Pregrijavanje PC-a - ljeti

poruka: 71
|
čitano: 14.019
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

hahahah

eo sad imam problem s stavljanjem kulera

nije mi jasno kako da 3 kuler spojim na maticnu kad nema utora..

imam jedan sa 4 zice a ima jedino slobodan utor sa 3 pina, stavio sam da se stacka s onim bijelim nagibom, tako da zuta zica nije u funkciji, nije utaknuta..

.

dali mogu ikako podesavat brzinu tog venta sto sam stavio?

gledam sad brzina od cpu venta je 2800 rmp dok je od ovog kojeg sam spojio 3300 rpm

hmhm 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Pregrijavanje PC-a - ljeti
pavlek kaže...

hahahah

.

dali mogu ikako podesavat brzinu tog venta sto sam stavio?

gledam sad brzina od cpu venta je 2800 rmp dok je od ovog kojeg sam spojio 3300 rpm

Nabavi potenciometar.

Stari avijatičar...
16 godina
neaktivan

pozdrav ljudi :D

Da ne otvaram novu temu, jel ok temperatura E8400 (default clock) idle 37°-39°, load 55°,  pri sobnoj temperaturi od 25 do 27° C? Ok, priznajem, "malo" sam paranoičan po pitanju kompa, ali eto, volio bih da znam šta i vi mislite :D   Pozdrav :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Hmmm

evo sredio sam, stavio sam taj ventilator odma pored onog za cpu,

ali sam ga okrenio na suprotnu stranu, tako da izgleda (vidite na slici)..

direktno unosi dosta hladnog zraka izvana u kuciste i kuler od cpua direktno taj hladan zrak vuce za hladnjeje..

samo imam jedan problem koji je tesko rijesit, mijesto za dodatni kuler ima predgradu u obliku hladnjaka,

medjutim to je cvrsto i nemoze se skinit, a mislim i da bi bilo tesko za odrezat..

uglavnom sad mi komp bas "usisava" zrak zbog tog dodatnog ventilatora, kako vuce zrak tako se on odbija od te metalne predgrade i ispusta zvuk usisavaca xD

mislim da nea potrebe za 3 kulerom da ga stavljam, ovako je dobro..

hmm samo dali je bolje da ostavim jednu stranu otvorenu ( ovako kako sam slikao ) ili da zatvorim tu stranu pa da kuciste bude skroz oklopljeno!?!?!?

hvala vam na pomoci..

i da nznm zasto, i neznam jel mogu smanjit, al sad mi obadva deru po 3300 rmp-a

prije je ovaj od cpua max 2900 sad se povecao kad sam spojio ovaj, spojio sam crvena plava i crna zica, zuta nije spojena...

dali ima ikakav program za reguliranje rmp-a?

EDIT :

da, zaljepio sam vent sa onom bijelom trakom koja se lijepi dobro sa oba 2 strane, stvarno nisam imao ideju sta bi mogao stavit..

vent nema utor za saraf, a i zadano podrucje je nesto vece od venta tako da se rupe nepoklapaju,,

ima li rizika da ce izletit, jer ovako na ruku kad potegnem ne silovito ali dosta povucem nece se skinit, ucvrstio sam to dosta, samo da neizleti hahah

?
jel moze tako sta bit da se pokida sve onda?

ugl evo slike 

situacija sada situacija sada
limena pregrada limena pregrada
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.6.2010 22:23 (pavlek).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pa šta si metio naopako vent?

Stari avijatičar...
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

pa to sam i naglasio zasto sam stavio obrnuto,

zato da ubacuje ladan zrak u kuciste koji ce vent za proc usisavat i tako bolje ladit..

hm sad mogu podesavat brzinu onog glavnom venta od proca a ovaj koji sam dodao nemogu, 

koji k vrte mi se po 3500 - 4500 rpm-a

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Stavi  napred da vuče unutra i odozad da izvlači.

Bitno je napravit propuh, a ne da mota topal zrak ukrug po kučištu.

Ako imaš rupice na bočnoj stranici, stavi neku cijev da vuče zrak izvana direkt na proc.

Ako ploča ima autom. podešavanje vrtnje onda to štelaš u biosu.

Ako nema onda nabavi potenciometar.

Stari avijatičar...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
ado83 kaže...

pozdrav ljudi :D

Da ne otvaram novu temu, jel ok temperatura E8400 (default clock) idle 37°-39°, load 55°,  pri sobnoj temperaturi od 25 do 27° C? Ok, priznajem, "malo" sam paranoičan po pitanju kompa, ali eto, volio bih da znam šta i vi mislite :D   Pozdrav :D

da ti nije malo hladno u sobi xD??

15 godina
neaktivan
johi bro kaže...

Stavi  napred da vuče unutra i odozad da izvlači.

Bitno je napravit propuh, a ne da mota topal zrak ukrug po kučištu.

Ako imaš rupice na bočnoj stranici, stavi neku cijev da vuče zrak izvana direkt na proc.

Ako ploča ima autom. podešavanje vrtnje onda to štelaš u biosu.

Ako nema onda nabavi potenciometar.

hmm znaci ovako je dobro samo treba na drugoj strani bit jos jedan fan??

imam ja jos jedan fan samo nema utora vise..

a i otvorio sam na drugoj strani 2 pravokutnika od 10 cm, to je ono kao za cdrom

tako da je sad 7-8 kvadratnih cm otvoreno s te strane...

ima prupuha xD

uglavnom nije mi jasno zasto se sad jako brzo vrte, oba dva po 3000 rmpa

ovaj prvi od proca mogu reguliran u speedfan al ovaj sto sam stavio nea sanse..

od dere 3500 rpma :(

temp je skoro pa i ista, nevidim razliku bas jer je komp upaljen cijeli dan, sad je 45 C

a prije mi je bio 42 u istom stanju kao i sto radim upravo sad (mozzila, pjesme, msn) itd

EDIT :

pa jel ima preko nekog programa da mogu iskljucit taj dodatni ventilator, da nemoram stalno palit bios kad ga ocu iskljucit ili otvarat kutiju da ga istekam :S

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.6.2010 23:21 (pavlek).
15 godina
neaktivan

Nabavi ovo   . Struja 0.5 ampera ili 6wat  MAX. Dva venta od (2X0.20A=0.4A) rade bez problema.

Ako struja pređe 0.5A pregorit će potenciometar

Stari avijatičar...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Mislim da nije za dva.

Evo pogledaj crtež. Zalman FanMate 2

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.6.2010 0:07 (godo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

ma sve nejasnije i nejasnije...

:(

kad stavim ventilator kao sto je ovdije na slici, komp mi x3 puta vise bruji, ae nema veze, temperature je za 5 stupnjeva VECA, a graficka ostavlja opekline kad se pipne :S

kad prikljucim taj na slici deru oba dva po 3500+ rmp-a ..

meni sad nije jasno ja sam mislio da ce temp bit manja :S

stavio sam da mi taj vent ubacuje unutra zrak, i to zrak je mnogo ladniji, zatvorio sam sve strane i otvorio sam naprije iznad cdroma jedan otvor, tako da ima propuha recimo..

al temp je nevjerovatno velika kao i brujanje :S

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
vidio si sta sam ja napravio... u kucistu tribas imati protok zraka, i to najbolje da je izlaz sa stražnje strane, a ulaz s prednje strane (ili gore)

stranice obavezno zatvori

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

evo jedan zanimljiv članak koji govori o strujanju zraka u kućištu i pretjeranoj upotrebi ventilatora Cool

zapravo se svodi na zaključak "manje je više" ako su ventilatori pravilno raspoređeni

I want to know God's thoughts, the rest are just details... Albert Einstein
17 godina

ček hočeš reći da si stavio taj vent iza da ti upuhuje zrak unutra?

definitivno taj vent stavi da izbacuje zrak van, pošto ti je to zadnja strana  kompa vjerojatno ti gleda prema zidu (osim ak ga ne drziš na sredini sobe, čisto simljam) i ujedno ti upuhuje topli zrak kojeg ti izbacuje napajanje, tako da vraćaš unutra topli zrak tj, nedovoljno ohlđeni.

da i stranicu bi ti bilo možda najbolje zatvoriti, čisto da ograničiš od kuda ti komp uzima zrak. šta ti vriejdi tona ventova ako upuhiuju topli zrak , heh kao da si fen okrenuo unutra.

držiš li komp u kakvom radnom stolu možda?

ja sam recimo zagradio zadnju stranicu stiroporom (zagradio sam slobodan prostor između  kutije i bočne stranice radnog stola)  u radnom stolu gdje mi je komp, čisto da spriječim vraćanje toplog zraka nazad na bočnu stranicu gdje mi vent upuhuje zrak.

skoro zaboravih reći, temp mi je odmah pala za 1-2°C

slika će reći sve...

http://www.gricni.com/
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.6.2010 14:51 (sokre).
15 godina
moderator
za početak OBAVEZNO okreni taj ventilator da puše VAN...ovako samo pogoršavaš situaciju...i posloži te kablove unutra da bi imao bolji protok zraka...
mario.bradac@yahoo.com ... mario.bradac@gmail.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Ukoliko imaš neku smeće komponentu, možeš imati problema. Baš mi se jedan PC sa MS industrial "deluxe" napajanjem (tako piše na kutiji) nakon restarta odbio bootati u Windowse nakon updatea. Drugi PC sa Seasonic napajanjem radi bez problema a svojom lokacijom u odnosu na prvi PC je u nepovoljnijem položaju i komponentama je zahtjevniji.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ja imam MSI-evo napajanje i kad sam na kompu ( sad po ljeti ) stalno radi punom brzinom... stavim ruku na vrh kućišta (područje napajanje) i skoro pa je vrelo...

Samo se bojim da mi ne rikne napajanje i žalim žestoko što nisam uzeo neko skuplje corsairovo...

BTW: gdje mogu da konkretno da smanjim brzinu proc... imam amd phenom 550 i stano radi na 3,09 ghz , a temperatura mu je sad u ovim ljetnim uvjetima od oko 51-58°C

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Button kaže...

BTW: gdje mogu da konkretno da smanjim brzinu proc... imam amd phenom 550 i stano radi na 3,09 ghz , a temperatura mu je sad u ovim ljetnim uvjetima od oko 51-58°C

U biosu smanji množitelj.

Jel imaš ti koji ventilator na kučištu?

Stari avijatičar...
16 godina
neaktivan

imam jedan vent od 120 mm na zadnjoj strani kućišta, a bočnu stranicu sam otvorio...

jučer sam otključao 4 jezgre na phenomu 550 pa jel možda znaš da ako ga ostavim na X4 dali će se manje ili više grijat nego na X2..??

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
wrathchild kaže...

moje mjere protiv vrucine :D

1. 2 stara intel stock hladnjaka (vrtu ka ludi) koje sam stavio na 2 mjesta za CD-ROM
2. liva dva ispuh, desni usmjerava zrak :D
3. ovaj gore isto upuh

.. imam jos jedan mali 40ak mm koji cu staviti na maticnu negdje, i moram uvatiti vremena i malo bolje posloziti kablove ^^

covjece pa ti imas avion u kompu sada .... nadam se da ne pustas komp preko noci upaljen.. ja nebi mogo zaspat....

ja sam prije imo kod cdroma stavljen jedan vent koji usisava odiza jedan koji isisava i tjt i temp su mi pale dosta.... na prijesnjem kompu

a sada neam nikakve ventove po kucistu samo jedan odiza koji izbacuje zrak skupa s napajanjem... i temp mi je 40C i 45C u full od proca mb mi je 35C a grafička 45c i max 55C.... kuciste mi ej zatvoreno sa svih strana xD

i da u potkrovlju imam sobu bez prozora i bez klime.... zivim u istri pa je uzasno vruce jos... i jos sam u potkrovlju temp u sobi mi je preko 30C ja se znojim upravo sada....

i da jos nesto neznam ni ja zasto trpas ventove po kompu ako komp se ne restartira ili ugasi ako se pregrije nece mu nis biti ako radi malo toplije... meni prosli proc radio na 65C po ljeti mislim ono

15 godina
neaktivan
Button kaže...

imam jedan vent od 120 mm na zadnjoj strani kućišta, a bočnu stranicu sam otvorio...

jučer sam otključao 4 jezgre na phenomu 550 pa jel možda znaš da ako ga ostavim na X4 dali će se manje ili više grijat nego na X2..??

Više će se grijat 4 jezgre jer više (tranzistora) troše struje od dvije.

Zadnji izvlači zrak a ti stavi i od napred dole 120 vent da uvlači zrak i zatvoriš stranicu da zrak prelazi preko svega.

Koji hladnjak imaš na procu? BOX ili neki drugi?

Stari avijatičar...
16 godina
neaktivan
Jel vent na 5v puše dosta jako za ispuh zraka iz kućišta il treba stavit na 7v?
I AM AMERIKAZ MOST WANTED..PEACE BRO!!
15 godina
neaktivan

Vi mislite da vi imate problem? Probaj tipkati na laptopu.
Temperatura 70C.
Lijeva ruka mi se znoj.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.6.2010 19:57 (Xanzzu).
16 godina
neaktivan

da imam box hladnjak što sam dobio uz proc..

jedna mi stvar nije jasna - zašto kad stavim da bude na 4 jezgre kad uđem tu na bug forum zablokira mi računalo a inače je ajmo reći stabilno, kažem opet samo kad uđe na bug forume onda mi zašteka kompletno.. dali netko zna?

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.6.2010 14:44 (Button).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo ovako da vas nebrine pregrijavanje po vrućinama, ja imam Hyper TX3 (5V=1600 okr/min) i Athlon 435 i u idleu mi je bio 35, a danas po ovoj vrućini je oko 42 stupnjva! Grafa je također dobila 5-6 stupnjeva. No u loadu temperature su više svega 2-3 stupnja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

@al zagorec - Bolje na 7V. Nije glasniji a bolje vuče zrak.Namigiva

@Button - Jesi testiro proc kao X4?

Box cooler je *ara. Trebo bi nabavit nešto bolje

Stari avijatičar...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

ovakvo je stanje kod mene :::..:S

sparina, i pogle ventilatore na 4400 rpma,

imam grijacu vesmasinu u sobi xD

zasto nema za GPU na speedfanu??
kod bratica na kompu mi ima a kod mene nema,,

i cime da se mjeri temp. ima nest diodama i termometrom? :S

cudan ovaj speedfan pali se 1-2 minute xD

mjerio sam GPU temp preko everesta i pokazuje mi do 65-70 stupnjeva, kad upalim assasins creed 2,

igram na podosta detalja i velikoj rezoluciji, mogu mislit kad bi igrao 1 h, necu ni zamisljat bila bi preko 75 stupnjeva :S

proc sam vratio na 3.0 i ako se neveram temp je ostala ista...

mozda 1 c je cak hladniji lol

stalno se preopterecujem tim temperaturama, graficka je vruca da mislim kad bi bacio cevap na nju bio bi ukusniji nego sa rostilja za 2 minute lol

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

hm. testirao , to je neka meni strana riječ... ja znam samo da sam stavio u biosu 4 jezgre da ima i sve normalno radi ako ne i bolje (koristi manje ram memorije) .. radio sam jedno 2-3 sata na 4 jezgre , nisam htio više jer mi ne trebaju , samo kažem blokira mi komp dok je na 4 jezgra kad odem na bug forum... - čudno

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Creep kaže...

evo jedan zanimljiv članak koji govori o strujanju zraka u kućištu i pretjeranoj upotrebi ventilatora Cool

zapravo se svodi na zaključak "manje je više" ako su ventilatori pravilno raspoređeni

Upravo to sto opisuju na tom linku sam i ja napravio. Imam e5200 clockan sa 2.5 na 3.0 Ghz,i vent na njemu scythe katana 2. I racunam ja posto je to mrcina od venta, i nekakav best buy, da bi temperatura trebala bit ok. Kad ono, malo sutra. Pokrenem ja ORTHOS, i temperatura proca skoci za 2 minute na 75 stupnjeva. Mislim si ja, ovo nesto ne valja, pa promijenim pastu na katani. Kad ono, opet isto. Mislim si sta cu sad, i nadjem doma ventilator od nekog starog AMD-a na 900 Mhz, i spojim ga na konektor SYS_FAN na maticnoj(gigabyte P35-ds3), i montiram ga odostraga da izvlaci zrak. I bilo je sve za 10. Temperatura pod opterecenjem ne prelazi 55 stupnjeva, a u idleu je 35-40. I to mi je jedini vent na kucistu. Kako vele na gornjem linku, manje je vise...

http://seo-tajne.bloger.hr/
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice