Instalacija Windows 7 operativnog sustava izdvojena tema

poruka: 2.252
|
čitano: 686.067
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Instalacija Windows XP operativnog sustava, Windows 7 USB/DVD Download Tool
16 godina
Re: Instalacija Windows 7 operativnog sustava
glikoprotein kaže...

Windows cannot be installed to this dick.The selected disk is of the GPT partition style.Kaj da radim?

-za sad samo server može (bootati) install na GPT.

-HDD moraš prebaciti u 'normalan' način MBR. Ako je HDD veći od 2TB ne može biti jedna particija (i inače je to bezvezarija za sys disk, GPT je za storage 2TB+..)

glikoprotein kaže...

Izbrišem sve participacije i ostane free space kliknem install i stavim root ali mi se stvori jedna participacija i ostane free spacea 800.4 kb-ajta....A ako ne stavim root nemogu instalirati da bude bez particija

-obriši sve particije, kreiraj jednu particiju za OS npr 60GB (ili više, 100-200GB..). Install će automatski napraviti još 100MB boot. Ostatak (neparticioniran) možeš kreirati sad ili kasnije.. sporedno.

-btw, zgodnije je pripremiti HDD npr starijim ubuntuom, jer sedmica ne nudi extended particije. Ako trebaš više od 4, to je obavezno.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
ihush kaže...
glikoprotein kaže...

Windows cannot be installed to this dick.The selected disk is of the GPT partition style.Kaj da radim?

-za sad samo server može (bootati) install na GPT.

-HDD moraš prebaciti u 'normalan' način MBR. Ako je HDD veći od 2TB ne može biti jedna particija (i inače je to bezvezarija za sys disk, GPT je za storage 2TB+..)

glikoprotein kaže...

Izbrišem sve participacije i ostane free space kliknem install i stavim root ali mi se stvori jedna participacija i ostane free spacea 800.4 kb-ajta....A ako ne stavim root nemogu instalirati da bude bez particija

-obriši sve particije, kreiraj jednu particiju za OS npr 60GB (ili više, 100-200GB..). Install će automatski napraviti još 100MB boot. Ostatak (neparticioniran) možeš kreirati sad ili kasnije.. sporedno.

-btw, zgodnije je pripremiti HDD npr starijim ubuntuom, jer sedmica ne nudi extended particije. Ako trebaš više od 4, to je obavezno.

Kolega @glikoprotein je jučer sredio i zahvalio mi je na PP. {#}

Nenad
13 godina
neaktivan
Instalacija Windows 7 operativnog sustava

Pozdrav, imam win 7 ultimate 64 bit, i sada zelim napraviti reinstall, zaniam me moze li se to napraviti, a da podatci ostanu sacuvani? hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Mador kaže...

Pozdrav, imam win 7 ultimate 64 bit, i sada zelim napraviti reinstall, zaniam me moze li se to napraviti, a da podatci ostanu sacuvani? hvala!

Podatke prebaciš na drugu particiju, formatiraš samo particiju gdje su windowsi i tu instaliraš nove.

13 godina
neaktivan

Koje točno podatke da prebacim na drugu particiju, mislim da neće stati(slika dolje):

17 godina
neaktivan

A jesi particionirao disk:)

C kako sistemska je dovoljna 60gb a sve ostalo za D tako da kod reinstalacije sustava (kao što ti sad radiš) svi podaci (slike, muzika, video, dokumenti) ostanu netaknuti i nećeš imat problema i bojazni da ih izgubiš.

World Championships: 7, GP started: 299, GP wins: 91, Podium finishes: 155, Pole positions: 68, Fastest laps: 77, Points: 1,546

1 0 hvala 1
16 godina
Mador kaže...

-može se, zapravo je to smisao reinstalla. Problem je u svakakvim (različitim) verzijama windowsa.. neke ne dozvoljavaju 'upgrade' samo clean, dok sestore (opet ovisno o verziji) iz backup-imagea sistema sasvim neočekivano sačuva sve podatke, samo je porebno ponovi instalirati soft od izrade imagea.

-za svaku instalaciju i sl. je uputa da se podatci backupiraju. Ako su ti podatci važni, nećeš isprobavati ŠBB-KBB. Backup, pa install. Nije neka pomoć ali tako znaš sigurno idući put kad zatrebaš.

-to sve se može izbjeći boljim (optimalnijim) rasporedom particija (OS-app-podatci...) i eliminacijom tog problema.

Mador kaže...

Koje točno podatke da prebacim na drugu particiju, mislim da neće stati(slika dolje):

?? -ako ti ne znaš koje podatke, tko to može bolje znati? .. C:\Users\tvoje ime. iskopiraj, ili kompletan Users folder. U njemu je sve (podatci), ali mogu biti i bilo gdje drugdje (to bi ti trebao znati, gdje si što snimao).

-po količini zauzetog, moralo bi stait (sam users, jer cca 15-20 je minimalno OS i sys fileovi, dok se App ne kopiraju.

btw: koji je problem povećati 'backup' disk na npr 60-više GB?

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.8.2012 1:16 (ihush).
13 godina
neaktivan

I kako sad, šta da napravim, trebao bih znaci podatke sa C prebaciti na D, a na C ostaviti samo mapu Windows?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Mador kaže...

I kako sad, šta da napravim, trebao bih znaci podatke sa C prebaciti na D, a na C ostaviti samo mapu Windows?

Možeš prije nego napraviš reinstal sustava da smanjiš tu C particiju jer vidim da ti je relativno prazna pa je smanji koliko ide a ostatak spoji sa D particijom.

World Championships: 7, GP started: 299, GP wins: 91, Podium finishes: 155, Pole positions: 68, Fastest laps: 77, Points: 1,546
13 godina
neaktivan

Pomoću kojega programa to mogu napraviti? Znači na C ostavim Windows mapu, a ostale podatke prebacim na D, kolko gb treba za windowse na c particiji?

17 godina
neaktivan
Mador kaže...

Pomoću kojega programa to mogu napraviti? Znači na C ostavim Windows mapu, a ostale podatke prebacim na D, kolko gb treba za windowse na c particiji?

Smanjivanje možeš obaviti u samim Windowsima. Odi u Disk management i stisni (shrink) C particiju koliko ti sustav dozvoljava a onda klikni u Disk managementu na D particiju i proširi je za novonastali prostor. Ja za sistemsku particiju stavljam obično 60gb. Sve ostalo mi je D particija.

Na C pusti Windows mapu, Users i Application data. Iskoriraj si samo kako ti je Ihush rekao (podatke iz mape My documents) da ne ostaneš bez slika, muzike, filmova ili čega tamo već imaš. Naravno provjeri si malo po mapama di ti je šta bitno da nebi bilo frke kasnije:)

13 godina
neaktivan

Ivo hvala ti si car:). Evo sad cu to sve napraviti i ide reinstall uskoro :)

16 godina
Mador kaže...

({#}).

-ne, ništa ne diraš, ništa ne 'ostavljaš' ... nikakvi programi, običan copy-paste.

Move (cut-paste) nije isto što i kopiranje (copy-paste). Ako reinstall prođe OK sve bi moglo biti i dalje tu (i bez kopije, ali je ovako sigurnije).

-windowsi, zauzimaju cca 20GB, to bi bilo premalo, jer treba min još toliko i još mjesta za nadogradnje.. pa je 40-60GB minimum. (može više, ali nije dobro manje).

-ako ne postaviš drugačije, windowsi uzmu čitav disk u jednom komadu, to je bolje nego 'cjepkanje' ako se nezna koliko je potrebno.

-sve ostalo je stvar korisnika, koliko mjesta treba za aplikacije, podatke, koliko je velik HDD i sl. Svaka kombinacija je dobra (dok ima mjesta).

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.8.2012 11:17 (ihush).
13 godina
neaktivan

U redu, evo prije nego što krenem reinstall, znaci na C particiju san stavio 70gb, a na D ostatak, na C su mi windows mapa, users te application data,   moje mape, muzika, dokumenti, programe sam izbrisao... da li je to to? reinstalacija moze poceti?:)

13 godina
neaktivan

Kako da napravim dvije particije, imam HDD od 500 gb, htio bih na C staviti windows podatke da mogu reinstalirati, a na D sve ostalo... Svi programi s kojim sam to dosad radio su čudni...Može objašnjenje?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Prilikom instalacije windowsa si možeš sredit particije...pogledaj postupak u prvom postu u ovoj temi

16 godina
proteine1 kaže...

Kako da napravim dvije particije, imam HDD od 500 gb, htio bih na C staviti windows podatke da mogu reinstalirati, a na D sve ostalo... Svi programi s kojim sam to dosad radio su čudni...Može objašnjenje?

- ne postoji 'disk C:' tj. svaki disk-particija na koju instaliraš win7 postane C:

Tako da ne mogu biti podatci na C i win7 na D, može samo obrnuto.

Ako pak pod windows podatke misliš na win7-OS, to je ono što ćeš dobiti u svakom slučaju. Samo kod određivanja veličine diska na koji instaliraš moraš ostaviti slobodan dio (za disk D: ili koje mu slovo dodjeliš).

13 godina
neaktivan

Gledaj kako mi sad izgledaju particije (slika dolje), gledaj ja nemogu sada povecati d particiju jer je na c vecina gigabajta, a kad c particiju smanjim, radi se automatski neka nepoznata particija i na to idu gigabajti oduzeti od C.. što da radim?

15 godina
neaktivan

Kad smanjiš (C) dobivaš unallocated space, tad odi u disk management i dodijeli taj prostor particiji (D) desni klik na (D) u disk managementu i extend volume.

De gustibus non est disputandum.
16 godina
proteine1 kaže...

Gledaj kako mi sad izgledaju particije (slika dolje), gledaj ja nemogu sada povecati d particiju jer je na c vecina gigabajta, a kad c particiju smanjim, radi se automatski neka nepoznata particija i na to idu gigabajti oduzeti od C.. što da radim?

Najbolje ,skini MiniTool Partition Wizard Home (free je) i s njim smanji C. Naravno ,napravi image backup cijele particije ,za svaki slučaj. Naknadno možeš povećati D ili napraviti još jednu particiju.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
13 godina
neaktivan

Skinio sam i imam problem, kada na particiju c stavim 80 gb, ovaj ostatak automatski se prebaci na neku nepoznatu particiji i nemogu pridodati particiji c vise od 30 i nešto gb, kako da to riješim?evo slika, hvala!

13 godina
neaktivan

Kužiš da želim reinstalirati windows, znači sve podatke prebaciti na D a Windows na C i onda u tijeku instalacije formatirati C i stavit novi windows..

16 godina

-problem je što particija (logički disk) mora biti u kontinuiranom prostoru. Ti si od D diska odrezao kraj.. treba početak. Naravno to ovisi o programu s kojim radiš (partition manager) i nekim drugim ograničenjima kao primarna ili extended particija (jer se ne mogu mješati tipovi).

-Easeus PM (home-free) je vrlo dobar alat, ima sve potrebne opcije. Ipak, to je bolje napraviti prije instalacije (ali pošto sad želiš iskopirati podatke, pokušaj..).

16 godina
proteine1 kaže...

Skinio sam i imam problem, kada na particiju c stavim 80 gb, ovaj ostatak automatski se prebaci na neku nepoznatu particiji i nemogu pridodati particiji c vise od 30 i nešto gb, kako da to riješim?evo slika, hvala!

Stavi ju na 120 GB ,ako ti je 72 GB popunjeno. To možeš sigurno ,ako je sve u redu s diskom. Unalocated ti znači prazan prostor i kasnije tu možeš napraviti novu pariciju.

I u svakom slučaju ,C particija bi ,zbog zdravlja sistema ,morala biti na početku ,odmah iza 100 mb ''Active & Boot'' particije.

Active  & Boot NE SMIJEŠ NI TAKNUTI!

Ako ne znaš ,neka ti to napravi netko s iskustvom!

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.8.2012 18:08 (kizo2703).
13 godina
neaktivan

Ma znam, nije to toliko teško, nego kako ću pomaknuti C particiju do active boot.

16 godina
proteine1 kaže...

Ma znam, nije to toliko teško, nego kako ću pomaknuti C particiju do active boot.

Imaš Move/Resize ,četvrti po redu u komandama gore. Napravi to s njim ,kad te zatraži restartaj PC i samo slijedi kaj se događa!

13 godina
neaktivan

Ma podatke sam iskopirao na USB nije ih bilo puno, da li je sada sve dobro instalirano, mislim na particije. hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
proteine1 kaže...

Ma podatke sam iskopirao na USB nije ih bilo puno, da li je sada sve dobro instalirano, mislim na particije. hvala!

-ako si podatke iskopirao na drugi disk i ako planiraš instalaciju.. tad je to nepotrebno. Kreni od nule, u samoj instalaciji obriši sve particije, kreiraj jednu koja će biti za Win i to je sve... ostalo kad se dignu windowsi.

edit: samo ako planiraš više od 4 particije (jedna boot 100MB, skrivena) ili npr multiboot, preporučljivo je kreirati particije nekim drugim alatom, jer install više ne nudi extended tip particije.. To je najjednostavnije napraviti nekim LiveCDom i onda instalirati OS..

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.8.2012 22:02 (ihush).
13 godina
neaktivan

Vec sam digao windowse nove :), ovo je slika nakon instalacije, sve podatke sam prebacio na usb-ove,   i formatirao kad sam izradjivao particije.

13 godina
neaktivan

Samo da pitam još nešto, kada instaliram nešto, npr neku igru,program.. uvijek mi kao po nekom ''defaultu'' sprema na disk C:, pa moram sam micati da se instalira na particiju D, mogu li kako namjestiti da mi je postavljeno da odmah ide na disk D? hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Instalacija Windows XP operativnog sustava, Windows 7 USB/DVD Download Tool
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice