Problem sa hard diskom

poruka: 27
|
čitano: 4.974
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Problem sa hard diskom

Pozdrav,

imam problem sa hard diskom. Nakon što mi je "nestala" jedna particija na hard disku iz My Computera, naišao sam na podatak na netu da to ljudi riješavaju instalacijom programa Partition wizard. On ima opciju hide/unhide partition, no meni je za moj "nestali" dio (na kojem mi nije windows) ponudio samo opciju hide.

Mislio sam da bih mogao riješit problem tako da prvo napravim hide pa onda unhide, međutim nakon restartiranja kompjutera više se neće upaliti nego piše:

Non System disk or disk error replace and strike any key when ready.

Inače hd mi je podjeljen na 2 particije, koristim windows 7.

Zna li itko kako riješiti ovaj problem??

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Problem sa hard diskom

Computer managment, pa disk managment, pa desni klik na particiju koju ne vidis pod my computer i vidi dal joj je dodjeljeno slovo, ako nije dodijeli.

16 godina
neaktivan
Problem sa hard diskom

Computer management malo morgen ako neće da upali ;)

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
jep, zanemario sam donji dio sa nece startat :D win 7 dvd nutra i startup repair pokreni pa vidi sta ce javiti
14 godina
neaktivan

Uspio sam preko instalacijskog dvd-a formatirat C particiju, ali sad mi kad restartiram komp nudi da izaberem Windows 7 ili Windows Setup (EMS Enabled).

Kako da sad maknem taj izbor?

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.3.2011 0:31 (JackyD).
14 godina
neaktivan

izvadi cd i stavi da ti buta hard..{#}

14 godina
neaktivan

Izvadio sam DVD i sad mi pri svakom restartiranju izbacuje to.

14 godina
neaktivan

jesi u biosu vratio da ti boota hard disc prvoga??

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.3.2011 0:51 (bobsi).
14 godina
neaktivan

Da i to sam vratio, i opet je ista stvar.

14 godina
neaktivan

čekaj imaš C i D particiju ili kako već i vjerovatno su ti windowsi bili na C dok nisi formatirao tu istu C particiju... pa nemaš sad druge nego dignuti windowse ponovo??? jesam li dobro shvatio??? i obavezno prilikom dizanja opet formatirati tu C particiju.. da ti se od toga svega ne dese bezveze dupli windowsi..

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.3.2011 1:06 (bobsi).
16 godina
JackyD kaže...

Uspio sam preko instalacijskog dvd-a formatirat C particiju, ali sad mi kad restartiram komp nudi da izaberem Windows 7 ili Windows Setup (EMS Enabled).

Kako da sad maknem taj izbor?

Ako si formatiral C particiju ,više nemaš Windowse ... ili?!

Ako ipak još imaš Windowse ,skini EasyBCD i makni u njemu Windows Setup (EMS Enabled)

JackyD kaže...

Izvadio sam DVD i sad mi pri svakom restartiranju izbacuje to.

... još uvijek nisi rekao ,imaš li Windowse ,možeš li ući u njih ili si stvarno formatiral C?

Jel ,da je C stvarno formatiran ,nebi bilo Windows 7 u boot meniju!

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.3.2011 1:15 (kizo2703).
14 godina
neaktivan

ma tko zna šta ima sad.. možda i duple a možda ništa.. idi ponovno dizati windowse i tamo obavezno formatiraj ponovo i to je to... na D si stavi ak imaš neš bitno na C-premjesti sa C na D{#}

14 godina
neaktivan

Windowsi su mi instalirani i mogu normalno ući ukoliko izaberem Win7.

Da imam C i D partciciju, na C su mi uvijek bili Windowsi. Nakon što sam prvi put uspio upalit komp pomoču instalacijskog dvd-a nije mi dao opciju za formatiranje i instaliranje nego samo da instaliram. S obzirom da mi je nakon toga davao taj izbor Win 7 i Win Setup, ja sam ponovo formatirao tu C particiju pomoću DVDa i instalirao nove windowse ali i dalje mi prilikom paljenja daje da izaberem.

Ako pritisnem Windows Setup, onda ide jedan korak naprijed i dalje neće jer naravno nema instalacijskog DVDa u kompu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.3.2011 10:27 (JackyD).
14 godina
neaktivan

ponovno idi dizati windowse i kad ti izbaci na koju ćeš particiju stavljati windowse idi na drive options, odtud formatiraj C particiju i onda diži windowse na istu i nećeš imati problema.. tko zna šta ti se sad desilo jer očito da imaš windowse i još jedne započete...

14 godina
neaktivan

Ponovo sam formatirao C particiju pa instalirao win7 i sad je ok. Hvala.

Ali sad i dalje imam isti (prvi) problem, u my computeru mi prikazuje samo C particiju a od D particije ni traga. A dok sam instalirao sad ponovo windowse prikazuje mi i nju (s tim da mi je ona skoro puna sa podacima pa je ne smije brisat, formatirat  ili nešto tako).

16 godina

Computer -> desni klik i idi na Manage!

Tu sada idi na Disk Management ,nađi particiju i dodjeli joj slovo (desni klik na particiju - Change drive letters and path - Add)!

Tada će biti vidljiva i u exploreru (Computer).

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.3.2011 16:40 (kizo2703).
14 godina
neaktivan

Pokušao sam upravo to ali na ovoj particiji (kojoj nije dodjeljeno slovo) ne daje mi mogućnost "Change letters and path" imam samo Delete Volume i Help. A uz to mi prikazuje da je particija totalno prazna, a nije.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.3.2011 17:15 (JackyD).
16 godina

Znači da ti nešto nije u redu s file sistemom ,jel ga Windows ne prepoznaje i zato imaš samo te opcije!

Zbog čega ,ne znam. Morat ćeš provjeriti s nekim partition managerom (MiniTool PW ,Easus) u čemu je problem.

Nema drugog rješenja. Nadam se samo da imaš neki vanjski disk za vraćanje podataka.

14 godina
neaktivan

najbolje je tako da.. podatke na prijenosni i ispočetka win.. formatirati obje particije.. itd...

14 godina
neaktivan

Uspio sam vratit particije pomoću Mini Tool-a, kad sam instalirao program u njemu mi je dalo opciju da dodijelim novo ime particiji. A i fajlovi su mi se vratili (tj tamo su i gdje su bili ).

Sad bih trebao  smanjiti C particiju a povećati D , tj prebaciti slobodni prostor. Da li je to najsigurnije napraviti pomoću MiniTool-a?

14 godina
neaktivan

najsigurnije i bolje ti je kod dizanja windowsa složiti particije.. to je makar moje mišljenje..

16 godina
JackyD kaže...

Uspio sam vratit particije pomoću Mini Tool-a, kad sam instalirao program u njemu mi je dalo opciju da dodijelim novo ime particiji. A i fajlovi su mi se vratili (tj tamo su i gdje su bili ).

Sad bih trebao  smanjiti C particiju a povećati D , tj prebaciti slobodni prostor. Da li je to najsigurnije napraviti pomoću MiniTool-a?

Prvo OBAVEZNO napraviti backup svega!! Onda možeš u Partition Wizardu radit kaj hoćeš! Ali naravno ,pamet u glavu!

bobsi kaže...

najsigurnije i bolje ti je kod dizanja windowsa složiti particije.. to je makar moje mišljenje..

Pošto je vratil particije na mjesto ,ne vidim zašto!

14 godina
neaktivan

zato što ih hoće povećavati-smanjivati.. to je bilo pitanje ja sam rekao svoje mišljenje..

16 godina

S malo pažnje (i zdrave pameti) u današnje vrijeme nema potrebe reinstalirati (ili po tvojem ''dizati'') Windowse samo zbog promjene veličine particija!!

14 godina
neaktivan

Kako se točno particije mogu povećati?

MiniTool i EASEUS daju mi opciju da smanjim particiju i onda taj prostor stave kao "unallocated", ali ga ne mogu prebaciti u particiju koju ja hoću kako bih je povećao.

16 godina

I u Easus-u i u Partition Wizardu particije možeš povećavati ,smanjivati i pomicati po volji!

Bitno je da imaš dovoljno slobodnog prostora!

A ti ga baš i nemaš ,i iskreno mislim da je bolje da bez većeg diska ostaviš sve kako je!

Ja bih ti preporučil jednu stvar ,samo ne znam dali to možeš napraviti - skini neki program za virtualizaciju (VirtualBox ,VMware Player) ,instaliraj Windowse u njega i tu onda instaliraj Easus ili Partiton Wizard i malo isprobaj i treniraj!

Onda ,kad se malo istreniraš ,probaj na pravom disku i pravim particijama!

Evo ti jedan tutorijal kako se to radi - KLIK

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.3.2011 2:07 (kizo2703).
14 godina
neaktivan

pa konačno da si shvatio u pretprošlom javljanju da  se dečko MOŽDA-naglašavam baš i ne kuži.. tako da bi trebao sigurnijim -boljim putem slagati particije... jedino ako se baš hoće trenirati sa raznoraznim programčićima.. ali ipak mislim da bi "reinstalacija"{#}  softwarea bilo najbolja opcija za posložiti sve da radi kako treba..

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice