Problem pri uključivanju računara,pomoć

poruka: 10
|
čitano: 5.103
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Od prije nekih 2 mjeseca mi se počeo dešavat problem da kada uključim računar ne vidim ni uvodni ekran tj logo matične ploče niti se sistem uopšte može podići,nego samo crni ekran na monitoru,a crvena lampica na kućištu ne prestano gori.Ploča je asus M2NPV-MX,imam 2 HDD i 2 opticka uredjaja.Problem se povremeno desi al vrlo često ako se računar u toku dana češće gasi i pali.Posumnjao sam na CMOS bateriju,mozda je treba zamjeniti,ili pak je ploča "crkla".

Danas evo sam probao sve,isključio diskove,izvadio memoriju,promjenio grafičku ali ništa,i dalje crn ekran.

Ako je neko imao sličan problem neka se javi.Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Problem pri uključivanju računara,pomoć
Mislim da ti je napajanje, ako to nije onda ti nije uredu procesor
17 godina
Zelja kaže...

Od prije nekih 2 mjeseca mi se počeo dešavat problem da kada uključim računar ne vidim ni uvodni ekran tj logo matične ploče niti se sistem uopšte može podići,nego samo crni ekran na monitoru,a crvena lampica na kućištu ne prestano gori.Ploča je asus M2NPV-MX,imam 2 HDD i 2 opticka uredjaja.Problem se povremeno desi al vrlo često ako se računar u toku dana češće gasi i pali.Posumnjao sam na CMOS bateriju,mozda je treba zamjeniti,ili pak je ploča "crkla".

Danas evo sam probao sve,isključio diskove,izvadio memoriju,promjenio grafičku ali ništa,i dalje crn ekran.

Pa fala bogu da neće ništa biti kada otpojiš diskove i grafičku LOL

Moze biti loše napajanje tj. vjerovatno ono. Jesi overclockao procesor?

Koje napajanje, grafička procesor?

MSN i e-mail - drazen016@net.hr
17 godina
neaktivan
i provjeri dali ti se grije onaj čip kod CMOS baterije (stavi prst na njega pa ako prži nije dobro onda je MB) i pogledaj da nema koji kondenzator napuvan
17 godina
neaktivan

Ne nisam overklokirao.Pa danas računar radio.Napajanje je zamjenjeno neki dan novim koje mi je dobar prijatelj prodao.A i sa starim sam imao isti problem.To je neko jeftino napajanje trendsonic 400W.Graficka je sapphire ati 4650 512MB DDR3,i nije ona jer sam i sa integrisanom imao isti problem.Hocel mi ko reci kako moze biti procesor?

A za pipanje čipa,Jozo,to probam sutra ujutro pa javim,ne vidim sad ništa.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Je li spojen beeper? Ako je onda bi matična bez memorije trebala vrištat. Ako ne daje nikakve zvukove (a pri boot-u se prije čuo beep) onda je matična, procesor ili napajanje.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

imam problem kada upalim računar,pojavi se crn ekran,bijela slova a u dnu mi nudi F1 da nastavim i DEL da uđem u bios.moram stalno da pritisnem F1da bi nastavio dalje.Ako neko zna nek mi javi HVALA!

0 0 hvala 0
17 godina
kENI BOJ kaže...

imam problem kada upalim računar,pojavi se crn ekran,bijela slova a u dnu mi nudi F1 da nastavim i DEL da uđem u bios.moram stalno da pritisnem F1da bi nastavio dalje.Ako neko zna nek mi javi HVALA!

-kad uđeš u BIOS, podesi potrebne stvari i snimi ... pod Save and Exit ili tipka F10.

Usput provjeri bateriju, ako ti je datum-vrijeme poremećeno, trebaš novu CMOS bateriju.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
Zelja kaže...

Imao sam isti problem.

http://www.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/racunalo-se-ponekad-ne-boota/68062.aspx

Naravno radi se o asusovoj matičnoj i konačno sam ga riješio. Procesor nije dobro sjeo jer je jedna nožica bila malo spigana.

Najbolje bi ti bilo da izvadiš procesor i pogledaš u kakvom su stanju nožice i kad ga stavljaš nanesi na njega dobar sloj termalne paste.

Nije do napajanja, memorije ili grafičke. Do matične ploče je!

15 godina
neaktivan

Asusove ploče oće tako crkavati

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice