Model mirovine koji nudi sistem??
Okay, sretno.
Neg' odite vani zaraditi mirovinu, imajte dodatni prihod zarade gotovog novca, itd.
Samo nikako i što manje dodira sa poreznim sistemom.

Model mirovine koji nudi sistem??
Okay, sretno.
Neg' odite vani zaraditi mirovinu, imajte dodatni prihod zarade gotovog novca, itd.
Samo nikako i što manje dodira sa poreznim sistemom.

It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so
Striko55
Mogli bi. Kod nas vlada sistem "međugeneracijske solidarnosti". Koliko je to održivo i kako funkcionira, može se vidjeti.
Sistem ti neda da raspolažeš sa svojom brutto plaćom ili drugim izvorima prihoda. Plaćaš nešto što nikada nećeš vidjeti.
Solidarosti iako ne postoji u široj zajednici, osim kada treba arlaukati na nebitne sportske uspjehe, na hipodromima i vojnim paradama.
Narod nije baš obrazovan, a kamoli da je "financijski pismen".
Zato, ljudi pobrinite se za sebe i snađite se.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
Obično je argument apologeta drugog stupa da je to njihov novac i da bi oni trebali odlučiti što će s njim. Evo ja već preko 20 godina želim da sve što ide u drugi stup završi u prvom i da dobivam mirovinu jednog dana samo iz prvog stupa, pa ništa od toga.
Mirovinski fond nema dovoljno novca jer mi sadašnji radnici ne uplaćujemo dovoljno. Ne uplaćujemo jer to kao ide u štednju. A onda mirovinski fondovi novcem koji su uzeli od države, kupuju državne obveznice pa uz to što su već uzeli, još naplate i kamatu.
To da će netko uštedjeti za penziju je glupost. Od 19. stoljeća do danas, da je netko štedio za penziju, sve bi mu propalo. Ili je bio rat, pa je propalo, ili popapala inflacija i bez rata. Jedino sistem generacijske solidarnosti štiti od svega toga.
Mnge države EU su uvele, pa naknado ukinule drugi mirovinski stup. Mađarska, Poljska, Slovačka, Rumunjska, Latvija, a Slovenija ga nikad nije ni uvodila. Nijedna "stara" članica EU nema obavezan drugi mirovinski stup.
LOL. Njemačka razmatra podizanje starosne dobi za odlazak u mirovinu na 73 godine. Koliko dugo mislite da će trebati našim Briselskim potrčcima da naprave isto ili još i gore. Ide se na to da sa posla ideš u grob i gotovo. Ali što o tome zna neki anemični političarčić koji u životu vjerovatno nije podigao ništa teže od sendvića?
@torrente
Nije baš, tak' druže.
I na vrlom Zapadu, penzioneri slažu police, tj. rade. Ako si imao malo doprinose ka uplati u neki fond, nemreš očekivati velike isplate. Ne žive svi baš svjetski.
Naši ljudi koji imaju DE penziju, ovdje ne rade, al u DE bi morali raditi.
Pobrini se dok si živ za sebe, te imaj djece.
Mislim, vrijedi to za sve. Pobrinimo se za sebe dok smo u nekoj životnoj snazi. Kada onemoćamo, osuđeni smo na tuđu milost, te na ono što smo do tada stvorili.
Nikoga, al ama baš nikoga nije briga kako vi živite, te se nitko ne budi ujutro razmišljajući kako je vama.
Okay, ako imate roditelje, djecu, bliske ljude oko sebe koji su vam uvijek spremni pomoći u nevolji, vi ste sretni ljudi.
Međutim, generalno sistem nije briga za vas. Jedna stvar je pjevati o tome i busati se u junačka prsa, a sasvim druga je stvar živjeti vrijednosti na koje se mnogi pozivaju.
Milijun ovih koji su otišli i koji odlaze to su shvatili. (puno je više neslužbenih odlazaka, nego ovih kaj su se službeno odjavili)
Razmišljst ču o tome za cc šest i pol godina, 40 g. staža/60g. života kad idem u punu mirovinu sa minimalnom penalizacijom, ne namjeravam raditi ni dana duže.
Obično je argument apologeta drugog stupa da je to njihov novac i da bi oni trebali odlučiti što će s njim. Evo ja već preko 20 godina želim da sve što ide u drugi stup završi u prvom i da dobivam mirovinu jednog dana samo iz prvog stupa, pa ništa od toga.
U trenutku odlaska u mirovinu se odlučuje, a ne prije:
a) dobivati mirovinu iz I. stupa
b) dobivati dio mirovine iz I. i dio iz II. stupa
U slučaju odabira a) varijante sav "tvoj" novac iz II. stupa (koji se nalazi na računu tvog mirovinskog fonda) prebacuje se trenutno u državni proračun.
To je ono osnovno, ima sad tu niz još detalja i finesa, ali ovo je odgovor na ono što želiš postići - možeš to, ali tek kada budeš odlazio u mirovinu, ne prije.
Suzanin tekst napisan je povodom uvođenja nove "ponude" mirovinskih osiguravajućih društava (neindeksirana mirovina), koja se odnosi samona one koji izaberu b) opciju, i u unutar te opcija samo na dio mirovine koju će (oni koji je izaberu) dobivati iz II. stupa.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so
...ili bi možda cjepao drva u svojoj kućici negdje na selu i odlazio u duge šetnje šumom, bez bojazni dal će mu sjest dovoljno novaca da može kupiti kruh i platiti struju
generano, mirovina o kojoj ovisiš u gradu je zamka koju treba izbjeći i vratiti se zemlji i samoodrživosti, jer su velike su šanse da ćeš razliku male mirovine provoditi stajanjem u redu u pučkoj kuhinji i kopanju po kantama za plastičnim bocama. Radije jedem jaja svojih kokica, pa ako i krepam daleko od bolnice, barem nisam krepao pored kontejera
U trenutku odlaska u mirovinu se odlučuje, a ne prije:
a) dobivati mirovinu iz I. stupa
b) dobivati dio mirovine iz I. i dio iz II. stupa
U slučaju odabira a) varijante sav "tvoj" novac iz II. stupa (koji se nalazi na računu tvog mirovinskog fonda) prebacuje se trenutno u državni proračun.
To je ono osnovno, ima sad tu niz još detalja i finesa, ali ovo je odgovor na ono što želiš postići - možeš to, ali tek kada budeš odlazio u mirovinu, ne prije.
Suzanin tekst napisan je povodom uvođenja nove "ponude" mirovinskih osiguravajućih društava (neindeksirana mirovina), koja se odnosi samona one koji izaberu b) opciju, i u unutar te opcija samo na dio mirovine koju će (oni koji je izaberu) dobivati iz II. stupa.
Naravno da time nismo riješili ništa. Naime, ja zasad mogu prilikom odlaska u mirovinu sve prebaciti u prvi stup, ali prije toga su mirovinski fondovi ukrali moj novac koji sam htio dati državi pa je onda državi novca usfalilo, pa su onda pokrali još malo dajući kredit samoj državi. Dakle, oni državi daju državni novac uz kamatu. Pa mislim najlakše je tuđim k... gloginje mlatiti. To je poduzetništvo kao u gradnji stanova. Prodaš "stanove" unaprijed pa onda novcem od kupaca ulažeš u zgradu. Genijalno!