Znaci, frend mi uzeo komp phenom ii x4 965, hd 7770 oc, 4gb ram, od starog kompa je maticna asrock, napajanje linkwood 600w, kuciste thermaltake, 2gb rama i sve uredno ga slozija i u biosu maknija integriranu graficku od maticne i stavija ovu hd 7770 oc i sve uredu ali nakon 10 min se ugasi pc, molim ako ko zna nek pomogne..
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Dobar ti je frend koji ti kupi komp. :)
Prvo, koja je matična točno? Podržava li njen bios Phenom II x4 965BE? Je li na njoj najnoviji bios?
Kakvo je stanje s temperaturama? Pitam jer se zna dogoditi da ljudi ne stave termalnu pastu, da je stave previše, da ne spoje ventilator od hladnjaka na matičnu i slično.
Ima maticnu Asrock n68-gs3 UCC.. sve je spoio i stavio je termalnu arctic mx 4 ja mislin.. neznam koji je bios
Smrdljivi skakavac.
Skini program HWMonitor i pogledaj temperature.
Koliko sam shvatija, uzeja je nova 4 gb rama i prebacija još 2 iz starog kompa. Problem je vjerovatno u tomu, jesu li kompatibilni RAM-i jedni sa drugima i jesu li kompatibilni sa matičnom. U svakom slučaju to triba provjerit i vidit jel ima novi bios matična.
Koliko sam shvatija, uzeja je nova 4 gb rama i prebacija još 2 iz starog kompa. Problem je vjerovatno u tomu, jesu li kompatibilni RAM-i jedni sa drugima i jesu li kompatibilni sa matičnom. U svakom slučaju to triba provjerit i vidit jel ima novi bios matična.
uredu je to, ima svaki keks 1600mhz i ddr3 su, temperature su na grafickoj 53 stupnja a na procesoru tako isto, a jeli problem u napajanju jer je napajanje neki srot linkwood 600w i kako vidit koja je verzija biosa
uredu je to, ima svaki keks 1600mhz i ddr3 su
Phenom ne podržava 1600mhz memoriju, samo 1333mhz. Doduše i ja imam isti procesor u kombinaciji sa 1600mhz, neka proba spustit frekvenciju RAM-a. A verziju biosa provjeri sa CPU-Z
Smrdljivi skakavac.
U biosu...mada ne virujen baš da je do toga, ali ništa ne košta za probat. Jel se komp. gasi kad je pod opterećenjem ili u normalnom radu?
Smrdljivi skakavac.
Ako su ti temperature grafe i proca preko 50 stupnjeva u normalnom radu (bez opterećenja), onda to nije uredu.
Ponovo stavi termalnu pastu na procesor i grafu, te dobro pregledaj da li ti je hladnjak dobro sjeo na njih.
Temperature ti trebaju biti ispod 40 stupnjeva kad komp nije pod opterećenjem (normalan rad) i ispod 70 stupnjeva kad je opterećen (full load).
Ako ti se i dalje bude gasio komp, onda je najvjerovatije otišlo napajanje, te bi bilo dobro da probaš s drugim i pregledaj matičnu ploču da nema curećih ili napuhnutih kondenzatora.
Smrdljivi skakavac.
Pa provjeri koji je bios (koja verzija) i javi nam. Ako ne znaš u biosu pogledaj u CPU-Z, Aida64 ili nekom sličnom programi.
Smrdljivi skakavac.
To nije verzija biosa...
Moguće su samo 1.00, 1.10, 1.20, 1.30, 1.40
Smrdljivi skakavac.
Nešto definitivno krivo gledaš pošto verzije biosa za ploču koju si naveo da je imaju od 1.00 do 1.40...
http://www.asrock.com/mb/NVIDIA/N68-GS3%20UCC/?cat=Download&os=BIOS
A sad pogledaj CPU Support list:
http://www.asrock.com/mb/NVIDIA/N68-GS3%20UCC/?cat=CPU
Kao što vidiš, PII 965BE nije na listi.
Znaš li zašto? Zato što je to 125W TDP procesor, a ploča podržava procesore do najviše 95W.
Netko se nije informirao prije kupnje i sada ima gadan problem.
Smrdljivi skakavac.
Da, ali zašto baš ona?
Smrdljivi skakavac.
Vjerojatno, točnije u naponskoj regulaciji procesora.
Eventualno možete probati flash biosa na najnoviji pa undervolt procesora (s 1,3500V smanjiti na 1,3250V ili još manje) i underclock (s 3,4 GHz smanjiti na 3,0 GHz).
Smrdljivi skakavac.
Polovnu?
Smrdljivi skakavac.
Neću ništa novo za 300 Kn za Phenom II x4 965BE ili bilo koji drugi 125W TDP procesor preporučati.
Smrdljivi skakavac.