Pozdrav ljudi, evo imam problema sa novim RAM stickom, naime danas sam kupio Fury Hyperx 4gb, 1600mhz, do sada sam imao 2GB, maticna je IntelDH55pj, posto sam totalni retard sto se tice ovoga, saznao sam da maticna podrzaje do 1333mhz. Covjek koji je radio rekao mi je da ce biti ok, navodno ce vrtit na 1333mhz, ali izgleda da nece. Kada se windows pocne loadati jednostavno se resetira sve i javlja gresku, Lanuch windows repair ili Start windows normally, u sto god udem isto se desava, kada koristim samo novu javlja mi gresku "Irql not less or equal", kada stavim staru a izvadim novu sve je ok. Probao sam vaditi bateriju na par min, opet ista stvar, nadam se da nisam bacio novac bezveze, unaprijed vam hvala svima!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav ljudi, evo imam problema sa novim RAM stickom, naime danas sam kupio Fury Hyperx 4gb, 1600mhz, do sada sam imao 2GB, maticna je IntelDH55pj, posto sam totalni retard sto se tice ovoga, saznao sam da maticna podrzaje do 1333mhz. Covjek koji je radio rekao mi je da ce biti ok, navodno ce vrtit na 1333mhz, ali izgleda da nece. Kada se windows pocne loadati jednostavno se resetira sve i javlja gresku, Lanuch windows repair ili Start windows normally, u sto god udem isto se desava, kada koristim samo novu javlja mi gresku "Irql not less or equal", kada stavim staru a izvadim novu sve je ok. Probao sam vaditi bateriju na par min, opet ista stvar, nadam se da nisam bacio novac bezveze, unaprijed vam hvala svima!
Postavi ručno memoriju u biosu onda na 1333mhz ako je do toga problem.
Ne bi me iznenadilo da matična ne podržava taj RAM. Prouči korisnički priručnik matične ploče i vidi u koji RAM slot ugrađuješ samo jedan modul RAM-a. Napravi update BIOS-a ili ako imaš zadnju verziju već , resetuj ga.
Probaj samo sa jednim modulom. Ako ne bude išlo, zamjeni RAM.
-a da prije pročitaš teh.spec..? Tome služi proizvođač kao najtočniji izvor infoa.
npr,
- 8 GB maximum total system memory using DDR2 667 or DDR2 533 DIMMs
- 4 GB maximum total system memory using DDR2 800 DIMMs
dakle, postoji mogućnost, natjerati ga na nižu brzinu (istovremeno i bolji CAS pa nema 'štete'..), ali intelice obično ne nude detaljnije podešavanje BIOSa, nisu gaming-OC ploče..
i btw, to je DDR2.
klasične intolove spetljancije, pa manual..
to je DDR3.. podržava 1-2GB modul max 8GB, zato 4GB radi probleme (često se može koristiti ako nije u susjednoj banki.. ili prijavi 50% kapaciteta i sl.. gustoća RAMa).
tako da službeno ne podržava 4GB DIMM.
• Two 240-pin DDR3 SDRAM Dual Inline Memory Module (DIMM)
sockets
• Support for DDR3 1333 MHz and DDR3 1066 MHz DIMMs
• Support for 1 Gb and 2 Gb memory technology
• Support for up to 8 GB of system memory with two DIMMs using
2 Gb memory technology
• Support for non-ECC memory
-a to je tek kretenizam za sebe (dva utora, max 8gb.. i matematika..).
moraš pronaći DIMM s 2Gb (bit) chipovima, da bi prepoznao, to inače piše na chipu ili neki broj proizvođača.. možda samo zamijeniti u trgovini za drugi/brand..