T-Com - prijevremeni raskid ugovora

poruka: 9
|
čitano: 811
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina

Ovako, provukla se optika konačno kroz moj kvart - i u mojem kućanstvu sve je spremno, instalacije unutra su odrađene. Pošto je T-com takav kakav je, želim što prije otići jer se ovom optikom otvara put za drugog manjeg operatera koji ima ugovor da može koristiti njihovu infrastrukturu.

Moja situacija je sljedeća:
- ugovor do 12/2026

- plaća se samo usluga, bez ikakvih uređaja

- ima neki mali popust na mjesečni račun

Moje pitanje je koliko i kaj točno bi ja platio kad bih odlučio raskinuti ugovor recimo sa 12/2025?

Po nekim mojim 'istraživanjima' - ne plaćaju se nikakvi 'penali'. Platilo bi se samo:

- usluga do datuma raskida

- 12 x 'popust na mjesečni račun', recimo 12x7=84€

Ima li tko iskustva s ovim? Jesam li upravu?

Hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Dok si ovo sve natipkao tu, da si im se javio na web chat vec bi dobio tocnu cifru :P vrlo vjerojatno si u pravu sto se tice racunice. Ali zasto pobogu ne provjeris direktno sa operaterom? Nema nikakvih caka u vezi prijevremenog raskidanja ugovora, platis x mjeseci mjesecne naknade + ako je neki popust u igri. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.10.2025 13:01 (tuna-1).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Možeš dobit i i optiku dok si na tcomu, ne moraš raskinuti ugovor ako ti ne odgovara, oni mogu koristiti infrastrukturu drugog operatera ako nemaju svoju, tebe to ne košta ništa, tj plaćaš paket u kojem je optika koliko bi ga i i inače plaćao

0 0 hvala 0
14 godina
Re: T-Com - prijevremeni raskid ugovora
tuna-1 kaže...

Dok si ovo sve natipkao tu, da si im se javio na web chat vec bi dobio tocnu cifru :P vrlo vjerojatno si u pravu sto se tice racunice. Ali zasto pobogu ne provjeris direktno sa operaterom? Nema nikakvih caka u vezi prijevremenog raskidanja ugovora, platis x mjeseci mjesecne naknade + ako je neki popust u igri. 

Jer si mi ti sad brže odgovorio nego oni. 

Šalu na stranu, caka je ovo baš kaj si rekao "platis x mjeseci mjesecne naknade" - mislim da se to ne plaća. Već da platiš samo taj "popust" do kraja ugovora. A ovaj regularni račun samo do datuma raskida, znači ne do kraja ugovorenog razdoblja.

Javit ću se i njima kasnije.

Pixel kaže...

Možeš dobit i i optiku dok si na tcomu, ne moraš raskinuti ugovor ako ti ne odgovara, oni mogu koristiti infrastrukturu drugog operatera ako nemaju svoju, tebe to ne košta ništa, tj plaćaš paket u kojem je optika koliko bi ga i i inače plaćao

Da, ali moraju mi promjenit paket na 'optički', a uz to ide opet novi ugovor...Kaj definitvno ne želim.

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.10.2025 13:33 (Promster).
16 godina

Onda uzmi novog providera...možda ti ponude da ako pređeš kod njih da će pokriti penale...barem su meni tak nudili kad su me zvali da pređem

Ne tretirajte ljude kao budale ali nikada nemojte zaboraviti da oni to jesu! People who drink light beer do not really like beer. They just like to piss a lot.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-ugovor na kraju moraš imati, osnovni za uslugu i obično ugovornu na rok.. jedino što možda ne želiš tcom.. no ugovor+ugovornu ćeš morati ili tek teško-možda bez...

-brže.. 'da-ali' :) i dalje ne znaš ništa konkretno.. npr pravila-penali-ograničenja.. kao jedan od penala je plaćanje mjesečnih paušala ali zakon ograničava do 6mj.. kao i to da prilikom prijevremenog ili neporavdanog (jer postoji i opravdani, s zakonski priznatim razlogom, tad nije štetan ..) raskida, plaćaš-vraćaš sve što si po toj ugovornoj dobio kao poklon.. tj problem pravnog tumačenja je sam poklon, tj ako si nešto dobio kao poklon to je to, nema vraćanja, pa ne daju poklone nego prodaju na kredit i sl. odnosno klasično daju popust za prve mjesece koji tad moraš vratiti-nadoknaditi, tj pošto je to u prvim mjesecima recimo za 1€ tad nitko ne raskida zbog cijene, tek kasnije, tj u prvoj godini, jer kasnije opet nema smisla-isplativosti prema kraju isteka ugovorne.. tj tim modelom telekomi osiguraju za njih željeno .. a tad to moraš vratiti-nadoknaditi uz moguć izbor jednokratno što oni zatraže, no zakon kaže možeš i dalje plaćati mjesečno.. kao i do sad, kao klasična otplata kredita, pogotovo kad je to ekšli kredit, npr za uzetu-kupljenu sonypleyku i sl. .. ti biraš, jednokratno ili mjesečno.. itd.

-računica koju imaš gore je moguća.. a to konkretno znaš kad ih nazoveš-zatražiš.. pri čemu ti oni moraju dati točne informacije, a obično tad ponude i neki dodatni popust za zadržavanje .. pa možda odustaneš od promjene, jer na kraju priče, svi rade-ponašaju se isto.. tcom je loš, no barem znaš na čemu si.. ostali su dobri dok se ne uvjeriš u suprotno, često gori.. nije trava zelenija s druge strane, jedino što su ostali nešto niže cijene sličnih paketa u odnosu na tcom pa ovisno kad nešto akcijski uzmeš ili cjenkanjem dobiješ ispadne manje-više povoljnije a sama linija je ista, jedna.. žica-optika i ako radi ok tad je neovisno o pružatelju usluga pri čemu je većinom vlasnik tcom i ako on tad želi da imaš probleme, imat ćeš ih.. pogotovo na drugom operateru gdje to barem po pričama već rutinski rade..

-ugovor+ugovornu moraš imati, temeljni ugovor za samu uslugu a ugovorna na rok za neki paket, bez čeg u pravilu nitko ne daje početno liniju tj kao uvjet priključka je i ugovorna.. koja kasnije istekom ili raskidom može biti prekinuta i tad plaćaš po tekućem cjeniku koji je u pravilu nepovoljniji, bez popusta koje dobiješ u ugovornom paketu pa ti se ne isplati.. i to je isto za sve operatere, ista računica, ista stvar, samo je pitanje startne cijene u kojoj je tcom cca 10% skupji od ostalih.. jer može.. 

edit: .. da operateri često nude plaćanje penala.. imaju iznos do kojeg mogu, no to je odavno zabranjeno pa formalno to ne smiju.. no i dalje rade, tj kako kad, malo pojačaju akcije-reklame pa se malo smire.. svako godišnje doba donese novu sezonu-reklame-akcije.. možda je najbolje-najpovoljnije tražiti uslugu prema božiću, možda mjesec kasnije.. nagađanje budućih cijena + hakom im dozvolio inflatornu klauzulu pa kad požele mogu podići cijene itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.10.2025 13:52 (ihush).
4 godine

Kad sam koncem prošle godine obnavljao ugovor s T-com dvije tetke iz "uredništva", ne s pogona ove studentice, obećale su mi da 100% prolazi optika kroz moju ulicu do kraja siječnja 2025.

Ništa do dana današnjeg.

Imam i snimljene razgovore.

Mogu li zbog njihoovog lažnog obećanja raskinuti ugovor bez naknade njihove potencijalne izgubljene dobiti ?

To što sam ja izgubio nerve, se isto računa , ili ne ?

合気道 五段 Me, myself and I ...Radoslaw Sikorski
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.10.2025 13:52 (Zaporožac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Evo ako nekog interesira, nek se nađe...

48.30€ mi je mjesečni račun kod T-Coma, ako raskinem s današnjim danom "penali" su 131€, ugovor je do 12/2026.

U mojoj situaciji isplati se raskinuti i platiti i preći kod drugog ISP-a...Ušteda je 103€ u mom slučaju, s tim da kod novog ISP-a nema ugovorne obveze.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2025 10:26 (Promster).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-već par godina ti je isti trik kod svih (oba-tri) bez ugovorne, uvedeno prije inflatorne klauzule, kao mamac, jer ljudi ne žele ugovornu iz prošlosti-penali i to je ok, ali, ugovorna je uvjek neki popust, npr prvih 6mj (i u tvom slučaju primjetno istek 12-26.) .. tj bez ugovorne je cijena po tekućem cjeniku, može rasti bilo kad + bez ugovorne u pravilu nemaš nikakav popust, paketi i sl. tj uvjek je takva razlika u 24mj pa i kad drugi operater plati penale za prelaz i ovisno o tome što sve imaš na ugovoru iznos po korisniku je do 300€ .. u takvom cjenkanju, dok za većinu to ispadne 100-150€ kao popust, navlakuša, cjenkanje..

-i svi će novom-prebjegu, dati neki popust dok postojećem neće ili teže.. tj treba se znati cjenkati, tražiti ili imati sreće.. i mada je dobar dio takvih praksa zabranjen i dalje rade isto, svi-jednako, .. dok je tcom ipak nešto skuplji za iste-slične pakete dok je do sad to balansirao kroz iskon-optimu no dolaskom telca je njima morao prodati optimu.. kao i svima iskazati stavku 20€ za infrastrukturu kako ta dva nebi mogli dumpati ispod cijene i zadržavati na ipak tcomu, tj on ima foru skup-jak-brz ili jeftin-da-radi.. ostali se poslažu između i jedino je bivši bnet-kabelska mogla stvarno konkuritati jer je to jedina infrastruktura koja je bila u njihovom vlasništvu, sad a1.. telac-telemach.. treći, je klasičan agresivan, tj ova stara dva su normalni, klasični, telac je agresivni-divlji.. prvo dupma cijenu, pa kad eliminira konkurenciju iscjedi korisnika, no na kraju priče to rade svi, tj tele je u toj priči kao trupmek kojeg boli kiki za pristojnost ..

-naravno, prelaskom ćeš ako nešto nisi promašio, sitna slova + inflatorna.. uštedjeti recimo tih 100€ .. i to u bilo kojoj kombinaciji, tj za prelaz s bilo kojeg na bilo kojeg.. tj između 100-300 koliko po korisniku imaju raspon i posljednjih godina zbog ubijanja ugovorne, nove fore kao mozaik.., je stanje takvo da jedino promjena daje mogućnost uštede, no to je teoretska-izračunata zbog cijene u budućnosti, ne ugovorna-fixna mada od kad su dobili inflatornu ni to ništa ne znači.. tj jedina razlika za ugoornu je što im inflatorna daje pravo da jednom godišnje 'korigiraju' cijenu, i to naprave opet svi, s inflacijom od 5% podignu cijene 10% uz krokodilske suze i pamflete kako je to zbog nas i našeg interesa kao i podizanja kvalitete usluge..

-a u čemu je trik? .. nije važno vidiš li ga, oni su maheri u svom poslu, iskusni, znaju.. naravno da stvaraju model koji njima odgovara, cijene-paketi-ugovori-popusti.. ne slučajno i ne tako da bi bila korist korisniku, osim privida i materijala za cjenkanje-navlakuše..

-trik je u tome da si uštedu izračunao u budućnosti, narednih 24mj.. računajući trenutnu cijenu-razliku.. a stvarna će biti koja? .. nećeš uštedjeti, nećeš ni primjetiti, znaju kako se kuha žaba i da na kraju priče korisnk mora izabrati neku liniju, tj možeš otići no ne daleko, vratit ćeš se.. nemaš kamo, nešto moraš i samo je razlika u cijeni ono što ekšli vidiš kao konkretan razlog a to je promjenjiva varijabla, ne konstanta..

-ekonomska logika, bez ugovorne na rok vs s ugovornom, ne može biti ista cijena, popust, s ugovornom mora biti povoljnije ili isto i pri tome ugovorna mora biti takva da ti želiš-pristaneš, tj onaj mamac za koji se ovako moraš cjenkati, dok ćeš ga prividno dobiti, no ne ekšli, jer sad imaju divnu stvar koju desetljećima nisu imali, inflaciju.. i najslađi dio priče za njih, regulator im dozvoljava, pa nije važno imaš li uogovrnu ako žele mogu podići cijenu (inače bi tad korisnik imao pravo na ništetni raskid, bez penala..) .. tj ako si bez ugovorne, tad već plaćaš penale-popuste koje ne dobijaš kroz cijenu.

-znaju što i kako se posluje, znaju sve, znaju što korisnici vide, kakve su konkurentne ponude.. znaju i svi u tome posluju odlično-profesionalno, dok pojedini korisnik može ako je spretan nešto uštedjeti, proći malo bolje.. i to u pravilu kad mijenja paket jer mu tad agent nudi-daje, jer je plaćen po količini prebjega, dok za zadržavanje nije plaćen.. i tad svi, pa i njihovi djelatnici, žele da konstantno-ciklički korisnici prelaze s jednog na drugog, prividno bolje.. kao u vicu 'nek se para vrti'.. :)

-naravno, zakoni i to recimo brane-reguliraju, otimanje.. povremeno se malo smire, no opet to prevlada, a kao što vidimo nije samo za telekome i stiniš, rade to i policajci s odvjetnicima za slučajeve kao što radi i sutkinja pa dobije nove gume.. uz razliku, mada su to kokošari-sitniš, ipak su skandal, dok s telekomima to rutinski ide beskonačno, dok je hakom kao regulator privjesak, podstanar, ljduski-obiteljski vezan s pupčanom vrpcom za tcom.. i umjesto da regulira-kažnjava, plaća domjenke i dijeli penkale a ponekad kao od poštanske unije dobije opomenu da se to tako ne radi, no i dalje ujo vuk magare epilog, jer nema vraćanja, nema posljedica, nije to ni kao banke-švicarac, nema opasnosti da će jednog dana u remetinac, mada zaslužuju jer sve to rade konstantno, kao i npr osiguranja za aute ili prije koji mjesec djelatnik hak-a koji je davao tražene podatke iz sustava itd..

-svi znaju kad kojem korisniku ističe koja usluga, znaju cijene, popuste.. znaju sve i svi rade isto.. dok na dnevniku vidimo primjer sutkinje i cijenu guma.. 

-ušteda 100€? .. ponovi računicu za 24mj, tad češ imati točan iznos. .. i zapravo si još ispod prosjeka-granice koja za više pakete ide do 300€ .. tj ako u cjenkanju zgrabiš više od 200€ tad si možda realno prošao bolje od prosjeka-većine dok sad već sve moramo računati s 10% inflacije, nešto što stariji imaju 'dobra' iskustva, mlađi i ostatak eu ne.. no naučit će svi a najlakše pravilo da oni-biz znaju što rade a da u ponudama stvaranjem privida da korisnik nešto bira-štedi zamagle stvar i biz ide po uhodanoj špranjci..

-npr ugorovna (na 24mj-rok..) .. desetljeće klasično, logično, dok se internet širio, brzine rasle, ponuda, optika.. do zasićenja, kad su svi prešli na više-dovoljne brzine (podsjetnik minimalno nacionalno 4mbit, većina 100-500mbit i više..), tad su cijene padale, konkurencija.. tad je biz imao interes gurati ugovornu a korisnik čak platiti penal za raskid.. no to vrijeme je prošlo, nema više sniženja cijene + obrnuto, inflacija, pa rutinski raste.. i tad naravno, telekom više ne želi ugovorne pa zato nudi bez, dok je jedino što ipak želi, osigurati da korisnik neće sutra otići na drugog.. pa ga nekako veže, pogotovo prvih par mjeseci ponudom-paketom-cijenom.. a druga polovica je realnost.

-dok su njima bile ugovorne važne, gurale su se, sad im ne trebaju.. ne zbog našeg interesa, njihovog.. a da je naš interes + regulator koji pravno tumači ugovor, tad inflatorna ne bi bila dozvoljena tj tad bi ugovor imao upravo onu ulogu koju ima, ugovorio si, plaćaj.. kršiš, plaćaj.. pogrešno ugovorio, plaćaj.. greška, plaćaj.. ovako oni uživaju, mogu 'lagati' tj danas ti nude cjenik za koji se već od sutra zna da ide gore cijena i pravno je to ok, jer je stvar datuma pa ti pravno ni ne može danas nuditi sutrašnju cijenu itd..

-da nema inflatorne, tad bi ti ugovorna bila važna, poželjna, tj tad bi točno znao što ćeš plaćati i koliko narednih 24mj.. ovako ne znaš ništa.. a privid slobode je samo to, dio igre velikih koji znaju..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice