MORH platio izradu web stranice 199.000 kuna
- poruka: 144
- |
- čitano: 28.368
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
Evo ovdje za usporedbu. Americki DoD i Hrvatski MORH...
Meni samo nije jasna jedna stvar - što programeri Joomle (ili kasnije eZ Publisha, svejedno) imaju od vašeg posla s MORH-om? Mislim, kužim to da je MORH platio 199.000,00 kn nečijeg tuđeg novca za nešto. Koliko je to OK ili nije, sad nije niti toliko bitno... Kužim i to da ste htjeli iskoristiti kvalitetan sustav kao dobar temelj nečega za što želite napraviti kvalitetan site.
Ali, ne kužim kakve veze s tim imaju programeri tih sustava? Ne pripada li i njima dio tog 199 kilokuna vrijednog kolača? Mislim, nisu li oni obavili dobar dio posla za vas? Jer, ne vidim nigdje da ste stavili link na njihove stranice, ili im se već na neki način zahvalili. Nadam se da su barem dobili postotak?
Ali, ne kužim kakve veze s tim imaju programeri tih sustava? Ne pripada li i njima dio tog 199 kilokuna vrijednog kolača? Mislim, nisu li oni obavili dobar dio posla za vas? Jer, ne vidim nigdje da ste stavili link na njihove stranice, ili im se već na neki način zahvalili. Nadam se da su barem dobili postotak?

Nisam detaljno procavao, ali tu na forumu lijepo pise da ne trebas nista od toga svega:
http://forum.joomla.org/viewtopic.php?p=978927#p978927
Jedino sto ima je: "Please note that some extensions do not permit removal of "Powered By" or "developed By" notices from their extensions, and they are within their rights."
Sta bi sad oni trebali dati neznam 20000kn razvijateljima Joomla-e? Ne budi smjesan...
O tome bi imao za reći samo ovo:
DVO sam punih 16 godina,sudjelovao sam u ratu i dan danas sam podstanar sa suprugom i dvoje male djece.
Kako stvari stoje,niti sljedećih 16 godina neću riješit stambeno pitanje,mada su gospoda iz MORH-a obećavali
(dok je trebalo bedaka da svoju guzicu podmetnu) brda i doline.OK,kužim da ima još puno drugih(pa i mojih kolega)
koji su u istoj situaciji kao i ja.Kužim i to da se jedno takvo ministarstvo poput MORH-a treba na pravi način prezentirati,
no za izradu web stranice dati tolike novce je suludo.Pogotovo u ovoj situaciji kad na sva zvona zveckaju s štednjom.
A,vidjeli smo i neki dan u tisku kako se štedi novac u MORH-u(terenska vozila za 14 000 000 kuna).
Štedi se ustvari na opremi ,smještaju,prijevozu i plaćama profesionalnih vojnika,a s druge strane se troši nemilice
za reprezentacijske i prezentacijske potrebe MORH-a.
Znam da nisam bio on topic,no jednostavno nisam mogao ne napisati ovo.
Pozz
Nisi komentirao linkove koje sam ti dao?
Nisam detaljno procavao, ali tu na forumu lijepo pise da ne trebas nista od toga svega:
http://forum.joomla.org/viewtopic.php?p=978927#p978927
Jedino sto ima je: "Please note that some extensions do not permit removal of "Powered By" or "developed By" notices from their extensions, and they are within their rights."
Sta bi sad oni trebali dati neznam 20000kn razvijateljima Joomla-e? Ne budi smjesan...
Ne valja kad se objavi cijena koštanja-ne valja kada se ne objavi. Takav smo narod. U ovom slučaju cijena je objavljena i, naravno, javila se gomila "stručnjaka" koji to mogu brže, bolje i jeftinije. Upravo popravljajući ono što su takvi zabrljali ja sam danas situiran i financijski neovisan čovjek. Počeo sam popravljajući ono što je kod susjeda složio "mali koji rastura kompjutere", preko onog što su za "sitnu lovu" implementirali dečki s FER-a u fušu, da bi nastavio krpajući ono što je od "direktorovog rođe firma" složila(rasturila).
Uvjek je bilo onih koji su će za pivu i ćevape nešto obaviti i tako uzeti posao firmi koja uredno plaća poreze i hrani nekoliko zaposlenika. Kad poslije nešto zapne prvi put se javiš na mob i kad skužiš da nemaš pojma zašto ne radi obećaš da ćeš doći sutra, a poslije se više ne javljaš. Bitno da si ti metno u džep i za.... onog ko od toga prehranjuje obitelj.
Ljudi moji dok se god javljaju ovakvi koji rade budzašto (pri tom ne kažem da ništa ne znaju) informatičar neće na zelenu granu. Umjesto da se čude koji luđak se prihvaća takvog posla za tako sitnu lovu oni misle da je to previše. Nije samo stvar u poslu. Ono što košta je podrška i profesionalizam prilikom obavljanja posla. To nema cijenu. Govorim o prekidanju nedjeljnog ručka, odlasku na lokaciju korisnika i druženju sa terminalom dok igraju "naši" za koje zdušno navijaju "mali koji rastura", "rođo" i "dečki s FER-a" ispred TV-a. Poslodavci to sve više shvaćaju i zato radije daju više za posao koji će obaviti jedna firma sa referencama.
Počnite cijeniti i realno naplaćivati ono što radite. Ako mislite da je ovo puno sjetite se vodoinstalatera, električara, montera centralnog i klima. Opterećenje procesora na 0,1%, a love ko kenje. Ovaj tjedan sam bio kod mehaničara i uzeo za sat vremena posla 1000Kn(samo ruke). Jest da je to po normativu 4 sata ali od trenutka kad sam dovezao auto do trenutka plaćanja nije prošlo ni sat vremena. I sve za pet. Platiš i odeš da bi skužio da sad nešto drugo ne štima ali to je druga priča. Zato pamet u glavu i naplatite skup svoje znanje. Drugi nemaju milosti.
EDIT: Evo ti linkovi na neke koje volim i cijenim:
http://in2media.com/ - vrlo profesionalni Danci koji svaki projekt koji rade izvedu apsolutno savršeno. Ja sam možda cjepidlaka pa uživam u mazohizmu perfekcije.
http://www.plotdev.com/ - isto kao i gore. Ameri ovaj put. Zna se što je red, koliko što košta i kako se radi.
A, eto, meni i detalja nedostaje. Ružno mi je to. - A oni tabovi mi nikako ne idu s headerom kojeg kao da je radio drugi dizajner.
Linkove na ono što mise sviđa ću ti dati. S nekima sam i radio. Sad moram dovršiti posao za ovaj tjedan.:)
P.S. Kad CMS "misli" i ima svoju volju, to je znak... upozorenje :D
EDIT: Evo ti linkovi na neke koje volim i cijenim:
http://in2media.com/ - vrlo profesionalni Danci koji svaki projekt koji rade izvedu apsolutno savršeno. Ja sam možda cjepidlaka pa uživam u mazohizmu perfekcije.
http://www.plotdev.com/ - isto kao i gore. Ameri ovaj put. Zna se što je red, koliko što košta i kako se radi.
Počnite cijeniti i realno naplaćivati ono što radite. Ako mislite da je ovo puno sjetite se vodoinstalatera, električara, montera centralnog i klima. Opterećenje procesora na 0,1%, a love ko kenje. Ovaj tjedan sam bio kod mehaničara i uzeo za sat vremena posla 1000Kn(samo ruke). Jest da je to po normativu 4 sata ali od trenutka kad sam dovezao auto do trenutka plaćanja nije prošlo ni sat vremena. I sve za pet. Platiš i odeš da bi skužio da sad nešto drugo ne štima ali to je druga priča. Zato pamet u glavu i naplatite skup svoje znanje. Drugi nemaju milosti.

javila se gomila "stručnjaka" koji to mogu brže, bolje i jeftinije. Upravo popravljajući ono što su takvi zabrljali ja sam danas situiran i financijski neovisan čovjek. Počeo sam popravljajući <....>
Ljudi moji dok se god javljaju ovakvi koji rade budzašto (pri tom ne kažem da ništa ne znaju) informatičar neće na zelenu granu <...>
Da 200k kuna ..
Pa kako do takvog posla?
Onako iskreno, da zanemarimo činjenice dizajna, to je posao brat - bratu, za ekipicu od par ljudi koji znaju što rade, recimo 2 tjedna laganog posla.
Pa ti vidi zarade ..
I još tuđi cms. A ja budala od 0 radim, pa ti živi ..
Za one koje ne vole flash i 'joj što se meni to sporo učitava' efekte, zamislite ovo (ako imate dovoljno mašte):
Sve stranice na webu 'dobro složene' kao morh.hr...
Cak!
Presjekoh kabel...
Da bi mogli raspravljati jel to previše love za taj posao treba vidjeti šta je još traženo u tom paketu. Ali ni to nije kraj. Moj prijatelj je imao nekakav posao sa jednim gradskim poglavarstvom za izradu web stranica. Krenulo je sa tim, a završilo sa instalacijama windowsa, kabliranjem po zgradi, slaganjem routera, obukom sekretarica na radu u Windoesima itd. Tip iz poglavarstva je navijao da to obavi njegov sin ,što nije prošlo, pa se iživljavao na firmi mog prijatelja pod prijetnjom neplaćanja i sl. Zbog mira u kući napravljen je posao od preko 100000 kn za 20000 kn. I ja sam često prilikom pregovaranja o poslu znam reći daleko veću cijenu od stvarne ako procijenim da će mi poslije piti krv pa makar time izgubio posao. Nakon godina i godina iskustva rijetko sam pogriješio prilikom procjene. Ako i jesam razliku love sam odradio.
Izrada stranica za MORH je vrlo osjetljive prirode. Mislim da su toga svi svjesni. Sumnjam da je dizajner imao punu slobodu prilikom izrade. Stranice MORHA se brzo učitavaju, lako se pronađe tražena informacijam, dizajn je nenametljiv. Osobno ovo daleko više cijenim od dizajna koji "pršti" novim tehnologijama, sporo se učitava, traži pluginove itd. Vjerovali ili ne ali danas još uvjek dosta korisnika (pogotovo kad je riječ o državnim institucijama) koristi modemsku vezu. U upotrebi je stariji OS, a na poruku da treba instalirati plugin zove se policija. E sad daj njima flash stranice...
Ovo sa upotrebom open source-a nije mi jasno. Zar je trebalo uzeti komercijalne pakete i izvući još neku paru iz naših džepova(to mi plaćamo-zar ne?)? Ili je trebalo napraviti vlastiti CMS i njegov razvoj zaračunati u cijenu?
Nakon 2 godine trebalo bi opet raditi stranicu jer se kreatoru CMS-a ne da više to razvijati jer je slaba lova, a već postoje bolja opensource rješenja.
PS
I još nešto. Vi dizajneri očito na stranice gledate na sasvim drugi način od nas korisnika. Vi vidite i ono što mi ne vidimo, a mi vidimo samo informaciju i to nam je jedino bitno. Da vidite kakvih stranica ima u mom i bookmarku mojih kolega ne da bi sjekli kablove već bi palili routere i računala. Ljudi moji informacija i brzina dolaska do iste je danas najvažnija.
javila se gomila "stručnjaka" koji to mogu brže, bolje i jeftinije. Upravo popravljajući ono što su takvi zabrljali ja sam danas situiran i financijski neovisan čovjek. Počeo sam popravljajući <....>
Ljudi moji dok se god javljaju ovakvi koji rade budzašto (pri tom ne kažem da ništa ne znaju) informatičar neće na zelenu granu <...>
Ima logike, jer site koji želi pružiti informaciju,biti pregledan,jednostavan neće biti u cjelosti u flashu.Tako da oni "tvoji" siteovi nemaju što raditi u ovoj raspravi.U biti volio bih da mi daš link nekog news site,ministarstva odbrane koji je u cjelosti u flashu.Btw,kad mislim news site ne mislim na site od neke manekenke gdje će ona sa vremena na vrijeme napisati što je povratila itd....
Da 200k kuna ..
Pa kako do takvog posla?
Onako iskreno, da zanemarimo činjenice dizajna, to je posao brat - bratu, za ekipicu od par ljudi koji znaju što rade, recimo 2 tjedna laganog posla.
Pa ti vidi zarade ..
Flash ili ne, ne vidim sto je po vama na MORH site tak posebno i pregledano. Npr, zanima me karijera, i kliknem na link karijera, citam tekst kad ono pise:
"Došli ste na pravo mjesto! Istražite naše stranice koristeći linkove iznad za više informacija o karijeri u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama!"
Nije li to malo glupo? Zar ne bi bilo smislenije ubacit neke linkov ili tablicu u sam tekst?
Jos gore, ispod tog teksta je nabacana fotogalerija, i sto je najgore, jos ispod toga je pokrenuto konstanto ucitavanje slika/animacije, sto vec, koji konstantno trosi prilicnu kolicinu prometa i to bez da sam ja ista kliknuo, a placam internet po prometu.
..koji konstantno trosi prilicnu kolicinu prometa i to bez da sam ja ista kliknuo, a placam internet po prometu.

Flash ili ne, ne vidim sto je po vama na MORH site tak posebno i pregledano. Npr, zanima me karijera, i kliknem na link karijera, citam tekst kad ono pise:
"Došli ste na pravo mjesto! Istražite naše stranice koristeći linkove iznad za više informacija o karijeri u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama!"
Nije li to malo glupo? Zar ne bi bilo smislenije ubacit neke linkov ili tablicu u sam tekst?
Jos gore, ispod tog teksta je nabacana fotogalerija, i sto je najgore, jos ispod toga je pokrenuto konstanto ucitavanje slika/animacije, sto vec, koji konstantno trosi prilicnu kolicinu prometa i to bez da sam ja ista kliknuo, a placam internet po prometu.
Da, malo mi je bilo čudno čuti da nešto svira a ne znam što. Inače to ne volim. Mislim da je taj video trebao imati neku drugu lokaciju.
Evo i mali prijedlog za login formu (sitnica al zapadne za oko). Trenutna login forma izgleda kao da su ju djeca pravila. Ok, sve je dobro osim ovog "Prijavi" buttona.. On izgleda vodi neku svoju igru...
(Desni alignment teksta ostaje.. :)) )
Evo sličice.. :)
Ima logike, jer site koji želi pružiti informaciju,biti pregledan,jednostavan neće biti u cjelosti u flashu.Tako da oni "tvoji" siteovi nemaju što raditi u ovoj raspravi.U biti volio bih da mi daš link nekog news site,ministarstva odbrane koji je u cjelosti u flashu.Btw,kad mislim news site ne mislim na site od neke manekenke gdje će ona sa vremena na vrijeme napisati što je povratila itd....
Meni samo nije jasna jedna stvar - što programeri Joomle (ili kasnije eZ Publisha, svejedno) imaju od vašeg posla s MORH-om? Mislim, kužim to da je MORH platio 199.000,00 kn nečijeg tuđeg novca za nešto. Koliko je to OK ili nije, sad nije niti toliko bitno... Kužim i to da ste htjeli iskoristiti kvalitetan sustav kao dobar temelj nečega za što želite napraviti kvalitetan site.
Da 200k kuna ..
Pa kako do takvog posla?
Pa ti vidi zarade ..