Jučer sam kupio novi komp, sve bilo ok, ja ga sastavio i upalio. On se upali, nakon nekog vremena se ventovi malo stišaju i ugasi se. I onda se ponovo upali i tako stalno.
Molim nekoga da mi savjetuje što da radim!!
Jučer sam kupio novi komp, sve bilo ok, ja ga sastavio i upalio. On se upali, nakon nekog vremena se ventovi malo stišaju i ugasi se. I onda se ponovo upali i tako stalno.
Molim nekoga da mi savjetuje što da radim!!
Koji su dijelovi unutra?
koje napajanje?
MBO Gigabyte EP35-DS3
CPU Intel C2D E8200
VGA Gigabyte HD4850
RAM 2 x 1 Gb PC6400 Kingmax
PSU Chieftec 550 W
Case Codegen 6099 Briza
jel ti se vrti hladnjak od proca...jesi termalnu pastu postavio?
Svi hladnjaci se uredno vrte, pastu sam dobio na hladnjaku (BOX izdanje)
Probaj samo s jednom plocicom memorije prvo...
Koliko "Beep" signala daje pri paljenju.
Provjeri da li si ustekao sve kablove (Maticna User Manual), provjeri Ram, i dali ram i video kartica su dobro ustekan.
Mogućnost : ako ti memorije rade u dual channel modu, a vjerojatno da, može biti problem. Pokušaj ih staviti u single mode, ukoliko smiješ sam raditi (garancija i sl.). Problem s određenim memorijama i pločama u dual modu.
Pozdrav.
Instaliraj speed fan i prati temperature možda se pregrijava.
Instaliraj speed fan i prati temperature možda se pregrijava.
Nisam spojio onaj beep zvučnik.
Imam dvije pločice koje bi trebale raditi u dc. Kada sam izvadio drugu, sve je ostalo isto. Ali kjada sam drugu stavio umjesto prve, komp se više nije gasio, ali je snizio brzinu vrtnje ventilatora (zaključio po buci) i bilo je "snijega" na monitoru. I dalje nije došao do BIOS-a.
Mogućnost: probaj sada s jednim modulom koji "radi", resetirati CMOS.... Pa pogledaj postavke u BIOS-u. Proceduru za reset CMOS-a pretpostavljam znaš? Ugasiti, iskopčati iz struje, pronaći jumper za clear CMOS, u najvećem broju slučajeva označen s J2.
Probaj napravit clear cmos.
Dakle iskopčaj napajanje i kratko spoji odvijacem dva pina koja se nalaze kod baterije
i hladnjaka SB-a. (ispod pinova ti oznaka CLR_CMOS).
Dovoljno je par sekundi drzati spojene pinove.
Ako ne pomogne izvadi bateriju na par minuta i napravi gore navedeno.
Provjeri da ti ne bi bila kakva prašina ili prljavština u ram utorima
Provjeri da ti ne bi bila kakva prašina ili prljavština u ram utorima
Mogućnost: ne poznajem tu grafičku, ali ako nisi dodatno napajanje stavio na nju ili je loše sjelo, može ti raditi problema. Neki put ne daje zvučni signal za taj problem, pa pogledaj dobro i karticu.
Osim ovog, svega gore navedenog, postoji još nešto što možeš probati: iskopčaj sve periferije, hardove, optičke uređaje, floppy (ako ga imaš uopće), te dodatne USB portove... Pa onda na "golo" probaj bootati sistem...
U vezi grafičke: sve je ok.
U vezi napajanja: spojio sam i taj 4-pinski utor
Može li se sistem bootati bez rama?
Ne. Jesi probao maknuti sve uređaje i onda pristupiti BIOS-u? Možda se u nekim uređajima nalazi problem?
Kada ti se racunalo restarta sam od sebe odmah udji u bios i provjeri kolika ti je temperatura procesora. Ako kojim slucajem imas vistu ona po defaultu ima ukljucenu opciju da kod system crasha automatski restarta racunalo. Dakle neces vidjeti onaj plavi ekran. U rootu ti se u tom slucaju nalazi memory.dmp file koji sadrzava informaciju o rusenju sustava. Mozes i iskjuciti automatsko restartanje sistema u control panelu, system properties, startup and recovery i onda chekbox autoomatically restart. Ukoliko imas vistu na bootu imas opciju provjere ram memorije.
Prvo provjeri da se ne radi o pregrijavanju procesora i javi koji os imas.
Ne. Jesi probao maknuti sve uređaje i onda pristupiti BIOS-u? Možda se u nekim uređajima nalazi problem?
Kada ti se racunalo restarta sam od sebe odmah udji u bios i provjeri kolika ti je temperatura procesora. Ako kojim slucajem imas vistu ona po defaultu ima ukljucenu opciju da kod system crasha automatski restarta racunalo. Dakle neces vidjeti onaj plavi ekran. U rootu ti se u tom slucaju nalazi memory.dmp file koji sadrzava informaciju o rusenju sustava. Mozes i iskjuciti automatsko restartanje sistema u control panelu, system properties, startup and recovery i onda chekbox autoomatically restart. Ukoliko imas vistu na bootu imas opciju provjere ram memorije.
Prvo provjeri da se ne radi o pregrijavanju procesora i javi koji os imas.
Mozda nisi dobro namjestio hladnjak s venitlatorom na procesor. Probaj ga skinuti i opet staviti i obrati dobro paznju da hladnjak dobro sjedne. Takodjer neki puta ljudima ostaje zastitna folija na gornjoj strani procesora ili hladnjaka pa pogledaj i to.
ako na northbridge-u imaš pasivni hladnjak isključi ono upozorenje za system fan faliure
Mozda nisi dobro namjestio hladnjak s venitlatorom na procesor. Probaj ga skinuti i opet staviti i obrati dobro paznju da hladnjak dobro sjedne. Takodjer neki puta ljudima ostaje zastitna folija na gornjoj strani procesora ili hladnjaka pa pogledaj i to.
ako na northbridge-u imaš pasivni hladnjak isključi ono upozorenje za system fan faliure
Hmmm... probaj onda u biosu ucitati default ili fale-safe postavke pa probaj opet.
što točno zadnje vidiš prije nego se restarta?
da li pokušavaš instalirati windows ili ga samo pališ bez cd-a za instalaciju?