Win10 ne prepoznaje u File manageru vanjski SSD

poruka: 21
|
čitano: 2.997
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina

Zašto mi Win10 ne prepoznaje vanjski USB SSD 2TB? Device Manager ga prepoznaje, vidi ga i Disk Manager (patricija "G" koji mi je za USB stickove i SD kartice, ali nema ga u File Manageru. Prepoznaje ga svuda, alo tamo gdje mi je najpotrebnije ga nema. Zna neko kako to riješiti? Čak kod odjave sa USB stickaisto pipš o kojem se Samsungu SSD radi, ali nema ga u FM.

Mislio sam da neće biti problema i da će se pojaviti na G kao vanjski USB stick, memorija, što već. To sam nabavio radi Backupa.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.7.2025 17:08 (Cobra33).

0 0 hvala 0
14 godina
suspendiran
Re: Win10 ne prepoznaje u File manageru vanjski SS
Cobra33 kaže...

Zašto mi Win10 ne prepoznaje vanjski USB SSD 2TB? Device Manager ga prepoznaje, vidi ga i Disk Manager (patricija "G" koji mi je za USB stickove i SD kartice, ali nema ga u File Manageru. Prepoznaje ga svuda, alo tamo gdje mi je najpotrebnije ga nema. Zna neko kako to riješiti? Čak kod odjave sa USB stickaisto pipš o kojem se Samsungu SSD radi, ali nema ga u FM.

Mislio sam da neće biti problema i da će se pojaviti na G kao vanjski USB stick, memorija, što već. To sam nabavio radi Backupa.

Nije formatiran dobro, formatiraj ga u disk manageru. Desni klik na particiju > Format… >NTFS > OK.

In before Ihush. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.7.2025 16:36 (Cryogenic).
14 godina
Cryogenic kaže...

In before Ihush. 

13 godina

Ne mogu. Nema nigdje format. On je Disk3. Gore ga neme na popisu.

https://i.postimg.cc/NKpL3Sy7/SSD-USB.jpg

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.7.2025 16:57 (Cobra33).

0 0 hvala 0
14 godina
suspendiran
Cobra33 kaže...

Ne mogu. Nema nigdje format. On je Disk3. Gore ga neme na popisu.

https://i.postimg.cc/NKpL3Sy7/SSD-USB.jpg

Vidi se da particija nema, najjednostavnije skini HDD Low Level Format Tool 4.40 

1. https://www.fileeagle.com/software/62/HDD-Low-Level-Format-Tool/4.40

2. Install i open

3. Kad otvori prozor odaberi taj svoj externi ssd, pažljivo!!  i na continue

4. Klik na low level format.

5. Kvačica na "Perform quick wipe"

6. Format this device

I onda će se pojavit u disk manageru particija pa onda formatiraj, desni klik ntfs i ok. Ako se ne pojavi doći će ti obavijest "Initialize disk" u disk managmentu pa onda desni klik pa format.  Nešto od toga će doć, sretno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.7.2025 17:07 (Cryogenic).
13 godina

Ne da mi ništa: Ne mogu ništas označit i gje je taj format. Nema ga ni na popisu.

https://i.postimg.cc/Hj1rqQZx/SSD-USB1.jpg

Malo prije ubo u drugi USB port Stick i on je postao G, a ovaj H. Definitivno nije formatiran. Treba ga nekako formatirat. USB Scick prepoznaj ovaj program, ali ovog SSd neće.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.7.2025 17:41 (Cobra33).

0 0 hvala 0
14 godina
suspendiran
Cobra33 kaže...

Ne da mi ništa: Ne mogu ništas označit i gje je taj format. Nema ga ni na popisu.

https://i.postimg.cc/Hj1rqQZx/SSD-USB1.jpg

Probaj u drugi usb port, plave boje, ne crne. Ili na drugom računalu. Najlakše sa pripremi za formatiranje sa tim programom, ali ne vidi se, što znači ili pogrešan usb port, ili kvar na ssd'u. Nažalost trenutno nemožeš doć do formatiranja bez da se normalno "prepozna". Ako hdd low level ne vidi ssd, neće ni ostali programi ili windowsi za formatiranje.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.7.2025 18:52 (Cryogenic).
13 godina

E to je sada problem. Komp mi ima dva crna porta 3.0 napred. Nnema plavih ni crvenih. oni su iza, a komp nije lako izvući.

0 0 hvala 0
14 godina
suspendiran
Cobra33 kaže...

E to je sada problem. Komp mi ima dva crna porta 3.0 napred. Nnema plavih ni crvenih. oni su iza, a komp nije lako izvući.

Crni su 2.0. Mislim da je tu kvaka, treba u plavi port, možeš kupiti produžni 3.0,  da ne izvlačiš stalno kučište odnosno usb ssd.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.7.2025 17:47 (Cryogenic).
13 godina

Znam da su crne 2.0, ali sa matične ploče ide gore na prednju ploču 3.0. Na koncu to potvređuju i brzine. Ali imao si pravo. Imam ti tipkovnicu spojenu na 2.0 koja ima na sebi USB port isto 2.0 za bežični miš. Tu sam ga ukopčao za probu i proradio je. Formatiran je na exFAT. 2TB. Tako i onako mislim staviti novi monitor koji ima na sebi USB portove. dobio sve moguće kablove tako da ću na monitoru imat 3.1 ili 3.2. Valjda će radit. Hvala. Znači problem je u USB portovima, nevjerojatno. Se to može nekako prilagodit u BIOS-u ili gdje drugdje.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.7.2025 18:11 (Cobra33).

0 0 hvala 0
14 godina
suspendiran
Cobra33 kaže...

Znam da su crne 2.0, ali sa matične ploče ide gore na prednju ploču 3.0. Na koncu to potvređuju i brzine. Ali imao si pravo. Imam ti tipkovnicu spojenu na 2.0 koja ima na sebi USB port isto 2.0 za bežični miš. Tu sam ga ukopčao za probu i proradio je. Formatiran je na exFAT. 2TB. Tako i onako mislim staviti novi monitor koji ima na sebi USB portove. dobio sve moguće kablove tako da ću na monitoru imat 3.1 ili 3.2. Valjda će radit. Hvala. Znači problem je u USB portovima, nevjerojatno. Se to može nekako prilagodit u BIOS-u ili gdje drugdje.

Znači da ti radi na usb 2.0 samo ne na tom portu, probaj prebacit konektore od prednje ploče na druge pinove usb'a na matičnoj, mislim da bi trebao imat 2 izlaza usb'a, a softverski nemreš ništ.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.7.2025 18:46 (Cryogenic).
13 godina

Da, Matična je MSI B450 Tomahawk Max, AM4. Ona ima izlaz 2×USB2 i 2×USB 3.0 i ta 3.0 su gore spojena sa USB konektorima na prednjoj strani Be Quiet. Što, znači na napred spojim USB 2.0. Ali zar nisu malo drugačiji konektori. Konektor za 3.0 je veći u njemu su dva izlaza.

https://i.postimg.cc/PfvgbKFm/SSD-USB2.jpg

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.7.2025 19:22 (Cobra33).

0 0 hvala 0
14 godina
suspendiran
Cobra33 kaže...

Da, Matična je MSI B450 Tomahawk Max, AM4. Ona ima izlaz 2×USB2 i 2×USB 3.0 i ta 3.0 su gore spojena sa USB konektorima na prednjoj strani Be Quiet. Što, znači na napred spojim USB 2.0. Ali zar nisu malo drugačiji konektori. Konektor za 3.0 je veći u njemu su dva izlaza.

https://i.postimg.cc/PfvgbKFm/SSD-USB2.jpg

Oni lijevi pinovi su usb 2.0, usb 3.0 ti je zaokruzen na slici na maticnoj, okružen plastikom, taj plavi konektor od kučišta upikni u taj port usb 3.0 di je zaokruženo. Mada čudno da na tom portu komp neće prepoznat ssd a na drugom portu hoće, probaj flashati bios, ako i dalje ne radi taj port ja bi to poslao na reklamaciju, to mora raditi, ako radi na drugom portu, koji je 2.0 mora i na tom na kojem trenutno ne prepoznaje externi ssd do kraja.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.7.2025 19:31 (Cryogenic).
13 godina

On je i uboden na taj port, a gore je najnoviji BIOS star par mjeseci. Kakva reklamacija nakom 5 god. starosti kompa. Tipkovnica je ubodena odozada na 2.0. Eto, na 2.0 radi, a na 3.0 neće. Tko zna da li će radit na 3.1 i 3-2. Prepoznaje ga u Disk Manageru. Prepoznaje ga i u Task Manageru. Kada se pozicioniram na Ikonu USB sticka za Self Remove, vidi se da je tu. Ali ne prepoznaje ge File Meneger.

I ovdje ga vidi, ali se ništa ne može sa njim. On je particija "H". "G" je USB Stick 2TB.

https://i.postimg.cc/k5tPr2hR/SSD-USB3.jpg

Vidi što sam pronašao:

B450 Tomahawk Max - Annoying Problem with USB ports !!!! | MSI Global English Forum

Razlika je što kod mene to ne pali. Kada upalim komp ne vidim particiju "H" ililti vanjski SSD.

Ni BIOS ga ne prepoznaje na oba prednja USB porta.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.7.2025 17:13 (Cobra33).

1 0 hvala 0
16 godina

.. sasvim dobro vam ide i bez mene :))

-struja, duljina i kvaliteta žica za frontpanel-usb.. trošenje-kvarenje svega što radi od napajanja nadalje.. i napon koji uređaj za rad traži, zato se prvo kod problema spaja na stražnju stranu, na mbo-direktno.. i računalo nije punjač-ispravljač na koji treba spojiti tisuću potrošača, usb kontroler ima ograničenja.. od nominalnih napona 5v, lako padne u toleranciji -10% na 4,5v.. a na 4,4v već može biti problem za disk, radit će miš ili flash ali ne mora hdd ili nvme itd..

-da bi disk bio ispravno prepoznat, vidljiv, mora imati odgovarajući signal-struju.. to je preduvijet .. a zatim ostali, kao enkripcija, driver itd. pa do smaog filesysa i standarda-ograničenja ili razloga zašto se neki koristi (jer je free i sl.) dok juzuer može imati razloge za neki fs kao kompatibilnost tv-autoradio-razno.. ovisi o namjeni-sadržaju-korištenju.

-kad nema dovoljno struje, disk brljavi, ne čita ispavno particiju.. no jednako se ponaša s enkripcijom-zaštitom.. tj neke stvari nisu namjenjene juzeru, .. s razlogom.

-mbo-računalo-napajanje i sam usb kontroler na mbo, koliko je potrošen-ispravan, koliko su oksidirali utori, .. nije isto staro-novo kao ni klasa nekog čipa-kontrolera a to dodatno degradira kad juzer računalo korisit kao punjač i spoji tisućuijedan uređaj.. dok stariji y-kablovi imaju iz takvog razloga 2-kabla za usb kako bi osigurali dovoljno struje za rad..

usb 2.0 i 3.0.. unazad kompatibilno do 1.0 (1.1).. ali, ako nema dovoljno struje, automatika spusti na niži standard.. pa tad trpe performanse i osjeti se već u samom prepoznavanju-čitanju-pristupu pa računalu može trebati osjetno duže vrijeme dok prikaže medij-disk.. elegantnije-sigurnije riješenje je imati dodatno napajanje za disk, kao što 3,5inčni diskovi moraju imati (nije dovoljan napon usb-a).. ssd u pravilu nema problema, ali nvme može imati, jer on za brzinu opet traži više struje, tj po toplini-zagrijavanju u radu se može laički zaključivati koliko neki uređaj troši struje.. veća toplina, veća potrošnja + dodatni otpor-gubitak itd.. pa nvme često ima hladnjak, barem pasivno-finove itd.. a to znači da traži 'parvu' struju, dok će na slabom usb portu raditi miš ili flash-stikić bez vidljivih problema jer oni ne traže takvu struju-napon-stabilnost itd..

-vrlo jednostavno svaki juzer može obaviti elementarne logičke operacije eliminacije ili potvrde mogućeg mjesta-uzroka problema.. npr spajanjem diska na drugo računalo-uređaj.. ili drugi port, pa tad zaključi gdje je problem, neovisno zna li ga riješiti ili kako.. prvi korak.

-zatim juzer mora znati kako želi koristiti disk-storage, na kojim uređajima, računalo ili ostalo, tv.. i tad po tom uređaju ima kriterij što on podržava-traži dok računalo u pravilu može više-sve ali je tad beskorisno ako ciljani uređaj to ne podržava. .. tad se formatira u tom standardu, kao početni korak, odbaciti 'zaštite' kao enkripciju jer .. no svatko bira što želi, čak i pogrešan izbor je stvar juzera :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 1 hvala 0
16 godina

Vidi jel ti u biosu uključen hotplug, ako nije uključi ga i probaj dok ti je upaljen komp spojit.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Ne vidim nigdje taj hotplug u BIOS-u, da piše, a ne volim čačkat po njemu da nešto ne zeznem. 

Aha vidim da je za sve SATA isključen, ali u BIOSu ne vidim taj vanjski SSD disk.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.7.2025 23:03 (Cobra33).

0 0 hvala 0
16 godina

-hotplug nema veze s usb uređajima, to je za sata-ide kontroler.

-bios da bi vidio disk mora ga prvo inicijalizirati, sve mora biti ispravno-ok, bez problema.. a probleme ima pa .. zatim nije svejedno koji 2.0-3.0 .. jer traži driver tj nativni support koji ne mora imati za 3x.. tj nativno će raditi 1.1-2.0 a 3x na novijim i ovisi o kontroleru-generaciji-klasi pri čemu amd nikad nije bio nešto dobro (intel daleko bolji-standard...).

0 0 hvala 0
16 godina

Sorry ja vidi usb ali mislim sata

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.7.2025 14:51 (dery).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
ihush kaže...

-hotplug nema veze s usb uređajima, to je za sata-ide kontroler.

-bios da bi vidio disk mora ga prvo inicijalizirati, sve mora biti ispravno-ok, bez problema.. a probleme ima pa .. zatim nije svejedno koji 2.0-3.0 .. jer traži driver tj nativni support koji ne mora imati za 3x.. tj nativno će raditi 1.1-2.0 a 3x na novijim i ovisi o kontroleru-generaciji-klasi pri čemu amd nikad nije bio nešto dobro (intel daleko bolji-standard...).

Može bit da postoji i problem napajanja za ova dva prednja USB konektora. Kada ubodem na nih USB volt-amp-power metar, napon pleše. Mislim da si to gore napisao i lako moguće da je tu možda problem. Tastarura je žičana i spojene je odozada na USB 2.0. Napon na njezinom USB konektoru kojeg ima za miša je 5V +/-0,005V. Dakle stabilnih 5V.

Napon na ova dva prednja USB 3.0 varira od 4,4-4,8V i to bez opterećanja. Ako spojim na njih ovaj vanjski SSD, najprije podigne na 0,6A, ali tada napon padne na 3,4V. Poslije opet varira od 3,5 do 4,4V. Tada disk troši od 0,16 do 0,23A. Evo sada gledam sve to kada je spojeno na USB 2.0 na tastaturi. Napon 4,96-4,99V, a struja zanimljivo 68mA (0,33W). SSD radi i brzina je oko 40MB/s. Kada se sa ili na njega nešto kopira napon padne na 4,8V i struja naraste na 400mA. Znači oko 2W mu je potrošnja u radu. Mora da je to. 

Koju ono USB 2 dozvoljava struju, 500mA. USB3 je ako se ne varam 900mA. jako čudno.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.7.2025 16:17 (Cobra33).
16 godina

-gle, imaš problema s usb kontrolerom ili frontpanel priključkom-žicama.. i nestabilan napon, a to je velik problem za usb3x uređaje-kontrolere .. automatika tad spušta na 2.0 (i brzina od oko 40 to potvrđuje) ali problem stabilnosti i dalje ostaje.. tako se ne korisit disk, jer jednostavno mora brljaviti, rizik za podatke ako su važni uz dodatni problem da ostatak računala tad 'trokira' ili se 'muči' .. a još gore ako nisu samo žice-napon na frontpanelu nego nešto sa samim usb kontrolerom (na matičnoj..) jer je usb važan dio za rad računala, južna sabirnica, kao i pci ili memorijski kanal.. pa i uvjet za os mada se ne navodi. npr IRQ zahtijev za prekidom-inicijelizacija (javljanje osu da je nešto priključeno ili odspojeno.. kao 'alarm' ili semafor u prometu.. i zamisli što se dogodi kad se semafori u gradu poremete-divljaju.. posljedice, mada su ceste i auti ispravni).

-a ako je uzrok npr napajanje-struja, npr pad napona koji napajanje isporučuje, tad vrm stabilizacijski čipovi na mbo pokušavaju kompenzirati-stabilizirati napon, no to mogu do neke granice-tolerancije kao pojačalo snage.. a tad pregori jer ne može iznad tog.. i ode mbo.

-struja ako treba objašnjavati je važan dio za rad elektroničkih uređaja, sve ovisi o struji, takt-clock, sve.. i ako struja nije ok, tad imaš velik problem, usporedba opet s autima, kao da imaš loše-nečisto gorivo..

-i opet, kad s autom imaš problem, crkavanje, lupanje motora ili 'samo' upaljenu crvenu lampicu npr za ulje, tad staneš.. ne turiraš, ne voziš, dok ne otkloniš kvar-uzrok.. tj ovisi što ti je važno, što je cilj-pitanje-tema.. jer na kraju to je tvoje računalo, tvoja odluka-izbor pa i posljedice.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice