguracija i sigurnost pristupa na daljinu Virtual Private Network (VPN) 6.21 Konfiguracija Virtualne Privatne Mrežne Konekcije (VPN)
6.22 Primjena mrežnih polisa
Vježba: Primjena (VPN)
6.23 Integracija (NAP) Network Access Protection Mrežnog Pristupa Zaštite sa (VPN) Virtual Private Network Virtualnom Privatnom Mrežom
6.24 Konfiguracija (VPN) koristeći (NAP)
Vježba: Primjena (NAP-a) sa (VPN) rješenjem daljinskog pristupa
6.25 Pregled i direktan pristup
7. Upravljem Aktivnim Direktorijem Domenskim Servisom (ADDS) 7.26 Pregled infrastrukture Aktivnog Direktorija (AD)
7.27 Rad sa (AD) administratorskim alatima
7.28 Upravljanje korisničkim računima
7.29 Upravljanje računarskim računima
Vježba: Kreiranje i upravljanje korisničkim i računarskim računima
7.30 Upravljanje grupama
7.31 Koriščenje upita za lociranje objekata u (ADDS-u)
Vježba: Upravljanje grupama i lokacija objekata u (ADDS-u)
8. Konfigurisanje Aktivnog Direktorija (AD) objekt administracije domen povjerenja 8.32 Konfiguracija (AD) objekt administracije
Vježba: Konfigurisanje (AD) delegacija
8.33 Konfiguracija (AD) povjerenja
Vježba: Administracija međusobnog povjerenja
9. Kreiranje i upravljanje Grupnih Polisa (Group Policy) 9.34 Pregled grupnih polisa
9.35 Konfiguracija (Scope) Područja grupnih polisa
Vježba: Konfiguracija i kreiranje Group Policy Object (GPO)
9.36 Upravljanje sa (GPO)
Vježba: Konfiguracija i kreiranje Group Policy Object (GPO)
9.37 Procjena i rješavanje problema sa (GPO)
Vježba: Rješavanje problema grupnih polisa
10. Koriščenje grupnih polisa za kreiranje korisnika i postavke računara 10.38 Koriščenje grupnih polisa za preusmjeravanje foldera i skripte
Vježba: Koriščenje grupnih polisa za konfigurisanje skripti i preusmjeravanje foldera
10.39 Koriščenje administrativnih templatesa za upravljanje korisnicima i računarima
Vježba: Kofiguracija administrativnih templatesa
10.40 Primjena softvera pomoću grupnih polisa
Vježba: Primjena softvera pomoću grupnih polisa
10.41 Postavke primjene grupnih polisa
Vježba: Postavke primjene grupnih polisa
11. Primjena sigurnosnih postavki kroz grupne polise 11.42 Pregled sigurnosni postavki
11.43 Primjena (Fine-Ground) Fine-Strukture lozinke polisa
Vježba: Sprovođenje sigurnosti koristeći grupne polise
11.44 Ograničavanje članstva u grupi i pristupa softveru
Vježba: Konfiguracija ograničavanja grupa i aplikacija konrolom polisa
12. Obezbjeđivanje efikasnog pristupa mreži za udaljene kancelarije 12.45 Pregled zahtjeva udaljenih kancelarija
12.46 Implementacija (Read-Only) Samo-čitanje Domen Konrolera
Vježba: Primjena (Read-Only) Domen Kontrolera
12.47 Implementacija keš ogranaka
Vježba: Primjena keš ogranaka
13. Pračenje i održavanje Windows Servera 2008 13.48 Planiranje pračenja zadataka
13.49 Osnovne kalkulacije servera
13.50 Tumačenje performanse brojača
13.51 Izbor odgovarajučeg alata za pračenje
Vježba: Stvaranje osnova za metriku performansi
14. Upravljanje, bekap i oporavak Windows Server 2008 14.52 Planiranje i sšrovođenje bekapa u Windows Server 2008
14.53 Planiranje i sprovođenje oporavka u Windows Server 2008
Vježba: Sprovođenje bekapa i oporavka u Windows Server 2008
14.54 Oporavak Aktivnog Direktorija
14.55 Rješavanje problema pokretanja Windows Servera 2008
Vježba: Oporavak objekata Aktivnog Direktorija

Imam još audio zapis koji sam snimao audio rekorderom dok sam slušao Logosoftov kurs (na našem jeziku) od 5 dana, pa ako nekom treba mogu podiči negdje na Net i poslati mu link za download?

To je to. Hvala Vam. Ako još nešto zapne javim Vam se. A piče uvijek imate, kad budete prolazili kroz Sarajevo... :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 13:28 (dachoxl).
16 godina
dachoxl kaže...
.. 

Kao što ste i rekli Win 7 Home Basic nisam uspio dodati na domenu i sada dizem jos jedan Windows 7 Ultimate.

Šta dalje!? Da instaliram DHCP ili da se malo poigram sa DNS-om i Konfiguracijom DNS Zona....!?

..

.. A piče uvijek imate, kad budete prolazili kroz Sarajevo... :)

- zbog resursa (disk, RAM..) praktičnije je podići XP-pro, mrežne stvari su 99% jednake.

- svakako DHCP, jer kućni router (tj dsl-modem ..) ISPa je ograničen opcijama  (inače bi on to radio, pravi uređaj je OK, ipak na serveru imaš više mogućnosti), DHCP je važan za firme koje koriste DS (zbog količine korisnika) nikad ručno podešavati IP, uvjek kroz DHCP pa i kad trebaš fixne (reservation). btw static IP je nešto drugo (od ISPa), navikni koristi različite nazive (za različite, ponekad slične stvari) da se izbjegne nesporazum.. bit će ti lakše.

- s DNSom se nemaš što igrati, može biti postavljen na dva načina, dobro-loše (rad ili ne radi ono što je potrebno) trećeg nema. samo je stvar da dobiješ rutinu (da nemoraš za svaku sitnicu tražiti po literaturi) i da se navikneš na razne OSeve terminologiju.. jer to su stvari koje se godinama ne mijenjaju, osim kozmetički (uz to što je na 2008 zbog wizarda to lakše za početnika nego na 2003..). Sve je to isto... Ali sad je vriejme (učenja) kad trebaš isprobavati..) pa samo naprijed. kad ga zbrljaviš u pravilu se kreće od početka.

-sljedeći korak ti je spajanje (routenje-NAT) par subneta, VPN.., GPO za usere.

-kao i sigurnost, standardno su šifre 'gnjavaža' ali navikni se (pomaže KeePass).

-lako za piće, samo da bude ćevapa. ;-)

15 godina
neaktivan
ihush kaže...
 Ali sad je vriejme (učenja) kad trebaš isprobavati..) pa samo naprijed. kad ga zbrljaviš u pravilu se kreće od početka.

Ma ne treba za svaku stvar kretati ispočetka - neka prvo pokuša popraviti što je zbrljao. {#} I naravno da neće uspjeti ni iz prve, ni iz druge, ni iz treće... Ali naučit će tijekom tog procesa jako puno toga. I kad konačno uništi sve do neprepoznatljivosti, tek onda krenuti ispočetka i odjednom će puno toga biti puno jasnije. {#}

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
13 godina
neaktivan
ihush kaže...

-lako za piće, samo da bude ćevapa. ;-)

Biče i ćevapi... :) Kad je več roštilj tu, ja ču uzeti svinjski vrat sa malo senfa...

Instalirao sam DNS i DHCP (odredio sam scoup od 192.168.10.10 do 192.168.10.255)... Oba računara su na domeni .... Nekako sam uradio da se ne vidi, ili da uopšte nisu ni u kakvoj grupi (WORKGROUP). Neznam koliko je to bitno? Ako jeste da ih ponovo dodam...?

Sada sam izmijenjao neke IP adrese (neznam ni što) ... Tako da sam dobio ovo:

Na Virtualnoj Mašini Windows Server 2008 ( zove se winserv7) sam u mrežnom adapteru postavio IP 192.168.10.111, SUBNET MASK: 255.255.255.0, DNS sam ostavio lokalni IP 172.0.0.1...

Evo šta sam dobio iz CMD za ovu VM:

Microsoft Windows [Version 6.0.6001]
Copyright (c) 2006 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Users\Administrator>ipconfig

Windows IP Configuration

Ethernet adapter Local Area Connection:

Connection-specific DNS Suffix . :
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::61c9:e746:bf65:188a%10
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.10.111
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . :

Tunnel adapter Local Area Connection* 8:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected

C:\Users\Administrator>ping 192.168.10.10

Pinging 192.168.10.10 with 32 bytes of data:
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.

Ping statistics for 192.168.10.10:
Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (100% loss),

C:\Users\Administrator>

Ovo sam pingao Virtualnu mašinu Windows 7 Ultimate (ime joj je windows7-cl2). U njenom mrežnom adapteru sam ostavio automatski IP, osim što sam DNS stavio IP adresu Windows Server 2008 (winserv7) jer je na njemu instaliran DNS....

Ovo su podaci koje sam dobio iz CMD  Windows 7 Ultimate (windows7-cl2):

Microsoft Windows [Version 6.1.7600]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Users\windows7>ipconfig

Windows IP Configuration

Ethernet adapter Local Area Connection:

Connection-specific DNS Suffix . : contoso.com
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::65bc:7dd2:bd04:3e63%11
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.10.10
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . :

Tunnel adapter isatap.contoso.com:

Connection-specific DNS Suffix . : contoso.com

Tunnel adapter Local Area Connection* 9:

C:\Users\windows7>ping 192.168.10.111

Pinging 192.168.10.111 with 32 bytes of data:
Reply from 192.168.10.111: bytes=32 time=1ms TTL=128
Reply from 192.168.10.111: bytes=32 time=1ms TTL=128
Reply from 192.168.10.111: bytes=32 time<1ms TTL=128
Reply from 192.168.10.111: bytes=32 time<1ms TTL=128

Ping statistics for 192.168.10.111:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 0ms, Maximum = 1ms, Average = 0ms

C:\Users\windows7>

kAKO SE VIDI, OVDJE MI JE PING PROŠAO o.k.....

Sve Virtualne mašine sam postavio na Bridge mod....

Da li sam ovo dobro u radio i ako jesam zašto server ne vidi win7 ....

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 19:56 (dachoxl).
16 godina
dachoxl kaže...
.. 

Instalirao sam DNS i DHCP (odredio sam scoup od 192.168.10.10 do 192.168.10.255)... Oba računara su na domeni .... Nekako sam uradio da se ne vidi, ili da uopšte nisu ni u kakvoj grupi (WORKGROUP). Neznam koliko je to bitno? Ako jeste da ih ponovo dodam...?

Sada sam izmijenjao neke IP adrese (neznam ni što) ... Tako da sam dobio ovo:

Na Virtualnoj Mašini Windows Server 2008 ( zove se winserv7) sam u mrežnom adapteru postavio IP 192.168.10.111, SUBNET MASK: 255.255.255.0, DNS sam ostavio lokalni IP 172.0.0.1...

..

- ime worgroup je sporedno, to određuje subnet 192.168.(WG).pc

- imaš DHCP, koristi DHCP (ne ručno). ... jer se dešavaju i greške kao 172.0.0.1 ...

-uvjek za DNS i GW na klijent računalu možeš postaviti adresu routera npr 192.168.1.1, kad imaš podignut svoj DNS onda postavljaš (kad već ne DHCPom) adresu servera i dodatno neku vanjsku-rezervnu (obično ISP ili google). GW opet može biti router, ali može i server ako želiš kontrolirati promet.

Rješavaj to sve DHCPom na DS, jer to je smisao ove vježbe. Ručno uvjek možeš utipkati adrese ali tad (kao sad) ni neznaš gdje je problem, npr pogrešan-dupli IP itd.

Za otkrivanje i otklanjanje problema, ping, tracert itd..

- uvjek pingaj redosljedom: - sebe-tj. localhost ili 127.0.0.1 ili ::1 tako vidiš dali mreža radi (npr crknuta/diseblana kartica ili driver, na VM je nepotrebno ali kao pravilo za normalna računala), server / router i na kraju google.com.

-kad se nešto dešava s DNSom /npr izmjene, mijenjao si adrese..), pomaže i /flushdns.

edit: vmware-postavke mreže se ne diraju, (nema razloga, ti ih gledaj kao fizički PC, fizičku karticu)

edit: TTL-128 za LAN je normalno 64, duži se koristi za internet..

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 20:27 (ihush).
15 godina
neaktivan
Windows Server 2008

Evo konačno Hvala svima što se tiče instalacije mreže i da radi net na klijentima 

imam DHCP na serveru

DNS i active directory, NAT,

problem je bio što nisam stavio DG u DHCP scope da je ip adresa server... 

No sad me nešto drugo moči, group policy 

postoji li neki način da dodam sve korisnike odjednom u restrikciju a ne jedan po jedan? Probo sam da kreiram security grupu pa dodam korisnike pa nju ubacim u group policy ali ne radi,

i da ako stavim pojedinog korisnika, nikako mi ne želi instalirati program .. radim sve isto kaoo i doma .. kod mene o "labu" hoče ali tamo neželi.... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Windows Server 2008

Objasni detaljnije što želiš napraviti sa GP-om.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

znači želim maknuti dijelove windowsa, mogučnosti i to da ne vide korisnici i da ne koriste... i da mogu instalirati program preko toga u .msi znači google chrome, firefox i slično.

i da imam po organizaciskim grupama kreirane korisnike i sad bi ja htjeo da ih sve dodam u restrikciju a ne 1 po jedan...  to mi radi ali kad dodam jedan po jedan no instalacija programa a-a

17 godina
Windows Server 2008

Nisam te baš najbolje skužio.

ako imaš sve usere u jednom OU a kompove u drugom OU, onda za usere definiraš npr. User GPO a za kompove Computer GPO.

Pretpostavljam da želiš instalirati programe na sva računala bez obzira tko se na njega logira.

Da to napraviš pod Computer policy ideš na software i dodaš .msi file.

Moraš voditi računa da ti je path na shared folderu tj. u formatu tipa \\computer\sharedfolder\ npr. \\server1\apps

Također moraš znati da li želiš da bude instalirano on boot ili da useri ako žele mogu instalirati software a i ne moraju.

Za User GPO definiraš ono što bi želio da im bude onemogućeno ili omogućeno.

Pošto ima oko 3000 opcija tj. setingsa za GPO podešavanje stvarno je na tebi kako želiš podesiti ovlasti usera.

Nakon što napraviš GPO-ove linkaš ih na odgovarajući OU.

Ovo sam pojednostavio dosta ali shvatit ćeš.

Možda mi je nešto promaklo pa neka me netko nadopuni.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.11.2011 1:12 (Exploder).

1 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Zvjerkan kaže...

i da mogu instalirati program preko toga u .msi znači google chrome, firefox i slično.

Mene malo zbunjuje ovaj tvoj plan. Prvo veliš kako bi policyem korisnicima uvodio restrikcije, a nakon toga im želiš instalirati browsere nad kojima nemaš nikakvih mogućnosti konfiguracije istim tim policyem. Kada bih ja radio restrikcije korisnicima, prvo što bih ciljao su upravo browseri. Fino bih im zabranio pokretanje svega osim IE, a njega bih zašarafio policyem. But that's just me.

EDIT: Kaj se instalacije softvera tiče - nisam skroz siguran da sam skužio što te muči. Kada poslušaš Explodera, stvari bi trebale raditi. No, osim načina koji je on opisao, policy možeš filtrirati i pomoću grupa. Tako policy okačiš na vrh domene, a zatim ga filtriraš na grupu tipa DL_SW_Install_Firefox.

TD za ne kuženje sarkazma i ironije.
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.11.2011 15:28 (Langsdorff).
15 godina
neaktivan
Windows Server 2008

Ma ok je što se tiče restrikcija, mene jedino miči što ne mogu instalirati ništa stavio sam chrome u jednu mapu i tu mapu podjelio no i dalje ne želi instalirati prilikom logiranja korisnika a podešeno je da instalira prilikom logiranja.

I imam još koje pitanje mogu li kako napraviti skrivenog korisnika koje se neče vidjeti na serveru? i da treba napraviti ACC koji če imati mogučnosti upravljanja korisnicima ali ne i brisanje te če moči konfigurirati mrežnu... 

i muči me to što objasniš ja imam kreiranje korisnike u OU ali kako da njih dodam sve u GP ?? jer sam probo pa mogu jednog po jednog.. može niki detaljniji način za to.. ovo ču iznad več nekako riješiti jer mislim da mi dijeljenje ne radi kako treba ... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Zvjerkan moze malo objasnjenje kako si uradio to da se prilikom logiranja instalira nesto,te da li si uradio da se prilikom slijedeceg loga ne instalira nanovo? Pomocu skripte neke ili? Hvala
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice