PC paljenje problem

poruka: 10
|
čitano: 3.118
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
offline
PC paljenje problem

Pozdrav.

 

Ryzen 5 3600

MSI X570A PRO

Gigabyte WF2 GTX1070

CM Reactor Golf 650W

 

Problem je u tome što PC radi 7 dana bez problema, nakon toga ga odlucim iskljuciti  ne zeli se uljuciti, nakon 5 minuta sam se ukljuci... 

 

HWInfo kaze da je sve u redu sa naponima, AIDA64 isto, HWMonitor na 5V grani pokazuje 1V (min/max).

 

Moze li napajanje biti problem, ili nesto drugo? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
offline
Re: PC paljenje problem

Korektni naponi, pogotovo bez opterećenja (pretpostavljam da ih nisi gledao za vrijeme izvođenja nekog benchmarka), nisu indikacija da je napajanje ispravno.

 

Posudi napajanje pa probaj. Nema tu druge nego mijenjati komponentu po komponentu pa vidjeti zamjena koje komponente će riješiti problem. Napajanje je najvjerojatniji krivac, ali može biti i matična ploča, a potencijalno i nešto drugo (pa čak, recimo, prekidač na kućištu - može probati šarafcigerom kratkospojiti pinove na headeru za uključivanje računala - malo vjerojatno, ali eto, i ta mogućnost postoji).

13 godina
offline
Re: PC paljenje problem
micr0 kaže...

Problem ili napajanje ili matična ploča, eventualno bih na tvome mjestu probao ugasiti opciju fast startup u Win 10.

AMD/Intel ljubitelj/mrzitelj, ovisno kakav mi je dan. :D
12 godina
offline
PC paljenje problem

@mbaksa

Radio sam i stress test, ali zaboravio napisati. Ista situacija sto se napona tice.

 

Hajd vidjecemo. 

 

 

Hvala 

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
offline
PC paljenje problem

Koliko vremenski prođe između gašenja/paljenja ...

 

Ima napajanja koja se nedaju odma upaliti,nego imaju kao neki delay,valjda zbog strujnog udara ili čega ...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
PC paljenje problem

.. 'problem'.

-naravno, svaka takva tema počinje s problemom, mada ne znamo kojim, a to je preduvijet da bi ga riješili. Alternativa je ćorava koka metoda ili mjenjati sve-redom..

-nasljedni problem je što autor navede nešto, kao napon.. i time sugreira problem povezan s recimo napajanjem.. mada ne znamo u čemu je problem krenemo s tim savjetima, možda je napajanje, možda je driver, možda nešto deseto..

 

-napajanje, glavnu kontrolu ima mbo. Ako bilo što nije ok, ispravna mbo će teoretski primijetiti i ugasiti, neće dozvoliti paljenje itd.. tad ne treba 'alat' ili test, jer to radi mbo uz pretpostavku da je napajanje stvarno uzrok-problem i da je mbo-bios ispravan a to su već dvije pretpostavke + fali treća, jer neovisno što može biti problem napajanje, može i nešto dodatno, tj jedan problem ne isključuje drugi, dva-više.. pa može biti napajanje + mbo, može + driver + postavke bios-os-powermanagmenta, može win-manager a može neka dodatna app-util-tweak.. može i npr majner-malware-virus. .. može problem biti neki vanjski usb uređaj kao miš ili stikić.. može biti jedan ili više, tj kad imamo problem jedino što sigurno znamo da imamo barem jedan problem-uzok.

-idući korak je utvrditi konkretno uzrok, eliminirati ostalo kao dobra metoda.. tj za sve postoji neki protokol, od lovljenja kokoši do slaganja puzzla.. ista shema, tj ide se sistematski ili random pr čemu ako idemo random možemo samo slučajno na sreću iz recimo prve pogoditi kao loto-jackpot. Recimo da u slučaju problema s napajanjem priključimo drugo napajanje, koje je vjerojatno ispravno i ako radi tad zaključimo da je to bio uzrok-kvar i da je tad problem riješen.. .. možda?

 

-npr po napisanom vidimo da računalo i sad radi.. ili-ili, ako je napajanje (najljepši kvar je kad nešto crkne i ne radi, ne na pola.. tad je dubiozno) crklo tad ne bi nikako radilo, ako su naponi loši mbo ne bi dozvolila paljenje.. a vidimo da čak i testove prolazi, .. tad je napajanje kao uzrok zaprvo vrlo mala šansa, mada je bio prvi sumnjivac (zbog sadržaja-sugestije prvog posta-pitanja..).

-što ako nije napajanje? Recimo vanjski problem sa strujom, strujni udar.. bilo-prošlo dok je zaštita napajanja-mbo odradila svoje.. možda je to bilo sad i više nikad, jer računalo radi.. a opis da radi danima i da se neće ugasiti + problem s paljenjem kaže da to nije tako jednostavan odgovor tj napajanje.. tj možda će sad opet raditi tjedan bez problema, možda vječno a možda upravo napajanje crkne u ovoj sekundi mada je možda do sad bilo 100% ispravno.. jer sve se kvari i jednom ne radi ili počne postupno.

 

-svi problemi, kvarovi, 'nešto neće..' na računalu (i svemu s chipom-ramom-softom..) se dijele na HW i SW, fizičke i logičke. Fizički ako nešto razbijemo jasno nam je, ako crkne žarulja, ne radi i neće proraditi niti pomaže neki test.. a cpu je u osnovi kao svaki chip.. tranzistor, logička-elektronička vrata-sklopka, jednaka u osnovi prekidaču kojim palimo-gasimo svjetlo-žarulju. Cpu se vrlo malo kvari, od tisuća poneki u desetak-20 godina .. trajni-rade (osim pregorenih-sprženih i sl. fizički oštećenih.. normalnim korištenjem-habanjem skoro nepoderivi). Vjerojatno je cpu posljednja komponenta na koju posumljamo.

-bez cpu nema ničega, tj samo osnovni dio radi sama mbo ali za rad mbo treba cpu, dok mbo daleko češće crkne, tj napajanje-mbo su podjednake u tom riziku od kvara i naravno direktno povezano pa strujni udar može spržiti napajanje i mbo.. može i ostalo no to je prvo-povezano, treća komponenta u takvom slučaju je vga-gpu pa ostatak kao diskovi, periferija ili ram.

 

-jle ovaj kvar-problem hw ili sw? ne znamo, nagađamo... a kako bi mogli znati? osim čarobnom kuglom, iskustvom, srećom (pogoditi) .. postoji i metodologija-protokol.. no za ovaj slučaj je sve beskorisno, jer i sad računalo radi.. normalno. .. da ne radi, da problem i dalje postoji tad bi tražili uzrok tj eliminacijom-metodom bi došli do onog gdje problem mora biti.

-npr ako je uzrok soft-sw, driver, postavke, malware.. bilo što što nije hw (napajanje+mbo+cpu+komponente uključujući i sve kablove i spojeve kao frontpanel usb-audio pa i sam button-prekidač za paljenje-reset i prekidač na napajanju za struju..). Pošto sad radi hw je ok, recimo.. (moguće na pola, ali tek krećemo s eliminacijom-metodom, početak..).

-prvo ne čitati što netko napiše, jer se tad povedemo sugestijom prema recimo napajanju.. .. napajanje sad radi.

-čitavo računalo radi.. postoji li uopće problem? što ako je samo recimo zapeo button-prekidač ili što ako je nešto izvan računala uzrok?

-što ako je recimo neki malware ili loš driver, neispravan soft, pogrešna power postavka koja je nešto ugasila i ne zna to upaliti.. recimo bug osa ili drivera ili desete app? možemo li ponoviti-testirati i tako potvrditi uzrok? možda.. može ostati neotkriveno. ... no da problem i dalje postoji, prvi korak eliminacije, tj hw-sw bi bio recimo osim paljenja i ulaska u bios.. bootanje nekog live-install medija, ne postojeći os (win+driveri..) jer ako je sw uzrok, tad je upravo u tom osu-nešto.. i prvi korak eliminacije je upravo to, zato bootamo drugi os čime eliminiramo svaki soft uzrok osim recimo da je identičan soft na takvom boot-live mediju, npr bugovit driver koji će tad teoretski napraviti isti problem. ... da računalo-os ne radi, to bi bio prvi korak ako ga možemo upaliti, bios.. boot. U prvom pokušaju čak ne odspajamo sve tj nadamo se da će takvo paljenje live osa pokazati da je hw ispravan tj da je uzrok u sw.. a tad znamo da nije napajanje, mbo .. nije hw kvar.. odnosno ako je problem isti tad je 99% hw kvar i tad samo treba pronaći komponentu koja je uzrok-pokvarena i zamijeniti je + može biti više.

-no boot s live medjia u ovom slučaju nema smisla-potrebe.. jer računalo radi i radit će možda opet tjedan bez problema..

 

-možda? možda je malware, skenirati av.. no ne znači da ćemo ga pronaći i počistiti, možda neki malware koji će tek za par godina biti poznat..

-možda je pogrešna postavka, npr powermanagment i sleep+hyber.. možda količina svega koja se nakupila u tih tjedan rada bez gašenja i kad juzer gasi čudi se.. no sys to sprema, ažurira, tko zna što radi .. tj to što se nešto nije desilo trenutno, ako nije kvar može biti legitimna-normalna posljedica-potreba, čisto da os odradi nešto što mora.. + često juzer ne zna što računalo radi, da recimo treba sačekati, pa stišče power-button.. npr kad krene update a pogovoto kad krene update uefi firmware-biosa.. možda je tromost objašnjiva, kao gužva na cesti i ako ne razmišljamo tad bi autom lupili vozilo ispred u čudu zašto stoji.. jer je gužva-zastoj, nešto normalno-razumljivo u prometu ali juzerima nije s računalima..

-što ako je nešto i bio problem, što ako je automatika detektriala, fixala .. i sad opet sve radi? .. možda je win automatika rollbackala upgrade i tako eliminirala recimo problem osa ili drivera.. jer u tjedan se moglo svašta nakupiti pa i to da je možda čak ne znajući instalirao recimo win11.. može biti bilo što, tj ako je soft-uzrok, tad baš sve + ono što se u tih tjedan od paljenja radilo + svi taskovi koji su čekali na izvršenje ... a banalan nestanak struje i sl. može biti okidač za problem koji čak nakon par paljenja-reboota sam os-automatika fixa-otkloni..

 

-tj opet, sad računalo radi. Postoji šansa da je sad sve ispravno. Tad je sve što se pokuša 'popraviti' zapravo samo moguće pokvariti. Dok se neki novi problem-kvar može nevezano desiti bilo kad tj ne mora biti povezan s ovim problemom. Sve to je moguće..

 

-ako radi, ne popravljaj.. + računalo je poželjno održavati, pogotovo ako danima radi bez gašenja-restarta.. tj to je 'normalno' za većinu korisnika i uređaja. Kad treba raditi stalno tad se održavanje-kontrola radi redovito, ne kad se kvar-problem desi.. npr ulje u autu dodamo prije nego zafali.. ne poslje tad je kasno. Aute razumijemo, računala?.. a to su obični tranzistori-žarulje.. jednostavno + KISS :)

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
2 1 hvala 1
11 godina
offline
Re: PC paljenje problem

ihush

 

Ispričavam se što nisam imao volje sve detaljno pročitati, ali samo da u drugom odjeljku možda malo ispravim/dodam dio u kojem je navedeno kako matična ima glavnu kontrolu.

 

 

Napajanje je to koje "samo sebe dijagnosticira" i šalje "Power OK" signal matičnoj da je sve u redu s njegove strane te da matična može pokrenuti računalo. Ukoliko se dogodi to da je napajanje "pogriješilo" (uslijed kvara ili loše implementiranih sigurnosnih zaštita...) i pusti dobar signal unatoč naponima koji značajnije odstupaju od ATX vrijednosti, onda se mogu uključiti sigurnosne zaštite matične, no tada napajanje već može napraviti štetu na drugim komponentama, ali i matičnoj zavisno o kvaliteti zaštite koje imaju. Tako da je napajanje (tj. njegove zaštite...) zapravo ključna karika u kontroliranom gašenju u slučaju neispravnosti.

 

Čisto sam htio ovo napomenuti kako ne bi drugi slučajno pomislili ako uzmu dobru matičnu, da onda mogu uzeti loše/jeftino napajanje. Kvalitetno napajanje s kvalitetnim zaštitama znači i potencijalno manje štete za druge komponente u slučaju kvara.

15 godina
offline
Re: PC paljenje problem
kiwi_91 kaže...

ihush

 

Ispričavam se što nisam imao volje sve detaljno pročitati, ali samo da u drugom odjeljku možda malo ispravim/dodam dio u kojem je navedeno kako matična ima glavnu kontrolu.

 

 

Napajanje je to koje "samo sebe dijagnosticira" i šalje "Power OK" signal matičnoj da je sve u redu s njegove strane te da matična može pokrenuti računalo. Ukoliko se dogodi to da je napajanje "pogriješilo" (uslijed kvara ili loše implementiranih sigurnosnih zaštita...) i pusti dobar signal unatoč naponima koji značajnije odstupaju od ATX vrijednosti, onda se mogu uključiti sigurnosne zaštite matične, no tada napajanje već može napraviti štetu na drugim komponentama, ali i matičnoj zavisno o kvaliteti zaštite koje imaju. Tako da je napajanje (tj. njegove zaštite...) zapravo ključna karika u kontroliranom gašenju u slučaju neispravnosti.

 

Čisto sam htio ovo napomenuti kako ne bi drugi slučajno pomislili ako uzmu dobru matičnu, da onda mogu uzeti loše/jeftino napajanje. Kvalitetno napajanje s kvalitetnim zaštitama znači i potencijalno manje štete za druge komponente u slučaju kvara.

 Da nisam imao seasonic napajanje sve bi se skurilo!

Ovako samo seasonic umro!

15 godina
offline
Re: PC paljenje problem
Vjerovatno napajanje, imao sam slicne simptome. Napajanje je moglo raditi bez problema dugo i neprekidno, nije bilo restarta ni po najvecem opterecenju sve dok je imalo napona. No ako ostane bez struje, izgledalo je kao mrtvo, treba mu vremena, u pocetku 10 min da moze upaliti pc, kasnije se to produzilo na pola sata i vise. Na kraju izvadio napajanje, odradio test sa spajalicom i nije bilo nikakve reakcije, rastavio napajanje i uvidio da su napuhana 2 kondenzatora. izmjenom kondenzatora ptoblemi su nestali i sve je radilo sasvim ok i dalje radi bez problema.
Yippee ki-yay, motherfucker! :)
12 godina
offline
PC paljenje problem

Evo danas mi se covjek javio i kaze, nestalo struje, nema ga vise sanse upaliti nakon dolaska.

 

Uzeo novo napajanje i vozi .

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice