MORH platio izradu web stranice 199.000 kuna

poruka: 144
|
čitano: 28.360
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Malo sam pogledao te stranice oko kojih se raspravlja.

Ova mi je najjača.

Nadam se da u cijenu ide i održavnje Nadam se da u cijenu ide i održavnje
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: MORH platio izradu web stranice 199.000 kuna

Evo ovdje za usporedbu. Americki DoD i Hrvatski MORH...

edit: ubacena slika nakon odrzavanja

DoD naslovna stranica DoD naslovna stranica
MORH nakon updejta naslovna MORH nakon updejta naslovna
Think locally, act globally...
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.4.2009 18:36 (SupremeCommander).
17 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...

Evo ovdje za usporedbu. Americki DoD i Hrvatski MORH...

Američki DoD nije u flashu tako da one stranice od naxeema ne služe ničemu u ovoj raspravi,a to što je stranica MORHA trenutno nedostupna je drugi par opanaka.Ono što je bitno je to, da je stranica DoD-a jednostavna i pregledna isto kao što je i stranica od našeg MORHA.
Failure is never an option I'm sorry, but if I want your advice on a gaming rig, I'll ask for it. I make a quarter-million in salary, I can afford the top of the line. Poor people should not be allowed to play this game, like the guy above me.
17 godina

Meni samo nije jasna jedna stvar - što programeri Joomle (ili kasnije eZ Publisha, svejedno) imaju od vašeg posla s MORH-om? Mislim, kužim to da je MORH platio 199.000,00 kn nečijeg tuđeg novca za nešto. Koliko je to OK ili nije, sad nije niti toliko bitno... Kužim i to da ste htjeli iskoristiti kvalitetan sustav kao dobar temelj nečega za što želite napraviti kvalitetan site.

Ali, ne kužim kakve veze s tim imaju programeri tih sustava? Ne pripada li i njima dio tog 199 kilokuna vrijednog kolača? Mislim, nisu li oni obavili dobar dio posla za vas? Jer, ne vidim nigdje da ste stavili link na njihove stranice, ili im se već na neki način zahvalili. Nadam se da su barem dobili postotak?

Pazi, gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.4.2009 19:02 (Veliki Brat).

0 0 hvala 0
17 godina
Veliki Brat kaže...

Ali, ne kužim kakve veze s tim imaju programeri tih sustava? Ne pripada li i njima dio tog 199 kilokuna vrijednog kolača? Mislim, nisu li oni obavili dobar dio posla za vas? Jer, ne vidim nigdje da ste stavili link na njihove stranice, ili im se već na neki način zahvalili. Nadam se da su barem dobili postotak?

Joomla je pod GPL licencom, dakle, slobodna je za upotrebu. Ne treba im dati nikakav postotak niti ikakva zahvala. Tako to funkcionira. Zivio open source! Smijeh
17 godina
SupremeCommander kaže...
Veliki Brat kaže...

Joomla je pod GPL licencom, dakle, slobodna je za upotrebu. Ne treba im dati nikakav postotak niti ikakva zahvala. Tako to funkcionira. Zivio open source! Smijeh
Ne, GPL defenira da sve što napraviš povrh nečijeg rada već objavljenog pod GPL-om moraš naknadno staviti dostupno javnosti pod istom licencom i to moraš istaknuti. Ili barem nešto u tom stilu, ne sjećam se sada točno, u svakom slučaju nije dozvoljeno uživati u tuđem radu, a da nikome za to nisi odao priznanje. Iskreno sumnjam da bi MORH pristao jednu kopiju čitavog sistema mailati nekom razvijatelju softvera u neku tamo stranjsku zemlju =)

No, čak i da nije tako - nitko to nije napravio besplatno za bilo koga tko to želi koristiti, da ne pričam koliko je to suprotno duhu opensource filozofije. Ako su se ljudi već potrudili napraviti nekakvo kvalitetno rješenje, ako ga je već sam autor stranice nahvalio i njegovu kvalitetu istaknuo kao razlog zašto koristi upravo taj-i-taj sustav, nekako mi se čini moralno ispravno (dakle, potpuno nevezano na pravne aspekte GPL-a) dati nekakvu naknadu ljudima za njihov rad. Ako ništa drugo, barem da se osiguraš da će ti isti ljudi nastaviti s unapređivanjem i održavanjem nečega što ćeš vrlo vjerojatno nastaviti koristiti u budućnosti.
Pazi, gledam te!
17 godina

Nisam detaljno procavao, ali tu na forumu lijepo pise da ne trebas nista od toga svega:

http://forum.joomla.org/viewtopic.php?p=978927#p978927

Jedino sto ima je: "Please note that some extensions do not permit removal of "Powered By" or "developed By" notices from their extensions, and they are within their rights."

Sta bi sad oni trebali dati neznam 20000kn razvijateljima Joomla-e? Nevinašce Ne budi smjesan...

16 godina

O tome bi imao za reći samo ovo:

DVO sam punih 16 godina,sudjelovao sam u ratu i dan danas sam podstanar sa suprugom i dvoje male djece.

Kako stvari stoje,niti sljedećih 16 godina neću riješit stambeno pitanje,mada su gospoda iz MORH-a obećavali

(dok je trebalo bedaka da svoju guzicu podmetnu) brda i doline.OK,kužim da ima još puno drugih(pa i mojih kolega)

koji su u istoj situaciji kao i ja.Kužim i to da se jedno takvo ministarstvo poput MORH-a treba na pravi način prezentirati,

no za izradu web stranice dati tolike novce je suludo.Pogotovo u ovoj situaciji kad na sva zvona zveckaju s štednjom.

A,vidjeli smo i neki dan u tisku kako se štedi novac u MORH-u(terenska vozila za 14 000 000 kuna).

Štedi se ustvari na opremi ,smještaju,prijevozu i plaćama profesionalnih vojnika,a s druge strane se troši nemilice

za reprezentacijske i prezentacijske potrebe MORH-a.

Znam da nisam bio on topic,no jednostavno nisam mogao ne napisati ovo.

PozzCool

CPU: C2D E 4300 OC@2700 Mhz 9x300 1.39 V GPU: Gigabyte Radeon HD 4850 512 Mb,256 bit DDR3 MBO: Gigabyte GA-P35-DS3L rev 2.0 HDD: Seagate 320&500 Gb,32 Mb cashe SATA II MEM: Kingmax PC 6400 3 Gb DDR2 800 Mhz DC,OC@900 Mhz 1.97 V PWR: Fortron Blue Storm II 500 W LCD: LG L194WT
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Vakaka kaže...
naxeem kaže...

Nisi komentirao linkove koje sam ti dao?

Evo s gledišta običnog surfera.
Pokušao malo surfat tim stranicama i svaki put čekam, a on kao očitaje koliko je loadirao za mene je to loše. U dizajn neću ulazit jer me to nikad nije zanimalo kod web stranice, dapače što manje tog dizajna a što više funkcionalnosti i brzine izvedbe je po mom ukusu.
Ne daj Bože da nam Bug stranice ikad budu takve.
 LOL - bez brige, nikada! :)

Meni se uopće ne sviđaju (što i nije bitno), a i nemaju veze s temom (što je bitno) - služe samo za odlazak u off-topic!

Rasprava je na trenutke kvalitetna, pa je slobodno možete nastaviti i pod nekim manje "tabloidnim" naslovom.
17 godina
SupremeCommander kaže...

Nisam detaljno procavao, ali tu na forumu lijepo pise da ne trebas nista od toga svega:

http://forum.joomla.org/viewtopic.php?p=978927#p978927

Jedino sto ima je: "Please note that some extensions do not permit removal of "Powered By" or "developed By" notices from their extensions, and they are within their rights."

Sta bi sad oni trebali dati neznam 20000kn razvijateljima Joomla-e? Nevinašce Ne budi smjesan...

Pa ne znam... Nisu li ti ljudi napravili dio posla za njih? Ali OK, slažem se - ako je već licenca takva kakva je, bilo bi suludo očekivati išta više. Ipak, moram priznati da bi se osobno osjećao neugodno iskoristiti nečiji rad i nakon što mi pare sjednu na račun praviti se kao da se ništa nije dogodilo. Ali dobro, to je sad već moj problem...
Pazi, gledam te!
16 godina
neaktivan

Ne valja kad se objavi cijena koštanja-ne valja kada se ne objavi. Takav smo narod. U ovom slučaju cijena je objavljena i, naravno, javila se gomila "stručnjaka" koji to mogu brže, bolje i jeftinije. Upravo popravljajući ono što su takvi zabrljali ja sam danas situiran i financijski neovisan čovjek. Počeo sam popravljajući ono što je kod susjeda složio "mali koji rastura kompjutere",  preko onog što su za "sitnu lovu" implementirali dečki s FER-a u fušu, da bi nastavio krpajući ono što je od "direktorovog rođe firma" složila(rasturila).

Uvjek je bilo onih koji su će za pivu i ćevape nešto obaviti i tako uzeti posao firmi koja uredno plaća poreze i hrani nekoliko zaposlenika. Kad poslije nešto zapne prvi put se javiš na mob i kad skužiš da nemaš pojma zašto ne radi obećaš da ćeš doći sutra, a poslije se više ne javljaš. Bitno da si ti metno u džep i za.... onog ko od toga prehranjuje obitelj.

Ljudi moji dok se god javljaju ovakvi koji rade budzašto (pri tom ne kažem da ništa ne znaju) informatičar neće na zelenu granu. Umjesto da se čude koji luđak se prihvaća takvog posla za tako sitnu  lovu oni misle da je to previše. Nije samo stvar u poslu. Ono što košta je podrška i profesionalizam prilikom obavljanja posla. To nema cijenu. Govorim o prekidanju nedjeljnog ručka, odlasku na lokaciju korisnika i druženju sa terminalom dok igraju "naši" za koje zdušno navijaju "mali koji rastura", "rođo" i "dečki s FER-a" ispred TV-a.  Poslodavci to sve više shvaćaju i zato radije daju više za posao koji će obaviti jedna firma sa referencama.

Počnite cijeniti i realno  naplaćivati ono što radite. Ako mislite da je ovo puno sjetite se vodoinstalatera, električara, montera centralnog i klima. Opterećenje procesora na 0,1%, a love ko kenje. Ovaj tjedan sam bio kod mehaničara i uzeo za sat vremena posla 1000Kn(samo ruke). Jest da je to po normativu 4 sata ali od trenutka kad sam dovezao auto do trenutka plaćanja nije prošlo ni sat vremena. I sve za pet. Platiš i odeš da bi skužio da sad nešto drugo ne štima ali to je druga priča. Zato pamet u glavu i naplatite skup svoje znanje. Drugi nemaju milosti.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
naxeem kaže...

EDIT: Evo ti linkovi na neke koje volim i cijenim:

http://in2media.com/ - vrlo profesionalni Danci koji svaki projekt koji rade izvedu apsolutno savršeno. Ja sam možda cjepidlaka pa uživam u mazohizmu perfekcije.

http://www.plotdev.com/ - isto kao i gore. Ameri ovaj put. Zna se što je red, koliko što košta i kako se radi.

Flash: 99% bad. Dođe mi muka od web stranica baziranih iskjučivo na flashu.
Developers,developers,developers...coming and coming and coming...
16 godina
neaktivan
naxeem kaže...

A, eto, meni i detalja nedostaje. Ružno mi je to. - A oni tabovi mi nikako ne idu s headerom kojeg kao da je radio drugi dizajner.

Linkove na ono što mise sviđa ću ti dati. S nekima sam i radio. Sad moram dovršiti posao za ovaj tjedan.:)

P.S. Kad CMS "misli" i ima svoju volju, to je znak... upozorenje :D

EDIT: Evo ti linkovi na neke koje volim i cijenim:

http://in2media.com/ - vrlo profesionalni Danci koji svaki projekt koji rade izvedu apsolutno savršeno. Ja sam možda cjepidlaka pa uživam u mazohizmu perfekcije.

http://www.plotdev.com/ - isto kao i gore. Ameri ovaj put. Zna se što je red, koliko što košta i kako se radi.

Npr.   ovaj plotdev meni je iritantan do bola. Naxeem-u je ok. Ove stranice MORHA-a nekome se mogu,a nekome ne moraju sviđati ali posao je solidno odrađen.
17 godina
zimbra kaže...

Počnite cijeniti i realno  naplaćivati ono što radite. Ako mislite da je ovo puno sjetite se vodoinstalatera, električara, montera centralnog i klima. Opterećenje procesora na 0,1%, a love ko kenje. Ovaj tjedan sam bio kod mehaničara i uzeo za sat vremena posla 1000Kn(samo ruke). Jest da je to po normativu 4 sata ali od trenutka kad sam dovezao auto do trenutka plaćanja nije prošlo ni sat vremena. I sve za pet. Platiš i odeš da bi skužio da sad nešto drugo ne štima ali to je druga priča. Zato pamet u glavu i naplatite skup svoje znanje. Drugi nemaju milosti.

Sa vodoinstalaterima, elektricarima i monterima  cemo se obracunat kad BUG postane forum o vodovodu i centralnom grijanju, do tada je na meti IT... Smijeh 
17 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...
zimbra kaže...

Sa vodoinstalaterima, elektricarima i monterima  cemo se obracunat kad BUG postane forum o vodovodu i centralnom grijanju, do tada je na meti IT... Smijeh 
 A vidi tebe kako red utjeravas! Covjek je spomenuo to kao primjer i dobro je rekao!

IT je samo jedna grana (relativno nova) koja ima prednosti i mane kao i ostale...
17 godina
neaktivan
MegaMass 2000 kaže...
Američki DoD nije u flashu tako da one stranice od naxeema ne služe ničemu u ovoj raspravi
Flash ili HTML, sasvim je svejedno o kojoj se tehnologiji radi dok god su u pitanju principi dizajna, pa tvoj komentar nema logike.
zimbra kaže...

javila se gomila "stručnjaka" koji to mogu brže, bolje i jeftinije. Upravo popravljajući ono što su takvi zabrljali ja sam danas situiran i financijski neovisan čovjek. Počeo sam popravljajući <....>

Ljudi moji dok se god javljaju ovakvi koji rade budzašto (pri tom ne kažem da ništa ne znaju) informatičar neće na zelenu granu <...>

Ne, javilo se nekoliko onih koji misle reći što ne valja. Taj posao je javna stvar, plaćen je mojim novcem i novcem svih nas na forumu, tako da svi ovdje imaju apsolutno pravo na komentar, od Marka koji radi kao automehaničar, do Željka koji je dizajner.

Ja sam odmah u startu rekao da sumnjam da bi mnogi odbili 200k za bilo što - svatko uzima maksimum - ali isto tako da se posao trebao odraditi vrhunski, a ne korektno. Korektno posao odrađuješ za 50,000kn, ali skin za ezPublish od 200,000kn mora biti savršen.
Svima je jasno da se naša struka podcjenjuje, da neki idioti dumpaju cijene i ruše ih drugima kod kojih posao opet završi. Ja imam sreću pa radim sa strancima gdje je najjeftiniji web 20,000 dolara, ali to uopće nije tema. Tema je to da vlada.hr izgleda prosječno, a da je morh.hr pristojno rečeno bezveze.
Onaj tko se bavi tim poslom zna koliko posla za što treba.

I ne kažem da je 200k nešto basnoslovno puno, to bi se moglo opravdati, ali...
Avatar odgovara mojim reakcijama dok čitam ovaj forum...
16 godina
neaktivan

Da 200k kuna ..

Pa kako do takvog posla?

Onako iskreno, da zanemarimo činjenice dizajna, to je posao brat - bratu, za ekipicu od par ljudi koji znaju što rade, recimo 2 tjedna laganog posla.

Pa ti vidi zarade ..

I još tuđi cms. A ja budala od 0 radim, pa ti živi ..

17 godina

Za one koje ne vole flash i 'joj što se meni to sporo učitava' efekte, zamislite ovo (ako imate dovoljno mašte):

Sve stranice na webu 'dobro složene' kao morh.hr...

Cak!

Presjekoh kabel...

Ke?
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da bi mogli raspravljati jel to previše love za taj posao treba vidjeti šta je još traženo u tom paketu. Ali ni to nije kraj. Moj prijatelj je imao nekakav posao sa jednim gradskim poglavarstvom za izradu web stranica. Krenulo je sa tim, a završilo sa instalacijama windowsa, kabliranjem po zgradi, slaganjem routera, obukom sekretarica na radu u Windoesima itd. Tip iz poglavarstva je navijao da to obavi njegov sin ,što nije prošlo, pa se iživljavao na firmi mog prijatelja pod prijetnjom neplaćanja i sl. Zbog mira u kući napravljen je posao od preko 100000 kn za 20000 kn. I ja sam često prilikom pregovaranja o poslu znam reći daleko veću cijenu od stvarne ako procijenim da će mi poslije piti krv pa makar time izgubio posao. Nakon godina i godina iskustva rijetko sam pogriješio prilikom procjene. Ako i jesam razliku love sam odradio.

Izrada stranica za MORH je vrlo osjetljive prirode. Mislim da su toga svi svjesni. Sumnjam da je dizajner imao punu slobodu prilikom izrade. Stranice MORHA se brzo učitavaju, lako se pronađe tražena informacijam, dizajn je nenametljiv. Osobno ovo daleko više cijenim od dizajna koji "pršti" novim tehnologijama, sporo se učitava, traži pluginove itd. Vjerovali ili ne ali danas  još uvjek dosta korisnika (pogotovo kad je riječ o državnim institucijama) koristi modemsku vezu. U upotrebi je stariji OS, a na poruku da treba instalirati  plugin zove se policijaBogataš. E sad daj njima flash stranice...

Ovo sa upotrebom open source-a nije mi jasno. Zar je trebalo uzeti komercijalne pakete i izvući još neku paru iz naših džepova(to mi plaćamo-zar ne?)? Ili je trebalo napraviti vlastiti CMS i njegov razvoj zaračunati u cijenu?

Nakon 2 godine trebalo bi opet raditi stranicu jer se kreatoru CMS-a ne da više to razvijati jer je slaba lova, a  već postoje bolja opensource rješenja.

PS

I još nešto. Vi dizajneri očito na stranice gledate na sasvim drugi način od nas korisnika. Vi vidite i ono što mi ne vidimo, a mi vidimo samo informaciju i to nam je jedino bitno. Da vidite kakvih stranica ima u mom i bookmarku mojih kolega ne da bi sjekli kablove već bi palili routere i računala. Ljudi moji informacija i brzina dolaska do iste je danas najvažnija.

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.4.2009 10:57 (zimbra).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
MegaMass 2000 kaže...
Američki DoD nije u flashu tako da one stranice od naxeema ne služe ničemu u ovoj raspravi
Flash ili HTML, sasvim je svejedno o kojoj se tehnologiji radi dok god su u pitanju principi dizajna, pa tvoj komentar nema logike.
zimbra kaže...

javila se gomila "stručnjaka" koji to mogu brže, bolje i jeftinije. Upravo popravljajući ono što su takvi zabrljali ja sam danas situiran i financijski neovisan čovjek. Počeo sam popravljajući <....>

Ljudi moji dok se god javljaju ovakvi koji rade budzašto (pri tom ne kažem da ništa ne znaju) informatičar neće na zelenu granu <...>

Ne, javilo se nekoliko onih koji misle reći što ne valja. Taj posao je javna stvar, plaćen je mojim novcem i novcem svih nas na forumu, tako da svi ovdje imaju apsolutno pravo na komentar, od Marka koji radi kao automehaničar, do Željka koji je dizajner.

Ja sam odmah u startu rekao da sumnjam da bi mnogi odbili 200k za bilo što - svatko uzima maksimum - ali isto tako da se posao trebao odraditi vrhunski, a ne korektno. Korektno posao odrađuješ za 50,000kn, ali skin za ezPublish od 200,000kn mora biti savršen.
Svima je jasno da se naša struka podcjenjuje, da neki idioti dumpaju cijene i ruše ih drugima kod kojih posao opet završi. Ja imam sreću pa radim sa strancima gdje je najjeftiniji web 20,000 dolara, ali to uopće nije tema. Tema je to da vlada.hr izgleda prosječno, a da je morh.hr pristojno rečeno bezveze.
Onaj tko se bavi tim poslom zna koliko posla za što treba.

I ne kažem da je 200k nešto basnoslovno puno, to bi se moglo opravdati, ali...

Ima logike, jer site koji želi pružiti informaciju,biti pregledan,jednostavan neće biti u cjelosti u flashu.Tako da oni "tvoji" siteovi nemaju što raditi u ovoj raspravi.U biti volio bih da mi daš link nekog news site,ministarstva odbrane koji je u cjelosti u flashu.Btw,kad mislim news site ne mislim na site od neke manekenke gdje će ona sa vremena na vrijeme napisati što je povratila itd....

Failure is never an option I'm sorry, but if I want your advice on a gaming rig, I'll ask for it. I make a quarter-million in salary, I can afford the top of the line. Poor people should not be allowed to play this game, like the guy above me.
17 godina
neaktivan
bed kaže...

Da 200k kuna ..

Pa kako do takvog posla?

Onako iskreno, da zanemarimo činjenice dizajna, to je posao brat - bratu, za ekipicu od par ljudi koji znaju što rade, recimo 2 tjedna laganog posla.

Pa ti vidi zarade ..

Bed, ako si ti ta ekipica koja zna raditi webove za vas je to "2 tjedna laganog posla" molim te javi se odmah u ponedjeljak i imaš posao. Plaća 15.000 kn mjesečno neto
Ozbiljno ti govorim. Isto vrijedi i za ostatak tvoje ekipice..

Ali obzvezno uz CV pošaljite i linkove na webove koje ste napravili za "2 tjedna laganog posla"... 

A što se tiče CMS-a, ako tvoj CMS ima ove karakteristike slobodno ponesi i njega - to će ti plaću mjesečno podći za još 10.000 kn:

- objektni content model
 - versioning history za promjene sadražaja
 - višejezičnost (UTF-16, provjereno da radi u Egiptu, Vjetnamu, Kini, Japanu itd)
 - višekorisničku administraciju i front-end s granicualicjom pristupa do nivoa atributa
 - integriran dućan, blog, forum
 - cahcing mehanizam, uklj. i static cache
 - skalabilnost,  clustering (dokaz da možeš podnijeti recimo 300.000 posjeta dnevno na 1 serveru)
 - razrađani sigurnosni model i provjeren da stotinama milijuna posjeta dnevno i pokušaja provale
 - podršku za sve popularne baze
 - Lucene Solr search engine s relevantim rezultatima, content drill-down, sugestije, indeksiranje teksta unutar PDF-ova, Office dokumenata
 - sigurni roadmap za sljedećih 10 godina razvoja
 - 10 stalno zaposlenih koji rade na razvoju

CV i linkove pošalješ na posao@neomedia.hr

Hrvoje
17 godina

Flash ili ne, ne vidim sto je po vama na MORH site tak posebno i pregledano. Npr, zanima me karijera, i kliknem na link karijera, citam tekst kad ono pise:

"Došli ste na pravo mjesto! Istražite naše stranice koristeći linkove iznad za više informacija o karijeri u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama!"

Nije li to malo glupo? Zar ne bi bilo smislenije ubacit neke linkov ili tablicu u sam tekst?

Jos gore, ispod tog teksta je nabacana fotogalerija, i sto je najgore, jos ispod toga je pokrenuto konstanto ucitavanje slika/animacije, sto vec, koji konstantno trosi prilicnu kolicinu prometa i to bez da sam ja ista kliknuo, a placam internet po prometu. Iznenađen

16 godina
SupremeCommander kaže...

..koji konstantno trosi prilicnu kolicinu prometa i to bez da sam ja ista kliknuo, a placam internet po prometu. Iznenađen

-kad su državne institucije u pitanju plačanje očigledno nije problem... (a trebao bi biti) Šutim
Šteta da je tema (kao i svaka druga) opet postala ''ZA/PROTIV'', jer (Hrvoje&Neomedia) sad trpe kritike, a svatko od nas bi napravio isto (bolje/gore) da je bio u prilici. U samom naslovu teme je problem i izvor kritika. Trebalo bi kritizirati MORH (državni aparat) za rastrošnost. S druge strane kad se pogleda što je sve uračunato, cijena je OK... - a svakom radu (design, soft itd.) je moguće pronači mane (i prednosti), dok oko designa nema smisla raspravljati (o ukusima se ne raspravlja)
C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...

Flash ili ne, ne vidim sto je po vama na MORH site tak posebno i pregledano. Npr, zanima me karijera, i kliknem na link karijera, citam tekst kad ono pise:

"Došli ste na pravo mjesto! Istražite naše stranice koristeći linkove iznad za više informacija o karijeri u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama!"

Nije li to malo glupo? Zar ne bi bilo smislenije ubacit neke linkov ili tablicu u sam tekst?

Jos gore, ispod tog teksta je nabacana fotogalerija, i sto je najgore, jos ispod toga je pokrenuto konstanto ucitavanje slika/animacije, sto vec, koji konstantno trosi prilicnu kolicinu prometa i to bez da sam ja ista kliknuo, a placam internet po prometu. Iznenađen

Sve konstruktivne kritike slobodno pošaljite na hrvoje@neomedia.hr. Sajt nije gotov na dan kada je lanisran, inputi od korisnika su važni i ima sitnica za popraviti

Hrvoje

p.s. Sorry za promet ali morali smo staviti autoplay na video jer ima puno korisnika koji ne vide sadržaje ako se ne miče ili skakuče, a željeli smo da čim više njih vidi fotke s Kadet programa (pogledaj malo u sredinu animacije, kampiranje, war paints kao u najboljim djelovima Commandosa, a ima i zgodnih kadetica :)

17 godina
neaktivan

Da, malo mi je bilo čudno čuti da nešto svira a ne znam što. Inače to ne volim. Mislim da je taj video trebao imati neku drugu lokaciju.

Evo i mali prijedlog za login formu (sitnica al zapadne za oko). Trenutna login forma izgleda kao da su ju djeca pravila. Ok, sve je dobro osim ovog "Prijavi" buttona.. On izgleda vodi neku svoju igru...

(Desni alignment teksta ostaje.. :)) )

Evo sličice.. :)

Trenutna login forma Trenutna login forma
Moj prijedlog Moj prijedlog
There's too many self-Indulgent wieners in this city with too much bloody money! Are you a web developer? Are you, punk??
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.4.2009 13:54 (coder_).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
MegaMass 2000 kaže...
naxeem kaže...
MegaMass 2000 kaže...

Ima logike, jer site koji želi pružiti informaciju,biti pregledan,jednostavan neće biti u cjelosti u flashu.Tako da oni "tvoji" siteovi nemaju što raditi u ovoj raspravi.U biti volio bih da mi daš link nekog news site,ministarstva odbrane koji je u cjelosti u flashu.Btw,kad mislim news site ne mislim na site od neke manekenke gdje će ona sa vremena na vrijeme napisati što je povratila itd....

Ja u niti jednom trenutku nisam spomenuo Flash. Evo npr. information heavy sajtove koji se meni sviđaju:

No, meni je ovo zanimljivije:
Hrvoje.B kaže...
A što se tiče CMS-a, ako tvoj CMS ima ove karakteristike slobodno ponesi i njega - to će ti plaću mjesečno podći za još 10.000 kn:
....
 - objektni content model

Pojasni malo ovu karakteristiku? Meni se čini da nisam nikad čuo za to, a ni u teoriji ne vidim takvu strukturu podataka?

Checked.

- višejezičnost (UTF-16, provjereno da radi u Egiptu, Vjetnamu, Kini, Japanu itd)

Daj ne .... UTF-16? UTF-8 je dovoljan za apsolutno sve gdje Neomedia ima tržište i gdje će ga imati. Ako i dobijete posao vani (a teško s obzirom na snagu japanskog tržišta) UTF-8 je opet dovoljan ua sve setove. UTF-16 čak stvara nekoliko problema.

- višekorisničku administraciju i front-end s granicualicjom pristupa do nivoa atributa

Checked + elaboriraj drugi dio zahtjeva? - Role based u kombinaciji s per-user pristupom po elementu je sasvim dovoljno za cirka 99% webova. U suprotnom se ionako radi custom.

To su stvari koje su toliko generičke, a najčešće nemaju ni smisla za većinu webova.

To svaki CMS ima. To je pitanje ozbiljnosti za bilo što s velikim brojem posjeta.

- skalabilnost,  clustering (dokaz da možeš podnijeti recimo 300.000 posjeta dnevno na 1 serveru)

To se u nekim tehnologijama postiže replikacijom baze i distribucijom server farme već ugrađenom u razvojni framework kao što je ASP.NET. 300.000 posjeta dnevno? To uopće ne treba dva servera na današnjim mašinama sa 4-64 jezgre. A btw koji to vaš sajt ima 300,000 posjeta?

- razrađani sigurnosni model i provjeren da stotinama milijuna posjeta dnevno i pokušaja provale

Ma daj ne sanjaj.

Pitanje providera i ORM-a.

- Lucene Solr search engine s relevantim rezultatima, content drill-down, sugestije, indeksiranje teksta unutar PDF-ova, Office dokumenata

Ovo je recimo zanimljiv feature, ali to se opet svodi na implementaciju.

To ne postoji.

Ovo nema nikakve veze. OK, s obzirom na to kakav je PHP i treba ti 10 developera da drže konce.

P.S. DrNasty, pošalješ im račun za to?:)
Avatar odgovara mojim reakcijama dok čitam ovaj forum...
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.4.2009 13:59 (naxeem).
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Meni samo nije jasna jedna stvar - što programeri Joomle (ili kasnije eZ Publisha, svejedno) imaju od vašeg posla s MORH-om? Mislim, kužim to da je MORH platio 199.000,00 kn nečijeg tuđeg novca za nešto. Koliko je to OK ili nije, sad nije niti toliko bitno... Kužim i to da ste htjeli iskoristiti kvalitetan sustav kao dobar temelj nečega za što želite napraviti kvalitetan site.

Kod Joomle je situacija skroz open source, eZ Publish je kompleksnija priča. Oni su enterprise open source i nude razne komercijalne usluge na CMS koji kao osnovni kod dijele free. A možeš plaćati njihov support, možeš tražiti da ti razviju nove funkcionalnosti itd.. To je model koji fura i Alfresco, SugarCRM, Magnolia, dotCMS, Liferay, Zimbra i drugi ozbiljni projekti koji imaju Open Source verziju proizvoda...

Tužan sam da niti jedan od diskutanata nije primjetio da je novac od weba ostao u hrvatskoj, isplatio plaće hrvatskim informatičarima, i razvijao domaće znanje ljudi koji to mogu kapitalizirati na novim projektima, možda novim open source projektima koji će imati globalni uspjeh, možda neki novi Facebook?

Većina vas misli da je direktor tvrtke uzeo 200.000 kn i otišao na more ili gdje već mislite da bi trebao. Baš sam žalostan što su vam misli tako prljave i ograničene.
Sve mi se čini da kada bi jednog dana došli u priliku da vama netko plati za razvoj nekog IT rješenja da bi baš to napravili - uzeli 200.000 i pobjegli s ljubavnicom na more... Tako mladi a već tako negativno razmišljate...

Inače u NEOMEDIJI trenutno radi 7 ljudi raznih specijalnosti i imamo više vanjskih suradnika.. 
I ponavljam opet, imamo otvorena radna mjesta - javite se svi koji znate raditi i nemate posla...

16 godina
neaktivan
Hrvoje.B kaže...
bed kaže...

Da 200k kuna ..

Pa kako do takvog posla?

Pa ti vidi zarade ..

Bed, ako si ti ta ekipica koja zna raditi webove za vas je to "2 tjedna laganog posla" molim te javi se odmah u ponedjeljak i imaš posao. Plaća 15.000 kn mjesečno neto
Ozbiljno ti govorim. Isto vrijedi i za ostatak tvoje ekipice..

Ali obzvezno uz CV pošaljite i linkove na webove koje ste napravili za "2 tjedna laganog posla"... 

- objektni content model

CV i linkove pošalješ na posao@neomedia.hr

Hrvoje

Ne lupetam bezveze, radio sam slične stvari prije 5-6 godina i znam.

Konkretno u to vrijeme nije bilo .net-a, gotovih open source rješenja (suvislih) i radio sam web shop u asp-u od 0 i trebalo mi je mjesec dana (s malo spavanja) samom.
Ono, skoro pa u notepadu, čisti hard core (prema današnjim varijantama).

Poanta posla i je da razviješ svoj cms kojeg ćeš onda prodavati u više navrata, nitko ni ne očekuje da da naplatiš klijentu razvoj istog.

'- višekorisničku administraciju i front-end s granicualicjom pristupa do nivoa atributa' - to je osnova i to se podrazumjeva
'- integriran dućan, blog, forum' - gdje je to na morh-u?
'- višejezičnost (UTF-16, provjereno da radi u Egiptu, Vjetnamu, Kini, Japanu itd)' - teška fora pročitati kodnu stranicu koju browser koristi i iz baze povući odgovarajući jezik
'- skalabilnost,  clustering (dokaz da možeš podnijeti recimo 300.000 posjeta dnevno na 1 serveru)' - za to se brine server, ne cms, pretpostavljam da se koristi full sql sintaksa, pa se za to brine sql server
'- razrađani sigurnosni model i provjeren da stotinama milijuna posjeta dnevno i pokušaja provale' - i za to je zadužen server, firewall ..
'- podršku za sve popularne baze' - ajde ovo je simpatično, ali pretpostavljam 'da sve popularne' znači cca 3, gdje je razlika samo čime napadaš bazu, a razlika u sql intaksi se svodi na pokoji zarez i sl.

Radio sam html prije 10-ak godina dok nije bilo konkurencije, pa sam prešao na asp, a i tu se razvila konkurencija (naravno s php-om), tako da sam prije 5-6 godina našao 'granu' gdje je konkurencije malo, napisao program (nije komercijalan) koji radi i dan danas i ljepo radim, bez muke da moram tražiti klijente, posao mi dolazi sam. A obzirom da sam 'one man band', to mi savršeno paše. I evo, tvrtka mi radi (da kucnem u drvo) već osmu godinu.

Obzirom da je recesija, ponuda nije za odbaciti, ekpica sam ja.
17 godina
Hrvoje.B kaže...
Tužan sam da niti jedan od diskutanata nije primjetio da je novac od weba ostao u hrvatskoj, isplatio plaće hrvatskim informatičarima, i razvijao domaće znanje ljudi koji to mogu kapitalizirati na novim projektima, možda novim open source projektima koji će imati globalni uspjeh, možda neki novi Facebook?

Većina vas misli da je direktor tvrtke uzeo 200.000 kn i otišao na more ili gdje već mislite da bi trebao. Baš sam žalostan što su vam misli tako prljave i ograničene.
Sve mi se čini da kada bi jednog dana došli u priliku da vama netko plati za razvoj nekog IT rješenja da bi baš to napravili - uzeli 200.000 i pobjegli s ljubavnicom na more... Tako mladi a već tako negativno razmišljate...

Ne bavim se webom, niti bilo cime slicnim, tako da nemam nikakvog interesa u ovome svemu...
Ali citajuci ovo sve, cini mi se da je nekako glavni stav ljudi ovdje sljedeci:

Ima sposobnijih ljudi, i manje sposobnih, uspjesnih, sposobnih firmi i manje uspjesnih. U normalnom kapitalistickom rezimu, oni koji su sposobni opstaju, oni koji nisu, gazi ih konkurencija i propadaju. Dok god spososobnost tvrtke znaci kvalitetan ili jeftin prozivod to sve funkcionira. Ali kada tvrtke sa nekvalitetnim proizvodom opstaju samo zato sto ponude proizvod za 1kn jeftinije od konkurencije, a klijent nema pojma sto hoce i sto dobiva, i samo mu je bitno da je ponuda najpovoljinija (najjeftinija) pa makar i za 1kn, onda to nastaje problem...
Ne tvrdim da je to ovdje slucaj, ali tako mi nekako to sve djeluje...
16 godina
neaktivan

Ima sposobnijih ljudi, i manje sposobnih, uspjesnih, sposobnih firmi i manje uspjesnih. U normalnom kapitalistickom rezimu, oni koji su sposobni opstaju, oni koji nisu, gazi ih konkurencija i propadaju. Dok god spososobnost tvrtke znaci kvalitetan ili jeftin prozivod to sve funkcionira. Ali kada tvrtke sa nekvalitetnim proizvodom opstaju samo zato sto ponude proizvod za 1kn jeftinije od konkurencije, a klijent nema pojma sto hoce i sto dobiva, i samo mu je bitno da je ponuda najpovoljinija (najjeftinija) pa makar i za 1kn, onda to nastaje problem...
Ne tvrdim da je to ovdje slucaj, ali tako mi nekako to sve djeluje...

Problem je u tome što pri dobijanju poslova, sposobnost i kvaliteta nisu najvažniji faktori..

I daleko od toga da 1 kn igra ulogu.

A cijena nema veze niti s kvalitetom, niti opsegom posla.

Navest ću primjer;

Prije 8 g. radio sam mm cd prezentaciju i web (html) i osmišljavao cijeli projekt i to naplatio 20k kn.
U isto vrijeme je druga tvrtka dizajnirala logo za tu istu tvrtku i naplatila to 110k kn.
A odvratniji logo nisam vidio u životu, a logo i dan danas ta zg tvrtka ponosno nosi..
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice