Problem nakon zamjene hard diska

poruka: 15
|
čitano: 2.406
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Pozdrav.

Imam sljedeći problem. Otišao mi je hard disk pa sam ga zamijenio s novim. Sad želim reinstalirati Windows 7 na taj disk, ali mi, nakon onog prozora gdje sam odabrao jezik i regiju te prozora u kojemu izaberem "Install new copy" u prozoru gdje bih trebao odabrati disk za instalaciju tog diska nema nego javlja sljedeću grešku:  "To install the device driver needed to access your hard drive, insert the installation media containing the driver files, and click on OK."

Konfiguracija mi je ASRock H61M-VS motherboard, Intel Celeron G460.

Imam i originalni CD od tog motherboarda, ali mi ne želi prepoznati drivere (ASRock XFast USB Utility). Skinuo sam taj XFast USB Utility i sa neta, opet neće učitati. Javlja sljedeće: "No signed device drivers were found. Make sure installation media contains the correct drivers, and then click OK."

Pokušao sam Windowse instalirati i s originalnog CD-a i s bootabilnog USB-a, pa ništa.

Pa bih molio pomoć, ako netko ima ideju o čemu se radi.

Unaprijed hvala!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Problem nakon zamjene hard diska
URUK73 kaže...

Pozdrav.

Imam sljedeći problem. Otišao mi je hard disk pa sam ga zamijenio s novim. Sad želim reinstalirati Windows 7 na taj disk, ali mi, nakon onog prozora gdje sam odabrao jezik i regiju te prozora u kojemu izaberem "Install new copy" u prozoru gdje bih trebao odabrati disk za instalaciju tog diska nema nego javlja sljedeću grešku:  "To install the device driver needed to access your hard drive, insert the installation media containing the driver files, and click on OK."

Konfiguracija mi je ASRock H61M-VS motherboard, Intel Celeron G460.

Imam i originalni CD od tog motherboarda, ali mi ne želi prepoznati drivere (ASRock XFast USB Utility). Skinuo sam taj XFast USB Utility i sa neta, opet neće učitati. Javlja sljedeće: "No signed device drivers were found. Make sure installation media contains the correct drivers, and then click OK."

Pokušao sam Windowse instalirati i s originalnog CD-a i s bootabilnog USB-a, pa ništa.

Pa bih molio pomoć, ako netko ima ideju o čemu se radi.

Unaprijed hvala!

jesi inicijalizirao taj prazan (nov) disk? bez toga niš od posla, nakon toga sve ide k'o podmazano. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
15 godina
neaktivan

Sad sam proguglao što to znači. Budući da mi je to jedini disk na tom kompu, jel ima kakav načina da ga inicijaliziram prije instalacije Windowsa?  Ili mi nema druge da ga izvadim i inicijaliziram na drugom kompu s već instaliranim Windows? Pitam jer mi se ovo drugo baš i ne da delat  

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.12.2021 16:41 (URUK73).
17 godina
Ajar kaže...

jesi inicijalizirao taj prazan (nov) disk? bez toga niš od posla, nakon toga sve ide k'o podmazano. 

Instalacija Windowsa bi trebala vidjeti i takav disk, ovo izgleda kao da ne prepoznaje kontroler a onda ni bilo što na njemu.

@URUK73

Koja ti opcija za kontroler odabrana u BIOS-u ? ATA/IDE, SATA/AHCI, RAID ... ?

Da li si sa tog istog instalacijskom CDa/USBa instalirao Win 7 i prošli put ?

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.12.2021 16:50 (Mladen).
14 godina
Mladen kaže...

Vjerovatno nije.

AMD/Intel ljubitelj/mrzitelj, ovisno kakav mi je dan. :D
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.12.2021 17:14 (Valentin17).
15 godina
Mislim da ti fale sata driveri ako ti ne vidi disk na instalaciji, kad te pita na instalaciji ubaci cd/dvd koji si dobio s pločom i browsaj do intelovih sata drivera pošto je čipset intelov. Nikakav asrock usb utility nema veze s ovim.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Mladen:

"Koja ti opcija za kontroler odabrana u BIOS-u ? ATA/IDE, SATA/AHCI, RAID ... ?"

Ne znam što pod tim misliš. Je li to ovo dolje što sam uslikao?

"Da li si sa tog istog instalacijskom CDa/USBa instalirao Win 7 i prošli put ?"

Jesam, s točno istog instalacijskog diska. Tek kad to nije radilo sam išao pokušavati druge kopije Windowsa i išao raditi bootabilni USB.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.12.2021 19:42 (URUK73).
15 godina
neaktivan
Mislim da ti fale sata driveri ako ti ne vidi disk na instalaciji, kad te pita na instalaciji ubaci cd/dvd koji si dobio s pločom i browsaj do intelovih sata drivera pošto je čipset intelov. Nikakav asrock usb utility nema veze s ovim.
Uopće nemam SATA drivera za Intel na CD-u koji sam dobio s pločom.. Skinuo sam s neta drivere za Intel, ne pojavljuju se na popisu, pojave se jedino kad maknem kvačicu s ""Hide drivers that are not compatible with hardware".
Znači, nije to.
Imam u driverima mapu "SATA 3" i tamo su samo Asmedia driveri, a i za njih mi javlja da nisu kompatibilni s hardverom. Više mi ništa nije jasno...
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.12.2021 20:15 (URUK73).
14 godina
URUK73 kaže..

Napravi sljedeće, u google upiši: ASRock H61M-VS.

Otvori prvo što se prikaže od rezultata, odaberi support, pa odaberi download, pod OS stavi Win 7 x64 te skini sljedeće: SATA AHCI Driver.

To što si skinuo raspakiraj iz arhive i stavi na USB, neki stariji 2.0 model ako imaš.

Pokreni instalaciju Windowsa 7 sa medija, kad dođe do mjesta di ne vidiš disk, odaberi load driver i preko browse opcije prokaži instalaciji put do USBa,

tamo budem odabrao .inf ili config fail, kad odabereš ok, vidjet ćeš svoj disk i možeš nastaviti sa instalacijom.

15 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
URUK73 kaže..

Napravi sljedeće, u google upiši: ASRock H61M-VS.

Otvori prvo što se prikaže od rezultata, odaberi support, pa odaberi download, pod OS stavi Win 7 x64 te skini sljedeće: SATA AHCI Driver.

To što si skinuo raspakiraj iz arhive i stavi na USB, neki stariji 2.0 model ako imaš.

Pokreni instalaciju Windowsa 7 sa medija, kad dođe do mjesta di ne vidiš disk, odaberi load driver i preko browse opcije prokaži instalaciji put do USBa,

tamo budem odabrao .inf ili config fail, kad odabereš ok, vidjet ćeš svoj disk i možeš nastaviti sa instalacijom.

Jel mi možeš objasniti ovo poboldano. Nisam skužio.

16 godina

-prvo moraš imati-napraviti pravi-odgovarajući win-instal 'stikić' ako baš mora win7 (sp1..) bolje win10 jer je 7 mrtav..

-skinuti iso-install možeš s ms stranica, klik-next mctool ili čisti iso pa snimaš 'ručno' dvd2usb (win-ms) ili rufusom.. ovisi što želiš napraviti, za uefi-fičere ili bez, gpt-mbr .. to je važno, ili-ili, kao dizel-benzin.

-za win7 ms traži validaciju keya, za win10 ništa.. tako da ako te muči licenca, w10 je đabe (i win11..), radi.

-requirementsi su identični pa ako ti radi bilo koji drugi os iz posljednjeg desetljeća tad radi i win10.. tj win10 je preporučljiv, ostalo samo ako imaš konkretan razlog.

-ovisno u kojem modu želiš, što podržava mbo-bios i što traži os (kao što win11 traži svašta ali može bez) tad podesiš bios kao prvi korak, npr uefi+cms (legacy) boot.. kreneš od učitavanja defaultnih postavki i ideš redom, + nakon sejvanja ponovo u bios jer neke stvari mogu biti lančano povezane i tek tad dostupne..

-disk-kontroler postaviš u ahci mod (ide služi za kompatibilnost.. tad može bez drivera ali je ahci brži..). Win install sedmice, koji je stariji od mbo nema uključene drivere i da bi mogao koristiti disk moraš mu dati pravi driver za kontroler a to ovisi u kojem modu ga podesiš, ide-ahci-ostalo (kao raid..) + tad je kemijano s onemogućavanjem boota pa uz asrokicu imaš i alat-fix koji 'popravi' patchira win7 stikić.. s win10 nema takvih problema, tj to je umjetno-namjerno napravljen problem by ms..

-tad kreneš u bootanje stikića, koristi f-tipke cms za izbor boot medija, jer tad vidiš disk u oba moguća moda gpt-mbr tj ovisi što želiš i kako si podesio bios + kako si snimio stikić. Tek kad je to jednako bios-stikić možeš dalje.. a kad je postojeći disk, tad i on mora biti u istom modu, tj ako nije diskpart-clean.. tad je čist-tvornički -neinicijaliziran i ostalo obavi installer-automatika. (da bi bilo kompatibilno, mora sve u lancu biti kompatibilno-jednako.. logično, zar ne?) ...

-tek tad je važan driver, do tad je beskoristan, win7 ga nema, win10 ima.. + problem s bootanjem i kemijanjem msa oko toga..

-na mediju ili download za mbo imaš razne drivere, za razne winver + kombinacije, tj pošto imaš intel chipset trebaš intel driver .. ne asmedija itd.. pa čak ako ideš redom, na ćoravo, u jednom pokušaju ćeš pogoditi.. ili praktičnije ako već nemaš drugu ideju, snimiš kompletan dvd ili više drivera na stikić i tad kad te win install traži browsaš po tom stikiću redom drivere dok ti neki ne prihvati..

itd itd.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
14 godina
URUK73 kaže...

Jel mi možeš objasniti ovo poboldano. Nisam skužio.

NE MOŽEŠ ODABRATI KRIVO, ŠTO TI PONUDI, ODABERI I BOK.

17 godina
URUK73 kaže...

Mladen:

"Koja ti opcija za kontroler odabrana u BIOS-u ? ATA/IDE, SATA/AHCI, RAID ... ?"

Ne znam što pod tim misliš. Je li to ovo dolje što sam uslikao?

"Da li si sa tog istog instalacijskom CDa/USBa instalirao Win 7 i prošli put ?"

Jesam, s točno istog instalacijskog diska. Tek kad to nije radilo sam išao pokušavati druge kopije Windowsa i išao raditi bootabilni USB.

Ne znam da li je to sve od opcija za storage uređaje u BIOSu ali ne vidi se hard disk.

Provjerio si već da li je sve ispravno spojeno ? Napajanje (duži) i Data SATA kabel (uži). Koji model je taj novi disk ?

16 godina
neaktivan
Mladen kaže...
Ajar kaže...

Instalacija Windowsa bi trebala vidjeti i takav disk, ovo izgleda kao da ne prepoznaje kontroler a onda ni bilo što na njemu.

@URUK73

Koja ti opcija za kontroler odabrana u BIOS-u ? ATA/IDE, SATA/AHCI, RAID ... ?

često (uglavnom, zapravo) se događa da potpuno nov disk bios (uefi) vidi ali windows ne. jasno i nažalost, iz biosa ne možeš učiniti išta. ja nove diskove inicijaliziram preko vanjskog docka, a sve ostalo onda ide iz windowsa. u tebe je kvaka samo u tome što bi to trebao biti sistemski disk tako da ćeš ipak morati ga "pripremiti" u nekom drugom računalu pa onda nastaviti u svojem. samo pazi pri tom da mu NE dodjeljuješ slovo (to će poslije windows, pri instalaciji). 

inače, instaliranje s usb-a (načinjenog rufus-om) ne bi trebalo biti ikakav problem bilo kojem stroju (sve dok bios nudi usb kao boot uređaj). na takav si usb natrpaš sve potrebno. i windows i drivere za ploču i grafiku i bla i office i ovoono ... to radi k'o urica. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.12.2021 14:03 (Ajar).
17 godina
Ajar kaže...

često (uglavnom, zapravo) se događa da potpuno nov disk bios (uefi) vidi ali windows ne. jasno i nažalost, iz biosa ne možeš učiniti išta. ja nove diskove inicijaliziram preko vanjskog docka, a sve ostalo onda ide iz windowsa. u tebe je kvaka samo u tome što bi to trebao biti sistemski disk tako da ćeš ipak morati ga "pripremiti" u nekom drugom računalu pa onda nastaviti u svojem. samo pazi pri tom da mu NE dodjeljuješ slovo (to će poslije windows, pri instalaciji). 

Zato sam i pitao da li je sve dobro spojio jer se na onoj fotki BIOSa gore disk uopće ne vidi, samo DVD.

Ne sjećam se više za Win 7 ali Win 10 sigurno ne treba inicijalizirani disk, možeš mu staviti i novi, nikad korišteni, instalacije će ga inicijalizirati po svome (GPT) i nastaviti sa instalacijom.

Ovo kako ti radiš je zgodno ako želiš MBR i particije po želji i to unaprijed pripremiš.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice