Pametni kućanski aparati i senzori - Od automatske

poruka: 4
|
čitano: 1.310
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pametni kućanski aparati i senzori - Od automatske".
17 godina
Pametni kućanski aparati i senzori - Od automatske

Hvala na super temi. 

Kod testiranja ili predstavljanja ovakvih uređaja predložio bi obvezne napomene u onu tablicu koju stavljate uz svaki uređaj:

- protokol spajanja: wifi / zigbee / itd. 

- podržane platforme:

- potreban hub: da/ne

- potrebna stalna internet veza: da/ne

- potrebna pretplata za neku funkciju uređaja: da/ne

Većina ljudi ne razmišlja o tome kad kupuje, a nikome i ne pada na pamet da pita stvari kao "trebam li plaćati pretplatu da bi mi radio uređaj kojeg kupim". Zato je dobro te stvari naglasit u testovima. Imam TV koji trazi da platim pretplatu da bi dobio funkcionalnost koju proizvođač reklamira, bez da spominju pretplatu kad ga reklamiraju. 

Isto tako je bitno napomenuti radi li uređaj preko nekog kineskog servera ili je sposoban funkcionirati unutar LAN-a. Uvijek treba dati prednost proizvođačima čiji uređaj zaista radi ono što treba radit i ništa drugo. Recimo Shelly uređaji, malo su skuplji od konkurencije ali rade bez problema i bez internet veze. 

3 0 hvala 1
7 godina
Re: Pametni kućanski aparati i senzori - Od automa
mateo kaže...
Isto tako je bitno napomenuti radi li uređaj preko nekog kineskog servera ili je sposoban funkcionirati unutar LAN-a.

Nije bitno ako uređaj ide preko kineskog servera. Na primjer kod termostata bitno je da uređaj ima osiguran integritet podataka. (Da kinez nemože mijenjati podatke, i tako nabiti račun za struju ili neki drugi hack, dok su mu podaci o temperaturi u kući dostupni ali nebitni.)

17 godina
Iskreno, ne vjerujem nikome kad se radi o tim podacima, bio to Kinez ili jako fini i uglađeni Švicarac. Ja bi radije da ti podaci po defaultu ne idu nigdje, osim ako ja tako odaberem.
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.10.2025 12:38 (mateo).
7 godina
mateo kaže...
Iskreno, ne vjerujem nikome kad se radi o tim podacima, bio to Kinez ili jako fini i uglađeni Švicarac. Ja bi radije da ti podaci po defaultu ne idu nigdje, osim ako ja tako odaberem.

Pa i ja to želim postići, gotovo svi smart uređaji imaju wi-fi vezu i povezuju se na cloud.

Čim je veza wi-fi-jem nije nužno lokalna niti privatna.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice