Brojač (elektronika)

poruka: 5
|
čitano: 5.289
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Brojač (elektronika)

Imam pitanje u vezi sa tumačenjem tablice za puni brojač pomoću binarnih znamenki.

Značenje ulaza i izlaza:

CI  - Ulaz viška iz prethodnog reda

A   - Prvi ulaz

B   - Drugi ulaz

Q   - Izlaz

CO - Višak

Napomena:

Q se ponaša kao 'XOR' kolo (ako je A=1 ili B=1 ali ne oba Q=1).

CO se ponaša kao 'I' kolo (ako je A=1 i B=1 Q=1)

CI  A  B  Q  CO          CI  A  B  Q   CO

0   0  0   0  0            0+0+0=0 Višak 0

0   0  1   1  0            0+0+1=1 Višak 0

0   1  0   1  0            0+1+0=1 Višak 0

0   1  1   0  1            0+1+1=0 Višak 1

1   0  0   1  0            1+0+0=1 Višak 0

1   0  1   0  1            ?

1   1  0   0  1

1   1  1   1  1

Na tablicu gledam ovako: CI + A + B = Q, CO (višak).

Jasno mi je do 6. reda (žuta jedinica). Ako je višak u prijašnjem redu 0, zašto je u novi red preneta jedinica?

Isto tako, dali bi mi neko mogao da pojasni sam rad ove tablice s obzirom da nisam siguran da ju dobro tumačim?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
RE: Brojač (elektronika)

Ovo nije puni brojač već potpuno zbrajalo. Potpuno zbrajalo je sklop kojemu su A, B i CI ulazi, a Q i CO izlazi. Tablica ima s lijeve strane sva moguća stanja na ulazima, a s desne stanja izlaza za stanje ulaza za svaki pojedini redak. Kako ovaj sklop zbraja samo jednu binarnu znamenku, moramo imati onoliko sklopova koliko imamo znamenki. Onaj CI gore u tablici nije iz prethodnog retka tablice, već iz sklopa koji zbraja prethodnu znamenku.

Stavio sam ti sliku na kojoj imamo sklop za zbrajanje 4-bitnog broja (4 znamenke - 4 sklopa).

U ovom slučaju zbrajamo broj 9: 1001 sa brojem 3: 0011. Postupak je isti kao kad na papiru zbrajaš dva višeznameknasta broja. Krećemo s desne strane. Na ulaze A i B zbrajala 4 dovodimo zadnji (LSB) bit jednog, odnosno drugog broja, a na CI smo doveli nulu jer nema prethodne znamenke, pa ne može ni biti ostatka. To odgovara retku 4, dakle izlaz Q je 0, a izlaz CO je 1.

Sad na zbrajalo 3 dovodimo predzadnju znamenku na A, odnosno B, a na CI dovodimo stanje sa izlaza CO zbrajala 4. To odgovara retku 6, dakle izlaz Q je 0, a izlaz CO je 1.

Na zbrajalo 2 dovodimo drugu znamenku na A, odnosno B ulaze, a na CI dovodimo stanje sa izlaza CO zbrajala 3. To odgovara retku 5. Izlaz Q je 1, a CO je 0.

Na zbrajalo 1 dovodimo prvu znamenku na A, odnosno na B ulaze, a na CI dovodimo stanje sa izlaza CO zbrajala 2. To odgovara retku 3. Q je 1, CO je 0.

Na izlazima Q dobijemo naše rješenje koje glasi 1100: 12 što je točno rješenje.

Izlaz CO na zbrajalu 1 se zove overflow. Jedinica na tom izlazu bi značila da rezultat ima više od 4 bita.

4-bitno zbrajalo realizirano pomoću 4 potpuna zbrajala 4-bitno zbrajalo realizirano pomoću 4 potpuna zbrajala
U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.2.2010 1:31 (MrBlc).
17 godina
neaktivan
Brojač (elektronika)

Hvala na uputstvima, ali još mi nije jasno. Ja gledam na CO kao višak iz trenutnog reda (Ako je A=1, B=1, Q=0 CO=1, naredni red - CI=1 (zadnja znamenka prijašnjeg sklopa)) a CI kao višak sa CO-a iz prijašnjeg reda, iako znam da ovo nije u redu. Ako može neko malo jasnije i jednostavnije uputstvo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Brojač (elektronika)

Znaš ono kad zbrajaš na papiru dva broja:

1234

+5678

---------

6912

4 i 8 su 12, pišem 2 pamtim 1

3, 7 i onaj 1 koji sam pamtio su 11, pišem 1 i pamtim 1

2, 6 i onaj 1 koji sam pamtio su 9, pišem 9 (i pamtim 0)

1 i 5 su 6, pišem 6

CO je broj koji pamtimo, a CI je broj koji smo pamtili.

Tako kad zbrajamo binarno imamo:

1001

+0011

---------

1100

1 i 1 su 10, pišem 0 i pamtim 1

0, 1 i onaj 1 koji sam pamtio su 10, pišem 0 i pamtim 1

0, 0 i onaj 1 koji sam pamtio su 1, pišem jedam (i pamtim 0)

1 i 0 su 1, pišem 1

Tebi ona tablica kaže što pišeš, a što pamtiš kada su na ulaz dovedena stanja CI, A i B. Nije pogrešno tu tablicu napisati ni ovako, ako će ti tako biti jasnije:

CI A B   Q
0   0 0   0
0  0 1   1
0  1 0   1
0  1 1   0
1  0 0   1
1  0 1   0
1  1 0   0
1  1 1   1

CI A B   CO
0   0 0   0
0  0 1   0
0  1 0   0
0  1 1   1
1  0 0   0
1  0 1   1
1  1 0   1
1  1 1   1

Tu se zapravo radi o dvije funkcije koje imaju ulazne varijable CI, A i B, jednoj je izlazna varijabla Q, a drugoj je CO. Tablica mora imati sve moguće kombinacije ulaznih varijabli one ne ovise o izlaznim. Kad imaš na ulazima neko konkretno stanje, ti tražiš redak u tablici koji odgovara tom stanju i očitaš koje će stanje biti na izlazima Q i CO.

CI nema nekakvu predefiniranu ovisnost o CO, već je to jedan od tri ulaza u sklop i što će biti o njemu ovisi isključivo o tome što spojimo na taj izlaz. Ono što sam naveo u prethodnom postu je najčešća primjena zbog koje je ovaj sklop i osmišljen.

Meni nije jasno kako se netko uopće može baciti na razmatranje ovakvog sklopa ako mu nije jasna tablica istine!?

Je li tebi ovo za školu ili? Koja škola je u pitanju ako je za školu?

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Brojač (elektronika)

Shvatio sam.

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.2.2010 17:44 (Quark).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice