Odlično, svaka čast. Baš kako jedan ozbiljan, sportski magazin i treba da izgleda.
Community review vaših web stranica
- poruka: 3.898
- |
- čitano: 808.760
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
sta velite na ovako nesto
Sportski magazin
http://www.balkan-portal.com.hr/
Prokomentirajte izgled sportskog portala. Hvala svima
Ružan, nepregledan, natrpan i sve ostalo.
Ne svidja mi se bas ova crna pozadina, al inace je izvedba stranice jako dobra.
sta velite na ovako nesto
nesvida mi se font, inace ok izgleda
Font i mene muci, i to onako dobro. Al mi bitno da mi font uz logo pase, a ovaj mi koliko toliko i pase, iako nije citljiv.
crna pozadina ide radi slika, slike na crnoj pozadini mi dobro izgledaju
Font promjeni. Stranica služi za prezentaciju sadržaja, tipografija je jedno od najvažnijih komponenti.
Eh da... Malo sam si redizajnirao web ali u meni pozitivnom smjeru.
Izrađeno u Bracketsu.
Tehnologije korištene u izradi: HTML5, CSS3 i malo jQuery za lightbox (kad složim još neke slike te ih optimiziram stavljam ih na web).
Sve što je pisano na webu je custom made (OK iznimka je taj lighbox, ali i on je pao pod optimizaciju i malo tweakanje) tako da znam, postoji problem u IE-u, pokušavam ispraviti to, te i u kontakt formi, Pošalji button ostaje nalijevo bez obzira što sam postavio klasu za centriranje.
Web je responsive, te sam koristio istu shemu boja/tipografija kao i na starom webu uz blog. Slike za footer i sidebar na O meni webu jesu sprites tj jedan sprite, custom made rađen (mila muka je bila raditi to u Paint.NET-u, lijen sam bio skidati Photoshop samo radi te stvari).
PageSpeed Insights daje dovoljno visok rezultat (KLIK) na čemu sam se i potrudio.
Ocjena weba neka bude objektivna i svaku krutiku ću prihvatiti :) Uživajte
P.S.: Da ne pitam i u temi za razvoj weba, što mislite da je bolje koristiti na VPS-u (slabašan je) : LAMP ili LNMP stack? Radi se o Debian "Squeze" baziranom VPS-u kod sada bivšeg Host1Free uz mogućnost upgradea na "Wheezy" kad mi dosadi isporbavanje.
Markec, previše pričaš, super kaj si obratio toliko pažnje na tehnologije, ali, imaš dosadnu i monotonu shemu boja. Nemaš vertikalni ritam. Imaš dosadnu tipografiju, isto tako i horizontalni ritam, posebno u footer sekciji. O kakvim sriteovima pričaš? Isto tako gurni taj footer dolje, ovako je bezveze, i dodaj malo ritma u cijelu priču, ovako izgledam kao da je netko umro.
nginx je u "pravilu" brži, no samo u specifičnim situacijama, i potpuno se razlikuje od apache servera o namjeni i arhitekturi. Ovako bez nekakvih cached/uncached load testova glupo je ričati napamet. Drži se ti Apachea, plus VPS ti nije uopće potreban.
Gumb ti se ne centrira jer si ga, kao prvo, namjestion na display: block and onda koristis text-align: center koji utjece samo na inline i inline-block elemente (no u ovom slucaju to nije primjenjivo jer bi gumb morao biti sirok 100% containera a to nema smisla).
Umjesto toga, gumbu stavi margin: 20px auto 0;
Svaka čast na trudu i razbacivanju tehnologijama, al ovdje i nema puno toga da se komentariše. Zapravo jedino što ja vidim je menu sa par linija teksta. Ali ako ništa drugo, prednost je jednostavnost i preglednost.
Evo i ja sam počeo da radim na jednom projektu, pa dok nisam mnogo uradio, volio bih prvo da čujem vaše mišljenje. Stranica je tek u početnoj fazi developmenta, tako da još nije responzivna i moguć je horizontalni skrol na manjim monitorima (trenutna širina je 1200px;). Ovo je dakle koncept, pa me zanima šta vi mislite. Planiram je pretvoriti u temu za nekoliko platformi (wordpress, concrete5 i ghost ali samo blog dio).
http://tesigndev.com/projects/folio
Ovaj glow na tekstu iznad jobs i to mi se ne sviđa.. Ostalo je dobro
Dizajn: jednostavan, daje dojam da si pokušao napraviti nešto u tzv. "flat" trendu, međutim nisi to postigao. Dizajn je samo jednostavan, teško da se može i nazvati dizajnom jer na stranici nema niti jednog elementa na kojem se vidi da se stalo i malo razmislilo zašto tako treba izgledati.
Tehnički: prouči semantiku HTML elemenata koje koristiš - ima ih puno koji su pogrešno iskorišteni, navest ću samo nekoliko:
- cijeli web nalazi se u <main> tagu, međutim ukoliko se koristi <main> tag, on bi trebao označavati glavni sadržaj web stranice. Browseru nema razlike između maina i bilo kojeg drugog block elementa poput <div>a, ali semantički ima razlike
- <div class="centrirano ime-weba"> - u ovom elementu imaš naslov stranice, a bolje bi bilo koristiti neki od <h_> tagova
To je to ukratko. Jedan dio CSS-a ti je inline u HTML-u, ne vidim razloga zašto to također ne bi išlo u stil.css
Responsive: loše, ispod 900tinjak piksela odmah prebacuješ glavni izbornik u četiri reda, a imaš mjesta još uvijek za prikazati sve u jednom redu. Znači da će se korisnicima tableta izbornik bez razloga prelomiti u četiri reda. Na najmanjoj širini za mobitele (320px) dvije ikone u footeru ti se prebace u drugi red, a malom promjenom veličine fonta to bi mogao srediti. Aktiviraj prelamanje izbornika tek na mobilnim rezolucijama - znači tek ispod 600px, što je najmanja rezolucija tableta u vertikalnom, ukoliko ti stanu svi elementi na 600, ako ne, onda prelomi na rezoluciji kad se počne raspadat. Inače, razmisli o tehnikama kao off-canvas izbornici i sl jer ovaj izbornik na nekim uređajima može zauzimati previše prostora.
Sadržaj: sa ovim zapravo imam najveći problem. No možda ne znam razlog zbog kojeg si stranicu radio. Većina ljudi u IT-u osobne stranice radi kao sredstvo promocije svojih znanja i radova. Cilj je kad recimo potencijalni poslodavac upiše ime osobe u Google da ta stranica bude prva i impresionira poslodavca. Zaista, kad se upiše tvoje ime u Google tvoja stranica je prva. To nije teško. Razmisli što želiš da ljudi koje zanimaš pročitaju o tebi. Stil pisanja ti je vrlo zbunjujuć - bespotrebnim riječima, skraćenicama, opaskama i zagradama konstantno prekidaš vlastite rečenice i odaješ dojam neorganizirane osobe.
Stranica "Početna" - tvoje ime, navigacija, pa opet tvoje ime. Nema potrebe. Umjesto napomene kako i gdje pronaći blog jednostavno stavi link za blog.
Stranica "O meni" - mnogo, po meni, bespotrebnih rečenica:
- Prvi paragraf sa "ah te biografije i priznanjem da nisi vješt u tome" djeluje kao isprika za lošu biografiju, što je iskreno, ali umjesto priznanja da ti to ide loše i odrađivanja lošeg posla, mogao si recimo maknuti tu rečenicu i više se potruditi da napišeš dobru biografiju. Nova vještina je uvijek korisna, a ta rečenica govori "nemam volje steći novu vještinu, pa vam evo ovako"
- Izbjegavaj skraćenice - umjesto TŠRB i opaske u zagradi što to znači, jednostavno napiši puno ime škole. Ne znaju svi ljudi što znači KiRT.
- Makni preosobne i nerelevantne stvari, te nepotrebne jezične konstrukcije - recimo informacija o osnovnoj školi i kao bonus informacija da si iz generacije koja je počela u novoj zgradi nikome ništa ne znači. 99.9% ljudi koji će doći na tvoju stranicu ne zna ni gdje je OŠ Žitnjak, niti informaciju kad je rađena, pa samim time nije bitna i nema nikakvo značenje. Izrazi poput "započeto ali i završeno" nisu potrebni. Ako već imaš potrebu spomenuti osnovnu školu to je mogla biti mala rečenica "Osnovnoškolsko obrazovanje završio sam u OŠ Žitnjak." Dalje, izrazi "prošao sam svašta", "davne 1993" (neki ju možda ne smatraju davnom) su također nepotrebni i odvlače pažnju s onog bitnog. Dalje, pokušavaš dati datum svog rođenja i daješ ga na neprecizan način - "1993 na Malu Gospu" - neki ne znaju datum tog blagdana pa opet ostaju zbunjeni ili moraju guglati. Umjesto one opaske o fotografiji i neposjedovanju profi opreme možeš reći jednostavno - volim fotografiju, a hobi mi je biciklizam. Zaključak gdje spominješ kako ti je cilj naći djevojku i Božji planovi su također nepotrebni.
- hype - nije mi jasno što pokušavaš reći tom riječi u kontekstu rečenice gdje se nalazi. Ako si odlučio pisati na hrvatskom, drži se hrvatskog. Ako želiš pokazati da znaš engleski, piši na engleskom. hype je definitivno krivo upotrijebljen.
Npr "U bližoj budućnosti planiram završiti preddiplomski studij i pronaći stalan posao u IT branši." - zvuči puno bolje.
Stranica "Moji radovi" - "dečko iz kvarta", detalji o public_html i demo folderu nepotrebni
Stranica "Kontakt" - imaš kontakt formu, a nigdje ne spominješ zašto bismo te trebali kontaktirati.
Evo, to je to, možda malo opširno, no ja sam pročitao cijeli tvoj web, pa se nadam da i ti imaš živaca pročitati poduži osvrt na stranicu. Ispričavam se za komentare o sadržaju ukoliko on ima drugačiju svrhu i publiku od one koju sam pretpostavio. Dobar i smislen sadržaj jednako je bitan kao i njegova prezentacija.
Evo, to je to, možda malo opširno, no ja sam pročitao cijeli tvoj web, pa se nadam da i ti imaš živaca pročitati poduži osvrt na stranicu. Ispričavam se za komentare o sadržaju ukoliko on ima drugačiju svrhu i publiku od one koju sam pretpostavio. Dobar i smislen sadržaj jednako je bitan kao i njegova prezentacija.
Neki bi na ovo napisali tl;dr, ali ja neću to napisati. Hvala ti na ovako detaljnoj recenziji weba. Sve što si napisao stoji. I sad odgovori na neke stvari što sam uočio čitajući tvoje.
Dizajn: da ti kažem iskreno, ne idem na "flat" stil. Ovo što sam napravio je zapravo zadržavanje templatea kojeg sam imao do prije skoro tjedan dana kad je uklonjen "custom blog sistem". Link vodi do originalnog templatea kojeg sam koristio u tom blog sistemu. Naravno, bilo je i tada nekih promjena i to vezano uz fontove jer je ovo bila baza za daljnji rad.
Tehnički: neke od stvari što si naveo jesu ispravljene. Primjer ispravljenih stvari: zamjena <div class="centrirano ime-weba" sam zamijenio sa <h1> tagom ; <main> tag je prebačen tamo gdje bi trebao i biti, ali ću još proučiti dio za semantiku i sređivati to postupno. Inline CSS sam stavio u stil.css, ovo je bilo da se malo ubrza renderanje weba i radi poboljšavanja PageSpeed Insights rezultata.
Responsive: jednim dijelom sam znao za neke od grešaka vezanih uz meni. To je ispravljeno naknadno ali još nije skroz riješeno pa nije uploadano na web. Ispravljam još neke sitnice vezane uz raspadanje u IE-u.
Sadržaj: sadržaj weba je malo stariji. Pri tome posebno mislim na dio O meni koji je rađen još prošle godine kad sam bio pomalo lijen za pisanje prave biografije. Odmah si dobio odgovor zbog čega ima svega i svačega na toj stranici. Početnu stranicu sam riješio. Kontakt je takav kakv je. Moram pronaći negdje u starijim verzijama weba što sam bio pisao prije kontakt forme. Za dio o Mojim radovima - da i ja jesam "mali iz kvarta". Taj tekst je isto tako bio napisan prošle godine uz malo poviše kofeina.
Stil pisanja ti je vrlo zbunjujuć - bespotrebnim riječima, skraćenicama, opaskama i zagradama konstantno prekidaš vlastite rečenice i odaješ dojam neorganizirane osobe.
O ovome gore se može svašta govoriti. Pri tome ću navesti nekoliko stvari:
1) od kad znam za neke stvari pišem onako kako mi dođe. Ponekad znam i po 5 puta započinjati isti tekst tako da... vjerojatno je to postala navika.
2) nisam baš neorganizirana osoba iako se to nekad i vidi ako recimo sve radim u zadnji čas.
Objavio sam igru za iOS & Android te sam usput napravio i web stranicu u marketinske svrhe:
Web stranica je 'umjetno' responsive (koga zanima nek' vidi CSS code) i izgleda dobro na 90% uredjaja. Molio bih vas za konstruktivan feedback i sugestije.
Stranica je ok, no igra je dobra ako si ju radio kao vjezbu za programiranje jer su vec trakve igre gdje gnjecis kukce po meni dojadile svima jos u 2010.
Za ovako jednostavnu stranicu jako loše.
Ne znam odakle da počnem...previše nepotrebnih i praznih html elemenata.
Koristiš skripte koje ti uopće nisu potrebne.
Čemu toliko iframe-ova?
Prazna stranica i bez sadržaja. Ok, išao si na jednostavnost, ali svejedno si trebao bar nekakav sadržaj ubacit.
Ne možeš reći da izgleda dobro na 90% uređaja kad se raspada na rezolucijiama manjim od 640x780.
Ne znam šta je bilo u pitanju ali evo da još malo detaljnije objasnim.
text-align svojstvo određuje poravnanje inline-level sadržaja(npr. text-a) unutar block-container box-a. text-align svojstvo vrijedi(primjenjuje se) samo na block-container boxevima odnosno na elementima sa display svojstvom postavljenim na (block, inline-block, list-item, table, flex, grid i ima ih još nekih ali se rijetko koriste...). Ako je element postavljen na inline i ako se radi o textu onda text-align svojstvo nema nikakvog utjecaja direktno na tom elementu, ali zato text-align svojstvo postavljamo na parent elementu koji je block-container ima utjecaj na taj element(odnosno njegov inline sadržaj). PRIMJER: http://jsfiddle.net/733tkfj9/1/
Još jedna stvar koja je bitna je o kakvim HTML elementima se radi. Dali su to elementi koji sadrže samo text ili su to elementi sa predefiniranim dimenzijama tipa slika, neki button element, input element,video element, audio element...itd. Ovo su takozvani replaced elements. Evo link za one koje zanima detaljnije objašnjenje http://reference.sitepoint.com/css/replacedelements.
Oni imaju malo drukčije ponašanje od običnog texta.
Zaključak je ovo što je OriginalEXE rekao, ali je ispod haube još kompliciranije i ima dosta pravila i najbolje mjesto za masterirat ove stvari je čitanje CSS specifikacije.
Naletio sam na jedne službene stranice općine pa molim komentare: www.malinska.hr
OH SWEET GOD! THIS IS A MASTERPIECE!
melodija u pozadini je predobra
Klikni na link Građani, to ima poseban jingle. :D
Za ovako jednostavnu stranicu jako loše.
Ne znam odakle da počnem...previše nepotrebnih i praznih html elemenata.
Koristiš skripte koje ti uopće nisu potrebne.
Čemu toliko iframe-ova?
Prazna stranica i bez sadržaja. Ok, išao si na jednostavnost, ali svejedno si trebao bar nekakav sadržaj ubacit.
Ne možeš reći da izgleda dobro na 90% uređaja kad se raspada na rezolucijiama manjim od 640x780.
Hvala na kritici. U pravu si što se sadržaja tiče, jer ga uopće nemam. Probat cu sve tekstualne elemente zamijeniti pravim tekstom pomocu CSS-a. Ne vidim nepotrebne skripte, možeš li mi ih navesti? Kakvih iframeova? Na stranici nema niti jedan jedini. Mislim da si, kad si testirao rezoluciju 640x780px, koristio desktop preglednik. U mobilnim preglednicima s tom rezolucijom izgleda dobro, bas kako treba...
Naletio sam na jedne službene stranice općine pa molim komentare: www.malinska.hr
Kako dobra stranica...
Hvala na kritici. U pravu si što se sadržaja tiče, jer ga uopće nemam. Probat cu sve tekstualne elemente zamijeniti pravim tekstom pomocu CSS-a. Ne vidim nepotrebne skripte, možeš li mi ih navesti? Kakvih iframeova? Na stranici nema niti jedan jedini. Mislim da si, kad si testirao rezoluciju 640x780px, koristio desktop preglednik. U mobilnim preglednicima s tom rezolucijom izgleda dobro, bas kako treba...
skripte - supersized je jedna od njih. On ti uopce nije potreban jer imaš samo jednu sliku u pozadini i umjesto da si ju stavio kao background body tagu supersized ti dodaje nepotrebne elemente i hrpu css-a.
ifreamovi - desni klik na stranicu i onda inspect element pa pogledaj sam.
ok, bio sam malo brzoplet, sad vidim da su iframe-ovi od FB-a.
rekao sam da se raspada na manjim rezolucijama. Uostalom, okreni mobitel vodoravno i vidjet ćeš kako će se raspasti stranica.
nešto ovako jednostavno vrlo lako možeš napraviti da bude responzivno pa ti preporučujem da tako i napraviš.
napravio si aplikaciju za mobitele pa je onda valjda logično da stranicu napraviš tako da se prilagođava svakom mobitelu.
PS. Ono što se tebi događa na stranici je upravo suprotno onome što je poželjno. Na manjim rezolucijama ti umjesto vertikalnog scrolla dolazi do horizontalnog.
Evo od mene nekakav koncept, samo slika, nema koda... Redizajnirani Spotify: http://i.imgur.com/WEw1gB5.jpg
Nije loše. Možda malo pretamno za moj ukus, nekako mi fali bijele boje (vjerovatno navika). Ja bi probao ovu pozadinu iza playliste u neku verziju bijele a slova u tamnosivo. Ali i ovako je pregledno i lijepo izgleda. Uglavnom imaš lajk za dizajn i za stvari u playlisti :)
Evo i light verzija :) http://i.imgur.com/Ik0BjX8.jpg
Tamna verzija mi je puno bolja :)