Kao sto su navikli korisnici XP-a i Viste (donekle) sada nam dolazi i alat za kustomizaciju 7-ce.
Zove se Se7en Lite
Uputstva i download
Kao sto su navikli korisnici XP-a i Viste (donekle) sada nam dolazi i alat za kustomizaciju 7-ce.
Zove se Se7en Lite
Uputstva i download
Videl sam neki dan - indijci su iskopirali vLite ,malo promjenili GUI i prilagodili ga za Sedmicu! Baš me zanima kaj Nugi ima reći na to!!
Hebemu, a baš sam prošli tjedan ponovno pržio windowse XP(samo x86, na jedan dvd), vista(x86 i x64 na 1dvd), 7 (x86 na 1, x64 na drugi dvd).
- na XP sam stavio neke drivere, dosta programa, key, stavio početnu stranicu(google) IE-u, nešto na desktopu prčkao, automatizirao sam instalaciju.
- Vistu sam skinuo sa predinstaliranim SP2, pošto je novija i ima u jednom image-u x86 i x64 pa je malo poveća (4.3GB) nisam stavljao ništa putem vlite-a,a i neznam jel bi vlite radio s tim pošto se mogu odabrat obje verzije (x86 i x64)
- Sedmica je full nova nema potrebe za ničime.
Mučio sam se oko nlite-a puno, testirao svaki slipstreamani program putem vmware-a, tražio kako ugradit WMP11 bez da me hebe onaj validate... Skoro sve sam našao, čak sam našao stranicu koja ima ogromnu bazu drivera koji su odmah spremni za slipstream-anje, te neke obične programe napravljene u cab-u (tako da ih nlite može integrirat).
Također sam naučio kako radit ".cab" datoteke tako da ih nlite može integrirat u windowse, tako sam si napravio defraggler,winrar,flash itd. ,a ostale kao firefox, adobe reader,imgburn itd. sam skinuo s ove stranice -> http://www.winaddons.com/nlite-addons/.
Što se tiče integracije drivera, nemogu svi recimo ATI-evi driveri teško prolaze jer se CCC neželi instalirat nekada, nvidiaini bi prošli vjerovatno. No recimo AMD C&Q driver, Realtek LAN, Realtek Sound, Wlan USB, modem, smbus (od ati-a ,sam stavio i radi), High definiton device on VGA ili tako neki vrag (to su driveri za HDMI u XP-u na visti/7 dolaze već integrirani, radi) i tako neke sam stavio pa ih nemoram instaliravat.
Ovdje imaju upute za integraciju drivera na xp (na hrvatskom su upute i nije putem nlite-a) nego je još jednostavnije -> http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=74059
Sada su mi zakon windowsi XP, instaliraju se brzo, moram samo upisat ime compa i svoje ime, a sve drugo je definirano pa i key. Kada uđem i windowse prvi put, instaliram dotnetfx 3.5 SP1 iliti netframework (zbog toga jer CCC zahtijeva,a i neki drugi programi), te onda ATI-eve drivere,microsoft office 2007 + SP1 i SP2 i neke sitne programčiće kao GPU-Z,CPU-z,Everest samo napravi shortcut sa H:\ diska jer mi se tamo nalaze, a firefox, defraggler, ccleaner, K-lite megacodec, WMP11, IE8, uTorrent, Winrar... sve predinstalirano i nemoram gubit vrijeme na to.
Net framework ima problema sa integracijom tu nisam našao rješenje, kao ni za ati-eve drivere (integrirao sam ja inf file,ali nisu se instalirali uopće).
I još da napomenem, ako budete radili svoje .cab drivere onda trebate cab pack program, google za nalaženje komandi silent instalacija pojedinog programa, primjer kako ini file treba izgledat.
Što se tiče WMP11 cra*kanog upišite u google "wmp11 slipstreamer", trebate to i obični primjerak WMP11.exe. U wmp11 slipstreameru imaju 2 opcije "vannila (obična verzija)" i "tweaked, cra*ked" naravno odaberite ovo drugo.
Meni je trebalo par dana da to sve usavršim i skužim kako ide.
Alat trebate naravno nlite (za vistu, vlite), primjerak windowsa ekstraktiranog iz iso image-a u folder na npr. "C:\XPCD"
U vezi ovoga imam samo da kazem da sam bio u zabludi kada sam mislio da su ovaj program i vLite/nLite delo istog programera.
Uzgred imam nekoliko pitanja:
Koliko znam SP2 nije moguce sleapstreamati prije nego sto ugurate SP1, "zaprzite" ISO pa opet sve ispocetka da bi streamali SP2. Nesumnjivo je da upotreba ovih programa dobrodosla kod onih koji cesto preinstaliraju sistem, u situacijama kada trebate ugurati drivere da bi vas DVD radio kod svih vasih frendova
-slipstremanje uvijek podrazumijeva na predhodni SP.
-Ja sam odavno odustao od 'univerzalnog rješenja', jer ne postoji. Sve mogu normalnim CD-om, uz floppy ili USB/ext.CD...
Neka 'bolja' rješenja su ograničena na previše načina, pa za svako računalo (chipset) treba imati drugačiju verziju.
Uzmi samo izlazak SPa, pa novih chipsetova i to je dovoljno da za jedan kućni PC kroz par godina napraviš 10tak CDa...
-Za jednog korisnika je jednostavnije napraviti: clean install, pripremiti ga za migraciju (deinstalira sve driverski vezane stvari) i ugasiti. Tad napraviš image i možeš ga korisiti manje-više univerzalno (za tog korisnika).
-Poslovno, je uglavnom veći problem (vremenski) podatci i ostali software, nego instalacija OSa.
Naravno, MS je protiv takvih (slipstream) stvari (razlozi su razumljivi), kao što je odavno zabranjen autopatcher..
AIK, nije namjenjen običnim korisnicima, pa zato i dokumentacija (slaba) i svi problemi....
Razlozi za slipstreamanje su 'preskakanje' opcija koje korisnik unosi (defaultima za regiju, key..) ili SATA driver (RAID/AHCI..).
Prvi razlog meni nije dovoljan, jer se pokazuje kao neelastičan (korisnički podatci..)
Drugi razlog ne postoji na novijem OSu vs XP, a to opet riješim za minutu, naspram izrade medija koji radi na konkretnom PCu ali ne na drugima...
Probao, napravio stotine CDa -USBa (za XP od ICH5-5R,-6,-6R,-7-7M-7H...) .. Internet (za gotove ISO) nije od neke pomoći jer mu se nemože 'vjerovati'... tj. onda vrijeme trošim na testiranje ispravnosti OSa i instalacije itd., što je opet ista ili puno gora stvar.
-btw, keyeve (iz glave) natipkam brže nego što pronađem odgovarajući medij.