MORH platio izradu web stranice 199.000 kuna
- poruka: 144
- |
- čitano: 28.375
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
Nevezano za ovaj slučaj, ovako se to kod nas radi: Recimo firma A ponudi na natječaju izradu za 100 000 kn a firma B za 50 000 kn. Posao dobije Firma A, i da dio novca firmi B koja će taj posao napraviti. Svi sretni i zadovoljni.
Može pitanje? - Kako to da nemate neko svoje rješenje nego se oslanjate na open source zajednicu čak i u projektima ovog ranga?
I zašto "tjerati" klijenta da plaća tvoj razvoj (jer pretpostavljam da po logici kada razvijaš CMS imaš pravog tražiti da ti klijent to plati) kada mu možeš isporučiti bolji CMS i bolji finalni proizvod za manje novaca? Zar to nije prevara klijenta? Tebi se razvija - pa daj ti meni to plati.
Iskreno, u sve što se u hrvatskoj nudi od CMS-a kao vlasitta rješenje je smješno u usporedbi s eZ Publishem, Alfrescom, dotCMS-om, Liferayem ili bilo kojim drugim enterprise open source rješenjem...
Pozivam svakog autora vlastitog CMS-a na dvoboj
- brzina izvedba sajta
- kvaliteta izvedbe
- proširivost (što sve korisnik s CMS-om može uređivati - samo unositi nove sadržaje na hard-coded pozicije ili stvarati nove layoute, nove logike itd)
- skalabilnost (static cache, clustering)
- kompatibilnost s raznim bazama
- podrška - uh, ovo je itekako važno
- sigurnost
Evo pogledajte tko sve koristi eZ Publish - koji se domaći CMS može pohvaliti da ga koristi poznati globalni brand? Zar su svi oni ludi što korist Open Source i njih je netko nasamario i prodao im besplatno za novce?
A možemo biti ponosni da je www.vlada.hr Site of the Month po izboru eZ Publisha, odabrana među stotinama koji mjesečno izlaze na platformi.
> @Hrvoje.B
Baš me zanima koliko bi onda naplatili posao poput ovoga?? http://www.2advanced.com/
Znam da kategorija weba nije ista, no gledam čisto po količini posla i vremena koje je potrebno da se taj posao napravi.
Treba preciznija računica. Ali ovdje imaš ove poslove za napraviti
- koncept
- dizajner
- animator
- Flash programer (ako rješenje ima neki Flash CMS ili se veže na bazu, tj nije sve hrpa SWF-ova sa embedanim sadržajem)
- glazba
- renderi
Na cijenu utječe i da li tvrtka nastupa agencijski - sve nudi i promišlja sama ili samo odrađuje...
U marketinškim agencijama u HR, sat creativnog directora je do 200 eura, art director 160 itd itd. Jedna slika na gettyu može biti i 200 eura...
Hrvoje
Nevezano za ovaj slučaj, ovako se to kod nas radi: Recimo firma A ponudi na natječaju izradu za 100 000 kn a firma B za 50 000 kn. Posao dobije Firma A, i da dio novca firmi B koja će taj posao napraviti. Svi sretni i zadovoljni.
Mislim da su ljudi ili zavidni ili ne poznaju posao izrade weba. Svi misle da to moze sloziti od susjeda mali
Mogu misliti koji su se sve sastanci odrzavali sa MORHom
Pozdrav Hrvoju
Ne treba nam index da bi vidili u kako korumpiranoj zemlji živimo. Čestitam vašoj firmi da dobrim vezama, dobro ste im se uvukli.
Ovdje skoro nitko nema pojima što znači 200 000 kn i koliko je to u principu skromna cifra za sajt ministarstva ili za sajt vlade, neke koorporacije, veće firme i slično ... Ovi mudraci ili djeca koja pričaju o tome da bi isti napravili za 20, 30 ili 50 000 kn su preneozbiljni za komentirati ... Čudim se i Hrvoju da ima volje više ikome objašnjavati išta. Koliko bi trebao koštati sajt na kojem se izgubi ( recimo ) mjesec dana firma sa 10, 20 ili više zaposlenih ( a što je obično jedan od uvijeta za dobiti ikakav iole ozbiljan posao u Javnim upravama ) ... toliko radnih mjesta i plaća, legalnog softvera na svakom kompu, brdo troškova ... mjesec dana firmu košta bitno više novaca nego je naplaćen taj sajt ... 200 000 kn je po meni i malo ali ajde, može se prihvatiti na račun kasnijeg održavanja i slično.
Totalno glupa rasprava ... ali razumljiva jer malo tko shvaća realnu ekonomiju i realne cijene sajtova ili bilo kakvog posla i intelektualnih usluga.
A.
Osobno ne kažem da niste dobili natječaj i nisam siguran da bih ja išao na silu štediti puno MORH-u ako već nudi 230k, niti me taj dio zanima jer to i nije neka strašna cifra iako ste praktički naplatili skin za CMS (pa bi se dalo i o tome).
Ova listanja dolje? To je sve cheap-talk za one koji su laici u industriji. Istina, odlično prolazi u državnoj upravi, a ja ovdje nemam ni volje ni vremena raspravljati o prednostima i negativnim stranama CMS-ova. To neka stoji za neku drugu temu u kojem ćemo o tome stručnije, a to je i tema koja nije baš da niste uopće u pravu.
To s tim cijenama dizajnera i umjetnika u HR jer su to gluposti i preseravanja. Ovaj tko je dizajnirao vlada.hr i morh.hr nije zaslužio previše. Dizajn je neuredan, nekonzistentan, itd.
Ne treba nam index da bi vidili u kako korumpiranoj zemlji živimo. Čestitam vašoj firmi da dobrim vezama, dobro ste im se uvukli.

Smijem biti zločest? - Tih smjerova očito nema ni u Neomediji...
Smijem biti zločest? - Tih smjerova očito nema ni u Neomediji...

Ja se ispričavam za bash. Vidim da tako izgleda pa ću prestati.
To s tim cijenama dizajnera i umjetnika u HR jer su to gluposti i preseravanja. Ovaj tko je dizajnirao vlada.hr i morh.hr nije zaslužio previše. Dizajn je neuredan, nekonzistentan, itd.
Hrvoje, nisam dizajner nego programer, tako da ti nemam što pokazati, a svoje komentare temeljim isključivo na svom osobnom stavu, mišljenju koje je bazirano na iskustvu gledanja u dizajn i groznih i vrhunskih dizajnera.
Što mislim: koristite previše različitih fontova/veličina, vizualni elementi su nabacani, dizajn je nekonzistentan sam sa sobom; na jednom tabu jedna grafika, na drugom druga, na trećem treća; okviri još gori - negdje ih ima, negdje ne; negdje su titlovi masni, negdje nisu, negdje imaju header, negdje nemaju; neke su stvari (meni) jednostavno ružne.
Eto ti u slikama. Neću ti poslati račun za konzalting. Napominjem da ne moram biti u pravu niti držim da je moje mišljenje apsolutno važno jer nisam službeno dizajner.
Ja se ispričavam za bash. Vidim da tako izgleda pa ću prestati.
Po ovim slikama što je naxeem postavio ima jako puno grešaka za jednu, ajmo reči ozbiljnu firmu. Razlog može biti brzopletost i timski rad koji se nije baš dobro uskladio.
Valjda si ovo pisao prije mog odgovora.Dakle, nemam se namjeru predstaviti. To imam običaj u svojoj struci, ali ovdje ne.
Kao što sam rekao, nisam dizajner i moja opažanja su isključivo subjektivna, neslužbena i laička i apsolutno dopuštam kritiku na svoju kritiku i proglašavanje mojih kritika nevažećima. Ako bih ti poslao link na svoje radove, to bi vjerojatno, direktno ili indirektno, otkrilo moj identitet, a nemam od toga nikakvu korist na bilo kakvom forumu.
Ako te muči jesam li tko iz domaće web scene, nisam - radim na sasvim drugom tržištu na kojem vi niste prisutni.
Dakle, da ponovim, jesam se malo našalio s vama i da, smatram da je dizajn ova dva sajta bezveze i da se neke stvari očekuju na višoj razini za tu cijenu, ali istovremeno želim naglasiti da nemam apsolutno ništa protiv tebe ili Neomedie.
Ako je ispalo da napadam, još jednom se ispričavam - to mi nikako nije bila namjera. Pozvao si na kritiku pa sam se ja našao slobodnim malo kritizirat. Eto, čak sam ti pro-bono argumentirao što smatram bezveznim.
Hrvoje, nisam dizajner nego programer, tako da ti nemam što pokazati, a svoje komentare temeljim isključivo na svom osobnom stavu, mišljenju koje je bazirano na iskustvu gledanja u dizajn i groznih i vrhunskih dizajnera.
Što mislim: koristite previše različitih fontova/veličina, vizualni elementi su nabacani, dizajn je nekonzistentan sam sa sobom; na jednom tabu jedna grafika, na drugom druga, na trećem treća; okviri još gori - negdje ih ima, negdje ne; negdje su titlovi masni, negdje nisu, negdje imaju header, negdje nemaju; neke su stvari (meni) jednostavno ružne.
Eto ti u slikama. Neću ti poslati račun za konzalting. Napominjem da ne moram biti u pravu niti držim da je moje mišljenje apsolutno važno jer nisam službeno dizajner.
A, eto, meni i detalja nedostaje. Ružno mi je to. - A oni tabovi mi nikako ne idu s headerom kojeg kao da je radio drugi dizajner.
Linkove na ono što mise sviđa ću ti dati. S nekima sam i radio. Sad moram dovršiti posao za ovaj tjedan.:)
P.S. Kad CMS "misli" i ima svoju volju, to je znak... upozorenje :D
EDIT: Evo ti linkovi na neke koje volim i cijenim:
http://in2media.com/ - vrlo profesionalni Danci koji svaki projekt koji rade izvedu apsolutno savršeno. Ja sam možda cjepidlaka pa uživam u mazohizmu perfekcije.
http://www.plotdev.com/ - isto kao i gore. Ameri ovaj put. Zna se što je red, koliko što košta i kako se radi.
Hrvoje vi ste gori od njih zato sto im nesto objasnjavate a oni iako ste sve logicno objasnili tvrdit ce da je to mito i korupcija...ja samo imam reci
"ako ste vec tako zavidni,probajte i vi"
Nema nista casno u siromastvu
P.S. Kad CMS "misli" i ima svoju volju, to je znak... upozorenje :D
Ma sve je to OK, ali tailored-to-fit CMS razvija se i vani; barem tako rade oni s kojima ja radim. Cijena od 200k kn odgovara takvom.
Nisi komentirao linkove koje sam ti dao?

Ma sve je to OK, ali tailored-to-fit CMS razvija se i vani; barem tako rade oni s kojima ja radim. Cijena od 200k kn odgovara takvom.

http://in2media.com/ - vrlo profesionalni Danci koji svaki projekt koji rade izvedu apsolutno savršeno. Ja sam možda cjepidlaka pa uživam u mazohizmu perfekcije.
http://www.plotdev.com/ - isto kao i gore. Ameri ovaj put. Zna se što je red, koliko što košta i kako se radi.
Hrvoje. TOF (ili custom) CMS se vani radi na dva načina: spajanjem gotovih modula (više - manje kao klasični otvoreni CMS-ovi) ili izgradnjom CMS-a na gotovoj platformi.
@Vakaka: u SAD-u, Koreji, Japanu, Englesko, skandinavskim zemljama itd. uglavnom vani Flash i učitavanje ne smatraju se problemom jer su veze kudikamo brže.