Zašto se LED žarulje zapravo isplate: Matematika u

poruka: 44
|
čitano: 7.476
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zašto se LED žarulje zapravo isplate: Matematika u".
17 godina
Re: Zašto se LED žarulje zapravo isplate: Matemati
nikonja kaže...
..

Samo u prvoj rečenici si sam sebe posra dva puta i pisca članka posra isto toliko puta - prvo da nabijaju "euro-pro_bulšit" a onda iza toga kažeš da je ipak sve točno izračunato, i odma iza toga da i nije baš točno, pa onda opet da je sve "naručeno"???? 

Iskreno neznam koje tablete uzimaš i znam da si opsjednut pisanjem romana, koje nitko nema volje čitat, ali daj složi misli i pokušaj malo suvislije sve napisat. Iskreno za pokušat približno razumit šta je pisac htio reći moraš bar 10 puta ovo pročitat i još uvijek mi za pola nije jasno koja je poanta toga!

-nije svako štivo čitljivo, nije za svakog..

-formula može biti točna, no ako damo pogrešne parametre-faktore-brojke, kakav će biti rezultat? zato je i točno i bulšit..

-prvo trajnošću radnih sati koje prepolove kako bi taj dio u formuli bio više u korist led uštede, zatim u cijeni struje... dok je ostatak texta trućkanje o tome da cijena, ušeda, gledajući sustav za potrošača nije moguća, nije realna.. jer ako ne trošiš ništa, nula, opet moraš plaćati sustav... ušteda?

-ne to da sam za ili protiv žarulje, obične ili led.. nego razlog, ušteda.. moguća, no moguće je dobiti jackpot, ovisi o faktorima formule kao i cijenama koje su promjenjive .. a pogled u neku od mogućih budućnosti kao fuzija-neograničeno-đabe.. nam opet kaže da nije važna cijena prozvodnje, trošak, nego cijena koju sustav mora naplaćivati 'za ništa', samo zato da posotji.. a to eliminira ušedu potrošača, tj kad bi portošač uštedio, tad bi sustav propao. .. ok?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
7 godina

moje oči isključivo cold light...ča više to bolje

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina

Tekst kao da je iz neke druge dimenzije, ili reklama za LED. Da će tipični potrošač promijeniti običnu sijalicu 15 puta u 10 godina a LED nijednom? Bajka. Tipične LED koje ljudi kupuju traju jedva par godina, a sijalica sa žarnom niti je bilo koje su trajale preko 100 godina, iako su ove modernije daleko od toga.

Amenoum

1 0 hvala 0
17 godina
I ne samo to. Novi LED farovi za aute vrijede suho zlato u odnosu na stare žarulje, a i nije da se baš ne kvare. Cifre zamjene prosječnog LED fara su u stotinama €.
16 mjeseci
Vafel_Proizvod kaže...
sudy_freak kaže...

A zašto ne kupujete pametne, tj. one kojima možete mijenjati temperaturu svjetla?

Ujutro/kad nešto radim mi je bolja hladnija svjetlost, ne doduše više od 3,5-4K.

Za večer i chill naginjem prema toplijoj, dimmable svjetlosti.

Osobno mi je Philips Hue bio preskup da opravdam kupovinu pa sam se zadovoljio njihovim entry-levelom Wiz.
Stvarno je super. Skoro sve mi je u stanu automatizirano po promostorijama.

Ikea svjetla. 

Meni su pun pogodak, pogotovo jer ih je jako lako umrežiti i preko fizičkih tipki i predodređenih rutina koristiti.

I obične "mliječno bijele" i one sa šmensi vidljivom niti.

I baš tako, za dana hladnije, navečer toplije, sat vremena pred spavanje spuste se na 1-5%. Primjetno bolje spavam odkako prigušujem svjetla pred spavanje.

I nisam mijenjao LED žarulju čitavi život. Odnosno, preko 10 godina imam LED žarulje, ni jedna mi nije pregorila. Kupljene su praktički čim su došle u RH.

No mijenjane su kad sam prešao na smart žarulje. Ne sve, jer mi je šteta bacati ispravne žarulje. No budem uskoro.

Kako se koriste fizički prekidači, spajaju li se umjesto postoječih prekidača za svjetlo ili?

15 godina
tomiis kaže...
I ne samo to. Novi LED farovi za aute vrijede suho zlato u odnosu na stare žarulje, a i nije da se baš ne kvare. Cifre zamjene prosječnog LED fara su u stotinama €.

debelo si umanjio.. preko tisuću su.. par stotina eura je recimo stražnji led

16 godina

Malo mi je cudno da se uopce ne spominje CRI. Kupujem iskljucivo philips eyecare zarulje jer jedino za njih nalazim tu specifikaciju od onoga sto se prodaje lokalno po ducanima. 

Mijenjam zarulje po potrebi pa nisam gledao sto se moze naruciti.

1 0 hvala 0
15 mjeseci
Isto samo Philips led žarulje za po doma zato što su kvaliteta naspram šubidu žarulja po dućanima. Za radne lampe ~100W, 6000K, 1520lm, za živući prostor kombinacije lampe 3000 i stropno 4000K.
Problem je što Philips nema svuda za kupiti i ne svih jačina i toplina boja.

Ikea ima najveći izbor, tako da sam našao odlične za ukrasne vrtne lampe sa IP certifikatom i filamentom, tu mi je bitno da bude što slabija i što manje kelvina, tako da sam našao u Ikei od 1,5W 👌

No imam još jedno staro đubre od halogene žarulje u vanjskom svjetlu pred ulazom , čak je spojena na senzor pokreta i nikako da pregori 🙄
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.2.2026 7:19 (Sirotanovic).
14 godina

koristim ih u podrumu,garazi i tavanu,gdje zelim imat  jako svijetlo koje nije sterilne bijele boje ,obzirom na radne sate zarulje i cijeni njih same meni se vise isplate nego LED 

LED mi je u kuci gdje se boravi 

Svemirski mega car
18 godina
Entry Point kaže...

To bi trebalo i vrapcima na grani jasno biti. Najbolje led žarulje koje sam kupio su bile neke no name kineske na ebay-u za dolar po komad tamo 2015-te. Došle su u kuverti, ne u kutiji 

Dakle te žarulje dan danas rade, mislim da su 2 kepale u 10 godina. Ove nove ni blizu nemaju taj životnije vijek, bez obzira što piše na kutiji.

Nisu sigurno bile dolar tada

12 godina
Bile su oko dolara. 5 i nešto kuna, sjećam se kao da je jučer bilo.
Nadglednik dina
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Entry Point kaže...
Bile su oko dolara. 5 i nešto kuna, sjećam se kao da je jučer bilo.

Moje prve 2 naručene 2012-te

E27 110V / 220V 7W 108LED CORN LIGHT BULB LAMP COOL / WARM WHITE ULTRA BRIGHT 

komad $5,95

znači za dolar si mogao kupit neku max 1W

18 godina

Mali dodatak temi. Juče sam odlučio zameniti sasvim ispravnu, ali nedovoljno sjajnu LED sijalicu u kuhinji. Na moje iznenađenje, ispostavilo se da se radilo se o Philipsovom primerku od 1500lm (100W ekvivalent). Kako nisam imao drugu sijalicu istog sjaja, rešio sam ipak staviti novu od svega (ekvivalentnih) 75W istog proizvođača. Rezultat? Nova sijalica je drastično svetlija od stare u kojoj je, očigledno, deo elemenata vremenom "otišao". Nije se promenila boja, nije bilo treperenja, naizgled je radila najnormalnije, ali je bila za zamenu. I pri tom je onaj plastični (ili od čega već) deo iznad navoja bio vreo kada sam je odvrnuo, tako da možda jeste slabo svetlela, ali je zato rasipala energiju kao da ima užarenu nit. Dakle, nije preoptimistično samo očekivanje da će sijalica trajati 10 godina, preoptimistično je i očekivanje da će ona sve vreme svog životnog veka održati originalnu energetsku efikasnost.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.2.2026 23:23 (Ivan(4)).
Moj PC  
5 0 hvala 0
17 godina
Ivan(4) kaže...

Mali dodatak temi. Juče sam odlučio zameniti sasvim ispravnu, ali nedovoljno sjajnu LED sijalicu u kuhinji. Na moje iznenađenje, ispostavilo se da se radilo se o Philipsovom primerku od 1500lm (100W ekvivalent). Kako nisam imao drugu sijalicu istog sjaja, rešio sam ipak staviti novu od svega (ekvivalentnih) 75W istog proizvođača. Rezultat? Nova sijalica je drastično svetlija od stare u kojoj je, očigledno, deo elemenata vremenom "otišao". Nije se promenila boja, nije bilo treperenja, naizgled je radila najnormalnije, ali je bila za zamenu. I pri tom je onaj plastični (ili od čega već) deo iznad navoja bio vreo kada sam je odvrnuo, tako da možda jeste slabo svetlela, ali je zato rasipala energiju kao da ima užarenu nit. Dakle, nije preoptimistično samo očekivanje da će sijalica trajati 10 godina, preoptimistično je i očekivanje da će ona sve vreme svog životnog veka održati originalnu energetsku efikasnost.

pa upravo to sa mranije napisao, svi gledaju samo kad  se pokvari, a one toliko vremenom gube sjaj da ih treba puno prije zamjeniti iako rade 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice