Koji model mirovine izabrati prije odlaska u mirov

poruka: 17
|
čitano: 4.832
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Koji model mirovine izabrati prije odlaska u mirov".
11 godina
protjeran

Model mirovine koji nudi sistem??

Okay, sretno.

Neg' odite vani zaraditi mirovinu, imajte dodatni prihod zarade gotovog novca, itd.

Samo nikako i što manje dodira sa poreznim sistemom. 

Mac
Moj PC  
2 3 hvala 0
15 godina
Re: Koji model mirovine izabrati prije odlaska u m
Mogli su se oni pozabavit mirovinskim sustavom u globalu i pocet ljude lagano pribacivat na model di svako uplacu u svoj mirovinski fond a ne da dio ide na otplacivanje mirovina trenutnih umirovljenika pa da se ti posli moras nadat da ce bit dovoljno zaposlenih u drzavi da uzdrzavaju tvoju mirovinu. Ovo sta rade sa neindeksiranim semama zvuci samo kao pokusaj prevare gradana. Isto kao i vecina toga sto HDZ uvodi u nasoj drzavi, a primjera u americi bi se smatralo nekim oblikom scam-a. Problem je sta nasi politicari misle da su stanovnici vecinom zavrsili 4 razreda ownovne skole ko i oni pa da ne razume osnovnu matematiku. Nema veze ionako bez vecih promjena cila drzava ce se urusit pod pogresnim mirovinskim fondom
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

3 1 hvala 0
11 godina
protjeran

Striko55

Mogli bi. Kod nas vlada sistem "međugeneracijske solidarnosti". Koliko je to održivo i kako funkcionira, može se vidjeti.

Sistem ti neda da raspolažeš sa svojom brutto plaćom ili drugim izvorima prihoda. Plaćaš nešto što nikada nećeš vidjeti.

Solidarosti iako ne postoji u široj zajednici, osim kada treba arlaukati na nebitne sportske uspjehe, na hipodromima i vojnim paradama.

Narod nije baš obrazovan, a kamoli da je "financijski pismen".

Zato, ljudi pobrinite se za sebe i snađite se.

Mac
17 godina
Već desetak puta susrećem u jednom trg. lancu penzionera od cca 78g.
Smireno otvara kutije i slaže na police.
Uvijek odjeli sa sitnarijama..šminka, maramice i sl. Ne gura palete sa colom.
Čini mi se kao da je u meditativnom stanju.
Ako su mu biološki ležajevi dobri.. remen kaiš, korpa i lamela.. nije loše 4 sata dnevno slagat robu.
Da je kojim slučajem zapadni umirovljenik, na nekom kruzeru bi gledao norveške fjordove i slušao ženino zvocanje. Dosta suhoparno u odnosu na slaganje uložaka.
Meni uvijek odiše veseo.
expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
Moj PC  
6 0 hvala 1
17 godina

Obično je argument apologeta drugog stupa da je to njihov novac i da bi oni trebali odlučiti što će s njim. Evo ja već preko 20 godina želim da sve što ide u drugi stup završi u prvom i da dobivam mirovinu jednog dana samo iz prvog stupa, pa ništa od toga.

Mirovinski fond nema dovoljno novca jer mi sadašnji radnici ne uplaćujemo dovoljno. Ne uplaćujemo jer to kao ide u štednju. A onda mirovinski fondovi novcem koji su uzeli od države, kupuju državne obveznice pa uz to što su već uzeli, još naplate i kamatu.

To da će netko uštedjeti za penziju je glupost. Od 19. stoljeća do danas, da je netko štedio za penziju, sve bi mu propalo. Ili je bio rat, pa je propalo, ili popapala inflacija i bez rata. Jedino sistem generacijske solidarnosti štiti od svega toga.

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.10.2025 18:12 (BMT).
Moj PC  
7 1 hvala 0
17 godina

Mnge države EU su uvele, pa naknado ukinule drugi mirovinski stup. Mađarska, Poljska, Slovačka, Rumunjska, Latvija, a Slovenija ga nikad nije ni uvodila. Nijedna "stara" članica EU nema obavezan drugi mirovinski stup.

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.10.2025 19:05 (zvir12).

1 0 hvala 0
9 godina

LOL. Njemačka razmatra podizanje starosne dobi za odlazak u mirovinu na 73 godine.  Koliko dugo mislite da će trebati našim Briselskim potrčcima da naprave isto ili još i gore. Ide se na to da sa posla ideš u grob i gotovo. Ali što o tome zna neki anemični političarčić koji u životu vjerovatno nije podigao ništa teže od sendvića?

Prosječno glup i umjereno lud. Twitch: Duxcro
Moj PC  
3 0 hvala 0
11 godina
protjeran

@torrente

Nije baš, tak' druže.

I na vrlom Zapadu, penzioneri slažu police, tj. rade. Ako si imao malo doprinose ka uplati u neki fond, nemreš očekivati velike isplate. Ne žive svi baš svjetski.

Naši ljudi koji imaju DE penziju, ovdje ne rade, al u DE bi morali raditi.

Pobrini se dok si živ za sebe, te imaj djece.

Mislim, vrijedi to za sve. Pobrinimo se za sebe dok smo u nekoj životnoj snazi. Kada onemoćamo, osuđeni smo na tuđu milost, te na ono što smo do tada stvorili.

Nikoga, al ama baš nikoga nije briga kako vi živite, te se nitko ne budi ujutro razmišljajući kako je vama.

Okay, ako imate roditelje, djecu, bliske ljude oko sebe koji su vam uvijek spremni pomoći u nevolji, vi ste sretni ljudi.

Međutim, generalno sistem nije briga za vas. Jedna stvar je pjevati o tome i busati se u junačka prsa, a sasvim druga je stvar živjeti vrijednosti na koje se mnogi pozivaju.

Milijun ovih koji su otišli i koji odlaze to su shvatili. (puno je više neslužbenih odlazaka, nego ovih kaj su se službeno odjavili)

Mac
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.10.2025 23:06 (PzKpfw).
16 godina

Razmišljst ču o tome za cc šest i pol godina, 40 g. staža/60g. života kad idem u punu mirovinu sa minimalnom penalizacijom, ne namjeravam raditi ni dana duže.

Moj PC  
2 0 hvala 0
6 godina
Ekipa rodjena 90-tih ce sigurno radit do 70.te godine, prakticki do kraja kvalitetnog zivota (i to je diskutabilno).

Naravno, tko ima mogucnosti, nek long term kontinuirano ulaze u neke fondove (sp500, all world), da bar moze otic u prijevremenu sa 65.

1 0 hvala 0
17 godina
moderator
BMT kaže...

Obično je argument apologeta drugog stupa da je to njihov novac i da bi oni trebali odlučiti što će s njim. Evo ja već preko 20 godina želim da sve što ide u drugi stup završi u prvom i da dobivam mirovinu jednog dana samo iz prvog stupa, pa ništa od toga. 

U trenutku odlaska u mirovinu se odlučuje, a ne prije: 

a) dobivati mirovinu iz I. stupa

b) dobivati dio mirovine iz I. i dio iz II. stupa

U slučaju odabira a) varijante sav "tvoj" novac iz II. stupa (koji se nalazi na računu tvog mirovinskog fonda) prebacuje se trenutno u državni proračun.

To je ono osnovno, ima sad tu niz još detalja i finesa, ali ovo je odgovor na ono što želiš postići - možeš to, ali tek kada budeš odlazio u mirovinu, ne prije.

Suzanin tekst napisan je povodom uvođenja nove "ponude" mirovinskih osiguravajućih društava (neindeksirana mirovina), koja se odnosi samona one koji izaberu b) opciju, i u unutar te opcija samo na dio mirovine koju će (oni koji je izaberu) dobivati iz II. stupa.

...
Poruka je uređivana zadnji put pon 13.10.2025 0:37 (Miro).
12 mjeseci
Dok mlađi dođu na red inflacija će pojesti vrijednost uplaćenenog, o ovaj odabir malte ne vodi do trenutka odabira da se ljudi nakon što pojede inflacija mirovinu bace u Soylent Green.

Radi toga sam otvorio u banci životnu štednju te uplaćujem u niskorizično ulaganje i tako nešto štedim sa strane. A možda nije loše nit kripto ili dionice tko voli riskirati.
Ma dobro je i kupovati neke imovine , ma bilo kakavo ulaganje bolje nego potrošiti na kurve , drogu i alkohol , ta jednom se živi te zato treba živjeti do kraja a ne u Soylent Green.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
Prvi stup služi da umirovljenici ne umru od gladi. Drugi stup služi da budu "manje siromašni" i možda si priušte da popiju kavu u kafiću na dan kad prime mirovinu.
Tako ja na to gledam. Uplaćujem si III. stup, koji ce mi omogućit da uz kavu naručim i Pelinkovac. Više od toga ne treba očekivati od sustava kojeg vodi država. Čak i manje, jer ne znamo hoće li država uopće postojat kad odemo u penziju, ili će možda genijalci odgovorni za fondove odlučit kupit TrumpCoin tim novcima...

6 0 hvala 0
15 godina
Zanimljiva cinjenica je da odluku o tome u sto ce se ulagati donose ljudi odrasli u svijetu nesigurnog ulaganja kao sto je kolega iznad naveo, jer je tako izgledala proslost na ovim prostorima. Bila je prije koju godinu vijest da ce mirovinski gondovi ulagati u startup-e, to samo po sebi je pokazatelj koliko razumijevanja imaju o razinama rizika i kako bi se trebala voditi dugorocna stefnja sto mirovina uvijek i je, ali kao sto sam komentirao na nekoj drugoj temi u hrvatskoj vladaju scam artisti koji bi u svakoj ozbiljnijoj drzavi robijali zbog stvari koje se u hrvatskoj prestavljaju kao boljitak za hrvatski narod
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

3 0 hvala 0
17 godina
torrente kaže...
Već desetak puta susrećem u jednom trg. lancu penzionera od cca 78g.
Smireno otvara kutije i slaže na police.
Uvijek odjeli sa sitnarijama..šminka, maramice i sl. Ne gura palete sa colom.
Čini mi se kao da je u meditativnom stanju.
Ako su mu biološki ležajevi dobri.. remen kaiš, korpa i lamela.. nije loše 4 sata dnevno slagat robu.
Da je kojim slučajem zapadni umirovljenik, na nekom kruzeru bi gledao norveške fjordove i slušao ženino zvocanje. Dosta suhoparno u odnosu na slaganje uložaka.
Meni uvijek odiše veseo.

...ili bi možda cjepao drva u svojoj kućici negdje na selu i odlazio u duge šetnje šumom, bez bojazni dal će mu sjest dovoljno novaca da može kupiti kruh i platiti struju

generano, mirovina o kojoj ovisiš u gradu je zamka koju treba izbjeći i vratiti se zemlji i samoodrživosti, jer su velike su šanse da ćeš razliku male mirovine provoditi stajanjem u redu u pučkoj kuhinji i kopanju po kantama za plastičnim bocama. Radije jedem jaja svojih kokica, pa ako i krepam daleko od bolnice, barem nisam krepao pored kontejera

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.10.2025 9:36 (Ges).
17 godina
Miro kaže...
BMT kaže...

U trenutku odlaska u mirovinu se odlučuje, a ne prije: 

a) dobivati mirovinu iz I. stupa

b) dobivati dio mirovine iz I. i dio iz II. stupa

U slučaju odabira a) varijante sav "tvoj" novac iz II. stupa (koji se nalazi na računu tvog mirovinskog fonda) prebacuje se trenutno u državni proračun.

To je ono osnovno, ima sad tu niz još detalja i finesa, ali ovo je odgovor na ono što želiš postići - možeš to, ali tek kada budeš odlazio u mirovinu, ne prije.

Suzanin tekst napisan je povodom uvođenja nove "ponude" mirovinskih osiguravajućih društava (neindeksirana mirovina), koja se odnosi samona one koji izaberu b) opciju, i u unutar te opcija samo na dio mirovine koju će (oni koji je izaberu) dobivati iz II. stupa.

Naravno da time nismo riješili ništa. Naime, ja zasad mogu prilikom odlaska u mirovinu sve prebaciti u prvi stup, ali prije toga su mirovinski fondovi ukrali moj novac koji sam htio dati državi pa je onda državi novca usfalilo, pa su onda pokrali još malo dajući kredit samoj državi. Dakle, oni državi daju državni novac uz kamatu. Pa mislim najlakše je tuđim k... gloginje mlatiti. To je poduzetništvo kao u gradnji stanova. Prodaš "stanove" unaprijed pa onda novcem od kupaca ulažeš u zgradu. Genijalno!

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.10.2025 18:47 (BMT).
15 godina
To sta si navea za gradnju je jedan od primjera di bi se takav oblik poslovanja trebao kaznjavati dugogodisnjim zatvorom, a kod nas ga drzava potice

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice