E da neshvacen sam ko Verter, a i možda i Godot, ali sigurno kao sto ja nisam shvatio lektire u srednjoj.
Razliku između Balvana i Dabrova je baš upravo u tome što su se JCS osjećali precizno i javno izjasniti.
Kadijević je jasno stao na stranu vojne akcije, tj. upravo ju je i on (međuostalim) inicirao.
Možda vas muti različitost ciljeva, ali procedura je ista, u oba slučaja srž je legitimno i ustavno pravo, dok je reakcija u oba slučaja bila protuustavno nasilje.
No, za razliku od Žutih prsluka ili nedavnih nizozemskih prosvjeda (ili BLM) gdje nije bilo niti spomena vojske, u ovom slučaju je Vojska (JCS) javno regirala kako bi jasno stala na stranu Ustava.
Kad se to čini? I zašto?
Tako da ne stoji tvrdnja da nisu bili ugroženi sustavi - jer je sustav reagirao izjavom koja nema presedana u državama koje smatramo demokratskima (recimo za suprotni primjer Turska ima stoljece situacija u kojima je vojska reagirala prema civilnoj vlasti).
Ja neću razmišljati za vas, pa se samo pitajte zašto je BLM trajao mjesecima, kao što i Žuti Prsluci taju godinama, a da JCS ni US vojske ni Francuske nije poslao izjavu u kojoj jasno kažu da će se poštivati Ustav.
Zašto Vojska (čija je odvojenost od civilne vlasti civilizacijski temelj) mora reći da neće ugrožavati sustav, ako sustav nije ugrožen?
Pa jer je Kadijević vojskom ugrozio sustav.