Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.628
|
čitano: 2.011.171
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
17 godina
moderator
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
robimarko kaže...
U takvim slučajevima su sonde uglavnom obični komadi žice ili male to male jumperi,nema ti tu sreće previše.

Em moraš paziti na napon ekstremno em su frekvencije niske.

Baš me to brine - da ne spalim zvučnu u laptopu (pogotovo zato jer više nemam funkcionalni stolni kompjuter). Vidio sam da si ljudi rade sonde koje bi trebale zaštititi zvučnu od previsokog napona. Zato i pitam jel je netko od forumaša to probao.

robimarko kaže...
Bolje ulovi neki stari analogni osciloskop na njemačkom ebayu ili kod nas,makar neispravan ako se može naći manual vjerovatno se da popraviti.

Osciloskop mi sad ipak nije prioritet, novac ću prvo utopiti u komponente za Arduino i u foto/video opremu. Što se tiče popravljanja, laik sam za elektroniku (donedavno nisam znao koja žica je plus, a koja minus {#}), tako da nekakvo popravljanje s moje strane ne dolazi u obzir, a ni ne poznam ljude koji se time bave.

robimarko kaže...
Recimo ja sam dobio besplatno HP1220A dual channel 15Mhz osciloskop,ali neispravan no kupio sam manual jer je scan na Agilentovim stranicama bio užasan i uz pomoć čovjeka koji mi ga je poklonio i manuala koji sadrži doslovno sve što možeš zamisliti,sheme,upute za svaku radnju i hrpu troubleshooting stvari uspio popraviti.

Super!

robimarko kaže...
Naravno plastika nije u najboljem stanju i nije baš high tech proizvod meni je super jer love nemam za ništa drugo,a najbitnije je da s njim možeš manje više gotovo sve

Da, bitno je ono što je unutra, bitna je funkcionalnost. A sad vanjski izgled - super prilika za modanje! {#}

13 godina
suspendiran
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Pozdrav opet ekipa :), otpao mi kapacitor sa 8800gts grafe, a drugi se ljuja i nešto se vidi kao da je počelo trunkicu korozirat na dnu, na kapacitoru pise A 78L, 180, 16v, šta mi je radit, kolko to košta i jel se isplati sa time zezat, potražio bi u čipoteci al sumnjam da imaju baš identičan sa grafe stare 6-7 godina, jel postoji neki zamjenski istih svojstva?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
To su SMD elektrolitski kondenzatori,to su ti univerzalne komponente i vrlo vjerovatno ćeš ih naći u Chipoteci i sličnim trgovinama.

E sada njihovo lemljenje je druga priča,nisu baš jednostavni
robimarko@gmail.com
15 godina
neaktivan

Ako nemas dobru lemilicu, neces napraviti nista, osim mozda jos vise štete.
Kvar nije veliki pa se isplati popraviti grafu.
Ono što mene zanima je kako se to dogodilo? Da ti otpadne "kapacitor" (kondezator)? 
Uglavno mozda nece imati bas od 16V, nema veze ako je vise od 16V, bitno da nije ispod toga.

I don't care that they stole my idea . . I care that they don't have any of their own. — Nikola Tesla
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.5.2014 4:35 (xZero).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
xZero kaže...

Uglavno mozda nece imati bas od 16V, nema veze ako je vise od 16V, bitno da nije ispod toga.

Jedino treba paziti na dimenzije ako se uzima onaj većeg napona. I obavzno kupiti low ESR kondenzatore.

13 godina
suspendiran
xZero kaže...

Ako nemas dobru lemilicu, neces napraviti nista, osim mozda jos vise štete.
Kvar nije veliki pa se isplati popraviti grafu.
Ono što mene zanima je kako se to dogodilo? Da ti otpadne "kapacitor" (kondezator)? 

ni meni nije jasno, jučer sam izvadio karticu i samo je otpao, dok se gornja dva kondenzatora dosta jako klimaju kao da če i oni otpast, a stavljao sam mali milion kartica u matične ploče i vadio van i nikad ništ,ali od čeg su se počeli klimat?

16 godina
neaktivan

Možda je fizičko oštećenje, možda nije bio dobro zalemljen, možda od toplinskog naprezanja...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da to sam i ja mislio, da je od topline.
A mozda su samo dotrajali, iako se to ne manifestira na taj način.

Kako ti hladis tu karticu? Da li ju redovito cistis i mijenjas termalnu?

I don't care that they stole my idea . . I care that they don't have any of their own. — Nikola Tesla
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
suspendiran

jednom sam samo mjenjao pastu, ali otišao sam po kondiće zalemio i grafa radi, 3 kondenzatora 180 25V Panasonic, 5 kuna jedan komad,  reko lik da bolje da je iznad 16V nego ispod kako je netko već i rekao na grupi :),

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pozdrav ekipa!!
Potreban mi je pic programator jer uskoro krecem u izgradnju par novih projekata ....dosta je bilo moljakanje kolega za programiranje

pa što mislite o ovome:

http://ali3nworld.blogspot.de/2006/09/gtp-usb-lite-programmer-again.html

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/
14 godina
Trebao bih preporuku jednog jednostavnog napajanja.
Naravno regulacija napona i struje.

Recimo do 30V i 3-4A
robimarko@gmail.com
16 godina
neaktivan

svi ti programatori, i to bez obzira jesu li za pic ili avr, osim ako nisu komercijalni imaju probleme na OS-ovima iznad XP-a, sto kad su pitanju driveri, sto sam sofware koji ce vrsit programiranje. 

ako se mozes pomirit s tim da ti triba XP za njega, nema problema. 

14 godina
wifi kaže...

svi ti programatori, i to bez obzira jesu li za pic ili avr, osim ako nisu komercijalni imaju probleme na OS-ovima iznad XP-a, sto kad su pitanju driveri, sto sam sofware koji ce vrsit programiranje. 

ako se mozes pomirit s tim da ti triba XP za njega, nema problema. 

Pa stavis dual boot, upravo zbog toga imam na kompu Win 98,Win XP, Win 7, Win 8, Linux mint i Ubuntu {#}

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasa
17 godina
moderator

Što bih sad dao za osciloskop... Igram se s potenciometrom i regulatorom napajanja LM317T, da vidim kak to funkcionira, ali možda da iskoristim regulator napajanja za snižavanje napona za ventilator, jer mi potenciometar ima prevelik otpor. I tako - stavim crvenu ledicu da vidim kad će se upaliti... Onda plavu... I OK. To je bio 12V adapter - naponi na kojima se pali su u granicama navedenim na Wikipediji. I onda spojim 9V adapter na plavu ledicu, a ova počne brutalno treperiti i već sam pomislio da sam je spalio. Provjerim s 12V, sve OK. Smanjim potenciometar na minimum, čak sam stavio i dvije diode, spojim natrag 9V i pojačavam. Plava ledica se već dobrano svijetli na 1V! Što naravno nije moguće, jer tek počinje blago tinjati na 2,5V. I kad još pojačam, počinje se jako grijati i intenzivno treperi. Ako napon stavim na 1,125 V ledica pošteno svijetli. No onda sam prebacio na AC na multimetru i imam što za vidjeti - 1,39V! Pušta izmjeničnu struju! Kak je to moguće? I onda malo bolje pogledam što piše na adapteru - piše samo AC! Nigdje DC! Pitam se je li to moguće! Htio sam izvaditi diode, no onda sam jednostavno adapter spojio na multimetar i provjerio frekvenciju - 50 Hz.

Eto što se događa kad čovjek ne obraća pažnju što piše na adapteru (oblika je, veličine i ima isti konektor kao i hrpa svih drugih 9-12V adaptera - ima onaj klasični 5,5x2,1 konektor). Zapravo ni ne znam odakle mi taj adapter - našao mi se među stvarima i mislim si - 9V? Super! I posve nesvjestan koristio sam ga za ventilator, ali i za led trake za eksperimentiranje (kratku plavu i crvenu traku). Jao...

14 godina

Da, većina tih adaptera su neregulirani, mali transformator, eventualno dioda ili bridge rectifier za ispravljanje u DC. I sam sam mjerio izlaze nekih AC adaptera, deklariran 9v, bez opterećenja 12.5v, a pri opterećenju daje 5v@100mA

Ako si stisnuo TU, stisni i HVALA da znam tko si

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Stari modemi su imali ac 9 V adaptere {#}

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Cryogenic kaže...

jednom sam samo mjenjao pastu, ali otišao sam po kondiće zalemio i grafa radi, 3 kondenzatora 180 25V Panasonic, 5 kuna jedan komad,  reko lik da bolje da je iznad 16V nego ispod kako je netko već i rekao na grupi :),

Ja sam rekao.
Ta voltaza oznacava maksimalni napon s kojim kondezator moze podnijeti. Znaci ti mu stavio od 25V, sto znaci da ce on bez problema raditi na 16V. Da si stavio manji od 16V, unistio bi ga uz rizik da uzrokuje i ostecenja same graficke.  

16 godina
neaktivan
Strm kaže...

Pa stavis dual boot, upravo zbog toga imam na kompu Win 98,Win XP, Win 7, Win 8, Linux mint i Ubuntu {#}

Osobno mi je to neozbiljno, vec i dual boot, a ovo sto ti imas je zapravo komedija. Sest (6!!!) OS-ova na jednom racunalu! Zagrist cu pa me sada zivo zanima, koja to maticna ploca i graficka podrzava i imas drivere za sve OS-ove od W98 do W8 + varijante Linuxa? Molim ukratko konfiguraciju. I nemoj sad da ispadne kako se pojedini OS-ovi zapravo vrte u virtualci, jer to nije isto sto i multiboot i minimalno 6 particija (ako cemo radit po PSu). 

Internet je prepun raznoraznih paralelnih, serijskih, pa cak i usb programatora koji mozda jesu jednostavni za napravit, ali su igracke, i tako za sve popularnije mikrokontrolere (8051, AVR, PIC). Isto tako, pripadajuci softver se vrti na svemu, od DOS-a, pa do WinXP. Medjutim, i driveri i softver za kasnije verzije je progresivno manjkav i/ili nepostojec, cime i sve te sheme postaju u principu beskorisne ako zelis ALAT, a ne igracku. 

Jedan od jako pristupacnih programatora za AVR/89s seriju za koji mi je neshvatljiv izostanak prave podrske je USBasp. Stvar radi bez problema do XP-a, ali nakon toga ga ubija windows driver signature enforcement, koji se naravno i kod W7 i W8 iskljuci, ali to nije to! Za nesto sto se u konacnici masovno prodaje po ebay-u, glupo je da se jednostavno ne skupi odredjena lova pa da se napokon driver digitalno potpise i proradi bez problema. Jako dobar primjer je Arduino, koji je vrlo skoro nakon izlaska 8-ice ima potpisane drivere i trivijalnu instalaciju. 

14 godina
wifi kaže...
Strm kaže...

Osobno mi je to neozbiljno, vec i dual boot, a ovo sto ti imas je zapravo komedija. Sest (6!!!) OS-ova na jednom racunalu! Zagrist cu pa me sada zivo zanima, koja to maticna ploca i graficka podrzava i imas drivere za sve OS-ove od W98 do W8 + varijante Linuxa? Molim ukratko konfiguraciju. I nemoj sad da ispadne kako se pojedini OS-ovi zapravo vrte u virtualci, jer to nije isto sto i multiboot i minimalno 6 particija (ako cemo radit po PSu). 

Internet je prepun raznoraznih paralelnih, serijskih, pa cak i usb programatora koji mozda jesu jednostavni za napravit, ali su igracke, i tako za sve popularnije mikrokontrolere (8051, AVR, PIC). Isto tako, pripadajuci softver se vrti na svemu, od DOS-a, pa do WinXP. Medjutim, i driveri i softver za kasnije verzije je progresivno manjkav i/ili nepostojec, cime i sve te sheme postaju u principu beskorisne ako zelis ALAT, a ne igracku. 

Jedan od jako pristupacnih programatora za AVR/89s seriju za koji mi je neshvatljiv izostanak prave podrske je USBasp. Stvar radi bez problema do XP-a, ali nakon toga ga ubija windows driver signature enforcement, koji se naravno i kod W7 i W8 iskljuci, ali to nije to! Za nesto sto se u konacnici masovno prodaje po ebay-u, glupo je da se jednostavno ne skupi odredjena lova pa da se napokon driver digitalno potpise i proradi bez problema. Jako dobar primjer je Arduino, koji je vrlo skoro nakon izlaska 8-ice ima potpisane drivere i trivijalnu instalaciju. 

Pa svaki OS je odvojen. Na HDD-u od 250Gb. Znači, win 98 15GB Patricija, win xp 20Gb, win7 30Gb Win8 320GB i na tom HDD se nalaze Linux i ubuntu. za 98 imam neke bzvz. drivere tek toliko da radi na rezi 800x600, za win xp imam drivere, za win 7 i win 8 imam također drivere. A linux i ubuntu također. Kada mi se pali komp imam izbornik u kojem mi piše da kliknem na željeni OS, nakon što kliknem na željeni OS komp se resetira i digne taj OS. Nijedan od operativnih sustava neradi zajedno ili u isto vrjeme, tako da nema nikakvih problema s driverima...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasa
16 godina
neaktivan
Strm kaže...

Pa svaki OS je odvojen. Na HDD-u od 250Gb. Znači, win 98 15GB Patricija, win xp 20Gb, win7 30Gb Win8 320GB i na tom HDD se nalaze Linux i ubuntu. za 98 imam neke bzvz. drivere tek toliko da radi na rezi 800x600, za win xp imam drivere, za win 7 i win 8 imam također drivere. A linux i ubuntu također. Kada mi se pali komp imam izbornik u kojem mi piše da kliknem na željeni OS, nakon što kliknem na željeni OS komp se resetira i digne taj OS. Nijedan od operativnih sustava neradi zajedno ili u isto vrjeme, tako da nema nikakvih problema s driverima...

ok, i cemu sve to? cemu 6 OS-ova? i nisi odgovoria, o kojoj maticnoj, grafickoj, pa na kraju i disku se radi (pata/sata).

mozda je stvar u meni, jer volim clean racunalo, ali u nekim crtama me podsjecas na jednog momka s kojim sam redovito ima posla s reinstalacijom - sredis mu win, office, osnovne programe iz svake grupe koja mu triba, i onda nedugo zatim (misec-dva) vratis se i unutra 5-6 browsera, instant messaging klijenata, torrent klijenata, toolbari zauzimaju polovicu browsera, anti-ovo, anti-ono, i normalno, kad ga pitas zasto, kako, cemu, ne dobijes smislen odgovor jer ga nema... i naravno da onda ne valja windows, mora ga se reinstalirat svako malo, itd.  

zato me doista zanima sto ti na redovnoj bazi radis sa svakim od navedenih OS-ova. 

P.S. quoteaj samo nuzno, a ne citavi roman. {#}

14 godina

ovo je zadnja poruka neželim više iči u off, Prvo. komp je nov, sata HDD, imaš pod moj PC. Moj tata ima par programa nešta za geodete koji mu rade samo na xp-u, win 98 je tu jer ga volim{#} a win7 je tu ako se nađe koja igrica koja neradi na win8((Rijetke su, ali se nađe)) Linux je za moju mamu i sestru, jer on nejede banane((win7 i win8 mi se nekad znaju rušiti tj. komp se zabloka cijeli..))A ubuntu za jedan program također. Eto :D Btw. imam DVA SATA HDD-a jedan od 500Gb i jedan od 250Gb, na ovom od 250Gb su 3 patricije((mislim da je 4 maximum)) A na ovom od 500 sve ostalo. Iako imam puno OSva, to neznači da sam neuredan, naime, komp mi je napola prazan i sve mi je fino po kategorijama označeno i uređeno ;) Na desku nikad više od 2 stavke((recycle bin i jedan folder...))

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

fala, sve objasnjeno... nadam se da off nikom nije zasmeta... back to business now :D

12 godina
neaktivan
Wifi, iskreno skroz nepotrebno pljuvanje po programatorima kućne izrade.

USBasp radi na sedmici, a vjerujem da i pickit2 klon radi na sedmici.

Ne vidim ćemu toliko pljuvanje ? Ok, nađu se na ebay-u za badava, a što s onima koj nemaju ebay račun? Ako nekome izrada programatora čini gušt, zašto to popljuvat ?!
Ovako i onako kinezi sve rade za badava pa bi po tome trebao sve kupovat gotovo, a ne radit svoje.
Mnogi projekti novčano nisu isplativi jer su gotovi duplo jeftiniji, ali novac ne može zamjenit onaj osječaj kad sklop koji ste izradili proradi .

3 0 hvala 2
16 godina
neaktivan

Maki.el, nije to nikakvo pljuvanje. S obzirom da sam u kontaktu s maturantima koji nerijetko za maturalni imaju programatore, onda iz prve ruke znam da, unatoc tome sto je sve ispravno napravljeno (bar po shemi i pcb-u), stvar nerijetko ne proradi, cak i kad su ispunjeni svi uvjeti (OS, hardverski paralelni/serijski port, prilozen firmware-ako je potreban, te software). To isto bi i sami saznali prije nego dodju branit rad da procitaju komentare sa stranica odakle su sheme skinute. Cim postoji kriticna masa ljudi kojima stvar nije proradila, ocito da nesto ne stima. 

USBasp se uredno izradjuje u kucnoj varijanti, cak i u thru hole izvedbi, tako da je to jako privlacan komad elektronike. Nigdje nisam ni reka da usbasp ne radi na W7. Dapace, meni radi i na W8 x64, koristim ProgISP software, ALI da bi se driveri instalirali potrebno je ukidat Driver reinforcement itd. E sad, mos rec da sam picajzla jer prakticki ocu plug&play programator, ali zasto ne? Od toga ga dijele samo potpisani driveri. Fascinantno mi je da od svih kineza koji ga rade i prodaju, nitko nije reka, ajde, idemo se udruzit i rijesit tu glupost tako da stvar prolazi. 

Ne znam di si tocno vidia toliko mog pljuvanja po DIY-u, tim vise sto sam jedan od tih. Ipak, budi realan, glupo mi je da maturantu chipoteka otme 60kn za sam 16f84 cip, alooo 60!!! kn, i stoga ebay je majka, kad vec ne idem na bulk nabavu preko taobao ili sta vec. Ili isto tako, masu ih radi audio pojacala, i onda im za pojedini TDA (a koji oni nerijetko uspiju spalit) isto uzmu 60-100kn. Pa zasto da placaju vise za svoj DIY projekt ako ne tribaju. 

14 godina

Ja sam si uzeo ovaj:http://www.banggood.com/Pickit3-Pickit-3-Kit3-Emulator-Programmers-Programmer-p-88947.html

Ali sa kuponom pa me koštao samo 15 dolara,stigao mi je jučer i za sada radi.
Uspio sam preko MPLABX IPE-a isprogramirati u LVP modu PIC16F628A,ali sam ga onda glupavo obrisao s nekim drugim alatom i pokušao isprogramirati no sada taj PIC više ne želi jer sam izgleda tako onemogućio LVP programiranje,no drugi novi PIC16F628A je opet isprogramirao iz prvog pokušaja

EDIT:Provjereno radi na Windowsima 8.1 64 bit

robimarko@gmail.com
Poruka je uređivana zadnji put sub 31.5.2014 22:36 (robimarko).
17 godina
moderator
Ivan_hacker kaže...

Da, većina tih adaptera su neregulirani, mali transformator, eventualno dioda ili bridge rectifier za ispravljanje u DC.

Za prvu silu ću samo staviti diodu, možda i kondenzator (ventilator od starog procesora se vrti i na AC-u). Taj adapter sam inače samo privremeno mislio koristiti za 30W led reflektor (ledicu i hladnjak s ventilatorom sam stavio unutar kockastog kućišta od starog napajanja), dok ne nabavim neko unutarnje 9-12V napajanje za staviti unutar kućišta napajanja. Sad si mislim da bi mi možda najbolje bilo staviti 12V AC napajanje koje imam (greškom sam naručio preko eBaya, kad je došlo primim u ruke i gledam koji je to vrag - nema crne žice, samo dvije bijele na jednoj strani i dvije crvene na drugoj i onda skužim da piše Output AC 12V) - staviti bridge rectifier na to i pustiti kroz regulator. Vidjet ću još...

EDIT:

Najveći mi je problem to što nemam doma skoro pa nikakve komponente, kad sam se tek nedavno počeo igrati s elektronikom. Srećom, nisam bacio onaj 5V adapter za USB hub koji je bio u kratkom spoju pa sam iz njega uspio spasiti jednu diodu (sva sreća, jer sam spalio dvije od tri slabije koje imam) i otpornik koji mi je skoro idealan (za potenciometar za regulator od cca 500 Omha) - 50 Ohma (mislim da bi mi trebalo 100-200 Ohma, ali već je i ovo super je najslabiji koji imam je oko 460 Ohma). I tako sam upario tu diodu i otpornik i lijepo preko LM317T regulatora mogu kontrolirati napon iz 12V DC adaptera (koji bez opterećenja šiba zapravo 16+V). Iza diode stavio sam dva kondenzatora (jedan keramički i jedan elektrolitski) i stavio sam još jedan kondenzator na izlaz. I uštekao prokleti 9V AC adapter. I moram reći da je ova kombinacija lijepo popeglala struju! Nije savršeno - plava ledica se pali na 2,3V, a trebala bi na 2,5V, no već je i to velik napredak u odnosu na ono prije i mislim da je to zapravo i više nego prihvatljivi ripple za obični ventilator.

S ovom kombinacijom ima samo jedan problemčić, barem što se tiče velikog snižavanja/regulacije napona (s 12-16V na 2-3V), a to je da se LM317T dosta grije - skoro sam se opekao na njega nakon testiranja crvene ledice. Vidjet ćemo kak bude se grijao s višim naponima potrebnim za ventilator. Izgleda da budem mu morao staviti hladnjak, a glupo je što mu je onaj "tab" za montiranje hladnjaka spojen na izlaz - da nije, jednostavno bih ga zašarafio u limeno kućište napajanja, što bi ga trebalo hladiti bez problema.

Ivan_hacker kaže...

I sam sam mjerio izlaze nekih AC adaptera, deklariran 9v, bez opterećenja 12.5v, a pri opterećenju daje 5v@100mA

Meni nema ovo smisla mjeriti jer nemam true RMS multimetar niti osciloskop, a siguran sam da moj multimetar krivo pokazuje, tj. pokazuje prosječni napon, jer ako se ne varam plava ledica se i dalje pali prije nego bi trebala (sad sam zaboravio na točno koliko, a ne da mi se sad ponovno ići mjeriti), čak i kad koristim diodu, regulator i kondenzator (mada, prema shemi trebao bih koristiti dva kondenzatora - moram još to isprobati).

Jakovp kaže...

Stari modemi su imali ac 9 V adaptere {#}

Ne sjećam se kad sam zadnji put vidio modem... Mislim da sam imao dva komada, a sad je li to ostalo od njih, ne bih znao. Moguće. Na adapteru samo piše OEM, a tekst je na njemačkom jeziku. A možda to uopće ni nije moj adapter. {#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.6.2014 6:49 (mbaksa).
12 godina
neaktivan
Wifi, oprosti, ali takav sam dojam stekao.
Slažem se, djelovi na ebay-u se nađu puno jeftinije nego li u trgovinama kao što su chipoteka. Međutim, problem može nastat ako nabasaš na lošeg prodavaća koji ti pošalje neispravne komponente. Osobno bih naručivao od provjerenih trgovina, npr. RS components, no tu se javlja problem glede poštarine. Od njih je jedino isplativo naručivat velike naruđbe jer tad poštarina ne igra veliku ulogu.

robimarko, vidim da si bio postavio pitanje vezano uz napajanje. Evo jedan link: electronics-lab.com/projects/power/001/
Nisam ga radio, ali drugi koji je su, zadovoljni su njime.

0 0 hvala 0
14 godina
Komponente su jeftine,ali svagdje je problem poštarina.
Još nisam našao trgovinu a da nije iz Kine da ima normalne cijene dostave.
Jedino TME koji ima dostavu za 8 eura
robimarko@gmail.com
16 godina
neaktivan
Maki.el kaže...
Wifi, oprosti, ali takav sam dojam stekao.
Slažem se, djelovi na ebay-u se nađu puno jeftinije nego li u trgovinama kao što su chipoteka. Međutim, problem može nastat ako nabasaš na lošeg prodavaća koji ti pošalje neispravne komponente. Osobno bih naručivao od provjerenih trgovina, npr. RS components, no tu se javlja problem glede poštarine. Od njih je jedino isplativo naručivat velike naruđbe jer tad poštarina ne igra veliku ulogu.

Dojam te ovaj put posteno prevaria. Treba samo bit realan oko nekih stvari. 

Od elektronike, na ebay-u mogu preporucit G&C, vec sam masu puta od njih naruciva i uvik bez ikakvih zamjerki, stigne dosta brzo i kvalitetno zapakirano, prakticki previse zapakovano naizgled. Cijene su im isto vrlo povoljne. 

17 godina
moderator

OK, da vas izvjestim što sam radio... S obzirom da mi je stvar funkcionirala na breadboardu, odlučio sam si breadboard prebaciti na onu jednostanu rupičastu pločicu (ne znam kak se to zove) i ugraditi je u reflektor. Kako sam potenciometar u reflektor već prije stavio s donje strane, tako sam odlučio da potenciometar nosi pločicu unutar reflektora pa su on i jedan otpornik s donje strane, a ostale komponente s gornje. Čip LM317T sam ugurao u pasivni hladnjak koji sam skinuo s matične ploče. Napravio sam si i male konektorčiće za ulaz i izlaz (ženske na pločici, muške na 12V AC napajanju i ventilatoru). I to je uglavnom to.

Jedan konektor ulaza ide kroz diodu pa mi taj predstavlja plus, a drugi minus. Dalje idu kroz keramički i elektrolitski kondenzator, plus onda ide kao ulaz u LM317T, a izlaz iz LM317T dalje ide prema glavnom izlazu, gdje ide još jedan kondenzator i ženski konektori na kraju na koje se spaja ventilator. Potenciometar je spojen na Adjust pin na LM317T.

Na slikama otprilike vidite moj totalno amaterski rad, tak da se nemojte nad tim sablažnjavati. {#} Sve je to rađeno praktički napamet (pa sam recimo tako i nepotrebno praviše skratio pločicu, pa se onda sjetim da sam zaboravio spojiti nešto pa onda kemijam kud da žicu povučem), u hodu, ad hoc. Posebno se nemojte sablažnjavati nad mojim lemljenjem (da, lemilicu sam u životu koristio čak nekoliko puta {#}). Bio sam lijen staviti tanji vrh, a čini se i da mi je tinol malo predebeo za ovu namjenu (a i dimi se, to je strašno).

Stvar funkcionira prihvatljivo. Trebao bih staviti otpornik od 100 ili koji Ohm više na LM317T jer sad mogu previše sniziti napon pomoću potenciometra (a ne želim da potenciometrom mogu ugasiti ventilator). BTW uočite nekvalitetu izrade LED-ice - kontakti su pohrđavili! Na slici se inače baš i ne vidi napajanje za LED-icu (koje sam morao staviti izvana jer mi nije stalo u kućište) - kabeli su kruti i krhki - izolacija pre-prelako puca. Na slici se također ne vidi dobro koliko je to svjetlo jako - pod sunce ne možeš iz daljine gledati u tu 30 W ledicu (zato jer je jaki, a jako mali izvor svjetla). Ako nekog zanimaju slike u punoj rezoluciji, evo ovdje.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice