bok svima...molim vas pomozite mi nac problem.imam laptop Acer Aspire 5750ZG i ugasi se odjednom dok igram igricu,neznam u cemu je problem,ili pregrijavanje ili graficka,zelio bi cut vas savjet. :D
Problem s laptopom,gasi se tijekom igranja igrice
- poruka: 21
- |
- čitano: 18.455
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
a vjerojatno je pregrijavanje, ali opet ovisi: dal' ti se dešava u samo toj jednoj igrici ili općenito kad je pod naporom laptop?
Ako je pregrijavanje, onda nije neki problem, kod Acera se vrlo lako dođe do ventilatora i propuše se s kompresorom. (Ja sam uvijek koristio pumpu za bicikl =D)
EDIT: E, da, ako je grafička problem, vjerojatno bi ti se pojavljivali neki artefakti. Također, kad se meni laptop pregrijavao (Acer Aspire 5520G) samo bi se usporio jako, nikad mi se nije zapravo ugasio =/ Opet, ne škodi prašinu propuhat.
P.S. Dobrodošao na forum ;)
Imaš brdo alata na webu(progooglaj malo),za monitoring grafe,proca...
Skini si HW MONITOR kako kaže kolega, pokreni ga, možeš kliknut minimize (bitno da radi), sada pokreni igru, možeš igrat par minuta, ali nemoj dopustit da se laptop ugasi jer onda sve pada u vodu, izađi van iz igre, otvori ponovo HW MONITOR i slikaj ga (imaš za to alat u Win 7, zove se snipping tool, a možeš skinut i fast stone capture), postaj sliku ovdje na forum da vidimo temperature, vjerovatno problem predstavlja pregrijavanje.
Ako se radi o pregrijavanju možeš fino laptop odnest u LINKS i tamo će ti ga očistit i zamjenit termalnu pastu, koštat će te 200 kn.
Nekako sam uvjeren da je temperatura u pitanju, frend mi imao isti problem, laptop bio malo stariji. Nakon nekog vremena kad bi trebao unzipati nešto ista stvar se događala.
Donio meni i ja mu promijeno hladnjak jer čiščenje nije pomoglo . ( jednostavno otišao heatsink).
Ne vidim razloga zašto bi nosio u links, bolje se ti raspitaj tko bi ti i za koliko to napravio pa tek onda odnesi gdje ti je najpovoljnije.
ovako malo se kuzim u kompjutere i tako pa sam ono mislio da je mozda zato jer je prasina dosla na ventilator ili nesto pa sam ga propuhao kompresorom i cijeli laptop,imam i cooler da ga hladi.....prije par mj. mi se bio cuo ventilator kao zujanje neko pa sam ga nasprejo i prestao je zujat...to mi se prije nije dogadalo znao sam igrat PES 2012 cijeli dan i ne bi se ugasio,onda sam instalirao Generals1 i on mi je radio i nije se ugasio,pa mi je dosadio i skinem red alert3 i laptop se ugasi,mislio sam mozda je kakav virus,skinem onda Empire Earth 3 krenem igrat i isto se ugasi,e onda sam popi*dio i izbrisem windows mislio sam mozda nebude vise...instaliram opet windows i opet ista stvar
ovako malo se kuzim u kompjutere i tako pa sam ono mislio da je mozda zato jer je prasina dosla na ventilator ili nesto pa sam ga propuhao kompresorom i cijeli laptop,imam i cooler da ga hladi.....prije par mj. mi se bio cuo ventilator kao zujanje neko pa sam ga nasprejo i prestao je zujat...to mi se prije nije dogadalo znao sam igrat PES 2012 cijeli dan i ne bi se ugasio,onda sam instalirao Generals1 i on mi je radio i nije se ugasio,pa mi je dosadio i skinem red alert3 i laptop se ugasi,mislio sam mozda je kakav virus,skinem onda Empire Earth 3 krenem igrat i isto se ugasi,e onda sam popi*dio i izbrisem windows mislio sam mozda nebude vise...instaliram opet windows i opet ista stvar
To nije nikakvo čišćenje, laptop treba raskopat, skinut heatsink, očistit staru termalnu pastu, očistit prašinu iz heatsinka i ventilatora i iz samog kućišta, nanest novu pastu, sve sklopit natrag i onda probat, kod laptopa je to dosta kompliciran posao i za njega je potrebna malo veća stručnost, ako ne znaš sam nosi u Links i gotovo. Skini si HW monitor da vidimo kako se kreću temperature, postaj sliku ovdje.
prašina!najveći neprijatelj laptopa
Moguće - crkla matična. Hoće to počesto, pogotovo HP ( da li što je to tako kod njih ili zato što se nekako najzastupljeniji, neznam , ali znam da sam ih imao i preko nekoliko sa problemom grafičke na matičnoj ili neki drugi kvar na matičnoj.
bok svima...evo i ja imam isti problem poput vas, imam laptop acer aspire 5750g star 1 god. sve radilo bez problema kad sam igrao igrice a sad mi se jednostavo gasi na bilo kojoj malo zahtjevnijoj( na legue of legends ak znate tu :) ) pa evo stavit ću sliku s temp...pa jel mi možete dat kakvi savjet bio bih zahvalan
file:///D:/ScreenShot007.bmp evo ovo je trenutno stanje tem. s upaljenim laptopom
[IMG]http://i41.tinypic.com/qzeq0n.jpg[/IMG] evo jel sad dobro :)
bok svima...evo i ja imam isti problem poput vas, imam laptop acer aspire 5750g star 1 god. sve radilo bez problema kad sam igrao igrice a sad mi se jednostavo gasi na bilo kojoj malo zahtjevnijoj( na legue of legends ak znate tu :) ) pa evo stavit ću sliku s temp...pa jel mi možete dat kakvi savjet bio bih zahvalan
file:///D:/ScreenShot007.bmp evo ovo je trenutno stanje tem. s upaljenim laptopom
ovako uzmi kompresor i ispuši to govno na svakoj rupici koju ima, ako ti se da onda ga rastavi i ispuši. momku je očito prvruće. najčešće se neda odma upalit komp kad je u pitanju pregrijavanje (mora se prićekat 5-15sec da se ohladi), ako je tako očisti ga i to je to. i stavljaj laptop na tvrdu površinu (stol) da može ventilacija funkcionirat kako treba. ovo je ipak malo prevruće za elektoniku.
malo sam guglao slike tvog laptopa i ne znam dal je jednako lako doći do ventilatora ko na mojem starom.
kod mene je jednostavno trebalo skinuti veliki poklopac s donje strane, i ventilator, te propuhati s kompresorom ili nečim drugim. sveukupno 8 šarafa.
što se tiče rastavljanja to je na ovom laptopu stvarno komplicirano(malo sam gledao na netu) treba ga čitavog otvorit.. i pokušao al ništa s toga.. pa nezz kaj da radim umirem od dosadne po ovim danima jel znate kolko se kreću cijene za čišćenje jel mi se isplati dat novce za to il jel znate možda za onaj hladnjak poput ovog http://www.ekupi.hr/COOLERMASTER-NotePal-U2-do-17-hladjenje-za-notebook-crno-272010.aspx da to kupim pa jel mi garantira kakvih 10 c niže? jel nema baš para za obadvoje :)
Za početak možeš probati propuhati ga bez rastavljanja, a za cijene ne znam.
U Linsku ti mogu očisitit laptop i stavit novu termalnu pastu, koštat će te 200 kn, tako se kreću cijene otprilike.