Hvala svima na komentarima i pomoći. 10tak godina nisam kupovao pa sam izašao iz štosa a htio bi nešto ok da ne bacam novce bezveze. Veličina bi bila 65" a svota do nekih 8000 pa gledam šta se nudi, možda pričekam i akcije ovogodišnjih modela u jesen kad zna biti dobrih akcija.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Hvala svima na komentarima i pomoći. 10tak godina nisam kupovao pa sam izašao iz štosa a htio bi nešto ok da ne bacam novce bezveze. Veličina bi bila 65" a svota do nekih 8000 pa gledam šta se nudi, možda pričekam i akcije ovogodišnjih modela u jesen kad zna biti dobrih akcija.
Evo u santa domeica se vratio sony 65xh900 kosta 8000kn plus 700kn 3 god garncije, samo mi je zao jer je prije par dana bio u svijetu medije 7000 plus 350kn garancija :( iako nadam se da ce jos spustiti jer je bio 10k pa su stavili na 8k upravo famas
Vidim da se opet plazme dizu u nebesa, bas me zanima koliko ih je ljudi stvarno imalo, pogotovo top modele.
Imao sam top model pioneer kuro zadnje generacije, pa znam dobro sto plazma moze, a sto ne.
Plazme nemaju 100% crnu kao oled, pixel nije nikada skroz ugasen.
Znaci danasnji qledi s va panelom su po kontrastu i crnoj boji bolji od 99% plazmi.
I te price da nakon plazme prirodno ide oled su glupost. Jedina slicnost oleda i plazme je pixel level control, i tu staje svaka slicnost.
Bez razmisljanja bi dao vecinu plazmi za imalo bolji qled s va panelom.
Jedino gdje je plazma u prednosti je motion, sve ostalo na strani danasnjih tva.
I bez brightnessa i neugašene crne na plazmi još uvijek bih bez razmišljanja prirodno preporučio OLED prije nego IPS MiniLED, a per-pixel kontrola je drastična razlika.
Vidim da se opet plazme dizu u nebesa, bas me zanima koliko ih je ljudi stvarno imalo, pogotovo top modele.
Imao sam top model pioneer kuro zadnje generacije, pa znam dobro sto plazma moze, a sto ne.
Znaci danasnji qledi s va panelom su po kontrastu i crnoj boji bolji od 99% plazmi.
I te price da nakon plazme prirodno ide oled su glupost. Jedina slicnost oleda i plazme je pixel level control, i tu staje svaka slicnost.
Jedino gdje je plazma u prednosti je motion, sve ostalo na strani danasnjih tva.
I bez brightnessa i neugašene crne na plazmi još uvijek bih bez razmišljanja prirodno preporučio OLED prije nego IPS MiniLED, a per-pixel kontrola je drastična razlika.
Stavi neku mid plazmu pored takvog minileda i brzo ces se predomisliti.
Govoris o per pixel kontroli na tvu koji ima max 70-80 nits. Pa spusti toliko na miniled ipsu i vecina ips problema ce nestati.
I ja u komentaru govorim o Va qledu, a ne o ipsu.
Drasticne razlike nema, tj ima, u korist danasnjih tva.
Govoris o per pixel kontroli na tvu koji ima max 70-80 nits. Pa spusti toliko na miniled ipsu i vecina ips problema ce nestati.
Čovjek je naveo IPS MiniLED i o tome pričamo. Sivije crne se ne možeš riješiti ni na MiniLED-u, pogotovo situacije gdje algoritam pozadinskog baulja, tipa zvjezdano nebo ili disanje titlova... Po meni nema usporedbe uopće sa OLED-om, čak i najjeftinijim.
Čovjek je naveo IPS MiniLED i o tome pričamo. Sivije crne se ne možeš riješiti ni na MiniLED-u, pogotovo situacije gdje algoritam pozadinskog baulja, tipa zvjezdano nebo ili disanje titlova... Po meni nema usporedbe uopće sa OLED-om, čak i najjeftinijim.
Sad smo na oledu, ok, pa u usporedbi s oledom bilo što drugo se teško nosi.
Ja govorim nakon prosječne plazme bilo koji današnji tv je napredak. Plazme su imale sivi ekran (kuro je imao crni, ali ne toliko crn kao današnji oled) tako da po danu nisu izgledale kontrastno kao u mraku. U mraku i kad prikazuju skroz crnu sliku bilo je lagani glow s ekrana.
Znači uzmi današnji ips podesi ga ne ne daje više od 70-80 nits i vidjet ćeš da nema više tako sivu crnu kao kad nabiješ svjetlinu. Problemi nastaju kad tv moraispucati 200-300 nits i onda radi lošeg nativnog kontrasta panela ekran probija pozadinsko osvjetljenje što uzrokuje razne probleme.
Zato je opće glupo plazme uspoređivati s današnjim tvima. Ako netko želi gledati tako prigušen tv samo podesi tv da ide ispod 100 nits i neće biti puno problema.
Naravno da to nitko ne želi.
Ips najviše problema ima s hdrom i zato nikad ne bi uzeo ips ako mi je hdr imalo bitan. Isto tako ako dajem imalo više love za tv, zaobišao bih ips baš zbog lošeg kontrasta koji je najbiniji parametar kvalitete slike.
Moram priznati da se i meni cini da su te plazme malo napuhane s obzirom na danasnje telke. Nemam bas nekog iskustva s plazmama ali punac ima LG plazmu staru mozda 10-11g, meni slika na toj plazmi srednja zalost. Spojena na max tv. Ne znam mozda je zbog starosti...
Zašto se proizvode IPS mini led telke? VA panel košta puno više ili proizvođače boli k za nas kupce?
Zašto se proizvode IPS mini led telke? VA panel košta puno više ili proizvođače boli k za nas kupce?
To su sve poslovne odluke i marketing.
LG gura ips jer oni imaju svoje ips panele.
Sad i samsung gura ips u dosta modela pogotovo za EU tržište , ali nisam siguran koja je pozadina toga, možda ih jeftinije nabavljaju pa ih guraju
Zašto se generaliziraju plazme. Sve je u klasi tv-a kao i danas sa oledima.
Panasonic G50 je bio 15k i to je bio vrh ponude i neusporediv sa P serijom ili LG plazmama.
Moram se uključiti vezano za plazme. Mene moja služi dobro već više od 10 godina (bez burn in, a nisam nešto posebno pazio), u pitanju je Panasonic 42S30 koja je tada koštala cca 5500 kuna dok je dobropoznata G serija bila otprilike 2000 kuna više. Crna nije savršena ali je meni slika bila puno prirodnija nego na "nabrijanim" LCDima. Pioneer Kuro od 42" je tada košta otprilike 20000 kuna a sigurno ne bih dao 4 puta više zbog "dublje" crne, kako tada tako ni danas. Ja sam pitao da li je gore spomenuti TV ok kupnja za te novce, naravno da Qled u nekim segmentima ne može konkurirati Oledu, neki su vidljivi a neki samo dokazani mjernim uređajima. Kako u HI FI ne mislim da su važni srebrni interkonekcijski ili zvučnički kabeli i nosači istih tako ni u TV tehnologiji mi nisu bitne stvari koje su dokazive laboratorijskim mjerenjima ili jedva primjetni "golim" okom. 90% vremena gledam TV program preko teleoperatera, nešto malo sporta preko IPTVa pa onda priče o 4K, 8K i ostalome nemaju baš previše smisla. Sada će netko reći onda si uzmi xy telku za 3500 i uživaj, što i nije daleko od istine, ali eto ja sam samo pitao da li je onaj Samsung best buy za tu cifru
Moram se uključiti vezano za plazme. Mene moja služi dobro već više od 10 godina (bez burn in, a nisam nešto posebno pazio), u pitanju je Panasonic 42S30 koja je tada koštala cca 5500 kuna dok je dobropoznata G serija bila otprilike 2000 kuna više. Crna nije savršena ali je meni slika bila puno prirodnija nego na "nabrijanim" LCDima. Pioneer Kuro od 42" je tada košta otprilike 20000 kuna a sigurno ne bih dao 4 puta više zbog "dublje" crne, kako tada tako ni danas. Ja sam pitao da li je gore spomenuti TV ok kupnja za te novce, naravno da Qled u nekim segmentima ne može konkurirati Oledu, neki su vidljivi a neki samo dokazani mjernim uređajima. Kako u HI FI ne mislim da su važni srebrni interkonekcijski ili zvučnički kabeli i nosači istih tako ni u TV tehnologiji mi nisu bitne stvari koje su dokazive laboratorijskim mjerenjima ili jedva primjetni "golim" okom. 90% vremena gledam TV program preko teleoperatera, nešto malo sporta preko IPTVa pa onda priče o 4K, 8K i ostalome nemaju baš previše smisla. Sada će netko reći onda si uzmi xy telku za 3500 i uživaj, što i nije daleko od istine, ali eto ja sam samo pitao da li je onaj Samsung best buy za tu cifru
Ne znam kakve su trenutne cijene, ali je bi radije uzeo sony seriju 9.
Taj samsung qled je kao sto smo vec rekli ips koji moze dat puno nitsa van i tu se onda vide svi nedostatci takvog panela.
Reef,zašto onda tražiš nešto drugo?
Imaš TV koji ti je ok,pa sada tražiš neki low end crap da ju zamijeniš?
I ja imam Panasonoc G30 staru...nemam pojma,8 god valjda.TV je avion,cijele dane radi.Crna i sve ostale boje su ok.Jednom sam ju otvorio u očistio ventilatore jer su prozujali od prašine.I to su sve nevolje do sada.
Volio bi imati veći TV,ali mi vjera brani da sad bacim ispravnu plazmu koja radi ko sat.
Evo baš to, volio bih imati veći TV ali najjači argument da ostavim plazmu još neko vrijemeje stvarno to šta sve radi ok (da ne ureknem)
Jedino mi nije jasan ovaj tvoj stav da je spomenuti Samsung "LOW END CRAP"??? Stvarno to misliš za tv koji je prošle godine koštao cca 2000€?
U travnju 2019. smo kupili nekakav Hisense od 70-75 inča za nekih 400 USD U Wallmartu. TV služi za karaoke, XBox, filmove, učenje, građenje tima i prezentacije.
Sa lijeve i desne strane bilo je vidljivo da je ekran bljedunjav - nejednako osvijetljen. Kada se koristio za igru i sl to nisam uočavao. Bili smo zadovoljni uloženim/dobivenim, a zbog veličine izgleda impresivno. Daljinski je plastičan i tv nažalost nije bio priključen na internet.
Elipso ih ima u ponudi i izloženi su. Prošle godine je bila izložena nekakva Hisense laserska tv i ta slika mi je izgledala isprana (boje).
Na YT sam nedavno naletio na uradak iz 2022. u kojem neki tip hvali Hisense (tv zadnje generacije). Svi napreduju s vremenom jer stagnacija znači propast.
Philips godišnje pretendira na titulu najboljeg tv-a (sponzorirali su AVForums izbor tv-a godine tako da se rezultat ne vrijedi) uz Panasonic, Sony, LG i Samsung (kod nezavisnih recenzenata kao HDTVTest). Na ovom forumu ćeš pročitati od ljudi koji se bude noću u znoju zato što im je HDMI konekcija 2.0 umjesto 2.1, da je smeće, da je neprovjerena robna marka (znam za Philips nekih 35 godina iz starih Quelle kataloga), da unutra ugrađuju katodnu cijev, da na drugim televizijama ako priključiš svjećice za bor, to izgleda bolje nego Philipsov ugrađeni Ambilight i da će krepati nakon što mu istekne garancija koja traje jednako kao kod druga top 4 proizvođača. Pljuvačnica. U stvarnosti taj TV je stvarno dobar. Ambilight je fora, android tv radi dobro i tečno. Ja ga imam (7 godina), kao i moja bliža rodbina i prijatelji. Nitko od ljudi koje poznajem, a imaju ih, nema problema s njima. Ako se odlučiš za njih, obrati pažnju na broj modela jer koriste nekoliko različitih brojki za isti/sličan model koji ih razlikuje po postolju i boji.
Imaš ih izložene u Elipsu.
Možeš uvijek pogledati u pretraživaču:
hisense 2022 tv lineup
philips 2022 tv lineup
Cijene modela kojeg izabereš usporedi na:
nabava.net
geizhals.de
Nakon kupnje na yt nađi uradke u kojima se podešavaju postavke ekrana za tvoj model tv-a.
Sretno!
vicious
Evo baš to, volio bih imati veći TV ali najjači argument da ostavim plazmu još neko vrijemeje stvarno to šta sve radi ok (da ne ureknem)
Jedino mi nije jasan ovaj tvoj stav da je spomenuti Samsung "LOW END CRAP"??? Stvarno to misliš za tv koji je prošle godine koštao cca 2000€?
Ma priča gluposti. Inicijalne cijene samsunga su jako prenapuhane, ali taj tv spada u visu srednju klasu.
I u odnosu na plazmu koju imas je dakeko bolji tv.
vidim da se u SD pridaje sony 9005 za 8000 kn, to je stariji model, ali odlican tv, dosta ljudi ga je kupovalo pa ti mozda neko moze reci iz prve ruke.
Znam da su cijene u početku prenapuhane i mislim da je ova tvoja procjena više srednje klase ipak točnija definicija.
To, to, po mogucnosti kupi Philips IPS...
Razmisljao sma o Sony X93J ali vidim da ima LG C1 za 500 kuna više, a svi taj tv hvale koda nema sutra.
Pa me zanima dali je burn in stvarno problem kako neki pričaju i jeli fakat toliko losiji OLED u prostoriji sa malo vise svijetla?
Ja više manje gledam dosta nogomet,F1,netflix i gluposti po YT pa neznam dali da uzmem X93J ili C1, plan je bio uzeti QN95 ali nakon kaj sam videl kod frenda na šta to liči ubi me Bože taj Samsungov quality control treba spaliti..
Ma priča gluposti. Inicijalne cijene samsunga su jako prenapuhane, ali taj tv spada u visu srednju klasu.
vidim da se u SD pridaje sony 9005 za 8000 kn, to je stariji model, ali odlican tv, dosta ljudi ga je kupovalo pa ti mozda neko moze reci iz prve ruke.
Zanima me jel bi bilo pametno uzimati i 3 dodatne godine za taj sony?
Zanima me jel bi bilo pametno uzimati i 3 dodatne godine za taj sony?
Ako je financijski prihvatljivo preporuka je uvjek uzeti dodatno jamstvo, svi uređaji su skloni kvarenju, neki vise neki manje, al bolje bit miran 5g ako se moze
Razmisljao sma o Sony X93J ali vidim da ima LG C1 za 500 kuna više, a svi taj tv hvale koda nema sutra.
Pa me zanima dali je burn in stvarno problem kako neki pričaju i jeli fakat toliko losiji OLED u prostoriji sa malo vise svijetla?
Ja više manje gledam dosta nogomet,F1,netflix i gluposti po YT pa neznam dali da uzmem X93J ili C1, plan je bio uzeti QN95 ali nakon kaj sam videl kod frenda na šta to liči ubi me Bože taj Samsungov quality control treba spaliti..
Sony je skoro duplo svjetliji, ali mislim da nije C1 tako loš.
Ovaj Sony je odličan TV jedino je preskup malo tako da bih ja ipak išao na oled.
ja imam C1 i u kucnim uslovima nemas sta traziti dalje. Nije dovoljno svijetal ako ga gledas u hirurkoj sali ili u prodavnici....Zaboravi burn in.... TO je sad maleten stvar proslosti i mors o tome misliti u vrlo specificnim uslovima tipa da ga koristis kao monitor gdje imas stvari koje godinama stoje na istom mjestu. Ali svakako dokupi 3 godine garancije.....
Bas sam htio reci ako je OK pod reflektorima u ducanu, biti ce OK i doma, tj. sport/crtici/vijesti i ostalo sto se gleda po danu se normalno vidi. Ostalo poput filmova u 4K HDR-u se ionako gleda navecer/mraku (sto je i pravilno), a tu je OLED top posto je stvar u rasponu full crno/svijetlo, pogotovo u detaljima. Po netu vidim da se ekipa ne buni ni na A1 koji je najtamniji u seriji...
Odraz okoline u ekranu u tamnim scenama se vidi na svima ionako i samo je bitno da nisu ogromni prozori nasuprot ili spustiti zavjese/rolete, ali to je tako oduvijek sa gloss ekranima...
Pridruži se LG klanu da zajedno možemo kritizirati ostale.
.
ja imam C1 i u kucnim uslovima nemas sta traziti dalje. Nije dovoljno svijetal ako ga gledas u hirurkoj sali ili u prodavnici....Zaboravi burn in.... TO je sad maleten stvar proslosti i mors o tome misliti u vrlo specificnim uslovima tipa da ga koristis kao monitor gdje imas stvari koje godinama stoje na istom mjestu. Ali svakako dokupi 3 godine garancije.....
Hvala za info.
Bas sam htio reci ako je OK pod reflektorima u ducanu, biti ce OK i doma, tj. sport/crtici/vijesti i ostalo sto se gleda po danu se normalno vidi. Ostalo poput filmova u 4K HDR-u se ionako gleda navecer/mraku (sto je i pravilno), a tu je OLED top posto je stvar u rasponu full crno/svijetlo, pogotovo u detaljima. Po netu vidim da se ekipa ne buni ni na A1 koji je najtamniji u seriji...
Odraz okoline u ekranu u tamnim scenama se vidi na svima ionako i samo je bitno da nisu ogromni prozori nasuprot ili spustiti zavjese/rolete, ali to je tako oduvijek sa gloss ekranima...
Meni je staklena stijena desno od TV-a di ga imam sad ali mi je TV malo uvučeni tako nije tak strašno.
Kaj se tiče gledanja po danu, gledam nogomet vikendom ali kolko vidim na rtings.com po recnezije ga jako hvale i za takve stvari..
Btw, opće se nisam stigao pohvaliti, ali uzeo sam za Božić još Sony OLED 55A83J za 8399kn.
Prezadovoljan sam svaki dan kad ga gledam. Stvarno jako dobar TV. I za tu cijenu definitivno bolji izbor za mene od LG-a. Ne trebaju mi 4 HDMI porta, a sve ostalo je ionako na Sonyu bolje.
Btw, opće se nisam stigao pohvaliti, ali uzeo sam za Božić još Sony OLED 55A83J za 8399kn.
Prezadovoljan sam svaki dan kad ga gledam. Stvarno jako dobar TV. I za tu cijenu definitivno bolji izbor za mene od LG-a. Ne trebaju mi 4 HDMI porta, a sve ostalo je ionako na Sonyu bolje.
Kao na primjer?
Out of the box slika.
Motion handling.
Upscaling.
HDR.
I na kraju ono najbitnije - kvaliteta slike. LG C1 je nesumnjivo fantastičan TV. Općenito je kompletniji TV od Sonya, ali meni kojem je najbitnija kvaliteta slike i to pogotovo za filmove, Sony je bolji.
Dodao bih i kvaliteta komponenti pa oni koji očekuju da im televizori rade kroz sljedećih 10 godina, prije bih se kladio na to da će Sony to odraditi nego LG.